Biberiye Nedir? Biberiye Çayı Nasıl Demlenir?
Biberiye, bol miktarda antioksidan içeren bir bitki türüdür. Evlerdeki saksılarda bile yetiştirilebiliyor olması, halk arasında son yıllarda giderek daha fazla tanınmasına neden olmuştur. Antioksidan olması sayesinde iltihaplı hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır, aynı zamanda doğal bir ağrı kesicidir. Sinir sistemini yatıştırması ve hafızayı yenilemesi, özellikle depresyon içerisinde olan kişilere önerilmektedir. Bu doğrultuda, yoğun stres yaşayan kişiler de, biberiye çayı demleyerek rahatlamaktadır.
Biberiye özellikle ızgara et ürünlerinde, baharat olarak kullanılmaktadır. Bitkinin yağı çıkarıldığı gibi, çayı da yapılmaktadır. Yazımızın devamında biberiye hakkında kısaca bilgiler ve biberiye çayı nasıl demlenir konusunda birkaç tarif okuyacaksınız.
Biberiye Nedir?
Asırlardır kullanılan biberiye, oldukça şifalı bir bitkidir ve boyu 2 metreyi aşabilir. Kendine has bir kokusu bulunan biberiyenin çiçekleri mavi ve eflatun renklerinden oluşmaktadır. Baharat yapılanlar ise biberiyenin sivri yapraklarıdır. Bu taze ve kuru yapraklar, aynı zamanda çay yapımında da kullanılmaktadır. Biberiyeden çıkarılan özler, antioksidan yapıya sahip olduğu için gıda sanayisinde, raf ömrünü artırma aşamalarında kullanılmaktadır.
Biberiye içerisinde bol miktarda A ve C vitamini yer almaktadır. Aynı zamanda magnezyum, kalsiyum, bakır ve demir mineralleri yönünden de oldukça zengindir.
Biberiyenin Faydaları Nelerdir?
- İçerisinde bulundurduğu antioksidan maddeler sayesinde mide ülseri, bağırsak hastalıkları ve hazımsızlık üzerinde etkilidir. Sindirim sistemini doğal yollar ile çalıştırır ve kabızlığı önler.
- Birçok kanser çeşidinin, henüz oluşum aşamasında büyümesini engeller. Kanser oluştuktan sonra da kullanılması önerilmektedir. Elbette kemoterapi sürecinde, kullanımı söz konu olursa doktorun bilgilendirilmesi önemlidir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir ve dışarıdan gelecek tehlikelerin önüne geçer. Güçlü bir iltihap önleyici olması, vücudun herhangi bir alanında oluşacak yaralanmaların daha hızlı iyileşmesini sağlar.
- Nöronlar arasındaki tahribatın onarılmasını sağlar ve bu sayede Alzheimer gibi hastalıkların ortaya çıkmasını engeller. Özellikle yağının, bu konuda çok etkili olduğunu gösteren kısıtlı araştırmalar bulunmaktadır.
- Vücuttaki su dengesinin tutulmasını sağlar. Hızlı bir idrar söktürücüdür ve vücuttaki fazla yağları, tuzları ve toksinleri atar. Detoks ürünü olarak kullanılabilmektedir.
Biberiye Çayının Faydaları Nelerdir?
- Göz sağlığı açısından faydalıdır.
- Baş ağrısı, migren ve astım gibi krizlerde, sakinleştirici rolü oynar.
- Hafıza güçlendirir, konsantrasyon artışı sağlar ve unutkanlığı giderir.
- Bunama gibi yaşlılık sebebiyle ortaya çıkan hastalıkları önler.
- Sindirim sistemini düzene sokar.
- Kan dolaşımını düzene sokar ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Biberiye Çayı Nasıl Yapılır?
Biberiye çayı, tek başına nahoş bir aromaya sahip olabilir. Bu şekilde tüketebilir veya içerisine zencefil, bal gibi ek maddeler ekleyerek, çayınızı renklendirebilirsiniz.
Kaynamış suya 1 çay kaşığı kurutulmuş biberiye eklemeniz yeterlidir. Çayınız 10 dakika içerisinde hazır olacaktır. Her 1 bardak için 1 çay kaşığı kurutulmuş biberiye yaprağı atmanız yeterli olacaktır.
Biberiyenin bilinen hiçbir zararı yoktur fakat aşırı tüketimi sonucunda kusma, mide spazmı, gebelerde düşük, erkeklerde sperm kalitesi düşüklüğü gibi sonuçlara yol açabilir. Haftada 2-3 günden fazla biberiye çayı içmemenizi öneriyoruz.
Biberiye çayını denediniz mi? Denedikten sonra mutlaka yorumlarınızı bizimle paylaşmanızı rica ediyoruz. Şimdiden tüm okurlarımıza sağlıklı günler diliyoruz, afiyet olsun.
Başlıklar
Cevap Bırak