Depresyon ile Nasıl Başa Çıkılır? Mücadele Yöntemleri
Depresyon, günümüzün en yaygın rahatsızlıklarından birisidir. Zannedilenin aksine sadece gelişmemiş veya gelişmekte olan ülkelerde değil gelişmiş ülkelerde de yaygın olarak görülmektedir. Öyle ki bugün dünyanın en mutlu ülkelerinde dahi intihar sayılarında artış meydana gelmektedir.
Depresyon tek başına ölümcül bir hastalık olmasa da, kişiyi ölüme götürebilecek kadar tehlikeli bir sorundur. Kişinin günlük aktivitelerini oldukça kısıtlamakta, hayat kalitesini düşürmekte ve onun toplumdan soyutlanmasına neden olmaktadır.
Neyse ki insanoğlu, bu sorunlu duruma çözüm de üretmeyi başarmıştır. Siz yeter ki isteyin! Bu kötü günleri geride bırakarak, eski güzel günlerinize dönebilirsiniz. İnsan beyni, en büyük travmaları dahi arkasında bırakarak, tekrar yeni yollar çizecek kadar güçlü yaratılmıştır.
Bu yazımızda sizlere depresyon ile başa çıkmanızı sağlayacak 12 farklı yöntem aktaracağız.
Depresyonu Öğrenin
Depresyon hakkında ne kadar çok şey öğrenirseniz, onunla baş etmeniz de haliyle o kadar kolay olacaktır. Örneğin şu anda bunu yapıyorsunuz, rahatsızlık ile alakalı bilgi alıyorsunuz. Bu yazıyı okumanız bile, sizin doğru yolda olduğunuzu göstermektedir.
Depresyonun belirtilerini öğrenmek de rahatsızlığın tanısını koymak için önemlidir. Elbette bu tanının bir uzman tarafından konulması da çok önemlidir. Depresyonun size yapabileceklerini bilmeniz, onunla mücadele etmek adına size güç katacaktır.
Buna ek olarak etrafınızdaki insanların da bu konuda bilinçli olması, bu süreci daha rahat geçirmenizi sağlar. Bu zor zamanlarda size destek olan insanları not edin, onlar gerçek dostlarınız veya sevdikleriniz olabilir.
Birileri ile Konuşun
Stres, bugün nasıl birçok hastalığın ilk nedeni ise sevgi de yine birçok hastalığın ilk tedavi yöntemlerinden birisidir. Özellikle depresyon gibi ruhsal hastalıklarda, daha da ön plana çıkmaktadır. Bu zor zamanlarda, bir çift güzel muhabbetin size ne kadar iyi geldiğine inanamayacaksınız.
Birileri ile bağlantı kurmak, konuşmak, onlara dokunmak veya herhangi bir aktivitenin içerisinde olmak, kaygılarınızı azaltacak ve sizi yalnızlık hissiyatından çıkaracaktır.
Başlarda kimse ile konuşmak istemeyeceksiniz, muhtemelen bu maddeyi okurken burun kıvırıyorsunuz. İlaç içmeyi de sevmiyoruz fakat iyileşmek için içiyoruz. Bunu da öyle görün, zaten konuşmaya başladıkça size ne kadar iyi geldiğini fark edeceksiniz.
Çevrenizde konuşacak kimse yoksa buna üzülmeyin! Hayat herkese aynı şansı vermiyor. Bunu kötü bir şey olarak almayın, sadece yeni çözümler arayın. Örneğin bu alanda kurulmuş olan yardımlaşma kurumları var, hemen onlara başvurun. Sizin gibi aynı derdi taşıyan ve bu alanda uzmanlaşmış eğitmenler ile bu zorlu yolu aşacaksınız. Ülkemizde bu tip çok sayıda kurum bulunuyor, tek yapmanız gereken birkaç dakikalık internet araması.
Günlük Tutun
Günlük tutmak, biraz nostaljik bir hareket olsa da güzel bir depresyon ile mücadele yöntemidir. Günlük tutmaktaki amaç, yazmaktır. Yazmak, insanı rahatlatan eylemler arasında bulunur. Özellikle içinizi dökmeye ihtiyacınız olduğu zaman kağıdı ve kalemi elinize alın. Ne yazacağınız konusunda düşüncelere girmeyin, sadece yazın. Kelime yazamıyorsanız, çizin. Çizemiyorsanız, karalayın.
Yazmaya başlamak, bir süre sonra beynin size çözümler üretmesine neden olacaktır. Bunun üzerine çok sayıda araştırma yapılmış fakat beynin neden yazı yazarken sorunlara çözüm ürettiği bulunamamıştır. Özellikle yatmadan önce bu yazı terapisini yaparak, daha rahat bir uyku çekersiniz. Çünkü yattığınızda düşüneceğiniz her şeyi zaten yazarken düşünmüş olacaksınız. Geriye sadece uyumak kalacak.
İnsanların günlük tutmak istemiyor olmalarının altında yatan en büyük neden, birilerinin onu görmesi ihtimalidir. Bu yüzden yazmaktan korkuyorsanız, bunun da çözümü var. Yazdıktan hemen sonra tüm yazdığınız kağıtları yırtın ve çöpe atın. Burada amaç bir şeyleri kayıt altında tutmak değil, zihin boşaltmak ve rahatlamak.
Doktor ile Görüşün
Doktorlar, bu sürecin önemli bir parçasıdır. Depresyon ile mücadelede, onların tanı koyması sorunun tam karşınıza geçmesini sağlarlar. Belirsizlik, ruhsal hastalıklarda önemli bir etkendir. Doktora gitmeniz, belirsizliği yok eder. Düşmanınızı tam karşınıza koyar ki onu alt edebilesiniz.
Aynı zamanda doktorlar, gerektiği takdirde size ilaç tedavisi de uygularlar. İlaçlara karşı ön yargılı olmanıza gerek yok. Günümüz ilaç teknolojisi sayesinde kısa süreli ilaç kullanımı ile çok ağır depresyonlar dahi tedavi edilebilmektedir. Doktorunuza bir şans verin, tıbbın gücüne güvenin.
Aklınıza intihar etmek istiyorum gibi bir düşünce geliyorsa, lütfen birkaç derin nefes alın ve hemen 112’yi veya 155’i arayın. Devlet görevlileri bu konuda özel eğitim almıştır ve gerekli hassasiyete sahiptir. Bir insanın ölümü, bir evrenin yok olması kadar büyük bir kayıptır. İntihar tehlikesini bir yakınınızda görüyorsanız, onu kesinlikle yalnız bırakmayın. En kısa zamanda bir sağlık görevlisi ile iletişime geçin.
Terapinin Gücüne Güvenin
Psikoterapi, konuşma terapileri veya depresyon üzerine herhangi bir söyleşiye katılın. Terapilerin ücreti çok yüksek olduğu için çoğu depresyon hastası bu ihtimali değerlendirmemekte. Halbuki devlet hastanelerinde de bu hizmet verilmektedir. Buna ek olarak birçok dernek ve kuruluş bünyesinde de depresyon ile mücadele terapileri ücretsiz verilmektedir.
Terapilere gitmenin birkaç güzel olumlu yanı vardır. Hedefler koymak, sorunları ortaya çıkarmak, çözümler konusunda teknik bilgiler öğrenmek, bunu yaşayan ve iyileşmiş insanlarla görüşmek ve strateji geliştirmek bunlardan bazılarıdır.
Odaklanın
Bu yapması en kolay maddedir. Herhangi bir şeye gerçekten odaklanmaya çalışın. Bir filmi başka hiçbir şey düşünmeden izleyin, oyun oynayın veya bir dersi yine farkındalığı yüksek bir şekilde dinleyin.
Vücudunuzun Farkına Varın
Depresyon her ne kadar beyin ile alakalı olsa da, vücudun rahatlaması beynin de daha iyi çalışmasını sağlayacaktır. Bunun için dengeli beslenmeli ve düzenli spor yapmalısınız. Buna ek olarak çeşitli masaj terapilerinden de faydalanabilirsiniz.
Spor Yapın
Fiziksel aktivite, endorfin hormonunun salgılanmasını destekler. Bu da depresyon ile mücadelede çok etkilidir. Düzenli spor yapan kişiler, bu sayede fazla kilolarından kurtulur ve daha iyi bir görüntüye sahip olur. Ayna karşısında kendinizi daha iyi gördüğünüzde de, mutluluk hormonları salgılanacaktır.
2018 yılında yapılan bir araştırmaya göre, spor yapmanın depresyona karşı en iyi gelen faktörlerden birisi olduğu kanıtlanmıştır. Öyle ki antidepresan ilaçları kadar etkili olduğu da görülmüştür.
Dengeli Beslenmek
Ne yerseniz, o olursunuz. Bu nedenle yediğimiz besinlerin vücudumuz ve mental sağlığımız üzerinde önemli etkileri bulunmaktadır. Demir ve D vitamini eksikliğiniz olup olmadığını anlamak için kan testi yaptırmanız faydalı olacaktır. Ayrıca bu dönemde bol miktarda balık yemeyi de ihmal etmeyiniz.
Sağlıksız abur cubur tarzı besinlerden uzak durmalı, kaliteli protein tüketmelisiniz. Meyve ve sebze, beslenme programının lokomotifi olmalıdır.
Alkol Kullanımı
Alkol, depresyonun en büyük düşmanıdır. Durumun daha da kötüye gitmesine neden olur. Buna uyuşturucu maddeler ve hatta sigara da dahildir. Depresyon hastaları bu tip ürünleri bir çıkış noktası olarak görür fakat tam aksine daha da dibe gitmeye neden olur.
Kendinize Vakit Ayırın
Dışarıda gezin, bahçe ile uğraşın, kitap okuyun, film izleyin, ılık bir duş alın. Kendinizle vakit geçirin ve bu şekilde de mutlu olmaya çalışın. Bu aktiviteler genelde rahatlamak üzerine olmalıdır. Gidip internette birisi ile tartışmaya tutulmayın veya yine aynı şekilde AVM gezisine çıkmayın.
Daha çok bir sahil gezisi yapmaya, sevdikleriniz ile pikniğe gitmeye çalışın. Doğanın içinde olmak, insanı çok hızlı bir şekilde rahatlatmaktadır. Evden ziyade dışarıda daha çok vakit geçirmeye çalışın.
Uyku Kalitesi
Kaliteli bir uyku, beynin daha iyi çalışması demektir. Çok gerekmedikçe 22.00 sonrasında yatak dışında olmayın. Erken yatın ve erken kalkın. Güneşin ilk ışıkları ile birlikte ayakta olan kişilerde kaygı ve stres gibi durumlar daha az görülmektedir.
Başlıklar
Cevap Bırak