Deprem Anında Neler Yapılmalıdır? Güvenli Yerler Nereler?
26 Ağustos 2019’da yaşanan 5.8 büyüklüğündeki İstanbul depremi, aslında Türkiye’nin büyük bir depreme hiç de hazırlıklı olmadığını bir kere daha göstermiş oldu. Devletin deprem konusunda dünyanın çok gerisinden gittiği artık şüphe götürmeyen bir gerçek, fakat biz bu konuda kendimizi ne kadar geliştirdik? Bireysel bilinç, bazen bir toplumun kurtulmasına neden olabilir. Yazımızın devamında olası bir depremde neler yapmanız gerektiğini öğreneceksiniz.
Deprem Nelere Sebep Olur?
Deprem sırasında açık veya kapalı bir alanda bulunuyor olabilirsiniz. Ülkemiz, maalesef neredeyse tamamı deprem kuşağında olan bir kara parçası. En sağlam dediğimiz Konya ilimizde dahi çok yakın zamanda şiddetli depremler meydana geldi.
Özellikle nüfusun çok büyük bölümü, 1. ve 2. derece deprem kuşağının tam kalbinde yer alıyor. İstanbul ve İzmir’in en tehlikeli iller olduğunu düşünürsek, ülkemizin ne denli büyük bir sorun ile karşı karşıya kaldığını anlayabiliriz. Büyük bir deprem, sadece bu iki şehri değil koskoca bir ülkenin ekonomisinin ve kazanımlarının çökmesine neden olabilir.
Deprem sonrasında televizyon kanallarında sürekli fay hatları konuşuluyor fakat insanların deprem anından ne yapması gerektiğine çok az değiniliyor.
Deprem Anında Neler Yapılmalıdır?
Deprem, birkaç saniye içerisinde başlar ve biter. Yani deprem olduğunda ilk anda güvenli bir alana gitmek için en fazla 2-3 saniyeniz vardır. O yüzden bulunduğunuz odadaki en güvenli eşyayı bilmeniz gerekir. Her odada mutlaka güçlü bir mobilya veya koltuk bulunur. Banyoda iseniz bu güçlü eşya, çamaşır makinesi olacaktır. Aynı şekilde mutfakta da bulaşık makinesi veya güçlü bir masa olacaktır. Buzdolabı tehlikelidir zira uzundur, size hayat üçgeni oluşturamayabilir.
Deprem olduğu anda bağırıp çağırmayın ve koşmayın. Panik haline girmeden hemen kendinizi ve etrafınızdaki insanları bu güçlü eşyaların yanına yatırın ve cenin pozisyonu alın. Elleriniz ile de başınızı koruyun. Küçük çocukları önünüze alarak, vücudunuzu onlara siper edin ve onların da cenin pozisyonu almasını sağlayın. Bu sırada sakin kalmaya çalışın ve herkese derin nefes almalarını söyleyin.
Etrafınızda cam olmamasına dikkat edin, depremde camlar ölümcül olabilir.
Kesinlikle asansör veya merdiven gibi alanlardan uzak durun. Buralar, binaların en zayıf noktalarıdır ve ilk çöken alanlar olurlar. Balkona asla çıkmayın ve elbette balkondan asla atlamayın. Birçok depremde, tek yaralı ve ölüler, balkondan atlayan insanlardır.
Masa veya araba gibi nesnelerin altına girmeyin. Çömelerek odanın ortasında beklemeyin, kapı aralarında beklemeyin. Buralarda duran insanlar maalesef ezilerek ölürler.
Deprem anında yatakta iseniz hemen yatağın yanına düşün. Yatak güçlü ve yüksek olmayan bir mobilya olduğu için size yaşam alanı oluşturacaktır. yatağın yanında cenin pozisyonu alın.
Oturma odası ve salon gibi alanlarda ise üçlü veya ikili koltuklar, aynı şekilde yaşam alanı oluşturur. Masa altına girmeyin.
Deprem anında araç kullanıyorsanız, binalardan uzaklaşın. Binaların yanında olmanız, ezilerek ölmenize neden olacaktır. Tarihte bunun çok fazla örneği mevcuttur, araçlar betonlara karşı dayanıklı makineler değillerdir.
Özetlemek gerekirse, deprem anında panik olmamak ve en yakın mesafedeki hayat üçgenlerini bilmek hayat kurtaracaktır. Panikle dışarıya çıkmaya çalışmak, en büyük hata olacaktır. Belirttiğimiz gibi en büyük depremler dahi yarım dakika civarında sürer ki, kişinin depremi algılaması ve yerinden kalkıp 5 adım atması süresi zaten en az 15 saniye olacaktır. Depremin şiddetli olması halinde, panik halinde kaçmaya çalışan insanların tamamına yakını ölecektir.
Deprem konusunda yakınlarınızı da bilinçlendirmek adına bu yazıyı sosyal medya hesaplarınız aracılığı ile paylaşabilir veya okuduktan sonra bilgilerinizi ev ortamında sevdikleriniz ile beraber pratik yapabilirsiniz.
Cevap Bırak