Diş Eti Büyümesi Nedir? Kendiliğinden Geçer Mi?
Diş eti büyümesi olarak adlandırdığımız hastalık, birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir ve kesinlikle bulaşıcı değildir. Diş eti büyümesi, genelde farklı hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkmaktadır. Her yaştan insanda ortaya çıkabilen bu sağlık sorunu, günümüzde eskiye nazaran daha yaygın olarak görülmeye başlanmıştır.
Diş eti büyümesi, diş eti dokusunun sağlıklı olmadığını göstermektedir. Ağız bakımı iyi olmayan kişilerde, diş eti zamanla ağızda biriken plaka ve tartar nedeni ile bakterilerin yuvası haline gelir. Bu iltihaplanma nedeni ile de diş eti büyümesi sorunu ortaya çıkabilir.
Gebelik ve ergenlik dönemlerinde de ortaya çıkabilmektedir. Bazı durumlarda ise çeşitli ilaç kullanımlarının, kişilerde diş eti büyümesi sorununu ortaya çıkardığı görülmüştür.
Diş Eti Sağlığının Önemi
Sağlıklı dişler ve hatta sağlıklı bir bağışıklık sistemi için diş etlerimizin de sağlıklı olması gerekir. Ağzımız, vücudumuza açılan ilk kapıdır ve o küçük floranın, dengeli olması gerekir. Ne zamanki ağız içerisindeki zararlı bakteriler, faydalı bakterilere üstünlük sağlar işte o zaman diş eti sorunları başlayacak demektir.
Doğal ve estetik bir görüntü için diş etlerinin, açık pembe renkte olması önemlidir. Sağlıklı bir diş eti, uygun bir diş fırçası kullanmanız durumunda kanamaz. Eğer diş etleriniz sıklıkla kanıyor veya ödem yapıyorsa, bu bir sorunun işaretçisi olabilir. Sağlıklı olmayan diş etlerinde şişkinlik, kırmızılık ve enfeksiyon görülebilir.
Diş ipi veya diş fırçası kullanmanız, diş etlerinde kanama olması için geçerli sebep değildir. Sağlıklı bir diş eti, diş ipi kullanıldığında dahi kanamaz.
Ergenlik Çağında Diş Eti Büyümesi
Erkenlik çağında, çocuklarda çok önemli hormon değişimleri yaşanır ve gebelik ile beraber insanın hayatında yaşayacağı en radikal hormon değişimleri bu dönemlerde görülür.
Aynı zamanda halen ağız bakımının önemini bilmeyecek yaşta olan çocuklar, bu nedenle ağız hijyenini ihmal eder ve ağız içerisindeki enfeksiyonlara kapı aralar.
Ergenlik döneminde insan vücudunda progesteron ve östrojen hormonlarının artışı, ön dişlerin zayıflamasına neden olabilir. Bu dönemde en yaygın olarak görülen sorunlar, dişlerin çevresini saran ve baloncuklara benzeyen kırmızı tabakadır. Bu durum, diş eti kanaması ve diş eti büyümesinin en önemli işaretleri arasındadır.
Ergenlik döneminde, bu durumun daha ciddiye uzanarak tedavi gerektirecek bir duruma ulaşmaması için çocukların ağız bakımına önem vermesi gerekir. Özellikle çocukların ağzında çürük varsa veya diş etleri sıklıkla kanıyorsa, en kısa zamanda bir diş hekimine gidilmesi zorunludur.
Hamilelik Döneminde Diş Eti Büyümesi
Gebelik süresince görülen diş eti büyümesi, yine insan vücudundaki hormon değişimleri nedeni ile ortaya çıkar. Kadınlara özel hormonlardaki ani değişimler, dişleri ve diş çevresindeki dokuları etkiler. Bu hormonların başında yine östrojen ve progesteron gelmektedir. Bu hormonlardaki bariz artış nedeni ile diş kenarlarında kırmızı lekeler görülebilir.
Gebelik öncesinde kişi diş etlerinde iltihaplanma yaşamış ise gebelik süresince diş eti büyümesi ile karşılaşma riski daya yüksektir.
Gebelikteki hormon değişimleri aslında tek başına diş eti büyümesine neden olmaz. Gebeliğin zorluğu ve heyecanı nedeni ile kişi ağız bakımını ihmal etmemelidir. Ayrıca gebelikte diş eti büyümesi, normal durumlara göre daha normal karşılanır ve hızlıca tedavi süreci başlatılmaz. Bir süre kendiliğinden geçmesi beklenir.
İlaçlar Nedeni ile Diş Eti Büyümesi
Bazı kişilerde diş eti büyümelerinin nedeni ilaç kullanımıdır. Özellikle tansiyon ve sara hastaları tarafından kullanılan ilaçlar ile kanser sürecinde kullanılan ilaçların, diş eti büyümesi yan etkisini ortaya çıkardıkları bilinmektedir.
Bu hastalar, ağız hijyenine önem vermedikleri takdirde, ilaçlar çok daha güçlü olarak diş etini etkileyecektir.
Diş Eti Neden Büyür?
Yukarıda saydığımız ana faktörlere ek olarak ağızdan nefes alma, diş aralarına kaçan yemeklerin temizlenmemesi, fizyolojik olarak kişinin burun yollarının dar olması, yanlış yapılan dolgular, ağza uygun olmayan protez kullanımı, kişinin alışkanlıkları nedeni ile diş etine dili ile sürekli baskı uygulaması ve C vitamini eksikliği de diş etinin büyümesine neden olmaktadır.
Nadir de olsa bazı hastalarda diş etinin neden büyüdüğü tespit edilememektedir.
Diş Eti Büyümesi Nasıl Tedavi Edilir?
Diş eti büyümesi, yazımızın yukarıda kalan kısımlarında bahsettiğimiz gibi çok farklı nedenler ile ortaya çıkabilmektedir. Tedavinin doğru işletilmesi için öncelikle diş eti büyümesinin altında yatan sebep bulunmalıdır.
Tedavi süresince ve hayatın geri kalanında da ağız bakımına çok önem verilmeli, günde en az 2 kere diş fırçası ve 1 kere diş ipi ile ağız temizliği sağlanmalıdır.
Hiçbir neden bulunamadığı takdirde, diş eti büyümesi cerrahi müdahale ile önlenebilmektedir fakat bu durum milyonda 1 diyebileceğimiz kadar nadir gerçekleşir.
Başlıklar
Cevap Bırak