Dermatoloji Nedir? Dermatolog Hangi Hastalıklara Bakar
Dermatoloji, deri ve deri ekleri hastalıkları ile ilgilenen bir tıp dalıdır. Bu alanda sadece deri hastalıkları ile değil aynı zamanda derinin sağlıklı kalması ile alakalı da çalışmalar yapılmaktadır. Hastanelerde dermatologlar, cildiye bölümünde çalışmaktadır. Cilt, saç, ağız içi ve tırnak hastalıklarının tamamına bakmaktadır. Bu hastalıkların başında egzama, sedef hastalığı, mantarlar, cilt enfeksiyonları ve behçet hastalığı yer almaktadır.
Dermatoloji Nedir?
Vücudumuzun en büyük organı, derimizdir. Derinin ilk görevi, dış etkenlere karşı vücudumuzu korumaktır. İnsan, sıcak kanlı bir yaradılışa sahiptir ve vücut sıcaklığı daima sabit tutulmalıdır. Bu konudaki en büyük görev de doğal olarak derimize düşmektedir.
Dermatoloji; deri ve deri ile alakalı tüm hastalıklar ile ilgilenmektedir. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların da tanısını ve tedavisini yapmaktadır. Özellikle son yıllarda artan kozmetik kullanımı sebebiyle, cilt hastalıklarında gözle görülür bir artış gözlemlenmektedir. Bu nedenle Dermatolog ihtiyacı, hiç olmadığı kadar fazladır. Tıp fakültesini bitiren gençlerde, bu alana doğru yönelimde de artış görülmektedir. Dermatologlar aynı zamanda cilt hastalıkları uzmanı olarak da adlandırılır.
Dermatolog Hangi Hastalıklara Bakar?
- Deri hastalıkları: Egzama, sedef hastalığı, mantarlı enfeksiyonlar, ürtiker, siğiller, benler, sivilceler, vitiligo.
- Tırnak hastalıkları: Tırnak batması, tırnak şeklinin bozuk olması, tırnak enfeksiyonları vb.
- Saç hastalıkları: Saç enfeksiyonları, bitler ve saç dökülmesi.
- Ağız içi: Ağız içinde çıkan yaralar, aft ve dil yaraları
Bunlara ek olarak cinsel yollar ile bulaşan siğil ve halk arasında bel soğukluğu olarak bilinen gonore rahatsızlığı da, dermatolojinin ilgi alanına girmektedir. Cilt hastalıklarında da diğer birçok hastalıkta olduğu gibi erken teşhis çok önemlidir. Cilt hastalıkları tedavi edilmediği takdirde çok hızlı ilerleyebilir zira birçok bakteri ve virüslere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.
Bakteriyel olan cilt hastalıkları, hızlı ilerlemesi bir yana, aynı zamanda bulaşıcıdır ve hastanın toplum içinde yaşaması da tehlikelidir. Başka bir açıdan bakarsak, cilt hastalıkları farklı bir hastalığın göstergesi de olabilir. Doktorun hastalığın takibini iyi yapması ve hastalığa sebep olan etkenleri, tespit etmesi zorunludur.
Dermatoloji kendi arasında farklı dallara ayrılmaktadır. Cilt kanserleri ile ilgilenen alan Dermatoonkoloji, kolajen uygulamalar ile ilgilenen Dermatokozmetoloji, alerjik rahatsızlıklar ile ilgilenen Dermatoalerji ve cilt hastalıkları ile ilgilenen alan ise Dermatopatoloji olarak belirlenmiştir.
- Cilt Hastalıklarının Belirtileri
- Ciltte lekeler
- Saç dökülmesi ve kepek oluşumları
- Deride oluşan şişlikler
- Ciltte renk değişikliği
- Cilt üzerinde iltihaplı çıbanlar
- Deri dökülmesi
- Cilt sıcaklığının yüksek olması
- Cilt çatlaması
- Ciltte karıncalanma ve yanma
- Kızarıklık
- Kaşıntı
Dermatolog Kimdir? Ne İş Yapar?
Öncelikle, her dermatolog 6 yıllık tıp fakültesini bitirmek zorundadır. Mezuniyet sonrasında ise TUS’a girerek, uzmanlığını almalıdır. Deri, tırnak ve kıllar ile ilgili her türlü hastalık dermatologların ilgi alanına girmektedir. 6 yıla ek olarak 4 yılda uzmanlık eğitimi alan dermatolog, toplamda 10 yıllık bir tıp eğitimi almış olmaktadır.
Güzel Bir Cilt İçin Ne Yapılmalı?
Cilt hastalıklarına önceden önlem almak adına, en önemli organımız olan cildimize iyi bakmalıyız. Aşağıdaki maddeleri, her sağlıklı insanın uygulaması gerekmektedir.
- Aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durmak.
- Güneşin tepede olduğu saatlerde, güneş ışınlarından kendimizi korumak ve mümkünse dışarıda güneş kremsiz dolaşmamak.
- Cildi nemli tutmak, bu amaç ile doğal kremler veya yağlar kullanmak.
- Tüm vücudumuzu çok soğuk veya sıcak sulardan uzak tutmak. Özellikle saç derisine sıcak suyu temas ettirmemek.
- Cildi daima temiz tutmak. Sabunlar ve şampuanlar ile cildi uzun süreli temas ettirmemek.
Yazımızın sonuna geldik. Dilerseniz 10 maddede sağlıklı beslenme yazımıza bir göz atabilirsiniz.
Başlıklar
Cevap Bırak