Beşik Kapağı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Beşik kapağı, küçük bebeklerin kafa derisindeki lekelerde görülen yağlı, sarımsı, pullu bir döküntüdür. Çok yaygın bir durumdur ve genellikle bebekliğin ilk 3 ayında ortaya çıkar. Normalde güvenlidir ve nadiren bebekte sürekli bir rahatsızlığa neden olur.
Beşik kapağı ayrıca kabuklu lakteal, petek hastalığı, süt kabuğu, pityriasis capitis ve infantil seboreik dermatit olarak da bilinir. Bulaşıcı değildir ve hiçbir şekilde çocuğun ne kadar iyi bakılmasına bakmadan oluşabilir. Beşik kapağına neyin sebep olduğu tam olarak belli değil.
Beşik kapağı bazı yönlerde kepeklere benzer. Beşik kapağı daha büyük bebeklerde veya çocuklarda göründüğünde, genellikle kepektir.Beşik kapağının 1 aylıktan küçük bebeklerin yüzde 10’unu etkilediğine inanılmaktadır ve yaygınlık 3 aylıkken yüzde 70’tir. 1-2 yaş arası bebeklerde prevalans sadece yüzde 7’dir.
Beşik Kapağı Nasıl Tedavi Edilir?
Ebeveyn her gün bebeğin kafasını hafif bir bebek şampuanı ile hafifçe yıkamalı ve gevşetmek için kafa derisini yumuşak bir fırça veya özel bir fırçayla nazikçe fırçalamalıdır.
Temizlenme olmadığı takdirde daha güçlü bir şampuan, örneğin yetişkin bir kepek şampuanı kullanılmasını veya pullu lekeleri yumuşatmak için etkilenen bölgeye bir yağ veya losyon uygulanmasını önerilir.
Yağın üzerinde bırakılması daha fazla pul oluşmasına neden olabileceğinden şampuan ile yıkamadan önce herhangi bir yağ veya losyon uygulanmalıdır.
İltihap veya enfeksiyon varsa doktor antibiyotik, yumuşak bir steroid kökenli bir krem ya da mantar karşıtı bir şampuan ya da sabun yazabilir.
Beşik kapağı nadiren ciddidir, ancak ebeveynler ne kadar şiddetli olduğundan emin değilse bir doktora danışmalıdır.
Beşik Kapağı Nedenleri Nelerdir?
Beşik kapağına neyin neden olduğu kesin değildir, ancak alerji, bakteriyel enfeksiyon veya hijyen eksikliğinden kaynaklanmaz. Aşırı aktif yağ bezlerinden, bir mantar enfeksiyonundan veya her ikisinden kaynaklanabilir. Yağ bezleri deride bulunur ve sebum olarak bilinen yağ benzeri bir madde üretir. Aşırı aktif yağ bezleri çok fazla sebum üretebilir ve bu eski cilt hücrelerinin kurumasını ve kafa derisinden düşmesini önleyebilir. Bunun yerine kafa derisine yapışırlar.
Bezlerin aşırı aktif olmasının nedeni, annenin hormonlarının doğumdan birkaç ay sonra bebeğin vücudunda kalması olabilir. Bir mantar enfeksiyonu meydana gelirse, annenin doğum yapmadan önce antibiyotik almasının veya bebeğin doğumdan bir hafta sonrasına kadar verilmesi sonucu olabilir. Antibiyotikler hasara neden olan bakterileri yok eder, ancak mantar enfeksiyonu gibi şeyleri önleyen yararlı bakterileri de yok edebilirler.
Çalışmalar, beşik kapağı olan bebeklerin genellikle egzama ve astım gibi durumları olan bir aile üyesinden geçme ihtimalinin olduğunu göstermiştir.
beşik kapağı normalde endişelenecek bir şey değildir ve kendi kendine temizlenir. Hiç kimse beşik kapağının neden oluştuğundan emin olmadığından, bunu önlemek mümkün değildir.
Bununla birlikte, bir beşik kapak vakası tedavi edilmişse ve döküntüler geçtiyse, açıklandığı gibi yumuşak yıkama ve fırçalama, bunların tekrarlanmasını önleyecektir.
Beşik kapağı nadiren ciddi olmasına rağmen, kötüleşmesi durumunda izlenmelidir.
Aşağıdakilerden herhangi biri meydana gelirse, tıbbi yardım almanız önerilir:
- Bölge kırmızılaşmaya başlar.
- Döküntüler tahriş olmuş görünmeye başlar.
- Etkilenen alan yüze yayılır veya vücutta görünmeye başlar.
- Bebek bezi döküntüsü oluşur.
- Bebek mantar kulak enfeksiyonu geliştirir.
- Pamukçuk belirtileri ortaya çıkar.
Bir mantar enfeksiyonu varsa, bakterilerin gelişmesine ve büyümesine izin verebilir. Daha ciddi bir beşik kapağı durumunda, çatlak veya kanama olabilecek alanlarda bakteri gelişir.
Beşik Kapağı Belirtileri Nelerdir?
Bir bebek doğumda veya doğumdan kısa bir süre sonra beşik kepi yaşayabilir.
- Sarı ve yağlı kafa derisi döküntüleri
- Saç derisinde kepek benzeri cilt pulları
- Kafa derisi üzerinde sarı alanlar
Etkilenen bölge kırmızı olabilir. Beşik kapağı tipik olarak bebeğin kafa derisinde başlar ve kulakların arkasındaki alana yayılabilir. Ayrıca burun, göz kapakları, kasık, koltuk altı ve dizlerin sırtlarındaki lekelerde de görülebilir. Vücutta göründüğünde, beşik kapağı olarak değil, cilt rahatsızlığı, seboreik egzama olarak bilinir. Enfeksiyona yol açabileceğinden alanı çizmemelisiniz. Bir döküntü düştükten veya çıkarıldıktan sonra, o bölgede saç dökülmesi olabilir.
Başlıklar
Cevap Bırak