Brokoli Ne İşe Yarar? Nasıl Tüketilir? Lezzetli Brokoli Salatası
Türk mutfağında her ne kadar kendisine iyi bir yer edinememiş olsa da, çok faydalı sebzelerden bir tanesidir. En başta kalp sağlığı ve kanser hastalıkları üzerinde olumlu etkileri olan brokoli, şeker hastalığına yakalanma riskini de çok düşürmektedir. Antioksidan yönünden çok zengin olan brokoli, sağlıklı hücre ve dokularımızı korur. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve cilt yaşlanmasını da geciktirir.
Vücudumuzdaki zararlı toksinler, hem tüm sistemlerimize zarar verir hem de daha kolay yaşlanmaya neden olur. Düzenli brokoli tüketimi ise bu toksinlerden kurtulmamızı sağlayarak adeta bir doğal detoks sürecine bizi sokar. Vücudumuzdaki PH seviyesini de dengeleyen brokoli, çiğ veya pişmiş olarak tüketilebilir. Besin değerini koruması açısından, uzak doğu kültürlerinde buhar ile pişirilmektedir.
Brokoli Nedir?
Brokoli, dışarıdan bakıldığı zaman aslında büyük bir ağacın küçültülmüş minyatürü gibi durmaktadır. Kalın bir sapa sahip, yemyeşil başı bulunan bir sebzedir. Tıp dünyasında süper sebze olarak bilinir zira içerik açısından inanılmaz zengindir.
Sadece vitamin ve mineral deposu olmakla kalmaz aynı zamanda iyi bir antioksidan ve lif kaynağıdır. Haftada 2-3 kez tüketilmesi, kansere karşı vücudumuzu korumaktadır. Çok lezzetli olmasa da, salataların içerisinde bulundurmak, faydalarını almamızı sağlayacaktır.
Brokoli içerisinde yüksek miktarda K vitamini ve C vitamini bulunmaktadır. İçeriğinde bulunan folat, magnezyum, potasyum, fosfor, demir, selenyum, kolin ve kükürt gibi mineraller de sağlığımız açısından çok faydalıdır.
Lif bakımından çok zengin olması, sindirim sistemimizi ve bağırsak florasını da düzene sokmasını sağlamaktadır. Çok az kişinin bildiği ve genelde şaşkınlıkla karşıladığı bir bilgi de, brokoli içerisindeki yüksek protein miktardır.
Brokoli Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Süper sebze olarak adlandırılan brokoli, çok fazla faydaya sahiptir. Bu faydaların doğrultusunda, birçok hastalığa da iyi gelmektedir. Aşağıda bu hastalıklar hakkında daha detaylı bilgileri göreceksiniz.
Cilt: Brokoli içerisinde bol miktarda C vitamini bulunur ve bu da bağışıklık sistemini desteklemesini sağlar. Düzenli brokoli tüketen kişilerin, daha az alerjik reaksiyonlar ile yüzleştiği bilinmektedir. C vitamini, cildi besleyen en önemli vitamindir ve cilt hücresi üretiminde kullanılan kolajen üretimini de desteklemektedir.
Brokoli içerisinde yer alan biyoaktif bileşikler, güneş ışınlarının kötü etkilerinden bizi korur. A ve C vitamini içeriği sayesinde brokoli, daha canlı ve parlak saçlara da sahip olmamızı sağlayacaktır. Sadece 150 gram brokoli, günlük C vitamini ihtiyacımızın tamamını karşılamaktadır.
Göz: Brokoli içerisinde bulunan vitaminler ve bileşikler, göz sağlığına da faydalıdır. Özellikle içeriğinde bulunan zeaksantin ve lutein bileşikleri, yaşlılığa bağlı göz hastalıklarını önlemektedir. A vitamini, göz için en faydalı vitamindir ve A vitamini, brokoli içerisinde bol miktarda bulunmaktadır.
Bu maddeler, gözü sadece yenilemekle kalmaz aynı zamanda teknolojik aletlerden gelen radyasyonun verdiği zararı da onarırlar. Düzenli brokoli tüketimi, son zamanlarda çok duyulan ALS hastalığını da önlemektedir.
Bağışıklık Sistemi: Günde 100 gram kadar brokoli tüketmek dahi, zihinsel gerilemeyi önlemekte ve bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Yaş ilerledikçe, kişilerin bağışıklık sistemi zayıflar ve zihinsel performansta gerilemeler görülür. Bu durumu durdurmak açısından, 40 yaş sonrasında brokoli tüketimi daha da önem kazanmaktadır.
Brokoli içerisindeki faydalı bileşikler sayesinde kas zayıflığı da önlenmektedir. Bu sayede, yaş ilerlemesine rağmen kişi fiziksel aktivitelerini yerine getirebilir ve kilo alımının da önüne geçebilir. Tipik yaşlanmanın olumsuz etkilerini azaltan brokoli, vücudun daha verimli enerji üretmesine de yardımcı olmaktadır. Sebze içerisindeki sülforafan maddesi, yaşlanmayı önlemesi ile bilinmektedir.
Şeker Hastalığı: Brokoli içerisinde bol miktarda krom bulunur ve bu sayede vücut doğal bir şekilde insülin salınımı yapar. Bu sayede kişinin kan şekerini dengelenmiş olur. Brokoli yaprakları içerisinde tip 2 diyabet hastalarının insülin dengesini düzenleyecek maddeler bulunmaktadır.
Sebze içerisindeki amino asitler, C vitamini ve kükürt, tüketen kişinin kanının temizlenmesini sağlamaktadır. Özellikle ürik asit ve serbest radikaller ile savaşır, bu da kanser oluşumunu engeller ve vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar. Kan dolaşımı, ürik asitlerin temizlenmesi ile rahatlamış olur.
Brokoli, cinsel gücü de artırmaktadır. Hem gücü hem isteği artıran brokoli, kan dolaşımını rahat hale getirir ve kan üretimini de destekler. Kan üretimini desteklemesi ve içeriğinde bol miktarda demir ve protein bulundurması, anemi hastalığını da önlemesini sağlamaktadır. Kansızlık sorunu yaşayan kişiler, günde 100-200 gram arasında brokoli tüketebilirler.
Kalp Sağlığı: Brokoli içerisinde bulunan antioksidan maddeler, kalp krizi riskini azaltır ve kalp-damar sağlığını korur. Özellikle kolesterol seviyesini dengelemesi ve LDL seviyesini azaltması ile bilinmektedir. Yüksek kolesterol hastaları, düzenli olarak tüketebilirler. Bol miktarda potasyum içeriyor olması, kalp sağlığı açısından çok faydalı ve koruyucudur.
Sindirim: Brokoli, doğal olarak zengin lif kaynağı deposudur ve bu sayede bağırsakların florasını destekler. Kabızlığı da ishal durumunu da önler. Bağırsaklardaki insülin duyarlılığını artırır ve kolon kanserine yakalanma riskini de düşürür. Bağışıklık sistemini korur ve iltihaplı bağırsak hastalıklarının oluşumunu engeller.
Zengin bir lif kaynağı olması, vücudumuzdaki zararlı maddelerin atılımını da kolaylaştırmaktadır. İçeriğinde zengin magnezyum kaynağını bulundurması, tüm besinlerin sindirimini ve sindirim sonrasındaki faydalı bileşiklerin emilimini de kolaylaştırır. Mideyi rahatlatır ve olası mide iltihap hastalıklarının da önüne geçer. Brokoli içerisinde yer alan kemferol sayesinde bağırsaklardaki sağlıklık bakteri sayısı, diğerlerine oranla üstünlük sağlar. Mideyi koruyan mukus tabakası da, brokoli tüketimi ile daha güçlü hale gelir ve bu da ülser gibi hastalıkların oluşum riskini azaltır.
Kemik: Brokoli, yazımızın başında da belirttiğimiz gibi yüksek miktarda K vitamini ve kalsiyum içerir. Bunlara ek olarak fosfor, çinko ve magnezyum açısından da zengin olması, dişleri ve kemikleri güçlü tutmasını sağlamaktadır.
Diş ve çevre dokularını destekleyecek C vitamini, kemferol ve periodontal maddeleri de, brokolinin diş sağlığı için bulunmaz bir nimet olduğunu göstermektedir. K vitamininin kemik sağlığı için kritik olmasının nedeni, kalsiyum emilimini artırıyor olmasından gelmektedir. Bu sayede hem kemik gelişimi sağlanır hem de hasarlı kemiklerin onarımı çok daha hızlı olur.
Sadece 150 gram brokoli, günlük ihtiyacımızın tamamını karşılar. Sadece K vitamini değil, günlük kalsiyum ihtiyacımızın da yarısını brokoliden alabiliriz. Üzerine limon sıkarak tüketmek, ekstradan C vitamini almamızı sağlar ve minerallerin emilimini daha kolay hale getirir.
K vitamini sadece kemik sağlığı için değil, ileri yaşlarda ortaya çıkan bunama gibi hafıza sorunlarının da önüne geçmesi ile bilinmektedir.
Brokoli tüketmek, yaşlı insanlarda çok görülen kireçlenme olarak bilinen osteoartrit hastalığını da yavaşlatmakta ve hatta var olan hastalıkları iyileştirmektedir. Çalışmalar henüz tamamlanmamış olsa da, brokoli tüketiminin damar çeperlerini de onardığı görülmektedir.
Kanser: Sebze içerisindeki biyoaktif bileşikler, vücudumuzun savunma mekanizmasını güçlendirmektedir. Mikroplara karşı savaş açan antioksidan bileşikleri tüm organlarımızda oluşabilecek kanser riskini düşürmektedir. Var olan tümörlerde ise büyümeyi yavaşlatmakta ve hatta bazen tümör oluşumlarını küçültmektedir.
En çok mide, kolon ve pankreas kanseri üzerinde etkili olduğu da bilinmektedir. Brokoli içerisinde bol miktarda sülforafan bulunur. Bu madde, vücudumuzdaki östrojeni azaltır ve bu da göğüs, rahim ve kolon kanserinin oluşum riskini önemli ölçüde düşürmektedir.
Hamileler Brokoli Yiyebilir Mi?
Brokoli, hamile kadınlar için çok zengin mineral ve vitamin desteği sağlamaktadır. Özellikle içeriğinde bulunan folik asit ve kolin içerikleri gebe kadınlar için önemli bir sorun olan doğum kusurları riskini düşürmektedir.
Yeterli brokoli tüketen anne adayları, bebeklerinin de sağlığını güçlendirmekte ve onların da bağışıklık sistemine katkıda bulunmaktadır. Lif açısından çok zengin olması, gebelik döneminde çok görülen kabızlık sorununun da yaşanmasını engellemektedir. Brokoli, doğal bir libido artırıcıdır ve erkeklerde de sperm sayısını artırdığı bilinmektedir.
Her hamile kadının tıbbi öyküsü farklı olabilir. Brokoli tüketimi öncesinde doktorunuza danışmayı ihmal etmeyiniz.
İyi Brokoli Nasıl Anlaşılır?
Market raflarından veya manavlardan brokoli alırken mutlaka yapraklı kısımlarının parlak yeşil renkte olmasına önem verin. Yaprakların ve sapların birbirlerine çok sıkı yakın olması önemlidir.
Brokoliyi muhafaza etmek için öncelikle yıkamamanız gerekir. Yıkadıktan sonra çok daha çabuk bozulur. Marketten aldıktan sonra hiç yıkamadan ve nemli ise bir peçete yardımı ile sildikten sonra kağıt havlulara sararak dolabınızda muhafaza edebilirsiniz. Brokoli, dolapta çok bekletilecek bir sebze değildir. Aldıktan en fazla 3 gün sonra mutlaka tüketin. Tüketmeden önce ise yaprakların arasının iyice temizlenmesi adına 10 dakika boyunca sirkeli suda bekletebilirsiniz.
Brokoli Nasıl Yenir?
Brokoli, çiğ olarak veya pişmiş olarak tüketilebilir. Elbette çiğ olarak tüketilmesi çok daha sağlıklıdır ve besin değerlerinin tamamını almamızı sağlar. Pişirirken de 5 dakikadan fazla haşlamak, besin değerlerini düşürebilir. En sağlıklı pişirme yöntemi ise buharla pişirmektir.
Lezzetli Brokoli Salatası Nasıl Yapılır?
Brokolileri temizledikten sonra 5-6 dakika boyunca haşlayın. Yarım kilo brokoli, bu tarif için yeterli olacaktır. Brokoliler haşlanırken siz de diğer bir kapta zeytin yağı, sarımsak, limon, pul biber ve tuzu güzelce harmanlayın.
Brokoliler haşlandıktan sonra bir kaba alarak, büyük parçaları en fazla ceviz büyüklüğünde olacak şekilde ayırın. Sos ile sebzeleri iyice karıştırın ve servise hazır hale getirin.
İşte bu kadar, günlük olarak bu salatayı tüketerek, brokolinin tüm zengin içeriğinden faydalanabilirsiniz.
Siz brokoliyi nasıl tüketmeyi seviyorsunuz? Brokoli hakkındaki yorumlarınızı aşağıdan bize iletebilirsiniz.
Başlıklar
Cevap Bırak