Cezalar Köpeklerin Gelişimini Olumsuz Etkiler mi?
Yeni bir araştırma cezaya dayalı eğitimin refakatçi köpekler üzerindeki psikolojik etkilerini inceliyor. Ve bu eğitim yöntemlerinin hem kısa hem de uzun vadede köpeklerin refahı için zararlı olduğunu buldu.
Köpeklerin halı üzerinde çiğnemeyi, yere işemeyi ve kapı ziline havlamasını durdurmanın yapılması gereken nedir?
Bazı köpek sahipleri evcil hayvanlarına bağırmak veya başka bir şekilde ceza için farklı metodlar uygulamaktadır.. Fakat araştırmalar, bunların ve diğer olumsuz yöntemlerin etkili olmalarına rağmen hayvanlarda stres seviyelerini artırabildiğini göstermektedir.
Aslında, farklı eğitim yöntemlerinin köpekler üzerindeki etkilerini inceleyen 17 çalışmanın daha önce gözden geçirilmesi, cezalandırma gibi aşırı eğitim yöntemlerinin hiçbir şekilde olumlu pekiştirme yöntemlerinden daha etkili olmadığını bulmuştur.
Aynı inceleme, aşırı eğitim ve cezaların bir köpeğin fiziksel ve zihinsel sağlığını tehlikeye atabileceğini de buldu.
Bununla birlikte, analizdeki eski çalışmalar çoğunlukla polis köpeklerini ve araştırma için laboratuvarlarda yetiştirilen köpekler üzerinde yapılmıştı. Birkaç çalışma evcil köpekler üzerine yapıldı. Araştırmacılar cezaların 92 refakatçi köpek üzerindeki etkilerini inceleyerek bunu düzeltmeyi amaçladılar.
Cezanın Kısa Süreli Etkileri
Uzman doktor De Castro ve ekibi, önleyici bir yöntemle eğitilen köpeklerin daha davranışsal ve fizyolojik stres belirtileri göstereceği hipotezinden yola çıktı. İkincisi, araştırmacılar bu köpeklerin bilişsel önyargı testlerinde daha “kötümser” kararlar vereceğine inanıyorlardı.
Araştırmacılar, iyi davranışı teşvik etmek için ödül tabanlı yöntemler kullanan eğitim okullarından 42 köpek aldı. Bu okullarda, köpekler yiyecekle ödüllendirilir veya iyi davranışlar sergilenirdi.
Ekip ayrıca bağırsak ve tasma sarsıntılarının rutin eğitim unsurları olduğu aşırı programlardan 50 köpek aldı.
De Castro ve meslektaşları eğitim sırasında köpekleri videoya aldılar ve üç eğitim seansından önce ve sonra tükürük örnekleri aldılar.
Videolar, köpeklerin dudak yalama ve esneme gibi daha fazla stres belirtileri gösterdiğini ve daha gergin olduğunu ortaya koydu. Bu tür göstergeler ödülle eğitilen köpekler arasında görünmedi.
Ayrıca, tükürük testleri, önleyici eğitim seanslarından sonra yüksek kortizol seviyeleri gösterdi. Fakat ödül eğitim programlarındaki köpekler kortizolde herhangi bir değişiklik göstermedi.
Cezalar Köpekleri Kötümser Yapıyor
Daha sonra ekip, uzun süren eğitimin etkilerinin uzun süre devam edip etmeyeceğini görmek istedi. Bu amaçla, bilişsel görev tasarladılar. Bunu 92 köpeğin 79’unda kullandılar. Çünkü bazı sahipler ödül kullanmıyordu. Ödül karşısında köpeklerin nasıl tepki vereceğini görmek istediler.
Görevde, köpekler odanın bir tarafını bir sosis ile ilişkilendirmek için eğitildi. Odanın bu tarafındaki kaseler her zaman sosis ile dolu iken, odanın diğer tarafındaki kaseler boş bırakıldı.
Sonra, bilim adamları odanın iki tarafının arasına boş bir kase yerleştirdiler. Kase sosis kokuyordu, ancak köpekler boş mu dolu bunu göremiyordu.
Araştırmacılar, köpeğin kaseyi kontrol etmek için ne kadar hızlı koşacağının süresini tutarak iyimser veya kötümser davranışlarını belirlediler.
Bunun gibi standart testlerde, iyimser bir köpeğin kaseye heyecanlı bir şekilde koşacağı ve bunun bir yiyecek ödülü içerdiğini düşünürken, kötümser bir köpeğin daha az istekli ve daha yavaş hareket edeceği varsayıldı.
Araştırmacılar, hayvanların ruh sağlığını, ayrılık kaygısı ve diğer ruh sağlığı sorunları ile ilişkili kötümser davranış göstergelerini belirlemek için bu tür testler yaptılar .
Mevcut testte, ekip sürekli olarak, cezai ile eğitilen köpeklerin daha kötümser olduğunu keşfetti. Aslında, köpek ne kadar cezalandırılırsa, bulgular o kadar belirgindi.
Uzmanlar, “Sonuçlarımız, agersif yöntemlerle eğitilen refakatçi köpeklerin, hem kısa hem de uzun vadede ödül temelli metotlarla eğitim görmüş refakatçi köpeklere kıyasla daha kötü bir psikolojide olduğunu buldu.”
Cevap Bırak