Cumayeri Gezilecek Yerler
Cumayeri, Düzce’nin bir ilçesidir. Düzce il merkezi, ilçenin kuzeybatı yönünde konumlanmıştır. Cumayeri’nin kuzeyinde Akçakoca ilçesi, batısında Sakarya ili, doğusunda Çilimli ilçesi ve güneyinde Gümüşova ilçesi bulunmaktadır.
Cumayeri, Türkiye’nin en yeni ilçelerinden bir tanesidir. İlk olarak 1987 yılında Düzce’nin bir diğer ilçesi olan Gümüşova ile birleşerek, Cumaova isimli bir ilçe haline getirilmiştir. 1993 yılında Gümüşova, bu birleşimden ayrılarak kendi başına ilçe statüsüne kavuşmuştur.
Cumayeri ise 1999 yılında Düzce’nin şehir statüsüne yükseltilmesi ile beraber, Düzce iline bağlanmıştır. İlçe topraklarının büyük bölümünde fındık bahçeleri bulunmaktadır. Geri kalan bölüm ise ormanlık alanlar ile doludur. Bitki örtüsü oldukça zengin olan Cumayeri ilçesinde, neredeyse elverişsiz toprak bulunmamaktadır.
İlçe nüfusu, 2000’li yıllardan bu yana hiç değişmemiştir. Nüfusun %65’i ilçe merkezinde, geri kalanı ise kırsal alanlarda yaşamaktadır. İlçe nüfusu 13 bin civarındadır. Cumayeri ekonomisi, ağırlıklı olarak fındığa dayanmaktadır.
Cumayeri Gezi Rehberi
İlçenin yüzölçümü 52 kilometrekaredir. Cumayeri’ne gelen turistlerin, genel olarak ilk amacı Melen Nehri üzerinde yapılan kano ve rafting sporlarıdır. Özellikle suyun şiddetinin çok yüksek olduğu Kasım ve Mart aylarında, bölgeye yerli ve yabancı turist akını gerçekleşmektedir. Nehir üzerinde yer alan köylerde, bu doğal su sporlarına yönelik çok sayıda işletme kurulmuştur.
Cumayeri, henüz eksik tanıtım nedeni ile ülkemizde çok popüler olmasa da, Türkiye’nin en büyük 3. rafting parkuruna sahiptir. Bu yönü ile yurt dışından da büyük ilgi görmekte ve Düzce ekonomisine katkı sağlamaktadır.
İlçede rafting sporlarına el verişli, 13 kilometrelik bir parkur bulunmaktadır. Spora dair kurulmuş olan işletmeler ise Cumayeri ilçe merkezine sadece 3 kilometre uzaklıkta olan Dokuzdeğirmen köyü sınırları içerisindedir.
Melen Çayı, bu köy içerisinden geçmektedir ve köy sınırları içerisinde kurulmuş 9 adet su değirmeni bulunmaktadır. Köyün adı da buradan gelmektedir. Profesyonel kano ve rafting sporlarını yapmak isteyen konukların adresi de Dokuzdeğirmen köyüdür.
Cumayeri Rafting Sporları
Düzce ilinde bulunan Melen Çayı, birçok derenin birleşiminden oluşmaktadır ve yılın belirli dönemlerinde oldukça hırçındır. Bu hırçın suyun büyük bölümü Düzce’de, küçük bir bölümü de Sakarya ilinin sınırları içerisinde yer almaktadır. Buradaki su, İstanbul’un dahi içme ihtiyacının bir kısmını karşılamaktadır. Melen Çayı olarak biliniyor olsa da, asıl adı Büyük Melen Çayı’dır.
Büyük Melen Çayı, ülkemizde rafting sporlarının en verimli yapıldığı bölgelerden bir tanesidir. Hatta bölge, bu sporla özdeşleşmiş desek de yeridir. Düzcedeki turizmin gelişmesine katkıda bulunan bu spor, 2000’li yılların ortasından bu yana düzenli olarak her sezon yapılmaktadır.
Melen Çayı’ndaki rafting zorluk seviyesi 3+1 olarak belirlenmiştir. Sezon Mart ayında açılmakta ve Aralık ayına kadar eğer hava şartları izin verirse devam etmektedir. Büyük şehirler ve özellikle İstanbul’dan her gün otobüsler ile buraya kafileler getirilmekte ve spora yoğun katılım görülmektedir. Düzce’nin, İstanbul ve Ankara’ya çok yakın olması, sporun geleceğinin de umut vadediyor olmasını sağlamaktadır.
Melen Çayı, sadece profesyonel kano veya rafting sporcuları için değil sadece eğlenmek için gelen acemi sporcular için de uygundur.
Harmankaya Şelalesi
Düzce halkı tarafından saklı cennet olarak bilinen Harmankaya Şelalesi, Cumayeri ilçesinde bulunan Harmankaya Köyü sınırları içerisinde konumlanmıştır. Şelale, yukarıda bahsettiğimiz Türkiye’nin en büyük 3. rafting parkuruna da sadece 5-6 kilometre uzaklıktadır.
Şelale, çok heybetli ve bir o kadar da gizemli bir görüntüye sahiptir. Şelalenin yanında bulunan eğimli yol ise doğa sporcuları tarafından bulunmaz nimettir. Orta zorlukta olan bu yürüyüş yolunda, uygun ayakkabılar ile ter dökerek kendinizi test edebilirsiniz.
Şelale çevresindeki doğa ve bitki örtüsü çok gelişmiştir. Buraya kafileler halinde gelen turistler, doğa yürüyüşünün yanında foto safari etkinliği de yapmaktadır. İyi bir fotoğraf makinesi ile kendinize unutulmaz anılar biriktirebilirsiniz.
Cumayeri’ne Nasıl Gidilir?
İstanbul ve Ankara’dan Düzce’ye ulaşım otobüsler ile 4-5 saat sürmektedir. Başka şehirlerden gelen daha doğrusu uzak kentlerden Cumayeri’ne gelmek isteyen konuklar, İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı’nı kullanarak, Düzce’ye hızlı bir şekilde ulaşabilirler.
Düzce Otogarı’na geldikten sonra her 30 dakika veya saatte bir kalkan Cumayeri otobüslerini kullanarak ilçeye giriş yapabilirsiniz.
Cumayeri ilçesi hakkında eklemek istediklerinizi veya sormayı düşündüğünüz soruları, aşağıdan bizlere ileterek içeriğimizi daha zengin hale getirebilirsiniz. Cumayeri’nde yaşayan veya orayı avucunun içi gibi bilen okurlarımızın içeriğe katkılarını da bekliyorum.
Şimdiden iyi geziler dilerim.
Başlıklar
Cevap Bırak