Diş Eti Kanaması Neden Olur? Ağız Kokusu Yapar Mı?
Diş eti kanaması, toplumumuzda çok yaygın olarak görülen bir rahatsızlıktır. Çok farklı sorunlardan ortaya çıkabilecek bir ağız sağlığı sorunu olan diş eti kanaması, sadece ağız ile sınırlı kalma ve vücudumuzdaki birçok organı da olumsuz etkileyebilir.
Bu yüzden diş eti kanamaları kesinlikle hafife alınmamalı ve en kısa zamanda tedavi yöntemleri izlenmelidir. Diş etlerimiz, dişlerin ve ağız bölümünün aslında zemini gibi görev alırlar. Dişlerimizin sağlıklı beslenebilmesi ve tutunabilmesi için diş etlerimizin de sağlıklı olması zorunludur.
Diş eti kanamaları için öncelikle bir diş hekimine görülebilir ve daha sonra diş hekiminin de yönlendirmesi ile beraber, altında yatan sorunları bulmak adına farklı bir hekimden randevu alabilirsiniz.
Diş eti kanamalarını yazımızın devamında daha detaylı olarak inceleyeceğiz. Diş eti kanamasının neden ağız kokusu yaptığını ve bunun doğal tedavi yöntemlerinin neler olduğuna bir göz atacağız.
Normal Diş Eti Nasıl Olmalıdır?
Sağlıklı diş etleri, sıkı olur ve dışarıdan pembeye ile kırmızı arasında bir renkte görünür. Dişleri kök başlangıçlarında sarar ve hiçbir şişlik taşımaz. Sağlıklı diş etleri, hiçbir şekilde hassasiyet oluşturmaz ve kendiliğinden kanamaz. Diş etinde kanama olması, diş eti hastalıklarının en önemli belirtisidir.
Diş Eti Neden Kanar?
Düzenli ağız bakımı yapmayan, diş ipi kullanmayan ve dişlerini fırçalamayan kişilerin ağızlarında zamanla bakteriler yuva yapar ve hatta plaka dediğimiz büyük koloniler oluşturur. Bu durum bir süre sonra diş etlerine de sıçrar ve enfeksiyona neden olur. Bu durum yavaş ilerlediği ve çoğu zaman çok sancılı olmadığı için çoğu kişi tarafından önemsenmez.
Diş eti hastalıklarının ilk belirtisi doğal olarak diş eti kanamasıdır. Sağlıklı bir insanın diş etlerinde, dışarıdan darbe gelmediği sürece herhangi bir kanama görülmez.
Sağlıklı olmasına rağmen diş etlerinizin kanıyor olmasının birkaç nedeni olabilir. Yanlış protez kullanımı, gebelik, kan sulandırıcı ilaç kullanımı, diş ipine yeni başlamak ve diş fırçasının çok sert olması, sağlıklı diş etlerinin dahi kanamasına neden olabilir.
Yukarıdaki durumlar söz konusu olmamasına rağmen dişleriniz çok sık kanıyor ise mutlaka uzman bir hekime görünmeniz gerekmektedir.
Hangi Hastalıklar Diş Eti Kanamasına Neden Olur?
Diş etleri, sadece kötü ağız bakımı sonucunda kanamaz. Bazı hastalıklar, diş etlerinin de zayıflamasına ve iltihap kapmasına neden olmaktadır.
Günümüzde her 10 diş kaybından 7 tanesi, diş eti iltihaplanmaları sonucunda gerçekleşmektedir. Bu nedenle diş eti hastalıklarını erken evrede keşfetmek gerekir, bu sayede diş kayıplarının önüne geçilmiş olacaktır.
Diş eti kanamalarına neden olan hastalıkları aşağıda listeleyelim.
Hemofili: Bazı kişilerin kanı, düzgün şekilde pıhtılaşmaz. Bu da diş etlerinde ufak bir kanamanın dahi hiç durmamasına neden olabilir. Ciddi bir durumdur ve tedavisi veya önlem alınması şarttır. Hemofili rahatsızlığı olan kişiler, diş tedavisi öncesinde bunu diş hekimine bildirmelidir.
Lösemi: Bir kanser türü olan löseminin yaygın belirtilerinden birisi de diş eti kanamasıdır. Lösemi olan kişinin trombosit sayısı düşük olur ve bu da kanamaların durdurulmasını zorlaştırır.
Diyabet: Kanayan ve özellikle şişen diş etleri, şeker hastalığının habercisi olabilir. Şeker hastalığı olan kişilerin bağışıklık sistemi daha güçsüz olur ve bu da ağız içerisindeki bakteriler ile mücadeleyi yavaşlatır. Bu nedenle yüksek kan şeker seviyesine sahip kişilerin, daha hassas bir ağız bakımı yapması gerekecektir.
Periodontitis: Diş eti kanamaları ciddiye alınmaz ise ilerler ve bu hastalık ortaya çıkar. Dişleri destekleyen diğer dokular ile birlikte kemik dokusunda da hasar oluşabilir. Bu durumda diş ve diş eti arasında periodontal cep görülebilmektedir. Burada bakteriler çok hızlı ürür zira burası kişi tarafından temizlenemez. Bu durumun belirtisi ise dişlerin sallanmasıdır. Tedavide geç kalınırsa, diş kaybedilir.
Periodontitis vakıalarında iltihap sızıntısı görülebilir. Dişlerde sallanma, en önemli belirti olarak kabul edilir. Hatta dişler arasındaki mesafelerde açılma görülür zira dişlerin temeli olan alveol kemiğinde yıkım olmaktadır.
Bu durumda hastanın ağzında çok kötü bir koku ortaya çıkar.
Çok nadir de olsa periodontal hastalıklar, hiçbir belirti vermeden de ilerleyebilir. Bunun önüne geçmek ve daima sağlıklı diş etlerine sahip olmak için düzenli olarak diş hekimi koltuğuna oturmakta fayda vardır.
Diş eti hastalıkları sadece yetişkinlerde değil daha üstünkörü ağız bakımı yapan çocuklarda da görülür. Çocuklarımızın diş etlerini ara ara kontrol etmemiz gerektiğini de unutmayalım. Tedavi edilmeyen çürükler ve diş eti kanamaları, kendiliğinden geçemez. Bakteriyel hastalıklar olduğu için daima ilerler.
Gingivitis: Diş eti şişmiştir ve kanamaktadır. İlk aşama olduğu için çok rahatsızlık vermez fakat diş fırçalama sırasında diş etinin eskiye göre daha sık kanaması, ilk belirtidir. Tedavi edilmemesi durumunda, hemen yukarıda bahsettiğimiz Periodontitis’e doğru ilerler. Bakteriler henüz kemiğe sarkmadığı için tedavi için en uygun aşamadır.
Vitamin Eksikliği Diş Eti Kanamasına Neden Olur Mu?
Diş etimizi besleyen en önemli iki vitamin C ve K vitaminleridir. Bu vitaminlerin yeterli miktarda alınmaması, diş etini güçsüz kılar ve kanamalara neden olur. Dişlerinize iyi bakmanıza rağmen diş etleriniz sık kanıyorsa doktorunuzdan kan tahlili talep ederek, vitamin seviyelerinizin ölçülmesini isteyin.
Sağlıklı diş etleri için C vitamini ve K vitamini yönünden zengin besinleri tüketmemiz gerekecektir. Bunlar; biber, patates, domates, çilek, brokoli, portakal, limon, mandalina, soya fasulyesi, kanola yağı, zeytinyağı, marul, hardal, ıspanak, pazı ve tere gibi besinlerdir.
Diş Eti Kanaması Nasıl Geçer?
Diş eti kanamaları yeni başlamış ise en doğru tedavi yöntemi iyi bir ağız bakımı olacaktır. Evde kendiniz ne kadar iyi diş fırçalasanız ve düzenli olarak diş ipi kullansanız da, yılda en az 2 kere diş hekimine gidip genel bir kontrol yaptırmanız gerektiğini unutmayınız.
Diş etinizde iltihap olduğunu her zaman bireysel olarak anlamanız mümkün olmaz ve bir profesyonelin kontrolüne ihtiyaç duyarsınız. Diş hekiminiz aynı zamanda ağız bakım rutininizi de öğrenecek ve yaptığınız yanlışlar varsa onları düzeltecektir.
Doğru diş fırçalayan ve diş ipi kullanan kişilerin ağzında plak oluşması imkansıza yakındır. Plak oluşmadığı, yeterli vitaminleri aldığınız sürece de diş etleriniz daha sağlıklı olacak ve darbe almadığı sürece kanamayacaktır.
Ağızda plaka oluşumunu engellemenin bir yolu da gargara kullanmaktır. Diş etleriniz, fırçalama sırasında kanıyorsa, bunun nedeni diş fırçası da olabilir. Her insanın diş eti hassasiyeti aynı olmaz, sizinki sağlıklı olmasına rağmen daha hassas olabilir. Bu nedenle yumuşak bir diş fırçası kullanmanız önemlidir. Hassas dişler için tasarlanmış olan diş fırçaları ve hatta diş macunları mevcuttur.
Ağız bakımı ile diş kanamasının alakası olmadığını anlamanız durumunda ise uzman bir hekime başvurarak, kan testi yaptırmanız gerekecektir.
Diş Eti Kanamasın Doğal Çözümler
Ağzımızdaki bakteri yuvası olan plakların oluşumuna neden olan besinler, nişasta ve şeker ağırlıklı olanlardır. Bunları tüketen kişi eğer ağız bakımını yapmaz ise bu plaklar zamanla sertleşir ve tartara dönüşür. Tartarları sadece ağız bakımı yaparak yok etmek ise çok zordur. Bu tartar tabakası, zamanla dişleri çürütür ve diş etlerinde de bakteri oluşumlarının üremesine neden olarak kanamalara ve diş eti hastalıklarına sebep olur.
Ağzımızı sağlıklı tutmanın en kolay yolu, günde 2 kere dişlerimizi fırçalamak ve 1 kere gece yatmadan önce diş ipi kullanmaktır. Buna ek olarak antibakteriyel gargara ile dişlerimizi temizlemek, ekstra güvenlik sağlayacaktır. Aşağıdaki doğal tedaviler de bunlara eklenebilir.
Süt ve süt ürünleri: Süt içeriğinde yoğun miktarda kalsiyum bulunur. Özellikle yoğurt ve peynir tüketimi, diş eti hastalıklarının daha az görülmesini sağlar.
Sigara: Tütün ürünleri, diş etlerinin en büyük düşmanıdır.
Limon: Limon suyu ile tuz karışımını dişlerinize uygulayın ve 1 dakika sonra ağzınızı durulayın. C vitamini sayesinde diş etleriniz güçlenecektir.
Karanfil: Karanfil yağı, diş eti kanamalarına çok iyi gelmektedir. Karanfili direkt çiğneyebilir veya yağını diş etlerinize sürebilirsiniz. İlk aşamada yakıcı bir etki yapabilir fakat bu normaldir. Canınız yanacak şekilde yakıyorsa, kullanmayınız veya bir hekime danışınız.
Çay: Çay poşetlerini demledikten sonra hafif soğutun ve diş etlerinize sürün. Orada 5 dakika boyunca bırakın ve sonra ağzınızı durulayın. Özellikle yeni kanamış diş etlerini güçlendirmek için bu yöntemi kullanabilirsiniz.
Karbonat: Sıcak suya karbonat ilave edin ve karıştırın. Dişlerinizi bu karışım ile fırçalayın.
Bal: Bal çok güçlü bir antioksidandır. Bu sayede ağız içerisindeki bakteriler ile mücadelede vücuda önemli yardımlarda bulunur. Dişinizi fırçaladıktan sonra parmak ucunuz ile diş etlerine bal sürebilirsiniz. Dişlerinize uygulamayın, sadece diş etlerinin kanama olan bölgesine uygulayın.
Diş eti kanamaları ile daha az karşılaşmak için günde 1 kez ağzınızı tuzlu su ile de gargara yapabilirsiniz.
Ağız içerisinde yer alan diş taşları, temizlenmediği zaman diş eti kanamalarına neden olur. Diş taşlarınız bulunuyorsa, en kısa zamanda temizletmeniz gerekmektedir.
Sağlıklı Diş Eti İçin Neler Yapılmalı?
Dişlerimizi koca bir ömür boyu kullanmak ve onları kullanırken acı ve ağrılar ile muhatap olmamak için bilmemiz gereken sorumluluklar bulunuyor. Özellikle ambalajlı ürünlerin inanılmaz arttığı ve ister istemez insanlar tarafından çok tüketildiği bir çağda, ağız bakımı yapmak gerçekten irade isteyen fakat bir o kadar da zorunluluk olarak karşımıza çıkan bir eylem.
Öncelikle günde 2 kere diş fırçalamak ve gece yatmadan önce diş ipi ile ağız gargarası kullanmak, sizin için artık adeta tuvalete gitmek gibi bir rutin olmalıdır. Bu 3 rutini birkaç ay yaptıktan sonra zaten isteseniz de bırakamayacaksınız zira 1 gün bile aksatmanız halinde, dişlerinizin pis kaldığını düşüneceksiniz.
Kişisel ağız bakımlarına ek olarak 6 ayda bir diş hekimine giderek plak, bakteri, iltihap ve diş taşı kontrollerinizi yaptırmalısınız. Dişinizde sizin fark edemeyeceğiniz çok küçük bir çürük olabilir, diş hekimi kontrollerinde bu çürükten kurtularak daha büyük sorunlar çıkarmamasını sağlamış olursunuz.
Plaklar eğer tartara dönmüş ise bu tartarlar, ağız bakımına rağmen gitmeyebilir ve bu da moralinizi bozar. Hemen diş hekimine giderek bu tartarlardan kurtulun ve daha sonra da ağız bakımını hiç aksatmayın.
Diş hekiminize, hangi tür diş fırçaları ve diş macunlarını kullanmanız gerektiği konusunda fikir sorun. Her insanın diş ve diş eti yapısı farklıdır ve doğal olarak kullanması gereken ağız bakım ürünleri de farklı olacaktır.
Diş hekimi bu konuda uzman olduğu için en doğru ürünleri size önerecektir.
Siz hangi ağız bakım ürünlerini kullanıyorsunuz? Kişisel diş bakım rutininizden bize bahseder misiniz?
Başlıklar
Cevap Bırak