Çocuklarda Grip Belirtileri ve Tedavisi Hakkında
Çocuklar, genelde okula başlamadan hemen önce grip ve soğuk algınlığı yaşayabilirler. Soğuk algınlığı daha hafif atlatılsa da, grip onlar için daha ağrılı bir süreci de beraberinde getirebilir.
Henüz gelişmekte olan bağışıklık sistemlerine ek olarak her şeyi ağızlarına götürme eğilimleri, onları potansiyel birer grip hastası yapmaktadır. Bu nedenle çocuklar, yetişkinlere göre çok daha fazla grip olmaktadır.
Yapılan araştırmalara göre her yıl 10 kişiden 1’i ülkemizde grip olmaktadır. Bunların yarısından fazlası ise çocuktur. Grip vakıalarına en çok Ekim ve Şubat aylarında rastlanmaktadır. Bu iki ay arasında, havaların soğuması da grip üzerinde büyük etkiye sahiptir.
Çocuklarda Grip Belirtileri Nelerdir?
Grip, çoğu insanda en fazla 1 hafta içerisinde ortadan kalkan bir solunum yolu enfeksiyonudur. Çocuklarda görülen grip hastalığının belirtileri, aslında yetişkinler ile aynıdır.
- Kuru öksürük.
- Boğaz ağrısı.
- Tıkalı burun.
- Burun akıntısı.
- Kas ağrıları.
- Baş ağrısı.
- Yorgunluk.
Çocuklar grip oldukları zaman yetişkinlere göre daha sık mide bulantısı ve ishal sorunlarını yaşarlar. Sindirim sistemleri henüz yetişkinler kadar gelişmediği için bağırsak yollu problemler yaşamaları normal kabul edilir.
Soğuk Algınlığı ile Grip Arasındaki Fark Nedir?
Benzer belirtiler gösterdikleri ve genelde aynı aylarda ortaya çıktıkları için grip ile soğuk algınlığı karıştırılır. Elbette hastalığın ne olduğunu bilmek önemlidir. Ne olduğu bilinmelidir ki ona göre önlem alınabilsin.
Hastalığın belirtileri eğer çok hızlı ortaya çıkmış ise çocuğunuz muhtemelen grip geçiriyordur. Yüksek ateş ve yine üşüme gibi belirtiler de grip hastalığını işaret eder.
Soğuk algınlığında kaslar biraz ağrıyabilir fakat grip olan kişinin kasları, tartışma götürmeyecek şekilde ağrır. Gripte baş ağrısı da daha sık görülür.
Soğuk algınlığı olan çocuk hafif hastadır fakat grip olan adeta çökmüştür. İştahları kesilir ve uyuşuk halde dururlar.
Çocuklarda Grip Tedavisi
Çocuklar genellikle 1 hafta içerisinde kendiliğinden iyileşir. Hastalık geçtikten sonra çocuğun eski enerjisine dönmesi, bazen hemen bazense birkaç hafta sonra gerçekleşir.
Çocuğun evde bolca dinlenmesi, bol bol sıvı içmesi ve doktor tarafından reçete edilen ilaçları düzgün kullanması gerekir. İlaç kullanılmadan da grip geçebilir fakat buna doktorunuzun karar vermesi gerekir. Çocuğunuz grip ise mutlaka doktora götürün, evde kendi kendine iyileşmesini beklemeyin.
En önemlisi ise asla kafanıza göre ilaç vermeyin. Bu gireceğiniz en büyük hatalı yol olacaktır. Bebeğiniz veya çocuğunuz ciddi komplikasyon altında olabilir, bunu ancak doktor anlayabilir. Bu nedenle grip olan çocuğunuzu en geç 48 saat içerisinde doktor ile buluşturmaya özen gösterin.
Doktora Ne Zaman Gidilmeli?
Özellikle çocuğunuz 5 yaşının altında ise hemen gitmeniz önerilir. Bu çocukların bağışıklık ve sindirim sistemleri henüz tam gelişmemiştir. Endişe etmeyin, her yıl çocukların %20 kadarı grip olmaktadır. Doktora erken gitmeniz, tedavinin daha hızlı olmasını sağlar ve çocuğunuz daha kısa sürede iyileşir.
Solunum güçlüğü, göğüs ağrısı, susuzluk, bilinç kaybı, nöbetler, yüksek ateş, yüzde ve dudaklarda mavi renk tonları gibi belirtiler görürseniz acil servise başvurunuz. Grip altında farklı bir hastalık yatıyor olabilir.
Grip Risk Faktörleri Nelerdir?
Çocukların büyük bölümü grip olduktan sonra hızla iyileşir. Bazı küçük çocuklar ise bu kadar şanslı olmaz ve bir takım komplikasyonlar gelişebilir. Özellikle 1 ile 5 yaş arasındaki çocuklar, en büyük risk altındaki gruptur. Çok nadir de olsa bazı çocuklar için grip ölümcül olabilmektedir.
Özellikle astım, şeker hastalığı, kanser, zayıf bağışıklık sistemi, kalp, böbrek ve kronik akciğer hastalıkları olan çocuklar, diğerlerine göre çok daha büyük bir risk altındadır.
Bu nedenle, özellikle bu grupta olan çocukların kesinlikle her yıl grip aşısı yaptırması gerekir. Doktorun önerisi ile yılda 2 doz grip aşısı da yaptırılabilir. Doktor önerisi olmadan kesinlikle aşı yaptırılmamalıdır.
Aynı zamanda çocuklarınızın ellerini düzenli yıkamasını, öksürürken ağızlarını kapatmalarını ve yaşam alanlarını temiz kullanmaları gerektiğini onlara öğretmelisiniz. Hassas çocukların daha dikkatli bir hayat yaşamaları gerekmektedir.
Çocuklarda Grip Hakkında
Grip, bazı çocuklar için tehlikeli olabilse de çoğu için basit bir hastalıktır. Ortalama olarak 3 ile 7 gün arasında geçer. Hasta olduktan 1 hafta sonraya kadar bulaşma riski çok daha yüksektir.
Çocuğunuzun sağlığı için yukarıdaki belirtileri görmeniz durumunda bir doktor ile görüşmeyi ihmal etmeyiniz. Çocuğunuz en son ne zaman grip oldu?
Başlıklar
Cevap Bırak