Beyin Fonksiyonlarını Güçlendirecek 12 Yiyecek
Yediğiniz yiyeceklerin beyninizin yapısı ve sağlığı üzerinde büyük etkisi vardır. Beyindeki fonksiyonları güçlendirecek diyet yapmak beynin becerilerini geliştirmek için önemlidir.
Beyin vücudun toplam enerjisinin %20’sini kullanan organdır. Bu nedenle vücuda giren gıdaların beşte biri beyne ulaşacağından beyne yararlı yiyecekleri de sıkça tüketmek önemlidir. Bu tip bir diyet gün içinde odaklanmayı artırmasının yanında uzun vadede düşünme becerisini geliştirir. Öğrenim süreleri yüksek olan gelişim çağındaki çocukların listedeki yiyecekleri haftalık olarak tüketmeleri önemlidir.
Yağlı Balıkların Beyin Üzerindeki Etkileri
Yağlı balıklar beyinin yenilenmesi ve gelişiminde tüketilebilecek en iyi besinlerden biridir. Balıkların içine bulunan Omega 3 yağ asitleri beyin dahil vücuttaki her hücrenin çevresine membran oluşumunda yardımcı olur. Bu da nöron adı verilen beyin hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olamaktadır.
Yapılan araştırmada kanlarında yüksek seviyede omega3 bulunan kişilerin beyinlerinde kan akışının hızlandığını tespit edilmiştir. Bu durum odaklanma, karar verme, düşsel beceriler ve öğrenme için oldukça önemlidir. Bu araştırmalar omega 3 içeren yağlı balıkların beyin fonksiyonlarını artırabileceği yönünde bilgi vermektedir.
Yüksek seviyede omega 3 içeren yağılı balıklara örnek olarak ton balığı, somon, sardalya, orkinos ve ringa balığını gösterebiliriz. Bunun yanında yer fıstığı ezmesi, soya fasulyesi, keten tohumu ve diğer tohumlardan da omega 3 elde edilebilir.
Bitter Çikolata Beyin Hücrelerini Yeniler
Bitter çikolata içinde bulunduğu yüksek kakao içerdiğinden kakao içerisindeki antioksidanlar beyin fonksiyonları üzerinde pozitif bir etkiye sahiptir. Özellikle ilerleyen yaşlarda beyinde hafızaya yönelik bir takım aksaklıklar yaşamaya başlar. Bunları önlemek için kakao içinde bulunan flavonoidler beyindeki kan akışını uyarmaktadır. Flavonoid nöronların ve beyindeki kan damarlarının gelişmesinde önemli rol oynar.
Yapılan çalışmalarda kakao ve bitter çikolata yiyen kişilerin %70’inde beyin aktivitelerinde hareketlenmeler tespit etmiştir. Bitter çikolata yemenin beyinin öğrenme bölümününde hücrelerin yenlendiği ve kan akışı sağladığı tespit edilmiştir.
Kırımızı Meyvelerin Hafıza Üzerindeki Etkisi
Bitter çikolata gibi kırmızı meyvelerde de flavonoid antioksidanlar bulunur. Araştırmalar kırmızı ve mor meyvelerin beyin fonksiyonlarının gelişimi açısından önemli olduğunu vurgulamakta. Antioksidanlar da iltihabı ve oksidatif stresi azaltır. Antioksidanlar içinde bulunan antosiyanin, kafeik asit, kateşin ve kersetin beyin başta olmak üzere bir çok organ üzerinde olumlu etkisi vardır. Antioksidanın beyin üzerindeki etkilerinden bazıları aşağıdaki gibidir:
- Beyin hücreleri arasında bağlantıyı güçlendirmek
- Vücuttaki iltihabı azaltmak
- Beyin hücrelerinin yeni bağlantılar kurmasına, öğrenmeyi ve hafızayı güçlendirmesi
- Yaşa bağlı nörodejeneratif hastalıları ve bilişsel gerilemeyi azaltmak veya geciktirmek
Antioksidan bakımında zengin kırmızı meyvelerden bazıları şunlardır:
- Çilek
- Böğürtlen
- Yaban Mersini
- Kara dut
- Kara üzüm
- Ahududu
Beyin Gelişiminde Kuruyemiş ve Tohumlar
Fındık, kaju ve badem gibi kuruyemişlerin yanında keten tohumu gibi tohum çeşitleri içerdikleri omega 3 ve antioksidanlardan dolayı beyini güçlendirici ve yenileyici etkiye sahiptir. Vücudun gelişim döneminde fındık tüketmek ilerleyen yaşlarda beyin fonksiyonlarını güçlü kalmasına faydalı olduğu 2014 yılında yapılan araştırma sonucu ortaya konmuştur.
Kuruyemişler ve tohumlar aynı zamanda vücudumuzda bulunan serbest radikallerin neden olduğu oksidatif strese karşı koruyan e vitamini ve antioksidanlar bakımından zengindir.
Kişi yaşlandıkta oksidatif strese daha fazla maruz kalacağından bunu geciktirmek ve azaltmak için e vitamini yeterli düzeyde tüketmek önemlidir. Bunun yanında e vitamini alzheimer hastalığını yavaşlattığı ve azalttığı kanıtlandı.
E vitamini bakımından zengin olarak sayabileceğimiz başlıca kuruyemişler fındık, badem ve ay çekirdeğidir. Özellikle badem ve fındık çiğ olarak tüketilmelidir. Bunun nedeni kavrulma esnasında yararlı yağlar özelliklerini yitireceği gibi doymuş yağlar ortaya çıkacaktır. Doymuş yağlar kalp ve beyin sağlığı için zararlıdır.
Kepekli Tahıllar Yemek Beyni Geliştirir Mi?
Tam tahıllı gıdalar e vitamini bakımından zengin olduğundan beyne pozitif yönde etkiye sahiptir. Bu sebepten başta hafıza olmak üzere beyinde uzun vadede yaşanacak birçok sorunun gecikmesine ve azalmasına yardımcı olur. Başlığı tahıllar ve tahıl ürünleriden hazırlanan gıdalar aşağıdaki gbidir:
- Esmer pirinç
- Arpa
- Bulgur
- yulaf ezmesi
- Tam tahıllı ekmek
- Tam tahıllı makarna
Kahve Beynin İşleyişini Geliştirir Mi?
Kahve genel olarak odaklanmayı artırmak ve uykusuluğu gidermek için tüketilir. Kahve içindeki kafein beyinde bulunan kişinin uykulu hissetmesini sağlayan adenosini engeller. Kişinin uyanık kalmasının yanında kafein aynı zamanda beynin işleme kapasitesinin de artırdığı bilinmekte.
Araştırmacılar kafeinin beyin entropisinde bir artışa neden olduğunu buldu. Beyin entropisinin yüksek olması karmaşık beyin aktivitelerinin daha fazla bilgi işlediği anlamına gelir.
Kahve aynı zamanda insan yaşlandıkça beyin sağlığını desteklediği ve beyin temelli bir takım hastalıkların riskini azalttığı kanıtlanmıştır. Bu hastalıkların bir kaçı aşağıdaki gibidir:
- Bilişsel gerileme
- İnme
- Parkinson
- Alzheimer
Avokado Beyni Geliştiri Mi?
İçerisinde sağlıklı doymamış yağ bulunduran avokado hem beyin gelişiminde hemde beyin fonksiyonlarının güçlenmesi için yararlıdır. En faydalı yağlar arasında yer alan avokado beynin yanında zayıflamaya faydası olduğu gibi birçok organın gelişiminde de etkilidir. İçerisindeki doymamış yağlar bilişsel gerileme olarak anılan hastalığın tetikleyicileri yüksek kan basıncı ve tansiyonu dengeler.
Avokadonun dışında bünyesinde sağlıklı doymamış yağ barından diğer gıdalar şunlardır:
- Badem, kaju ve yerfıstığı
- Keten tohumu ve chia tohumu
- Soya fasulyesi, ayçiçeği ve kanola yağları
- Ceviz ve Brezilya fıstığı
- Balık
Yer Fıstığı Yemek Beyin Fonksiyonlarını Güçlendirir Mi?
Yer fıstığı mükemmel besin değerlerine sahip bir baklagildir. Kişinin gün boyunca enerji seviyesini yüksek tutması için içeriside bol miktarda doymamış yağ ve protein barındırır.
Yer fıstığı yağ ve proteinin yanında içinde bulundurduğu yüksek seviyedeki E vitamini ve resveratrol bulundurur. Resveratrol, yer fıstığı ve kara dutta bulunan doğal bir flavonoid olmayan antioksidandır. Uzmanlar resveratrolün, alzheimer ve parkinson dahil olmak üzere çeşitli kanserleri , iltihapları ve nörolojik hastalıkları önlemeye yardımcı olduğu gibi koruyucu etkilerinin de olduğunu belirtiyorlar.
Yumurta Beyin Gelişimini Destekler Mi?
Beynin yemi olarak da anılan yumurta hiçbir şekilde günlük beslenmeden çıkarılmaması gereken gıdalardan biridir. İçerisinde bulunan B vitamini sayesinde beyinin gerilemesi engellenir. Yumurtada B6, B12 ve folik asit bulunmaktadır. Özellikle gelişim çağında olan çocukların ihtiyacı olan bu vitamin ve mineralleri yumurta bünyesinde barındırır. Bunun yanında yumurta en sağlıklı proteinleri içerir.
Yumurta içerisindeki protein insan vücudunu en yüksek enzimleyebildiği protein çeşididir. Yumurtayı kilo probleminiz yok ise zeytinyağı ya da tereyağda, yağları çok düşük miktarda tüketiyor iseniz haşlayarak yiyebilirsiniz. Sadece kahvaltıda tüketilen yumurtayı haşlayıp öğleden sonraki ara öğünlerinizde tüketmeniz gün içinde enerjinizin yüksek kalmasına fayda sağlayacaktır.
Başlıklar
- 1 Yağlı Balıkların Beyin Üzerindeki Etkileri
- 2 Bitter Çikolata Beyin Hücrelerini Yeniler
- 3 Kırımızı Meyvelerin Hafıza Üzerindeki Etkisi
- 4 Beyin Gelişiminde Kuruyemiş ve Tohumlar
- 5 Kepekli Tahıllar Yemek Beyni Geliştirir Mi?
- 6 Kahve Beynin İşleyişini Geliştirir Mi?
- 7 Avokado Beyni Geliştiri Mi?
- 8 Yer Fıstığı Yemek Beyin Fonksiyonlarını Güçlendirir Mi?
- 9 Yumurta Beyin Gelişimini Destekler Mi?
Cevap Bırak