Çilimli Gezilecek Yerler
Çilimli Hakkında Bilgi
Çilimli hakkındaki ilk bilgiler daha çok Anadolu’ya gelen Moğol istilasından sonradır. Bu istila sonrasında Anadolu’da çok sayıda Türk beyliği kurulmuş ve Selçuklu Devleti, artık tarihe karışmıştır. Bu beyliklerden bir tanesi olan Osmanlı Beyliği, daha sonra dünyanın en büyük imparatorluklarından birisi haline gelecektir.
Osmanlı’nın kurucusu olan Osman Gazi’nin vefatı ile birlikte, tahta Orhan Gazi geçmiştir. Onun döneminde Çilimli fetih edilmiştir. Osmanlı’da daha çok silah deposu olarak kullanılmış olan Çilimli, 1869 yılına kadar Göynük’e bağlı bir köy olarak tarihteki yerini almıştır.
1869’da Düzce’nin kaza olması ile beraber, ona aktarılmıştır. 1957 yılında Çilimli’de ilk Belediye teşkilatı kurulmuş ve 1958 yılında köy olan Çilimli, artık nahiye statüsüne yükseltilmiştir. 1990 yılında ise ilçe statüsünü kazanmıştır. Düzce’nin 1999 yılında il olması ile beraber, tekrar yuvasına dönmüş ve Düzce’nin bir ilçesi olarak günümüze kadar gelmiştir.
Denizden sadece 120 metre yükseklikte olan Çilimli, genel olarak ova şeklinde bir bölgeye sahiptir. Akdere Suyu, ilçe merkezinden geçmektedir. Bol yağışlı bir iklime sahip olan Çilimli, Düzce’nin en sakin ve doğası en güzel ilçelerinden bir tanesidir.
Düzce’nin nüfusu artan nadir ilçelerinden bir tanesidir. Düzce merkeze yakın olmasa, muhtemelen nüfusu çok daha hızlı artacak bir ilçedir. 2000 yılında 16 bin civarında olan nüfusu, günümüzde 20 bine yaklaşmıştır. Nüfusun yarısından biraz fazlası, kırsal alanlarda yaşamaktadır.
Çilimli ilçe ekonomisi, tarıma dayalıdır. Düzce’nin genelinde olduğu gibi halkın başlıca gelir kaynağı fındıktır. Fındığa ek olarak bölgede mısır, tütün ve şeker pancarı ekimi de mevcuttur. İlçenin yarısından fazlası, fındık arazisi olarak kullanılmaktadır. İlçede 3 mahalle ve 22 köy bulunmaktadır. Bu köyler; Yenivakıf, Döngelli, Kuşoğlu, Yukarıkaraköy, Esenli, Pırpır, Hızardere, Sarımeşe, Alacamescit, İshaklar, Söğütlü, Kafyayla, Tepeköy, Bıçkıbaşı, Karaçörtlen, Çalılık, Kırkharman, Yeniköy, Dikmeli, Kiraztarla.
Çilimli Gezilecek Yerler
Düzce’deki diğer ilçelerin aksine, Çilimli’de çok fazla tarihi, doğal ve turistik bölge bulunmamaktadır. Bu nedenle, şehrin en düşük turizm potansiyeline sahip ilçelerinden bir tanesidir. İlçedeki az sayıdaki turistik mekanı inceleyelim.
Eş Şeyh Aliyyü-l Müslahiddin Hazretleri, Oğulları ve Torunları Türbeleri
Söylenilene göre Şeyh Aliyyü-l Müslahiddin Hazretleri, 1484 yılında Horasan’dan Çilimli’ye gelmiştir. Ömrünü dine adamış ve daima diğer şeyhlerin hizmetinde bulunmuş, bölge halkı tarafından önemsenen birisidir.
Çilimli’ye ise irşat ve nasihadde bulunmak için gönderilmiştir. Burada uzun yıllar boyunca insanlara dini anlatmaya çalışan Şeyh Aliyyü-l Müslahiddin Hazretleri, burada da vefat etmiş ve defnedilmiştir. Naaşı, bugünkü Şeyh Aliyyü-l Müslahiddin Hazretleri, Oğulları ve Torunları türbesinde yer almaktadır.
Tepeköy Mesire Alanı
Çilimli ilçe merkezine yürüme mesafesinde yer alan mesire alanı, Tepeköy Köyü sınırları içerisindedir. Bölge halkının hafta sonu etkinliği için çokça tercih ettiği alan, meşe ağaçları ile kaplanmış ormanlık bir sahadır.
Mesire alanı, yaz aylarında daha hareketli olmaktadır. Her sene geleneksel olarak 6 Mayıs’ta Hıdırellez Şenlikleri düzenlenmekte ve tüm bölge halkı, şenliklere adeta akın etmektedir. Bölgeye gitmeyi düşünüyorsanız, seyahat tarihinizi, 6 Mayıs’a denk getirmeye çalışmanızı öneriyorum.
Çilimli hakkında söyleyeceklerimiz bu kadar. Maalesef şimdilik ilçeye gitmek için çok fazla neden yok. Belki sadece geçerken uğranılabilecek bir ilçe konumunda. Bu arada gitmişken, uygun fiyatlı 5-10 kilo fındık satın almayı da unutmayın.
Eğer Çilimli’de yaşıyorsanız ve hatta orada doğmuş iseniz, ilçeniz hakkında bizim bilmediklerimizi konu altından yorum atarak, Çilimli Gezilecek Yerler içeriğine katkıda bulunabilirsiniz.
Şimdiden tüm Bilgilerinize okurlarına iyi seyahatler diliyorum.
Başlıklar
Cevap Bırak