Diş Ağrısını Geçiren En Etkili Doğal Yöntemler
Diş ağrıları, öncelikle çok çeşitli nedenler ile ortaya çıkabilir. Bu ağrıya 20’lik diş, diş sinirleri, diş eti iltihapları veya diş kökünde oluşan eklem sorunları neden olabilir. Doğru tedavinin uygulanabilmesi için elbette ağrının neden kaynaklandığı çok iyi tespit edilmelidir. Sadece diş eti hastalıklarının bile altında, onlarca farklı hastalıktan 1 tanesi, sizdeki ağrıya neden oluyor olabilir.
Günümüzde birçok kişi, diş ağrılarını dindirmek adına hiçbir geçerliliği olmayan tedavi yöntemlerini kendi başına uygulamaktadır. Bunların en başında dişe aspirin basma, alkol dökme veya kolonyalı pamuk basma gelmektedir.
Yukarıda saydığımız yöntemlerden hiçbir tanesinin bilimsel geçerliliği yoktur ve yapılmamalıdır. Diş tedavisi, her zaman doktor ve diş hekimleri gözetiminde yapılmalıdır. Elbette diş hekimine gidesiye kadar, ağrınızı hafifletmek için uygulayabileceğiniz doğal yöntemler vardır. Bu yöntemler arasında kolonyalı pamuk veya dişe ilaç koymak yoktur. Bu teknikler kısa vadede faydalı gibi görünse de, daha ciddi sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir.
Diş Ağrıları Neden Olur?
Günümüzde diş ağrıları en çok aşağıda listelediğimiz faktörler nedeni ile ortaya çıkmaktadır.
- Diş sıkma ve gıcırdatma.
- Sıcak ve soğuk sıvıya, havaya olan hassasiyet.
- Diş çürümeleri.
- Diş telleri.
- Dişte apse çıkması.
- Çıkamayan 20’lik diş.
- Gebelik. (Gebelikte anne adayı kalsiyuma çok ihtiyaç duyar ve yeterli miktarda alamazsa, ilk dişleri güçsüzleşir.)
- Diş eti iltihapları.
- Diş kaplama.
- Dolgu sonrası geçici ağrılar.
- Periodontal hastalık.
- Diş etinin çekilmesi veya zayıflaması.
- Diş kırıkları.
- Asit nedeni ile dişte oluşan erozyon.
- Yanlış yapılan veya sonradan hasar gören dolgular ve kaplamalar.
- Ağız aftları.
- Uçuk.
Diş ağrılarının geçmesi için öncelikle ağrının neden kaynaklandığı iyi tespit edilmelidir. Düzenli diş hekimine giden kişiler, yukarıdaki tüm faktörlerde erken teşhis fırsatını yakalamış olurlar ve tedavileri, hastalık ve diş ağrıları daha ortaya çıkmadan veya çok ilerlemeden yapılmış olur.
Diş Sızlaması Nasıl Geçer?
Özellikle soğuk sıvılara veya havaya karşı olan diş hassasiyeti, sızı şeklinde kendini gösterir. Ani ve can yakıcı şekilde gelen bu sızı, normal değildir ve dişte problemlerin olduğunun göstergesidir. Aşınmış, çürümüş veya mine tabakasında çatlak olan dişlerde hassasiyet görülür. Hassasiyetin nedeni, sıvının veya havanın mine tabakasını geçerek, dişin iç kısmına ulaşabiliyor olmasıdır. Mutlaka diş hekimi tarafından tedavi edilmesi gerekmektedir.
Diş eti çekilmesi de aynı şekilde diş hassasiyetine neden olur. Diş eti çekilmesinin de kendi içerisinde çok çeşitli nedenleri olabilir. Metabolizma sorunları, diş eti iltihapları, kötü yapılmış kaplama ve protezler ve kötü diş fırçalama veya diş ipi kullanımı, diş eti çekilmesine neden olabilir.
Diş sızlamasının geçmesi için aşağıdaki maddeleri dikkatle okumanızı öneriyorum.
Yumuşak diş fırçalarını tercih ediniz.
Ağız hijyenine önem veriniz ve her gün sabah ve gece yatmadan önce ağız bakımını, günlük rutininiz haline getiriniz.
Diş macunları da diş hassasiyetlerini gidermede önemlidir. Kendinize en uygun diş macununu denemeler ile bulunuz.
Asit içeren besinler, diş minesine zarar verirler. Bu besinlerden olabildiğince uzak durunuz.
Diş etlerinde şişme varsa, tuzlu su ile gargara yaparak, diş hassasiyetini azaltabilirsiniz. Bu evrede, çok sıcak ve soğuk içeceklerden uzak durmakta fayda vardır.
Diş hassasiyeti 1 haftadan uzun süren kişiler, durumun daha da ilerlememesi ve tedavinin gerçekleşmesi için mutlaka en kısa zamanda bir diş hekimi ile görüşmelidir.
Sıcağa Karşı Olan Diş Hassasiyeti
Dişleriniz artık sıcak sıvılara veya gıdalara karşı da hassasiyet gösteriyorsa, bu durum aslında dişlerinizdeki problemin büyüdüğünü göstermektedir. Bu demektir ki, dişlerinizdeki kırıklar veya çürükler artık daha derinleşmiştir. Hatta dişin merkezinde bulunan damar ve sinir yumakları da dış dünyaya açık hale gelmiştir.
Bu durumda hiçbir şey tüketmeseniz dahi, sıcak hava diş çatlağından içeriye girerek ağrılara neden olacaktır. Bu ağrılar genelde gece yattığınızda ortaya çıkar ve ileri evrelerinde sizi uykunuzdan dahi uyandıracak kadar şiddetli olabilir.
Geceleri damarlarımız genişler ve diş içindeki sinirler üzerinde baskı yapar, bu da çok şiddetli bir ağrıya neden olur. Müdahale edilmezse, asla kendiliğinden geçmez ve ağrı daha da şiddetlenir. Ara ara dönemlerde ağrı kendiliğinden yok olabilir fakat bu durumun iyiye gittiğini göstermez. Bir süre sonra daha şiddetli bir şekilde geri döner. En kısa zamanda diş hekimi tarafından müdahale edilmelidir.
Diş hekimi çürüğü temizleyecek ve iltihaplı olan kısmı alarak, dişe kanal tedavisi uygulayacaktır. Bu müdahale sonrasında kişi ağrılarından tamamen kurtulur.
Geceleri Ortaya Çıkan Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Ağrılı olan bölümde aynı zamanda şişlik de hissediliyorsa, bölgeye soğuk kompres yapılmalıdır.
Diş hekimine gitmeden önce ağrı kesici ilaçlar almak tedaviyi sekteye uğratır. Artık ağrıdan bayılacak duruma gelmediğiniz sürece, tedavinin verimli geçmesi adına ağrı kesici almayınız. Ağrı kesici aldıysanız da doktorunuza mutlaka bunu bildiriniz.
Diş ağrısının tedavisi ağrı kesici içmek olamaz. Ağrı kesici içmeniz sadece beyne giden sinyalleri keser ve hastalık bir yandan hızla ilerlemeye devam eder. Siz sadece birkaç saatliğine rahatlarsınız fakat hastalıkta gerileme olmaz.
Diş ağrısı süresince de kişi ağız bakımını asla ihmal etmemelidir. Çürüğün büyümemesi adına ağız içerisindeki bakterilere yaşam fırsatı verilmemelidir.
Ilık tuzlu su ile gargara yapmak, tuzun zararlı bakterileri yok etmesi sayesinde ağrıyı biraz azaltabilir.
Çürük olan bölgeye, karanfil yağına batırılmış bir pamuk eklenebilir. Pamuğun diş etine değmemesi önemlidir zira karanfil yağı çok güçlü bir maddedir ve diş etine zarar verebilir.
Alkol diş tedavisinde kullanılmaz. Aksi halde bölgeyi tahrip eder ve diş eti yanıklarına da neden olarak, bir süre sonra ağrının daha da artmasına neden olur.
Diş hekimi reçete etmediği sürece hiçbir ilaç kullanılmamalıdır. Sadece ağrı eğer dayanılmaz boyuta ulaşmış ise reçetesiz ağrı kesicilerden birisi kullanılabilir. Doktor vermediği sürece antibiyotik kullanılmaz, hiçbir faydası yoktur.
Diş Ağrısını Geçiren Doğal Yöntemler
Diş fırçalamak tek başına en iyi yöntemdir. Diş çürüğünün etrafındaki besinleri uzak tutar ve bakteri çoğalmasını engeller. Diş fırçalama sonrasında mutlaka diş ipi de kullanılmalıdır.
Tuzlu su veya sirkeli su ile yapılacak ağız gargaraları da diş ağrısının hafiflemesini sağlayacak ve bölgede bulunan olası ödemleri indirecektir.
Ağrınız artık çok şiddetli hale gelmiş ise diş hekiminin de önerisi ile ağrı kesici kullanabilirsiniz. Doktorunuz eğer ağrının iltihap kaynaklı olduğunu tespit ederse, antibiyotik reçete edecektir.
Dişe pamuk ile konabilecek tek şey karanfil yağı veya karanfilin kendisidir. Kolonya ve alkol kullanımı çok yanlış bilinen zararlı yöntemlerdir ve diş dokusuna zarar verirler. Karanfil yağı, anestezik bir özelliğe sahiptir. Hem ağrıyı dindirir hem de ağız içerisindeki zararlı bakterilerin öldürülmesini sağlar. Bu maddenin adı eugenol olarak bilinir ve günümüzdeki birçok diş macunu içerisinde de yer alır.
Ağrılı bölgeye buz veya soğuk su ile kompres yapılabilir. İlk başta canınız biraz yansa da bir süreliğine ağrıyı hafifletecektir.
Gece yatarken başınızı yastık ile yükseltin. Yatar pozisyonda olmak, dişe daha çok kan gitmesini ve ağrının artmasını sağlar.
Başlıklar
Cevap Bırak