Civa Zehirlenmesi Belirtileri ve Tedavisi
Civa zehirlenmesi, diyet veya çevre yoluyla çok fazla civaya maruz kalmanın sonucudur. Civa insanlar için oldukça toksik bakımından yüksek olan ağır bir metaldir.
Civa içeren yiyecekleri tüketmek, civa zehirlenmesinin en yaygın nedenidir. Civa zehirlenmesi ciddi belirtilere neden olabilir ve vücudu gereksiz riske sokabilir.
Kişi, beslenme programında ve çevrelerinde toksik metale maruz kalmayı sınırlayan değişiklikler yaparak civa zehirlenmesini önlemeye yardımcı olabilir.
Civa Zehirlenmesi Nedir?
Civa küçük miktarlarda da olsa, günlük tükettiğimiz birçok üründe bulunan doğal olarak oluşan bir metaldir. Bu sınırlı metal tüketimi genellikle güvenli olarak kabul edilirken, civa birikmesi oldukça tehlikelidir.
Civa oda sıcaklığında bir sıvıdır ve etrafındaki havayla kolayca buharlaşır. Genellikle kömür yakma gibi endüstriyel süreçlerin bir yan ürünüdür. Buharlaştırılmış civa, bitkiler, hayvanlar ve insanlar için risk oluşturan yağmur, toprak ve suya girebilir.
Çok fazla civa yutulması veya temas edilmesi civa zehirlenmesi belirtilerine neden olur.
Civa Zehirlenmesinde Belirtiler
Civa sinir sistemini etkileyebilir ve aşağıdaki gibi nörolojik belirtilere yol açabilir:
- Sinirlilik veya kaygı
- Ruh hali değişiklikleri
- Uyuşma
- Hafıza problemleri
- Depresyon
- Titreme
Vücuttaki civa seviyesi arttıkça belirtiler daha şiddetli hissedilmeye başlar. Bu belirtiler kişinin yaşına ve maruz kaldığı civa düzeyine bağlı olarak değişebilir. Civa zehirlenmesi olan yetişkinlerde aşağıdaki gibi belirtiler görülebilir:
- Kas Güçsüzlüğü
- Ağızda metalik tat
- Mide bulantısı ve kusma
- Motor becerilerin eksikliği veya koordinasyonsuz hissetme
- Ellerde, yüzlerde veya diğer bölgelerde hissedememe
- Görme, işitme veya konuşmadaki değişiklikler
- Nefes almada zorluk
- Yürüme veya düz durma zorluğu
Civa ayrıca çocuğun erken gelişimini de etkileyebilir. Civa zehirlenmesi olan çocuklar aşağıdaki gibi belirtileri gösterebilir:
- Bozuk motor becerileri
- Düşünme veya problem çözme problemleri
- Konuşmayı öğrenme veya dili anlamada zorluklar
- El-göz koordinasyonu ile ilgili sorunlar
Kişi civa ile sık sık temas ederse, civa zehirlenmesi zamanla yavaş yavaş gelişir. Bununla birlikte, bazı durumlarda civa zehirlenmesi hızlı bir şekilde ortaya çıkar.
Ani bir civa zehirlenmesi belirtileri yaşayan herkes doktora görünmelidir.
Nörolojik Sorunlar
Kandaki yüksek civa seviyeleri, bir kişiyi uzun süreli nörolojik hasar riski altına sokabilir. Bu etkiler hala gelişmekte olan çocuklarda daha belirgin olabilir.
Yapılan bir araştırma , birçok civa zehirlenmesi uzun süreli sinir hasarına yol açtığını ve bu aşağıdaki problemlere neden olabilir:
- Zeka bozuklukları ve düşük IQ
- Yavaş refleksler
- Hasarlı motor beceriler
- Felç
- Uyuşma
- Hafıza ve konsantrasyon sorunları
Üreme Sorunları
Civa zehirlenmesi de üreme sistemi için bir risk oluşturur. Sperm sayısında azalmaya veya doğurganlığın azalmasına neden olabilir ve aynı zamanda fetusla ilgili sorunlara da neden olabilir.
Civa zehirlenmesinin olası etkileri, deformite ve fetüsün hayatta kalma oranının azalması ve yenidoğanın doğumda büyümesinin ve boyunun büyümesinin yavaşlamasıdır.
Kardiyovasküler riskler
Civa, hücrelerde hasar riski taşıyan vücutta serbest radikallerin birikmesine yardımcı olur. Bu, kalp krizi ve koroner kalp hastalığı da dahil olmak üzere kalp problemleri riskinin artmasına neden olabilir.
Deniz Ürünleri Tüketiminde Civa Zehirlenmesi
Civa ile yüklü deniz ürünleri yemek, insanların vücutlarında civa biriktirmesinin en yaygın yollarından biridir. Deniz ürünlerindeki civa suya karıştığında oluşan Metilmerkür adı verilen metalin oldukça zehirli bir formudur.
Metilmerkür tüm deniz canlıları tarafından sudan emilebilir, fakat aynı zamanda vücutta kalan ve besin zincirindeki son halkaya kadar devam eder.
Karides gibi küçük deniz canlıları genellikle Metilmerkür’ü yutar ve daha sonra diğer balıklar tarafından yenir. Bu balıklarda artık normal bir karidesten daha fazla Metilmerkür olacaktır.
Bu işlem, besin zincirinin en tepesine kadar devam eder. Böylece büyük bir balık, yediği balıktan çok daha fazla civa içerir. Ancak bu daha küçük balık yemeyi daha iyi bir hale getirmez. Kontamine balık ve kabuklu deniz hayvanlarından kaçınmak için kişinin deniz ürünleri tüketimini kontrol etmesi önemlidir.
Civaya maruz kalmaktan endişe duyan insanlar, özellikle kılıç balığı, köpekbalığı, beyaz ton balığı, turna, gibi besin zincirinin tepesinde olan balıklardan tüketirken miktarı kontrol etmelidir.
Hamile veya emziren kadınların tükettikleri civa, göbek kordonu veya anne sütü yoluyla fetüse veya bebeğe geçebileceğinden, balık ve kabuklu deniz hayvanlarının tüketimini durdurmak veya kısıtlamak isteyebilir.
Diş Dolguları
Genellikle gümüş dolgu olarak adlandırılan Amalgam dolguları yaklaşık yüzde 40 ila 50 cıva içerir . Amalgam dolguları artık sık kullanılmamaktadır. Çünkü daha güvenli alternatifler vardır.
Eski gümüş dolgular kişinin civaya maruz kalma riskini artırabilir. Bazı insanlar uzun süreli civa maruziyetlerini azaltmak için amalgam dolgularını değiştirmeyi tercih ederler.
Diğer Nedenler
Civa zehirlenmesi doğrudan veya çevresel sebeplerden kaynaklanabilir. Civa zehirlenmesi aşağıdaki kaynaklardan biriniden de gelebilir:
- Altın madenciliği
- Bazı takı türleri
- Eski boyalar
- Bazı aşılar
- Ateş ölçer termometresi ile temas
- Kömür fabrikaları gibi yan ürün olarak civa üreten fabrikaların yakınındaki alanlardaki zehirli hava
Başlıklar
Cevap Bırak