Böbrek İltihabı Nedir? Tehlikeli Midir? Tedavi Yolları
Böbrek iltihabı, çok geniş bir hastalık tanımı olarak kabul edilebilir. Böbreğin belirli bir kısmını etkileyen bir hastalığı veya etkeni de tanımlıyor olabilir. Böbrekte oluşan iltihap vücut savunma sisteminin böbreklerde görülen enfeksiyona karşı savaştığını göstermektedir ve buna bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklara genel olarak halk arasında böbrek iltihabı denmektedir.
Glomerülonefritler, Pyelonefrit ve Tubulointertisyel Nefrit, böbrek iltihabına 3 ana kategori olarak gösterilebilir.
Böbrek İltihabının Belirtileri Nelerdir?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi börek iltihabının 3 ana kategorisi bulunmaktadır ve belirtileri de doğal olarak bu 3 ana kategoriye göre farklı olarak değerlendirilmelidir.
Glomerülonefritler yani halk arasında bilinen ismi ile nefritlerin en yaygın belirtisi idrarda kan görülmesidir. Aynı şekilde idrarda protein görülmesi de mümkündür. Bu durum idrarın koyu bir renge sahip olmasına neden olur. Kan tahlilinde ise kanda üre ve kreatinin gibi maddelerin yüksek olduğu görülür. Aynı kişide vücudun değişik bölgelerinde şişlikler ve kan basıncında da artış görülebilir. Yüksek tansiyon, önemli belirtiler arasındadır. Kötü kolesterol yükselir ve yapılan idrar miktarında azalma görülebilir.
Pyelonefriti yani halk arasında böbrek tutulması olan hastalarda ise en çok idrarda yanma belirtisi görülmektedir. Buna ek olarak kişiye ateşli ağrı, titreme, kusma ve bel ağrısı eşlik edebilir.
Tubulointertisyel nefritler ise kendisini ateş ve kaşıntılı döküntüler ile göstermektedir. Bu cilt döküntüleri çoğunlukla kolların üst dış kısmında ve göğüs bölgesinde görülmektedir.
Böbrek İltihabı Neden Olur?
Hastalığa neden olan etkenleri yine aynı şekilde 3 ana kategoride değerlendirmemiz gerekecektir.
Glomerülonefritlerin: Polen alerjisi, bazı ilaçlar, enfeksiyonlar ve bazı kanser türlerinden dolayı ortaya çıkabilir. Çoğu zaman hekimler hastalığın neden ortaya çıktığını bulamaz.
Pyelonefrit: İdrar yolu enfeksiyonuna neden olan E. Coli isimli bakterinin böbreklere de ulaşması nedeni ile ortaya çıkar. Çok nadir de olsa kan yolu ile de hastalık bulaşabilir.
Tubulointertisyel: Genellikle antibiyotik ve ağrı kesicilerin böbreğe olan etkisi nedeni ile ortaya çıkar.
Böbrek İltihabı Kimlerde Görülür?
Glomerülonefritlerin: Her yaş gurubunda ortaya çıkabilir. Özellikle boğaz ve cilt enfeksiyonu olmasına rağmen tedavi olmayan kişilerde görülebilir. Uyuşturucu veya herhangi bir ilaca bağımlı olan kişilerde de gözlemlenebilir. Sigara kullananlar ve kalp hastaları da böbrek iltihabı yaşayan kişiler arasındadır. Genetik olabilecek tek böbrek iltihabı türüdür. Diğer türlerde genetik etki görülmemektedir.
Pyelonefrit: Her yaştan insanda görülebilir. En çok kadınlar, prostat ve böbrek taşı hsatalarında görülebilmektedir. Bu hastalıkların ortak noktası ise idrar yapışına engel olmalarıdır. Daha önce böbrek yetmezliği yaşayan veya böbrek nakli geçirmiş kişilerde de görülme ihtimali yüksektir.
Tubulointertisyel: Her yaş ve cinste ortaya çıkabilmektedir. Hastaların ortak noktası ise hekim onayı olmadan antibiyotik veya ağrı kesici kullanımıdır.
Böbrek İltihabı Kişiyi Nasıl Etkiler?
Hastalıkların kişinin hayatını nasıl etkileyeceğini anlamak için hastalığın da şiddetini bilmek gerekir. İltihap eğer ilk seviyede ise kişi basit ilaç tedavileri ile iltihaptan kurtulabilir fakat hastalık ilerlemiş ise diyaliz ve hatta böbrek nakli dahi gerekebilir.
Geç kalmış tedavilerde ise hastalık ölüm ile dahi sonuçlanabilir. Hastalık ağır seyrederse kişinin sosyal yaşamını olumsuz etkiler ve hatta iş kayıplarına da neden olabilir.
Siz de kendi böbrek iltihabı öykünüzü aşağıdan diğer okurlarımız ile paylaşabilirsiniz.
Başlıklar
Cevap Bırak