DGS Nedir?
DGS Nedir?
Dikey Geçiş Sınavı kısaltması olan DGS, ön lisans bölümünde okuyan öğrencilerin, bir üst seviye olan lisans bölümüne geçmek amacı ile girdikleri sınavdır. Belirlenmiş bölümlerin, DGS ile gelecek öğrenciler için ayrılmış kontenjanları bulunur. Örnek olarak Bilgisayar Programcılığı mezunu bir öğrenci, DGS’ye girip yeterli puanı yaptıktan sonra, puanının yettiği üniversitelerin Bilgisayar Mühendisliği bölümünü okuyabilir.
Yıl kaybı konusu ise öğrencinin okuduğu ve okuyacağı üniversitelere göre değişebilmektedir. Bazı durumlarda yıl kaybı 1 sene ile sınırlı kalırken, bazı durumlarda ise 2 ve hatta öğrencinin performansına göre 3 seneye kadar çıkabilmektedir. Temel olarak DGS sınavının varoluş amacı bu, peki sınavın detaylarına inmek ister misiniz? O zaman gelin hep beraber DGS sürecini en iyi şekilde geçirmek için neler yapmanız gerektiğini konuşalım.
DGS’ye Nasıl Hazırlanılır?
Her çalışmanın başındaki en önemli şey motivasyondur. DGS, 2 yıllık bölüm okuyan öğrenciler için büyük bir şanstır. Rakip sayınızın çok olduğunu unutmadan ve üniversiteye giriş sınavına göre çok daha kolay bir sınava gireceğinizin de farkında olarak, motivasyonunuzu yüksek tutabilirsiniz. Normalde hayal dahi edemeyeceğiniz bölümlere, DGS sayesinde rahatça girebilirsiniz. Bu şekilde fırsatlar maalesef ki insanın ayağına çok kez gelmez, o nedenle fırsatı tepmemeye bakın.
DGS İçin Ne Kadar Temel Gerekir?
DGS, neredeyse tamamı kolay sorulardan oluşan bir sınavdır. Bu nedenle sınavın kendisi kolay olsa da, rakipleri alt etmek o kadar kolay değildir. Size kolay gelen sorular, elbette diğer yüz binlerce öğrenciye de kolay gelecektir.
Burada rakiplerinizi alt etmeniz için tek şansınız var, o da ‘hız’. DGS’de hızlı olan öğrenciler, diğerlerine göre en az %25 daha yüksek puan yapabilirler. Birçok bilgili öğrenci Türkçe veya Matematik sorularında fazla zaman kaybettikleri için onlarca soruya daha kalem oynatmadan, sınav süresi dolmaktadır.
Hızınızı artırmak için ise konu çalışmaları bittikten sonra günde en az 2 deneme çözmelisiniz. Birkaç ay bu şekilde ilerledikten sonra artık DGS sizin için basit bir engelden başka bir şey olmayacaktır. Çözemediğiniz soruların üzerinden titizlikle geçmeyi ve gerekirse o konuyu tekrar etmeyi kesinlikle ihmal etmeyin.
DGS puanı için okul puanınızın da önemli olduğunu unutmayın. GPA puanınız 3 ise (4 üzerinden), DGS puanınıza 75 puan eklenecektir (100 üzerinden).
DGS İçin Günde Kaç Soru Çözülmeli?
Yukarıdaki paragrafta belirttiğim gibi DGS bir hız sınavıdır ve bu sınavda konsantrasyon çok önemlidir. En kısa sürede en çok soruyu çözenler, sınavdan galip ayrılacaklardır. Günde ortalama 200 soru çözmeniz ve bunu özellikle son 2 ayda yapmanız, bu sınavda sizi rakipsiz kılacaktır. Eğer kuvvetli bir matematik temeliniz varsa, Türkiye derecesi çıkarmanız işten bile değil.
DGS sınavında 60 Türkçe ve 60 Matematik olmak üzere toplamda 120 soru vardır. Günde 2 deneme çözmeniz zaten 200 barajını aşmanızı sağlayacaktır. Soru kitapçıklarından soru çözmek sıkıcı gelebilir, deneme yöntemi ile motivasyonunuzu da sürekli canlı tutabilirsiniz.
Başlıklar
Cevap Bırak