Diş Gıcırdatma Tedavisi Nasıl Yapılır? Bruksizm Belirtileri
Bruksizm, halk arasında diş gıcırdatma olarak bilinmektedir ve her yaştan insanda ortaya çıkabilmektedir. Ağırlıklı olarak ise çocuklarda ortaya çıkar. Ülkemizdeki çocukların %30’unda, diş gıcırdatma vakıası görülmektedir.
Diş gıcırdatma rahatsızlığının tedavisinde erken teşhis önemlidir fakat bu durum genelde geceleri uyku halinde iken gerçekleştiği için tedavide geç kalınabilmektedir. Stres başta olmak üzere çeşitli hastalıklar da diş gıcırdatmasına neden olabilmektedir.
Bruksizm tedavi edilmez ise dişlerde çürüme ve çene yapısında bozulmalara neden olabilmektedir. Hastalığı tetikleyen en önemli faktör strestir. Mevsim geçişlerinin de diş gıcırdatma sorununu tetiklediği bilinmektedir. Özellikle kapalı ve kasvetli iklimlerde, bu durum daha çok görülmektedir.
Tedavisinde ise günümüzde en yaygın olarak plakalar kullanılmakta ve dişlerin gece boyunca birbirine değmesi engellenmektedir. Bu plakalar, silikondan yapıldığı için dişe herhangi bir zararı yoktur. Uzun süre plak kullanılmasına rağmen diş gıcırdatma sorunu ortadan kalkmamış ise o zaman uygulanacak seçenek botoks tedavisi olacaktır. Botoks tedavilerinde kalıcı başarı oranı oldukça yüksektir.
Bruksizm hakkında, kısa bir giriş bilgisi verdik. Şimdi diş gıcırdatma rahatsızlığı ve bunun tedavi seçenekleri hakkında daha detaylı bilgileri vereceğimiz yazımızın devamına geçelim.
Bruksizm Belirtileri Nelerdir?
- Diş kırılması.
- Dişlerin uç kısımlarında gözle görülebilen aşınma.
- Sabahları uyanıldığında hissedilen yoğun çene ağrısı.
- Dişlerde hassasiyet oluşmaya başlaması.
- Diş etinin çekilmesi.
- Normalde güçlü olan dişlerin, sallanmaya başlaması.
- Dil ve yanak dokularında oluşan tahrişler.
- Uyanık halde, konuşurken veya yemek yerken, çene ekleminden seslerin gelmesi.
- Baş ve boyun ağrıları.
- Ağzı eskisi kadar büyük açamıyor olma.
Diş gıcırdatma veya diş sıkma olarak bilinen Bruksizm, çok büyük oranda uyku halindeyken ortaya çıkmaktadır. Bu durumu en çok stres tetiklediği için uyanık halde yoğun stres içerisinde olan kişilerde, uyurken diş gıcırdatma durumu daha çok görünmektedir. İklim şartları nedeni ile kış aylarında daha çok depresyon vakıası görülür. Aynı şekilde diş gıcırdatma sorunlarında da kış aylarında bariz bir artış yaşanmaktadır.
Bruksizm, bir süre sonra tedavi edilmez ise çene ekleminde kalıcı hasarlara neden olabilir. Sadece eklem değil bölge kasların da yapısına zarar verebilir. Bu durum, erken teşhis edilmeyebilir. Uyandığınız zaman birkaç haftadır çenenizde ağrı hissediyorsanız, en kısa zamanda diş hekimine başvurarak tanı koymasını talep edin.
Diş sıkma alışkanlığının en büyük nedeni stres, diğeri ise çenenin kapanış bozukluğudur. Tedavi süreci, hastalığın altında yatan nedene göre de değişkenlik gösterebilir.
Stres ve Diş Gıcırdatma
Agresif yapıda olan kişilerde diş sıkma daha çok görülmektedir. Özellikle bir konuya veya insanlara sinirlenip, bunu dışarıya vuramadan içine atan kişilerde, çok fazla görülmektedir. Sinir olan insanlara ek olarak çok hassas ve herhangi bir konuda çok titiz olan insanlarda da çok görülmektedir.
Tüm bunlara ek olarak çene yapısında sorun olmayan ve stresli bir hayat yaşamayan kişilerde de diş gıcırdatma görülebilir. Bunun en yaygın nedeni ise yanlış yapılmış dolu ve kaplamalar olarak bilinmektedir.
Diş gıcırdatma sorunları, gelişmemiş ülkelerde daha çok görülmektedir. Bunun ana nedeni ise ekonomik ve toplumsal sorunların, gelişmiş ülkelerde diğerlerine göre daha az olmasıdır.
Diş Gıcırdatma Tedavisi Nasıl Yapılır?
Diş hekimleri, Bruksizm sorunu olan hastaların öncelikle ağı ölçüsünü alır ve bunun için kişiye özel silikon gece koruyucusu tasarlanır. Günümüzde en yaygın kullanılan tedavi seçeneği budur.
Gece koruyucusunun tek başına yeterli olmadığı düşünülüyorsa, hasta yoğun stres içerisinde olabilir. Bu durumun çözümü için hastanın terapi görmesi ve bir takım ilaçları kullanması gerekebilir. Yanlış yapılmış dolu veya kaplama olması ise en kısa tedavi seçeneğidir. Diş hekimi, bu yanlışlıkları düzelttikten sonra hastalık kendiliğinden geçecektir.
Yukarıda saydığımız tüm tedavi seçenekleri geçersiz kalırsa, geriye botoks yöntemi kalmaktadır. Bruksizm rahatsızlığının en net ve kesin tedavi yöntemi, botoks tedavisidir. Bu yöntem ile yanağın alt kısmında yer alan ve çiğneme fonksiyonunu gören kaslara botoks yapılarak, kastaki stres yok edilir ve bu sayede hastanın iradesi dışında gerçekleşen kasılmaların önüne geçilmiş olur.
Botoks tedavisi, hastanın kendi çiğneme fonksiyonunda belirgin bir güçsüzlük göstermez. Etkisi ise 6 aydan uzun sürmektedir ve çoğu zaman diş sıkma alışkanlığından hastanın kalıcı olarak kurtulmasına neden olur. Hastalığından kurtulan kişilere tekrar botoks tedavisi yapılması da gerekmez.
Bruksizm Tedavisinde Erken Teşhisin Önemi
Diş gıcırdatma vakıasında erken teşhis çok önemlidir. Eğer eşinizle, arkadaşlarınızla, kardeşiniz ile aynı odada yatıyorsanız, onların ‘dişlerini gıcırdatıyorsun’ uyarısını önemseyin. Bu durum, geçiştirilebilecek bir konu değildir. Tedavi edilmemesi durumunda bir süre dişlerde ve çevre dokularda, geri dönüşü mümkün olmayan hasarlar ortaya çıkacaktır.
Çok ileri vakıalarda dişler tamamen aşınarak hastanın yüz simetrisi dahi bozulabilir. Diş gıcırdatma sorununu tedavi ettirmeyen ileri Bruksizm vakıalarında, dişlerini tamamen kaybeden hastalar bulunmaktadır.
Bruksizm nedeni ile dişlerini kaybeden ve implant tedavisi ile kendisine yeni dişler yaptıracak olan hastaların, öncelikle diş sıkma sorununu çözmesi çok önemlidir. Aksi durumda, diş gıcırdatma sorunu devam eden kişiler, yapılan implantları da tıpkı dişleri gibi aşındırabilir veya kırabilir.
Çocuklarda Diş Gıcırdatma Neden Olur?
Ülkemizde çocuklarımızın %30’unda diş gıcırdatması görülmektedir. Çocuklar genelde hastalığın hakkında hiçbir fikir sahibi olmadıkları ve ilk kez deneyimledikleri için anne veya babasına bunu geç söyleyebilir. Uyku halinde gerçekleştiği için bunu fark etmeyedebilir.
Çocuklarınızdan gelen dişlerim ağrıyor, çenem ağrıyor gibi şikayetleri önemseyin. Ağız sağlığının Bruksizm nedeni ile bozulması, çocuklarda birçok hastalığın oluşmasına neden olabilir.
Çocuklarda çok sık karşılaşılan diş gıcırdatma problemi bağırsak hastalıkları veya boğaz enfeksiyonları nedeni ile de ortaya çıkmış olabilir. Çocuğunuzun okulda sorunlar yaşıyor olması da en muhtemel sebepler arasındadır. Günlük yaşadığı sorunlar, onun aşabileceğinden fazladır ve bu durum uyku halinde diş gıcırdatmasına neden olmaktadır. Çocuğunuza arkadaş gibi yaklaşarak, içini size dökmesini sağlayabilirsiniz. Anne ve babasından baskı gören çocuklarda, diş gıcırdatma durumu daha çok görülmektedir.
Diş gıcırdatan çocuklarda ağızdan su akma da görünüyorsa, bu reflü belirtisidir. Reflü, Bruksizm rahatsızlığına eşlik eden mide rahatsızlıklarından birisidir.
Çocuklarda diş gıcırdatma en çok okul öncesi dediğimiz 3 ile 7 yaş arasındaki çocuklarda görülmektedir. Bunun nedeni ise çocuğun artık bebeklik sürecinden çıkarak, dış dünyaya uyum sağlama çabası ve hatta onun için büyük bir olay olan ana sınıfı veya 1. sınıfa başlamasıdır.
Bu dönemde çocuklarınız artık anne sütü veya sağlıklı mamalardan ziyade, cips ve dondurma gibi sağlıksız besinleri daha çok tüketecektir. Bu da, onda mide ve bağırsak hastalıklarına yol açabilir. Mide ve bağırsak hastalıkları, çocuklarda diş gıcırdatma durumuna neden olmaktadır.
Çocuklarda diş gıcırdatma sorunu eğer tedavi edilmez ise dişlerde çürüme ve aşınma kaçınılmazdır. Buna ek olarak bu durum çocuğun uykusunu alamıyor olmasına ve çene eklemlerinde yapı bozukluklarına neden olacaktır.
Çocuklarda Diş Gıcırdatma Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çocuklarda diş gıcırdatma sorununu çözmek için öncelikle bu rahatsızlığa neden olan faktörü bulmak gerekmektedir. Bunun için aile ve doktor detaylı bir araştırma yapmalı ve ona göre bir tedavi süreci işletilmelidir.
Çene yapısında bozukluk olmayan ve stresli de olmadığı düşünülen çocukların mide ve bağırsak parazitleri kontrol edilmelidir.
Ağız ve diş sağlığı ile alakalı bir sorun söz konusu ise en kısa zamanda bir diş hekimine başvurmak gerekmektedir. Reflü gibi bir mide sorunu söz konusu ise çocuğunuzun beslenme düzenini gözden geçirmeniz gerekecektir. Reflü hastalarının, yatak başını yükselmek önemlidir. 2 veya 3 yastık ile yatmak, kafein içeren içeceklerden uzak durmak ve sağlıklı beslenmek gerekmektedir. Gerekirse uzman bir diyetisyenden, çocuğunuz için beslenme programı hazırlamasını talep edebilirsiniz.
Diş gıcırdatma ile akalı aklınızda oluşan soru işaretlerini hiç çekinmeden aşağıdaki yorum kutucukları vasıtası ile bize şimdi iletebilirsiniz.
Başlıklar
Cevap Bırak