Çocuklarda Sedef Hastalığı Nasıl Olur?
Sedef hastalığı kaşıntılı, ağrılı plakların ve lezyonların gelişmesine neden olur. Bununla birlikte, şu anda sedef hastalığı için bir tedavi olmamasına rağmen , bu rahatsızlığı olan çocukların rahat bir sosyal ve aktif hayatlar yaşamasına yardımcı olmak için birçok tedavi mevcuttur.
Amerika Birleşik Devletleri’nde, sedef hastalığı olan kişilerin yaklaşık üçte biri 20 yaşından önce belirtiler yaşar. Bununla birlikte, sedef hastalığının her yaşta görülmesi mümkündür.
Çocuklarda Sedef Hastalığı
Sedef hastalığı cildi etkileyen enflamatuar bir durumdur. Kişi sedef hastalığına yakalandığında, vücudun farklı bölgelerinde kırmızı, pullu cilt lekeleri oluşur. Bu lekeler genellikle daha da kötüleşecek veya belirgin hale gelerek remisyona girecektir. Çocuklarda birkaç farklı sedef hastalığı görülebilir.
En yaygın olan sedef türü, yetişkinlerde ve çocuklarda gümüşümsü beyaz yüzeye sahip döküntüler veya plaklar ciltte görülerek başlar. Çoğu zaman, bu döküntüler çocuklarda göründüğü ilk alan kafa derisidir.
Çocuklarda sıklıkla gelişen bir diğer sedef hastalığı, guttat sedef hastalığıdır ve bu da büyük alanlarda küçük, yağmur damlası benzeri lekelere neden olur. Guttat sedef hastalığı çocuklarda ve gençlerde ortaya çıktığında, genellikle boğazda strep boğazı gibi ikincil bir enfeksiyonunda sonucudur.
Diğer üst solunum yolu enfeksiyonları da sedef hastalığı için yaygın tetikleyicilerdir. Bazı durumlarda, guttat sedef hastalığı belirtileri birkaç ay içinde çözülebilir ve tekrar etmeyebilir.
Çocuklarda Görülen Sedef Hastalığının Belirtileri
Kişi sedef hastalığını tanımlamak için çeşitli belirtilere dikkat etmelidir. Sedef hastalığı çocukların ve yetişkinlerin cildini farklı şekilde etkileyebilir.
Sedef hastalığını, çocuklarda diğer durumlardan ayırmaya yardımcı olan bazı belirtiler şunlardır:
- Tırnak çukuru veya renk değişikliği
- Kaşıntı, ağrı veya genel rahatsızlık
- Kafa derisinde parçalar halinde düşen döküntüler
- Bebek bezi alanı çevresinde dermatit
- Kollarda, bacaklarda ve gövdede yetişkin sedef hastalığına benzer plaklar
Bir döküntü veya lezyon tedavilere yanıt vermezse, nedeni altta yatan bir enflamatuar durum olabilir. Sedef hastalığı egzamaya veya seboreik dermatit güçlü bir şekilde benzeyebilir, bu nedenle yakın gözlem gereklidir.
Sedef Hastalığı İle Seboreik Dermatit Arasındaki Farklar
Yetişkin ve çocuk sedef hastalığı arasındaki en önemli fark sadece başlangıç yaşıdır. Aksi takdirde, sedef hastalığı olan bir çocuk bir yetişkinle aynı belirtilerin çoğunu yaşayacaktır.
Çocuklarda diğer potansiyel farklılıklar, başlangıçta meydana gelen gelişim aşamaları ve kafa derisi, kalçalar ve yüz çevresinde döküntüler oluşma eğilimi nedeniyle daha önemli bir psikolojik etki içerir.
Çocuklarda Sedef Hastalığı Tedavisi
Sedef hastalığı tedavisi, bir belirtinin şiddetini azaltmaya ve sedef hastalığına sahip olmanın duygusal stresine yardımcı olmaya odaklanır.
Bununla birlikte, bir çocuk olası tedavilerden herhangi birine girmeden önce, ebeveynleri tedavinin bir doktor veya dermatolog ile taşıdığı risklerini görüşmeli ve tıbbi olarak gerekli olup olmadığını sormalıdır.
Görünür lezyonlar çocuğun sosyal olarak çekinmesine neden olabilir ve kaşıntı okulda rahatsız edici boyutlara gelebilir. Belirtiler bir çocuğun yaşam kalitesini etkiliyorsa, tedavi yöntemi gerekli olabilir.
Tedavi seçenekleri aşağıdakilerdir:
- Topikal tedavi
- Fototerapi
- Oral ilaçlar
İnsanlar çoğu sedef hastalığını tedavi etmek için topikal tedaviyi kullanırlar. Bu tür tedavi, kişinin D vitamini kremleri, keratolitik nemlendiriciler ve kişinin pulları ve topikal kortikosteroidleri çıkarmasına yardımcı olan losyonlar gibi ilaçlı kremleri ve losyonları kullanmak ile sonuçlanır.
Topikal tedaviler, başka bir tedaviye gerek kalmadan hafif ila orta dereceli cilt belirtileri iyileştirebilir.
Fototerapi cilt üzerinde konsantre ultraviyole (UV) ışığın kullanılmasını içerir ve doktorlar genellikle sadece 10 yaşın üzerindeki çocuklar için tavsiye eder. Hafif plak veya guttat sedef hastalığı olan insanlar fototerapiye cevap verme oranı en yüksek hastalardır. Tedavi haftada iki ila üç kez bir hastanede veya dermatoloji kliniğinde yapılır.
Plaklar veya lezyonlar diğer tedavilere cevap vermezse, doktorlar çocuklarda sedef hastalığının tedavisine yardımcı olmak için oral ilaçlar yazabilir. Bunlar, bağışıklık sisteminin belirli kısımlarını doğrudan tedavi eden ve sedef hastalığının temel nedenini ele alan sistemik ilaçlardır.
Tipik olarak, insanlar bunları orta ila şiddetli durumlar için kullanırlar ve kısa süreli olarak alırlar. Doktorlar nadiren kafa derisinin sedef hastalığı için ilaç yazar.
Sedef Hastalığı İçin Ev İlaçları
Sedef hastalığı olan çocuklar için de bazı doğal ilaçlar vardır.
İlaçlı kremlere alternatif arayan ebeveynler, doğal tedaviyi deneyebilir. Birçok alternatif tedavi doğal kaynaklardan elde edilir ve krem ve yağ olarak kullanılır.
Bazı yetişkinler doğal tedavilerin sedef hastalığı belirtilerini iyileştirdiğini söylerken, bu tedavilerin çocuklarda kullanımını destekleyen hiçbir çalışma yoktur.
Topikal tedavileri uygulamadan önce, kişi alerjiyi kontrol etmek için çocuk üzerinde bir testi yapmalıdır. Bu test için çocuğun vücudundaki hassas bir bölgede küçük bir alana ilgili ilacı uygulayı herhangi bir reaksiyon gösterip göstermeyeceğini kontrol etmelidir.
Bazı potansiyel alternatif tedaviler şunlardır:
- Zerdeçal
- Aloe Vera
- Tuz banyoları
- Yulaf banyoları
- Elma sirkesi
- Çay ağacı yağı
Ek olarak, bazı ebeveynler sedef hastalığı olan bir çocuk için psikolojik terapi veya danışmanlık almak isteyebilir. Çocuğun psikolojik bir durumu varsa, kendini arkadaşlarından görüntüsü için uzaklaştırıp içine kapanık olarak asosyal yaşıyor ise destek şarttır.
Bu tür bir terapi sedef hastalığının cilt belirtilerine doğrudan hitap etmese de, çocuğun utanç ve endişe duygularını yönetmesine yardımcı olmada yararlı bir rol oynayabilir .
Beslenme
Çocuklarda sedef hastalığını kontrol altına almak için beslenmesine dikkat etmek de önemlidir. 2017 yılında yapılan bir araştırmada glutensiz, düşük karbonhidrat ve yüksek proteinli beslenmek sedef hastalığının belirtilerini azalttığı yönde kanıtlar bulundu.
Anketin arkasındaki araştırmacılar ayrıca bir vegan, paleo veya Akdeniz diyetinin belirtileri azaltmaya yardımcı olabileceği bilgisini veriyor.
Sedef hastalığı olan insanlar için diğerlerine göre tek bir diyet önermemelerine rağmen, bu diyet tiplerinin ortak noktalarından birinin kilo kaybına yardımcı olabileceği vurgulanıyor.
Sağlıklı bir vücut ağırlığını, çocuğun yaşadığı belirtilerin sayısını ve şiddetini azaltmaya yardımcı olabilir.
Nedenler
Araştırmacılar sedef hastalığının kesin nedenini belirleyemedi. Bununla birlikte güçlü bir genetik yapıya sahip olduğu konusunda hemfikirdir. Kişi genleri ile bu rahatsızlığı çocuklarına aktarabilir.
Araştırmacılar bağışıklık sisteminin yanlış işlevinin cilt hücrelerinin aşırı üretimine yol açtığı sonucuna varmış. Bu da sedef hastalığının karakteristik plakları ve lezyonları ile sonuçlanmıştır.
İlk kez sedef hastalığına neden olabilen veya kötüleştirdiği bilinen bazı etkenler şunlardır:
- Stres
- Boğazda veya üst solunum yollarında enfeksiyon
- İlaç
Sedef hastalığı bulaşıcı değildir ve bir çocuk onu diğerine geçiremez. Bu nedenle, hastalık durumu olan ve olmayan çocuklar arasında teması önlemeye gerek yoktur.
Bunun yerine, ebeveynler çocuğu başkalarıyla sosyalleşmeye teşvik etmelidir. Çünkü bu durum kendilerine motive oluşturmalarına ve yalnızlık duygularını azaltmalarına yardımcı olabilir.
Başlıklar
Cevap Bırak