Çene Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?
Çene ağrısı, çok bilinmiyor olsa da dünya çapında milyonlarca insanın yaşadığı bir sorundur. Çene ağrısına çok çeşitli faktörler neden olabilir. Çene ağrısına en yaygın olarak TME dediğimiz temporomandibular eklem bozuklukları neden olmaktadır.
Bunlara ek olarak sinüzit, diş ağrıları, trigeminal nevralji, kabakulak veya romatoid artrit gibi durumlar da çene ağrısına neden olabilir. Çene ağrısına çok çeşitli faktörlerin neden olabiliyor olması sebebiyle, hekimin öncelikle ağrıya neden olan kaynağı bulması ve ardından tedaviye başlaması gerekecektir. Tedavinin olumlu sonuçlanmasına adına, teşhisin doğru konulması çok önemlidir.
Çene ağrınız kronik değilse ve hafifse, doğal yöntemler ile de çene ağrınızı hafifletebilirsiniz. Konu ile alakalı tüm detaylı bilgiler yazının devamında sizi beklemektedir.
Çene Ağrısı Neden Olur?
Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi çene ağrısı çok çeşitli nedenler ile ortaya çıkabilir. Öyle ki kalp krizi belirtisi de olabilir, dişlerinizde çürük olduğunu da gösterebilir. Şimdi, çene ağrısına sebep olan etkenleri maddeler halinde inceleyelim.
Temporomandibular Eklem Bozukluğu: Kelime içerisinde geçen mandibula, çene kemiği demektir. Bu kemik, 2 farklı eklem ile kafatasına bağlı durumdadır. Kulakların hemen önünde bulunur ve eklemler sayesinde, ağzımızı rahatça açıp kapayabiliriz, yemeklerimizi parçalayabiliriz. Bu bölgede sorun olması, çene ağrısına sebep olan en yaygın etkendir. Sebebi tam olarak bilinmiyor olsa da, kadınlarda daha sık ortaya çıkmaktadır.
TME, her zaman genetik olmaz genelde daha sonradan, dış etkenler ve kişinin hareketleri ile ortaya çıkar.
TME’ye sebep olan etkenler aşağıda listelidir.
- Çene eklemi travması.
- Kaygı, depresyon ve stres gibi nedenler ile kişinin çenesini sürekli sıkması veya kütletmeye çalışması.
- Geceleri diş gıcırdatmak.
- Çene eklemini destekleyen diskin kireçlenmesi.
- Diskin yerinden çıkması.
- Çenenin darbe alması nedeni ile yaralanması.
- Çeneyi kontrol eden kaslardaki sorunlar.
TME haricinde, farklı faktörler de çene ağrısına neden olabilir. Küme tipi baş ağrısı, çok yoğun gerçekleşirse, çeneye kadar yayılabilir. Sinüzit sorunları olan kişiler, çene ağrısı yaşayabilirler. Diş çürükleri veya herhangi bir diş sorunu da, çene ağrısına neden olabilir. Bazı diş eti hastalıkları, çene eklemlerine de zarar verebilmektedir.
Yüz sinirlerinde oluşacak bir sinir sıkışması, çene ağrısına neden olabilir. Kalp krizi veya çeneye alınan bir darbe de, uzun süreli çene ağrısına neden olabilir. Kalp krizi öncesinde ve esnasında, kişinin çenesinin sol tarafının ağrıması normaldir. Bu belirtiyi çok sık yaşamaya başlamış iseniz kalp krizinden şüphelenmeli ve hemen doktora başvurmalısınız.
Çene Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?
Öncelikle çene ağrısının kaynağı bilinmelidir. Ağız ile ilgili olduğu için ilk gidilmesi gereken yer, iyi bir diş hekimidir. Diş hekimi ağız içinde bir problem olmadığını düşünüyorsa, hiç vakit kaybedilmeden kulak burun boğaz uzmanı bir doktordan randevu alınmalıdır.
Çene ağrısının bulunması, çoğu zaman kolay olmaz. İlk önce doktor hastanın tıbbi geçmişi hakkında bilgi alır ve fiziki muayene ile sinir, kas ve kemikleri çok dikkatli inceler.
Sonrasında laboratuvar testleri, röntgen, MRG gibi görüntüleme yöntemlerine başvurulur. Hiçbir sorun bulunamıyorsa, psikolojik muayene de yapılması istenebilir.
Çene Ağrısı Nasıl Geçer?
Öncelikle buz dolu bir torbayı, 10 dakika boyunca ağrıyan bölgeye tutun. Kalıcı bir tedavi olmasa da rahatlamanızı sağlayacaktır. Torbayı direkt değil, bir bez ile cildinize temas ettirmeyi de unutmayınız.
Hekim, geçici olarak ağrınızın hafiflemesi için ağrı kesici reçete edebilir. Eğer doktora gitme şansınız yok ise reçetesiz ağrı kesicileri kullanabilirsiniz.
Ağrıyan bölgeye, hafif dokunuşlar ile masaj yapmak, ağrıyı düşürebilir. Her birkaç dakikada bir ağzınızı açarak, masaja tekrar devam edin. Başka birisinin masaj yapması, daha da iyi olacaktır.
Çene Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Öncelikle, cerrahi olmayan basit tedavi yöntemleri izlenir. İlk başvurulan yöntem genelde ağızlık kullanımı olur. Hastanın kendi ağzına uyacak bir ağızlık kullanması, özellikle geceleri dişlerini gıcırdatmasının önüne geçecektir. Ağızlık, eczanelerde bulunur fakat kişiye özel yapılması önerilir.
Kas gevşetici de çene ağrısını düşüren etkenlerden bir tanesidir. Kas gevşetici ilaçlar, çene kaslarındaki gerginliği azaltır fakat bu çoğu zaman işe yaramaz.
Botox yöntemi, son yıllarda çene ağrısı yaşayan kişiler için uygulanmaya başlanmıştır. TME bozukluğu nedeni ile ortaya çıkan ağrıları geçirdiği bilinmektedir. Tedavi uzun bir sürece yayılır ve bir süre sonra tekrar edilmesi gerekebilir.
Hiçbir tedavi yönteminden cevap alınamıyorsa, cerrahi yöntemlere başvurulur. Çene operasyonu sonrasında, çenedeki yapısal problemler giderilmiş olur.
Çene Ağrısı Olanlara Öneriler
- Dişlerinize iyi bakın. Düzenli diş bakımı yaptırmak, çene ağrısı yaşama ihtimalinizi önemli ölçüde düşürür.
- Çantanızı sadece tek omuzda taşımayın. Sürekli omuz değiştirin.
- Yüz üstü uyumayın.
- Sürekli esnemeyin.
- Doktorunuzun da onayı ile magnezyum ve kalsiyum takviyeleri alın.
- Çay ve kahve gibi kafein yönünden zengin ürünleri bırakın. Kafein, kasların gerilmesine ve çenenizin daha çok ağrımasına neden olacaktır.
- Çok çiğnemeniz gereken besinleri tüketmeyin. Sert yiyecekleri tedaviniz sonuçlanasıya kadar tüketmeyin.
Başlıklar
Cevap Bırak