Boğaz Yanmasına Evde Ne İyi Gelir? Farenjit Nedir ve Tedavisi
Halk arasında boğaz yanması olarak bilinen farenjit, buna ek olarak yutkunma güçlüğü ve acıya da neden olabilir. Soğuk algınlığı ile ortaya çıkar fakat bazı kişilerde enfeksiyonların da sonucu olarak görülebilir.
Kış aylarına girdiğimiz bu günlerde yakayı kaptırmamızın muhtemel olduğu bu boğaz yanması rahatsızlığının neden olduğunu ve evde basit yöntemler ile boğazınızı nasıl rahatlatabileceğinizi inceleyelim.
Farenjit Nedir?
Farenjit, bir iltihaplanma sorunudur. Boğazın arka kısmının enfeksiyon kapması sonucu, kişi bunu ilk olarak yanma şeklinde hisseder zira bölge tahriş olmuştur. Çoğunlukla kış aylarında ortaya çıkar ve hızla yayılır. Temas ile bulaşması çok kolaydır. Sadece virüs kaynaklı değil, bakteriler kaynaklı olarak da ortaya çıkabilir. Bu nedenle tedavi de her bireyde farklı ilerleyecektir.
Kendinizde veya çocuğunuzda yutkunmada güçlük, genizde akıntı, boğaz ağrısı ve ateş gibi belirtiler var ise hiç vakit kaybetmeden doktora görünmeniz önemlidir. Aciliyetin nedeni ise farenjitin ilerlediği zaman hava yolunu bir hayli tıkması ve boğaz yollarındaki tahribatı artırmasıdır.
Öyle ki uzun süre tedavi edilmeyen farenjit, birçok organa dahi zarar verebilmektedir. Erken teşhis edilmesi durumunda, birkaç ilaç ile çok kısa sürede tedavi edilebilecek basit bir hastalıktır.
Farenjit Belirtileri Nelerdir?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi en yaygın belirtisi, boğazdaki yanma hissidir. Buna ek olarak genizde sürekli bir akıntı, öksürük, yüksek ateş, boğaz ağrısı ve boğazda kuruluk söz konusudur.
Bazı hastalar, boğazına bir şey kaçmış da onu çıkaramıyormuş gibi hissederler. Bu da hastalığın karakteristik belirtileri arasındadır.
Bu belirtilere ek olarak kişide iştahsızlık, yorgunluk, eklem ağrıları ve uyuma isteği görülebilir. Hastalık virüs veya bakteri kaynaklı olabilir. Virüs kaynaklı farenjit, bakteri kaynaklı olana nazaran daha hafif geçmektedir. Hekim kontrolünde hastalığın bakteri kaynaklı olduğu kolayca görülür ve ona göre ilaç reçete edilir.
Belirtileri kendinizde veya yakınınızda görmüş iseniz hemen hastaneye başvurunuz. Hastalık çoğu zaman kendiliğinden geçemez ve hızla diğer kişilere bulaşarak sorunun da büyümesine neden olur.
Boğaz Yanması Neden Olur?
Virüsler, farenjit hastalığının 1 numaralı nedenidir. Çok sık soğuk algınlığı geçirmek veya grip olmak, farenjiti de tetiklemektedir.
Sigara içen veya sigara dumanına sık maruz kalan kişilerde de boğaz yanması görülme riski yüksektir. Boğmaca, kızamık, suçiçeği gibi enfeksiyon tabanlı hastalıklara da farenjit çoğu zaman eşlik edecektir.
Farenjit Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavi sürecini başlatmadan önce boğaz yanmasına neden olan etken bulunmalıdır. Hastalığa bakteriler neden olmuş ise antibiyotik reçete edilir. Boğazı rahatlatmak için de ilaca ek olarak sprey ve gargara gibi yardımcılar önerilir. Boğaz ağrısı söz konusu ise doktor ağrı kesici de reçete edebilir.
Virüs kaynaklı farenjit tedavisinde ise antibiyotik kullanılmaz. Bu durumda doktor sadece ağrı kesici verebilir veya virüsler ile savaşacak destek ilaçları reçete edebilir.
Hasta mutlaka bu süreçte sigaradan uzak durmalı ve kimyasalların bulunduğu hiçbir ortama da girmemelidir.
Reflü olan hastalarda da boğaz yanması görülme riski yüksektir. Hasta uyumadan önce mutlaka en az 2 saat önce yeme içme işlemlerini bitirmiş olmalı ve yatakta başını yüksek tutmalıdır. Acı, baharatlı ve asitli besinlerden kaçınmalıdır. Buna sadece asitli içecekler değil, portakal ve domates gibi asitli meyveler de dahildir.
Boğaz Yanmasına Evde Uygulanabilecek Tedaviler
- Her şeyden önce, bol sıvı tüketmeniz önemlidir. Günde 2 litre su içmeniz şarttır. Yutkunma sırasında boğazın nemli olması önemli olacaktır. Bol su içen kişilerde boğaz mukozası nemlenir ve yutma güçlüğü nispeten azalır.
- Papatya çayı, enfeksiyon hastalıklarına karşı birebirdir. Özellikle boğaz ağrısına iyi gelir ve kişiyi rahatlatır. Özellikle yatmadan 1.5 saat önce tüketerek, hem ağrılarınız için şifa bekleyebilir hem de rahat bir uyku çekebilirsiniz.
- Özellikle kadınlara da adaçayı öneriyorum. Boğaz ağrısı için en iyi yöntemlerden birisidir. Boğazda ince bir tabaka oluşturur ve boğaz yanmasına neden olan mikroplar ile savaşır. Çayı sadece içmek için değil gargara yapmak için de kullanabilirsiniz. Taze adaçayı yapraklarını sakız gibi çiğneyerek de tükürebilirsiniz.
- Nane, çok kuvvetli yağ asitlerine sahip bir bitki türüdür. Bu da ağız ve boğaz bölgesindeki mikropların korkulu rüyası olmaktadır. Her türlü soğuk algınlığına iyi gelen naneyi çiğ tüketebilir veya çayını da yapabilirsiniz.
- Rezene ve ekinezya çayı da iltihap giderici ve özellikle balgam sökücü olduğu için boğaz yanması rahatsızlığı olan okurlarımıza önerimizdir.
Bitkisel çaylar elbette çok faydalı fakat dikkat etmeniz gereken 3 farklı nokta bulunmaktadır.
- Kesinlikle bu çaylar ana tedavi yöntemi olmaz. Doktorunuzun tedavisine yardımcı kuvvet olarak kullanılır.
- Çayları mutlaka güvenilir satıcılardan alınız.
- Günde 2 fincandan fazla bitkisel çay tüketmeyiniz.
Başlıklar
Cevap Bırak