Boy Uzaması Neden Durur? Kaç Yaşından Sonra Yavaşlar?
Çocukluk evresinde boyun uzaması çok fazla faktöre bağlıdır. Elbette herkesin de bildiği gibi ilk faktör genetiktir. Sadece anne ve baba değil, ikinci dereceden akrabalar da çocuğun boyunun uzunluğu üzerinde doğrudan etkili olacaktır.
Çocuğun yaşadığı hastalıklar, stres faktörü, beslenme bozuklukları, zararlı alışkanlıkları ve en önemlisi uyku düzeni, boyunun uzunluğu üzerinde etkili olacaktır. Kemik yaşı genç olan çocuklar, normalden daha uzun süre uzayabilirler. Örnek vermek gerekirse çocuğun gerçek yaşı 18 olmasına rağmen kemik yaşı 14 olabilir. Bu da boyunun bir süre daha uzayacağını göstermektedir. Bu genelde diğer akrabalar ile benzerlik gösterir.
Hangi yaşa kadar uzama olacağınız, çocuk anne, teyze veya amcasına sorarak anlayabilir. Onlar kaç yaşına kadar uzamış ise çoğunlukla çocuk da o yaşa kadar uzayacaktır.
Boy uzama üzerinde sporun ne kadar etkili olduğu konusu halen tartışmalıdır. Beslenmenin, uyku düzeninin ve sporun dolaylı yoldan da olsa uzamayı etkilediği bilinmektedir. Bu nedenle çocuk yaşta sportif bir hayatı benimsemek önemlidir.
Boy Uzamasını Etkileyen Faktörler
Çocukların mutlaka iyi bir uyku düzeni olmalıdır. Zararlı alışkanlıklar sadece boy uzamasının durmasını değil, bireyin zihinsel gelişimini de olumsuz etkilemektedir. Özellikle 20 yaşının altında bu alışkanlıkları edinen çocuklar ve gençlerde, bu olumsuz etkiler çok daha şiddetli olmaktadır.
Büyümeyi en olumsuz etkileyen etkenler içki, sigara ve diğer uyuşturucu maddeler olarak gösterilebilir.
Boy Uzatmak İçin Neler Yapılabilir?
Ülkemizde genelde boy uzaması en fazla 20 yaşına kadar sürmektedir. Kızlarda bu süre biraz daha geridedir. Kız çocukları daha hızlı uzamakta fakat 18 yaşından sonra genelde uzamaları durmaktadır. Elbette bunlar ortalama rakamlardır, %100 herkesi kapsamayacaktır.
Her ülkeye göre boy uzama dönemleri ve miktarları farklıdır. Bazı ülkelerin genetik mirasında kısa boy, bazılarında uzun boy vardır. Bu boyların üzerinde elbette toplumun ortalama taşıdığı stres, beslenme, iklim ve bölgenin diğer etkileri de mevcuttur.
Çocuk yaşta sporun boyu uzatmaya ve hatta kısaltmaya etkisi vardır. Çocukluk yani 20 yaş sonrasında ise boy üzerinde bir etkisi olmaz. Halter gibi ağır sporları çocuk yaşta yapmak, kemiklere yük verir ve bu da uzamayı durdurabilir. Esneme hareketleri yaparak ise çocukların uzamasını sağlamak mümkündür.
Boy Uzaması İçin Hangi Egzersizler Yapılmalı?
Düzenli olarak egzersiz yaparak kan dolaşımını ve metabolizmayı daha aktif halde tutabiliriz. Egzersizin yanında düzenli ve dengeli olarak beslenmek de çok önemlidir. Bu iki faktör çok etkili değildir fakat ufak farklılıklar dahi önemli olabilir.
Örnek vermek gerekirse iki tane çocuğu ele alalım ve bu çocukların genetikleri birebir aynı olsun. İkiz değiller fakat genetik hazinelerinde boyu etkileyen her şeyin aynı olduğunu düşünelim.
Çocuğun biri sürekli fast food yesin ve spor yapmasın. Diğer ise yüzme, basketbol gibi esnemeye odaklı sporları yapsın ve 20 yaşına kadar daima sağlıklı beslensin. Olabildiğince diğer sağlıksız besinlerden uzak dursun.
Bu durumda iki çocuk da normal bir hayat geçirseler 185 olacaklardı diyelim. İlk çocuk yaşadığı hayat nedeni ile 181’de kalacak, diğeri ise 190’ı geçebilecektir. 5 santim küçük gibi görülse de, birçok insan için fark yaratacak cinsten bir birimdir.
Özetlemek gerekirse 20 yaşına kadar kaslarımızı ve eklem bölgelerimizi esnetecek her türlü spora yakın olabiliriz. Bunun tam aksine de kaslarımızı yoracak, eklemlere zarar verebilecek veya aşırı yük yükleyecek her türlü spordan da uzak durmamız gerekecektir.
Boy Uzatma Ameliyatı Nedir?
Boy uzatma ameliyatı, günümüzde bacak kemiğine müdahale edilerek yapılmaktadır. İlk önce 1 bacak uzatılır ve onun iyileşmesi beklenir. Ardından diğer bacak uzatılır. İki bacağında iyileşmesi ile beraber artık kişi normal hayatına dönebilecektir.
Boy uzatma ameliyatı her yaştan insana uygulanmaz. Kişinin doğal gelişim sürecini bitirmesi beklenir ki bu genelde 20 ve üzeri yaşlardır. 40 yaşından daha büyük kişilere ise yapılmaz zira bu kişilerde kemiğin onarım süreci çok yavaş ve çoğu zaman yetersiz olur.
Boy uzatma ameliyatı ortalama olarak kişiyi 10 santim kadar daha uzun kılmaktadır. Erkeklerde 160, kadınlarda ise 150 civarındaki bireyler genelde bu ameliyat türünü tercih etmektedir.
Boy uzatma ameliyatları kendi içlerinde farklı türlere ayrılsa da tamamı kemiğe uygulanmaktadır. Özetle bacak kemiği kırılır ve arada bir mesafe bırakılarak bacağın kendi kendine kemik oluşturarak, kaynaması beklenir. Bu yöntem sadece bacaklarda değil kollarda da uygulanabilmektedir.
Boy uzama ameliyatları genelde 40 bin lira civarında bir maliyeti de beraberinde getirmektedir.
Vücut Geliştirme Boy Uzamasını Durdurur Mu?
Vücut geliştirme, kendi içerisinde çok fazla detaya ayrılan bir spor türüdür. Vücuda uygun ağırlıklar ile yapılan ve omur kısmına fazla yük bindirmeyen hareketlerin boy uzamasını durdurması beklenmez.
Ağırlıklı squat, her türlü halter ve deadlift gibi kemik yapısını zorlayabilecek hareketlerden 20 yaşına kadar uzak durmakta fayda vardır. Profesyonel bir hocadan yardım almak önemlidir. Bazı hareketleri yanlış yaparak, kaslarınız yerine kemik ve eklemlere yük bindiriyor olabilirsiniz.
Kızlar Neden Erkeklerden Daha Önce Uzar?
Çok istisnai toplumlar hariç dünyanın tamamında kızlar, erkeklere göre ergenliğe daha erken girerler. Bu da ergenlikte salgılanan büyüme hormonları ile erkeklere göre daha erken tanışmaları manasına gelmektedir.
Bu nedenle kızlar hızlı bir şekilde uzamaya başlarlar. Bu hızlı uzama, aynı şekilde hızlı bitecektir. Örneğin ülkemizdeki kız çocukları, genelde 16-17 yaşından sonra uzamaz. Erkekler ise 20 yaşına kadar uzayabilir.
Sizin boyunuz kaç?
Başlıklar
Cevap Bırak