Corona Virüs İçin Aşı Üretmek Ne Kadar Sürer?
Birkaç grup yeni corona virüs için bir aşı üzerinde çalışıyor, ancak mevcut salgının sona ermesinden önce hazır olacağının garantisi yok. Bir grup, sadece bir ay içinde ilk test için hazır deneysel bir aşı olabileceğini söylüyor. Ancak uzmanlar, bu hızlandırılmış zaman çizelgesinin, aşıların güvenliği ve etkinliğinin her zaman dikkatli bir şekilde değerlendirilmesine izin vermediğine dikkat ediyor.
2003 yılından bu yana dünya, corona virüslerin neden olduğu üç salgınla karşı karşıya kaldı – Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS), Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) ve şimdi 2019-nCoV olarak bilinen bir virüsün neden olduğu mevcut salgın.
Bilim adamları bu salgınları başlamadan önce durdurmanın bir yolunu bulamamışlardır. Ancak son 17 yılda, yeni bir virüs ortaya çıktıktan sonra bir aşı geliştirmek için gereken süreyi önemli ölçüde kısalttılar.
Bu büyük ölçüde teknolojik ilerlemelerden ve hükümetler ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından ortaya çıkan bulaşıcı hastalıklar ile ilgili araştırmaları finanse etmeye yönelik daha fazla bağlılıktan kaynaklanmaktadır.
Bilim adamları zaten 2019-nCoV için bir aşı geliştirmek için çalışmakta. Uzmanların teknik olarak mümkün olduğunu söylesede, bu salgın sırasında zamanında gelmeyebilir.
Bilim haberleri , Çinli bilim adamlarının virüsün genetik dizisini 10 Ocak’ta bir kamu veritabanında paylaşmasından kısa bir süre sonra birkaç grubun 2019-nCoV için bir aşı üzerinde çalışmaya başladığını bildirdi.
Bu gruplardan üçü, 2017 yılında ortaya çıkan bulaşıcı hastalıklar için aşı gelişimini finanse etmek için oluşturulan kâr amacı gütmeyen bir Salgın Hazırlık Yenilikleri Koalisyonu (CEPI) tarafından finanse edilmektedir.
Moderna ve Inovio, virüsün spesifik DNA veya haberci RNA (mRNA) sekanslarına dayanan daha yeni bir aşı teknolojisi kullanıyor. Seçilen dizi, virüsün yüzeyindeki gibi bir viral proteini kodlar.
Bu tip bir aşı hala bir kişide koruyucu bir bağışıklık tepkisi ortaya çıkarabilir. Ancak protein virüsün sadece küçük bir parçası olduğu için hastalığa neden olmaz.
Bu yöntemi kullanan bilim adamları, virüsün genetik sekansına sahip olur olmaz bir aşı tasarlamaya başlayabilirler. Diğer yöntemlerle, laboratuardaki gerçek virüs örnekleri ile çalışması gerekir.
Cevap Bırak