Çok Et Tüketmek Zararlı Mıdır? Kırmızı Et Tüketimi Ne Kadar Olmalı?
Kırmızı et, insanoğlu var olduğundan beri en çok talep gören besin türüdür. Öyle ki insanlar ateşi bulmadan önce dahi kırmızı et tüketiyordu. Uygun şartlarda çiğ olarak bile yenilebilecek bir ettir fakat binlerce yıldır değişen insan bünyesi, buna eskisi kadar dayanıklı değildir.
Özellikle sporcular için 1 numaralı besin kaynağı olan kırmızı et, çok güçlü bir demir ve B12 kaynağıdır. Özellikle bağırsaklarımız tarafından et içerisindeki demir, protein ve vitaminlerin çok hızlı emiliyor olması, kırmızı etin bizim için neden bu kadar önemli olduğunu da gözler önüne sermektedir.
Her şeyde olduğu gibi kırmızı et tüketiminde de aşırıya kaçmanın zararları bulunmaktadır. Öyle ki bu zararlardan bazıları kişiyi ölüme kadar götürebilir.
Yapılan araştırmalara göre günlük 100 gramın üzerinde kırmızı et tüketimi, meme ve kalın bağırsak kanseri başta olmak üzere, birçok kanser türünü tetiklemektedir.
Haftada Ne Kadar Kırmızı Et Tüketmek Yeterli?
Haftada 2 kez kırmızı et tüketimi, fazlası ile yeterlidir. Bu tüketim 150 gramı aşmamalıdır. Et üzerinde yer alan hayvansal yağ, beyin fonksiyonları ve damar sağlımız için çok değerlidir.
Belirtilen miktar aşıldığı zaman ise bu yararlı olan hayvansal yağ, bir anda ölümcül sorunlara neden olabilmektedir. Beyne giden damarları tıkayabilir veya kalp sağlığımızı olumsuz etkileyebilir. Aşırı kırmızı et tüketimi yapan kişilerde, kalp krizi riski çok yüksektir.
Tek seferde 500 gramdan fazla kırmızı et tüketimi, tüm bu riskleri kat ve kat artırmaktadır.
Fazla Tüketim Neden Zararlı?
Hayvansal yağlar ve kırmızı et, beyin ve kalp sağlığı için çok değerlidir. Yeterli miktarlarda tüketildiği zaman kırmızı et, bizim en çok ihtiyacımız olan besin türleri arasında gösterilir. Et çok yararlıdır fakat fazlası da çok zararlıdır.
Fazla kırmızı et tüketiminin neden olduğu hastalıkların başında gut gelmektedir. Aşırı alkol tüketimi olan kişilerde de görülen gut hastalığı; kolesterol, yağ oranı ve tansiyon yüksekliği olan kişilerde görülmektedir.
Vücuda giren gereğinden fazla protein, karaciğere yük oluşturmakta ve organın zamanla yıpranmasına neden olmaktadır.
Tek seferde aşırı et tüketimi ise zehirlenmeye dahi neden olabilir. Günümüzde yaşanan gıda zehirlenmelerinin nedenleri arasında en çok kırmızı et tüketimi görülmektedir. Özellikle kaynağı iyi bilinmeyen bozuk etler de bu zehirlenmeyi tetiklemektedir.
Eti mutlaka güvenilir yerlerden satın almalı ve iyi şartlarda muhafaza etmelisiniz. Türkiye’de nüfusun büyük bölümünün katıldığı Kurban Bayramında evlere normalin çok üstünde et girmekte olduğu için eti saklama koşulları iyi bilinmelidir. Aynı şekilde bu bayramda yapılan en büyük hata, etin kesildikten sonra hemen yenmesidir. Bir et kesiminden sonra mutlaka en az 1 gün boyunca dinlendirilmelidir.
Fazla Et Tüketimi Nelere Neden Olabilir?
Aşırı et tüketimi, en çok sindirim sistemini yorar ve mideyi zorlar. Midede kramp ve bağırsaklarda gaz birikimine neden olur. Bunlar sadece çok et tüketildiği zaman değil et yanlış pişirildiğinde de olur. Et çok pişirilirse tüm değerini kaybeder ve geriye posa kalır, bunu da sindirmek zordur. Az pişirildiğinde ise bağırsak hastalıklarına neden olabilir.
Yumuşak et pişirmek için bu konuda yazdığımız içeriğe bir göz atmanızı şiddetle öneriyoruz. Ayrıca pişireceğiniz et antrikot, bonfile veya kontrfile ise bu tip özel etler için de detaylı bir rehber içeriği hazırladık.
Et tüketimi sonrasında sindirim sisteminiz zorlanıyorsa, kızartma veya kavurma yerine haşlama ya da ızgara etleri tercih etmenizi öneriyoruz. Bu tip etlerin sindirimi daha rahat olmaktadır.
Hızlı ve çok et tüketimi, kabızlığa neden olabilir. Bu nedenle etin yanında mutlaka bol yeşillik tüketilmelidir.
Et tüketimi demek, aynı zamanda yağ tüketimi demektir. Yağın vücutta aşırı yükselmesi, safra kesesi ve pankreas üzerinde olumsuz etkiler doğurmaktadır. Fazla et tüketimi, safra kesesinde taş veya çamur birikimine neden olabilmektedir.
Yağlı bir yemek yedikten sonra mide bulantısı veya mide ağrısı çekiyorsanız, hiç vakit kaybetmeden doktora başvurmanız gerekecektir. Aynı şekilde fazla et tüketimi böbrek taşı birikimine ve eklem ağrılarına da neden olabilmektedir.
Et Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Yatmadan mutlaka en az 4 saat önce et tüketin. Etin sindirimi diğer besinlere göre daha uzun bir vakit alır.
- Yanında sebze ve meyve salataları ile birlikte tüketerek, etin zararlarından sakınabilirsiniz.
- Çok yağlı etleri tüketmeyin, çok yağsız etleri de tercih etmeyin. Hafif bir yağ olması hem ete lezzet katar hem de kaliteli hayvansal yağları edinmiş olursunuz.
- Sindiriminin daha rahat olması için eti çok iyi çiğneyin, direkt yutmayın.
- Et tüketimi sonrasında kabız olmamak ve sindirim sisteminizi rahatlatmak adına mutlaka gün içinde en az 2 litre su içmiş olun.
- Et yedikten sonra veya et ile beraber kalorisi yüksek besinler tüketmeyin. 1 porsiyon et, size o öğünde fazlası ile yeterli enerjiyi zaten verecektir.
- Hareketli bir yaşam tarzını benimseyin. Hareketsiz olup fazla et tüketmek, kalp ve damar sağlığını olumsuz etkilemekte, kolesterolü yükseltmek ve gut hastalığına kapı aralamaktadır.
Siz haftada ne kadar et tüketiyorsunuz? En çok tercih ettiğiniz kırmızı et türü nedir?
Başlıklar
Cevap Bırak