Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Hangileridir? Tedavi Yolları Nelerdir?
Cinsel ilişki sırasında çok sayıda mantar, parazit, virüs ve bakteri partnere bulaşabilir. Bu nedenle birçok hastalık hızla yayılmakta ve yeniden yaşam bulabilmektedir. Özellikle gelişmemiş olan ülkelerde cinsel eğitimin düşük olması veya koruma yollarına erişimin kısıtlı olması, bu hastalıkların yayılmasındaki önemli etkenler arasındadır.
Dünyadaki cinsel ilişkiye başlama yaşının giderek düşmesi, cinsel eş sayısının artması ve seyahat imkanlarının yaygınlaşması, hastalıkların artık tüm dünyaya çok rahat bir şekilde yayılabilmesine neden olmaktadır. Özellikle bu bakteri veya virüslerin, zamanla ilaçlara karşı da direnç kazanıyor olması, hastalıkların yayılmasını hızlandırmıştır.
Kondom, en garantili doğum kontrol yöntemidir. Toplumda oldukça yaygın olarak kullanılan doğum kontrol hapları, vücudun hormon dengesini bozmakta ve bakterilere karşı vücudu koruyacak antibiyotik ilaçlarına karşı da direnç kazanılmasına neden olmaktadır. Bu da cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı işimizi zorlaştırmaktadır.
Kimler Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklara Yakalanıyor?
- Paralı ilişkiye girenler.
- Uyuşturucu bağımlı kimseler.
- Önceden cinsel yol ile hastalık kapmış olanlar.
- Evlilik veya düzenli partner dışında ilişkiye girenler.
- Eğitim seviyesi düşük ve birden fazla eşi bulunan bireyler.
- Korunma yöntemlerini kullanmayan veya herhangi bir neden ile bu yöntemleri alacak gücü olmayanlar.
Cinsel yol ile günümüzde 30’a yakın zararlı mikroorganizma, insan vücuduna bulaşabilmektedir. Bu hastalıklar kadınlarda kısırlık ve dış gebelik gibi çok büyük sorunlara da yol açabilmektedir. Öyle ki bazı enfeksiyon türlerinde, iki taraf da üreme organlarında kanser hastalığına yakalanabilir.
Cinsel yollar ile bulaşan hastalıkların en yaygın ilk belirtileri arasında yaralar, siğiller ve kötü kokulu akıntılar bulunmaktadır.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Hangileridir?
- Hepatit B
- Frengi
- Bel soğukluğu
- HIV (AIDS)
- Klamidya enfeksiyonu
- Yumuşak çıban
- Mikoplazma enfeksiyonu
- Davanoz
- Uçuk
- Siğiller
- Trikomonas Vaginalis enfeksiyonu
- Molluskum Kontagiosum
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan Korunma ve Tedavi Yöntemleri
Bu can sıkan hastalıklardan korunmanın en garantili yolu tek eşli olmaktadır. Prezervatif kullanmak, bu hastalıklara karşı en etkili yöntemdir. Elbette tek başına yeterli olmayabilir. Kondom, siğil veya uçuk benzeri cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlamaz.
Kondom kullanırken, ilişkinin en başından en sonuna kadar kullanmak gerekmektedir. Spermisit içeren kondomlar tercih edilmeli ve sonrasında kondom bir poşet ile çöpe atılmalıdır. Kondom kullanımı sonrasında eller en az 2 kere dikkatlice yıkanmalıdır.
Cinsel yolla bulaşan hastalıkların büyük bölümü ilaç ile tedavi edilmelidir. En ufak belirtide dahi hiç vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekmektedir. Genelde sinsi hastalıklar olduğu için çok geç fark edilirler, hatta çoğu zaman kişi hastalığın kimden bulaştığını dahi tespit edemez.
Özellikle yurt dışı seyahatlerinde tanınmayan kişiler ile ilişkiye girmek büyük risk oluşturmaktadır. Hastalık şüphesi taşıyan kişiler hem kendi hem de toplum sağlığı için vakit kaybetmeden hastaneye başvurarak, gerekli testleri yaptırmalıdır.
Başlıklar
Cevap Bırak