Çocuklarda Tip 2 Diyabet Belirtileri
Tip 2 diyabet, her yaşta gelişebilen kronik bir rahatsızlıktı. Ancak ergenlikten önce çok rastlanmaz. Diyabetin genellikle yavaş, yükselen kademeli bir başlangıcı vardır. Bu da çocuklarda tespit edilmesini ve teşhis edilmesini zorlaştırabilir.
Kan şekeri veya glikozu kontrol etme problemleri diyabetin karakteristiğidir. Pankreas genellikle insülin adı verilen bir hormon salgılayarak kişinin kan şekeri kontrolüne yardımcı olur .
Bu kan şekerinin hücrelere girmesini, kan dolaşımını terk etmesini ve kan şekeri seviyesini düşürmesini sağlar.
Bununla birlikte, tip 2 diyabetli çocuk veya yetişkinde , vücut ya yeterli insülin üretmez yada insülin direncini geliştirir. Bu durumda hücreler bu hormonun etkilerine karşı daha az duyarlı hale gelir.
Tip 2 diyabet, bir kişi tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara yol açabilen uzun süreli bir hastalıktır. Tamamen bitirilebilecek bir tedavisi yoktur.
Bununla birlikte, dikkatle kontrol edilen bir diyet, yaşam biçimini bu hastalığa göre ayarlamak ve kan şekerini kontrol etmek için kullanılan ilaçlarla hastalık uzun süreli uykuya girebilir.
Belirtiler
Yetişkinlerde ve tip 2 diyabetli çocuklarda benzer semptomlar görülür.
Bununla birlikte, tip 2 diyabet genellikle yavaş, kademeli olarak başlar. Bu nedenle, semptomları tespit etmek zor olabilir ve bazı çocuklarda semptomlar hiç görülmeyebilir.
Diyabetli çocuklar ve yetişkinler aşağıdaki belirtileri yaşayabilir:
- İdrara çıkmanın artması: Tip 2 diyabetli bir çocuk, hastalık gelişmeden önce olması gerekenden daha sık idrar yapabilir. Kanda fazla şeker olduğunda, vücut bir kısmını idrarla atar. Bu da bir çocuğun daha sık idrara çıkmasına neden olur.
- Artan susuzluk: Tip 2 diyabetli çocuklar normalden daha fazla içme ihtiyacı hissetmeye başlayabilir. Daha fazla idrara çıkma dehidrasyona neden olabilir. Bu da çocuğun susamasına neden olur.
- Yorgunluk: Vücut kan şekerini etkili bir şekilde kullanmadığında yorgunluk baş gösterir. Diyabetin daha şiddetli etkileriyle fiziksel rahatsızlıkta da kalıcı yorgunluğa neden olabilir.
- Bulanık görme: Yüksek kan şekeri seviyeleri, göz merceklerinden sıvı çekerek odaklanmayı zorlaştırabilir.
- Koyulaşmış cilt: İnsülin direnci, akantozis nigrikans adı verilen bir cilt rahatsızlığının oluşmasına neden olur. Bu da ciltteki bölgelerin koyulaşmasına neden olur. Genellikle koltuk altlarını ve boynun arkasında görülür.
- Yaraların yavaş iyileşmesi: Yüksek kan şekeri seviyeleri, yaralar ve cilt enfeksiyonları için daha uzun sürede iyileşme gösterebilir.
Tip 2 diyabet, çocuklar da dahil olmak üzere herhangi bir yaşta görülebilir. Aşırı kilolu veya obez insanlarda rahatsızlığın görülmesi daha olasıdır.
Geçmişte uzmanlar tip 2 diyabeti yetişkinlerde görülen veya insüline bağımlı olmayan bir diyabet olarak tanımlamıştı. Bununla birlikte, obezite oranları artmaya devam ettikçe bu hastalık çocuk ve ergenlerde de görülmeye başladı.
Obezite, insülin direncine neden olarak tip 2 diyabet riskini artırır. Organlar ve dokular insüline uygun şekilde yanıt vermediğinde veya kandan yeteri kadar şekeri emmediğinde ortaya çıkar.
İnsülin direnci yüksek kan şekeri seviyeleri, daha düşük glikoz toleransı, daha fazla iltihaplanma ve karaciğerde çok fazla glikoz üretimi ile sonuçlanır .
2017 yılında yapılan bir araştırmada, obezite için vücut kitle indeksi aralıklarına giren 25 yaşın altındaki kişilerin, alt aralıklara göre tip 2 diyabet geliştirme olasılığının dört kat daha fazla olduğunu saptamışlar.
Büyürken evde tütün dumanına maruz kalan kadınların, tip 2 diyabet riski görülmüştü; araştırmacılar ebeveynleri sigara içmeyenlerle karşılaştırıldığında dumana maruz kalanların seviyesini yüzde 18 daha yükseldiğini gördü.
Çocuklarda Tip 2 Diyabet Teşhisi
Tip 2 diyabet tanısı koymak için, doktor çocuğun belirtilerini soracak ve glikoz seviyesini kontrol etmek için bir kan örneği alacaktır. Doktor ayrıca idrarda şeker taraması için basit bir idrar testi uygulayabilir.
Diyabet teşhisi için kan testleri şunları içerir:
- Açken kan şekeri ölçümü: Doktorlar bu testi çocuğun aç karnına sahip olduğu sabah saatlerinde yaparlar. Desilitre (mg / dl) başına 126 miligramdan fazla açlık kan şekeri çıkarsa diyabetin bir göstergesidir.
- Glikat hemoglobin (A1C): Bu zamanla kırmızı kan hücrelerine yapışan glikoz miktarını kontrol eder. A1C ölçümü% 6.5’den fazla veya litre başına 48 milimol (mmol) ise doktorlar bir diyabet teşhisi koymak için birkaç inceleme daha yapar.
- Rastgele kan şekeri ölçümü: Doktor bu testi gün içinde rastgele bir saatte ister. Uzmanlar rastgele kan şekeri seviyeleri 200 mg / dl’den yüksekse, kişinin diyabetli olduğuna karar verir.
Çocuklarda Tip 2 Diyabet Tedavisi
Tip 2 diyabet tedavisi genellikle çocuklarda ve yetişkinlerde benzerdir. Bazı çocuklar düzenli olarak kan şekerini izleyemeyeceğinden okulda çocuğun kan şekerini nasıl kontrol edeceği konusunda hazırlık ve eğitime ihtiyacı olabilir.
Öğretmenler günlük kontrol ihtiyaç duyan tip 1 ve 2 diyabetli çocuklar için insülinin nasıl yapılacağını bilmesi gerekir. Çocuk bakıcısı veya akraba gibi çocuğa bakabilecek diğer yetişkinler içinde bu eğitim şarttır.
İnsülin kullanan tip 2 diyabetli çocuklar için, ebevylerin kan şekerinin çok fazla düştüğü durumlarda glukagon çekimlerinin nasıl ve ne zaman uygulanacağını da bilmesi gerekebilir. Glukagon, depolanmış glikozun karaciğerden salınmasını uyaran bir hormondur. Hipoglisemi veya düşük kan şekeri nöbetlerini tersine çevirmek için hayati önem taşır .
İnsülin alan çocuklar ve tüm diyabetli çocuklar, hipoglisemik bir döneme yanıt vermemeleri durumunda hayati bilgileri içeren diyabet bilekliklerini de giydirilmelidir. Bileklik bir tarafta “diyabet” yazmalı ve diğer tarafta ise “insülin kontrollü” gibi gerekli bilgileri içermelidir.
Özellikle insülin alan çocuklar için bu durum önemlidir. Bir çocuk düşük kan şekeri nedeniyle bilincini kaybederse, bir kişi diyabet bileklikli çocuğun doğru ilacı almasına yardımcı olabilir. Doktor ayrıca vücudun insüline daha iyi yanıt vermesine yardımcı olan diğer ilaçları da yazabilir. Çocuğun kan şekeri seviyesini de düzenli olarak izlemesi gerekebilir. Doktor, çocuğun yaşı, ihtiyaçları ve durumun ciddiyetine göre tedavi ve diyet planını çocuğa özel hazırlayacaktır.
Çocuklarda Tip 2 Diyabet İçin Alınacak Önlemler
Aşağıda tip 2 diyabet tanısı konan bir çocuğun dikkat etmesi gereken maddeleri sıralardık. Bu maddeleri tip 2 diyabet belirtisi gösteren çocuklarda uygulayabilir. Özellikle obeziteden kaynaklı diyabet yaşayan çocuklar aşağıdaki maddeleri doğru şekilde uygularsa diyabet karşısında büyük ölçüde rahatlıyacaklardır.
Sağlıklı Vücut Ağırlığının Korunması
Sağlıklı vücut ağırlığı , kişinin boyu ve cinsiyet ve ırk için normal aralıkta olursa tip 2 diyabet riskini azaltabilir.
Bir doktor veya diyetisyen ebeveynlere ve çocuğa hedef kilo aralıkları konusunda tavsiyede bulunabilir ve gerekirse kilo vermek için kişiye özel bir program önerebilir. Bu program takip edildiği takdir de hem çocuk rahatsızlığın belirtilerine daha az maruz kalacak hemde ebeveynler çocuklarının yanında olmadığı saatlerde daha rahat hissedecektir.
Dengeli bir diyet yemek
Çocukta tip 2 diyabet varsa, glisemik indekste (GI) yüksek dereceli ilave şeker ve karbonhidrat alımını sınırlandırılmalıdır . Karbonhidrat saymak, kişinin özel diyet planında doktorun önerdiğinden daha az karbonhidrat tüketmesi ile mümkündür. Önerilen tek bir karbonhidrat tüketimi her insan için doğru sonucu vermez.
Karbonhidrat türünün de dikkate alınması önemlidir. GI, insanlar belirli bir yiyeceği yedikten sonra glikozun kan dolaşımına girme hızını ölçer. Yüksek GI skoru olan yiyecekler, kan şekeri seviyesinde düşük GI değerine göre daha hızlı bir artışa neden olur.
Tip 2 diyabetli çocuklar genellikle düşük GI gıdaları veya tatlı patates, meyve ve yulaf ezmesi gibi 55’in altındaki puanları yedirilmelidir.
Beyaz un ile yapılan ekmekler ve hamur işleri kan şekeri artışlarına neden olabilir. Bunun yerine tip 2 diyabeti doğru yönetmek için bol miktarda meyve, sebze, yağsız protein ve tam tahıl verilmelidir.
Bu gıdalar kan şekeri seviyesinin kontrolünü sağlar ve tip 2 diyabet riskini azaltır.
Başlıklar
Cevap Bırak