Deve Dikeninin Faydaları Nelerdir? Deve Dikeni Nasıl Demlenir?
Deve dikeni, detoks amacı ile kullanılan bitkilerden bir tanesidir. Antioksidan özelliği sayesinde iltihap giderici özelliği de bulunur ve bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Tohumu ve yaprakları kullanışlı olan deve dikeni, özellikle karaciğerde biriken zehrin atılmasını kolaylaştırmaktadır.
Deve dikeni ürünlerini tüketmek, safra üretimini artırmaktadır. Deve dikeninin etken maddesi silimarin olarak bilinir, bu madde kansere de neden olan serbest radikallere karşı vücudumuzu korumaktadır. Vücutta adeta doğal bir savunma mekanizması kurulmasını sağlayan deve dikeni, yaşlanmayı da geciktirmektedir.
Deve dikeninin tohumları kavrulabilir veya çay yapmak için de kullanılabilir. Deve dikeni yaprakları ise pişirilerek tüketilebildiği gibi çiğ de tüketilebilmektedir.
Deve Dikeni Nedir?
Akdeniz ikliminin ürünü olan deve dikeni, adından da anlaşılacağı gibi dikenli bir bitkidir. Susuzluğa çok dayanıklı olması sayesinde, kolay yetişen bir bitki türüdür. Boyu 2 metreye kadar ulaşabilir.
Deve dikeninin en karakteristik özelliği, yapraklarında beyaz damarlı desenlerin bulunuyor olmasıdır. Bahar ayları geldiğinde top gibi görünür. Olgunlaşması ise yaz mevsiminde gerçekleşir. Olgunlaştığı zaman kırmızı ve mor renklere sahip çiçekler açar.
Deve dikeni taze iken, tıpkı bir enginar gibi pişirilerek tüketilebilir. Çiğ hali salatalarda da kullanılabilmektedir. Türk mutfağında çok tüketilmese de, birçok ülkenin mutfağında sıklıkla tüketilmektedir.
Deve dikeni içeriğinde bol miktarda C vitamini, kalsiyum, magnezyum, selenyum, potasyum içermektedir. Aynı zamanda sindirim sistemimiz için de çok değerli liflere sahiptir. Protein ve yağ asitleri yönünden de çok zengin olan deve dikeni içerisinde silimarin, uçucu yağlar, reçine, amine, agmatin ve histamin gibi maddeler de yer almaktadır.
Deve Dikeninin Faydaları Nelerdir?
Deve dikeni, neredeyse vücudumuzun tüm sistemlerine fayda gösteren bir şifalı bitkidir. Aşağıda bu mucizevi bitkinin, genel olarak en çok bilinen faydalarını listeliyor olacağız.
Kilo: Yazımızın başında, deve dikeni bitkisinin detoks özelliği taşıdığını söylemiştik. Aşırı kilolu kişilerin vücudunda, normale göre daha çok toksin madde birikir. Deve dikeni tüketen kişi, hem bu toksinlerden hem de vücutta kalmış diğer kimyasal maddelerden arınır.
Bu maddelerden arınan vücut, çok daha iyi çalışır ve yağ yakım süreçleri de kolaylaşır. Toksinlerin atımı bile başlı başına kişinin hızla kilo vermesini sağlayacaktır. Deve dikeni elbette tek başına sizi zayıf bir insan yapmaz, onunla beraber dengeli beslenmeyi ve düzenli egzersiz yapmayı da öğrenmeniz gerekecektir.
Alerji: Deve dikeni bitkisinin içerisinde bulunan etken maddeler, hava yollarında oluşan enfeksiyon ve iltihapları giderir. Bu sayede alerjik astıma da iyi geldiği düşünülmektedir fakat bu konu üzerinde yeterince araştırma yapılmamıştır.
Anne sütü: Yeni doğum yapan annelerin en büyük sorunlarından birisi de yetersiz süt gelmesidir. Anne, bu ilk dönemde ilaç kullanamayacağı için sütünün artması için doğal çözümler üretmek ister.
Deve dikeni bitkisinden yapılan çay veya onu çiğ hali ile tüketmek, süt üreten hormonları tetiklemekte ve annedeki süt üretimini artırmaktadır. Bu durum her annede aynı etkiyi göstermeyebilir. Yeni doğum yapan anneler, deve dikeni tüketimi öncesinde mutlaka doktora danışmalıdır.
Kemik: Deve dikeni içerisinde kalsiyum bulunmaktadır. Özellikle 50 yaş üstü ve menopoza giren kadınlarda görülen kemik erimesi sorununa iyi gelmektedir. Kemik kaybını önlemek veya geciktirmek adına, deve dikeni tüketimini düzenli hale getirebilirsiniz.
Deve diken, kemik erimesini durdurmak için elbette tek başına yeterli değildir. Doktorunuz ile görüşerek kalsiyum, magnezyum ve D vitamini takviyeleri almanız gerekebilir veya bu mineralleri alabileceğiniz bir beslenme programını dizayn etmeniz de gerekebilir.
Kanser: Deve dikeni içeriğinde yer alam silimarin maddesi, DNA hasarı ile savaşabilmektedir. Bu sayede hücre mutasyonu engellenmektedir. Silimarin, bu savaşı içerisinde yer alan sliybin isimli madde ile yapar.
Toksinlerin hücrelere bağlanmasını önleyen bu madde sayesinde kişi hem kanserden kurtulur hem de hücrelerinin yenilenmesi sağlanır. Özellikle kemoterapi sürecinin, daha etkili olmasını da sağlayabilir. Deve dikeni en çok cilt kanseri, prostat kanseri, meme kanseri ve karaciğer kanseri üzerinde etkili olmaktadır.
Tüketim öncesi bu konudan doktorunuzun da haberi olmasını mutlaka sağlayınız.
Şeker: Deve dikeni içerisinde bulunan antioksidan maddeler, insüline dirençli hastaların kan şekeri seviyesini düşürerek dengeler. İnsülin, kan şekerinin seviyelerini yöneten bir hormondur. Diyabet hastaları, silimarin sayesinde kan şekeri seviyelerini düşürürler.
Kolesterol: Deve dikeni içerisindeki etken maddeler, yüksek kolesterole de iyi gelmektedir. İçerikte yer alan yağ asitleri, damar sertliğinin de önüne geçmektedir.
Cilt: Deve dikeni içeriğinde yer alam silimarin maddesi; akne, sivilce, kızarıklık, kaşıntı, sedef hastalığı ve cilt lekelerine iyi gelmektedir. Özellikle yaşlanma belirtileri üzerinde de etkisi olması sayesinde, kırışıklık sahibi kişilerde kullanabilmektedir.
Karaciğer: Deve dikeni bitkisi içerisinde yer alan E vitamini ve silimarin maddesi, karaciğeri toksinlerden ve alkolün etkisinden temizlemektedir. Alkol kaynaklık karaciğer hastalıkları, siroz, sarılık, karaciğer yağlanması ve hepatit C gibi hastalıkların önlenmesi amacı ile kullanılmaktadır.
Karaciğer yağlanması yaşayan kişilerde, doku ölümü gerçekleşebilir. Silimarin kullanımı bu doku ölümlerinin de önüne geçebilmektedir. Karaciğer, tüm vücudumuzu toksinlerden ve zehirli maddelerden temizler. Deve dikeni de karaciğerimizi temizler. Karaciğer sadece yabancı maddeler ile değil ilaç kullanımları sonrasında da zehirlenmektedir.
Deve dikeni, organı hem temizler hem de toksinlerin neden olduğu tahribatı onarır. Siroz ve Hepatit C hastalarının ise daha rahat bir yaşam sürmesini sağlar.
Deve dikeni içerisindeki etken maddeler, karaciğeri korumakla kalmaz ve organın daha çok glutatyon üretmesini sağlar. Bu da sadece karaciğer üzerinde değil aynı zamanda dalak, böbrek ve safra kesesi gibi organların da korunmasını sağlar.
Deve dikeni tüketimi safra kesesi taşı oluşumunu engeller. Safra iltihabı gibi hastalıkların önüne geçer. Karaciğer üretilen glutatyon sayesinde, bağırsak ülserlerinin de önüne geçilmiş olur.
Bağışıklık: Deve dikeni içerisinde bulunan silimarin, vücudumuzun ana antioksidan olarak kabul ettiği glutatyon enziminin artmasını sağlar. Bu sayede kanser, kalp hastalığı ve diyabet gibi hastalıklar ile daha güçlü olarak mücadele ederiz.
Serbest radikallerden gelecek zararları da engeller. Bitki içerisinde yer alan antioksidan maddeler sayesinde, toksin maddeler kandan atılır ve sindirim sisteminden uzaklaştırılır. Bu sayede kişi daha geç yaşlanır.
Deve Dikeni Çayı Nedir? Faydaları Nelerdir?
Deve dikeni çayı, içen kişiye enerji verir ve metabolizmayı hızlandırır. Hafızayı da güçlendirme etkisi bulunan çay, stresi alır ve konsantrasyonu yükseltir. Çayın demlenmesi için bitkinin yaprakları da tohumu da kullanılabilir. Yaprakların kuru olması önemlidir.
Deve dikeni çayı, zayıf insanlara da önerilmektedir. İştah açar, bu nedenle kilo vermek isteyen insanların çok tüketmemesi önerilir.
Deve Dikeni Çayı Nasıl Demlenir?
Suyu kaynattıktan sonra içerisine 1 yemek kaşığı kurutulmuş deve dikeni bitkisi yaprağı ekleyin. Bu arada suyu ocaktan almış olmanız gerekiyor. Ağzını kapayın ve 3-5 dakika demlenmesi için bekleyin.
Yapraklarını süzdükten sonra tüketebilirsiniz. Günde 3’den fazla tüketilmesi önerilmemektedir. Yemek sonrasında sindirim sorunları yaşayan kişiler de tüketebilirler.
Çay, demlendikten 30 dakika sonra tüketilmiş olmalıdır. Aksi takdirde ishal yapabilir, çayın çok fazla tüketilmesi de ishal yapabilir.
Deve Dikeni Tohumunun Faydaları Nelerdir?
Deve dikeni tohumlarında, yüksek miktarda silimarin bulunmaktadır. Bu da düzenli deve dikeni tüketen kişilerin mide ve bağırsak sorunlarına iyi gelmektedir. Özellikle hazım sorunları yaşayan kişiler, deve dikeni tohumundan yaptıkları çaylar ile rahatlayabilirler.
Yoğun alkol tüketimi sonrasında tüketimi, karaciğerin temizlenmesi açısından önemlidir. Deve dikeni tohumu aynı zamanda safra salgısını da artırır. Böbreklerin daha iyi çalışmasını sağlar ve idrar sistemini de düzene sokar.
Deve Dikeni Yağının Faydaları Nelerdir?
- Kalp ve damar tıkanıklıklarına iyi gelir.
- Migren ağrılarını yatıştırır.
- Kas kramplarını çözer.
- Cilt ve prostat kanserlerine karşı serbest radikaller ile savaşır.
- Terletmeye yardımcı olmaktadır.
- Ateş düşürür.
- Mide ve bağırsak sorunlarını çözer, hazmettirir.
- İştah açar ve kilo alamayan kişilerin kilo almasını sağlar.
- Mideyi onarır ve mukus tabakasının kalınlaşmasını sağlar.
Deve dikeni yağı, tohumun soğuk preslenmesi ile üretilmektedir. İçeriğinde doymamış yağ asitleri ve E vitamini olduğu için çok değerlidir. Özellikle karaciğer sağlığını korur ve solunum yollarında rahatsızlık olanlara iyi gelir.
Kalp sağlığı için de çok faydalıdır ve damar tıkanıklıklarını çözer. Cilt bakımı için de nemlendirici olarak kullanılabilir. Ciltte herhangi bir alerjik reaksiyon görülmesi durumunda derhal kullanımı durdurmalıdır.
Deve dikeni yağının raf ömrü kısadır ve hemen kullanılmalıdır. Salatalarda veya yemeklerde de kullanılabilen bir yağdır. Sıcak suya katılarak, çay olarak da tüketilebilir. Cilde direkt olarak sürülmesi önerilmez, zeytinyağı ile karıştırılarak sürülmesi daha faydalı olacaktır.
Deve Dikeni Sütü Nedir?
Deve dikeni sütü, bitkinin yapraklarından ve çiçeklerinden akan sıvı maddedir. İlaç sanayinde kullanılmaktadır. Özellikle alkol sebepli karaciğer sorunlarında kullanılması önerilmektedir. Takviye haplar tüketilmeden önce mutlaka doktor onayı alınmalıdır.
Deve Dikeni Zararları Nelerdir?
- Deve dikeni doğal bir bitkidir fakat bazı kişilerin tüketilmesi önerilmez.
- Gebeler tüketmemelidir.
- Doğum kontrolü ile aynı anda tüketilmemelidir.
- Kan sulandırıcı ilaçları kullananlar tüketmemelidir.
- Baş ağrısı, mide bulantısı, ishal, gaz ve cilt kaşıntısı, deve dikeninin yan etkileri arasındadır.
- Nadir de olsa cinsel işlev bozukluklarına yol açabilir.
- Kas ve eklem ağrılarına yol açabilir.
Daha önce hayatınızda hiç deve dikeni tükettiniz mi? Bitki hakkındaki tüm yorumlarınızı bize iletebilirsiniz.
Başlıklar
Cevap Bırak