Diş Kökü İltihabı Nasıl Geçer? Belirtileri Nelerdir?
Ülke olarak maalesef ağız bakım konusunda yeterli bilince sahip değiliz. Toplum olarak ağız bakımı konusunda bilinçlenmemiz, diş kökü iltihabı gibi hastalıklara yakalanma riskimizi de düşürecektir. Türkiye’deki en büyük sorun, diş hekimlerine sadece dişlerimizde ciddi bir çürük olduğu zaman gidiyor olmamızdır. Halbuki her sağlıklı insan, en kötü 6 ayda 1 kere, ağız bakımı için diş hekimine kontrole gitmelidir.
Diş Kökü İltihabı Nedir?
Diş kökü iltihabı, bakteri temelli bir hastalıktır. Bakterilerin diş köküne ulaşması ve burada çoğalması sonucu enfeksiyon oluşur. Çok kötü kokmasının nedeni de budur. Aynı zamanda bakterilerin çoğalması ile beraber diş kökünde ölü doku ve akyuvar yığılması da gerçekleşir. Bu da diş kökü iltihabı olan kişilerin şiddetli bir ağız kokusuna sahip olmasına neden olur.
Tedavi edilmediği durumlarda büyük tehlikelere yol açar ve dişlere zarar verir. Şiddetli ağrılar ile ortaya çıkar ve tedavi gerçekleşmez ise diş kaybedilir.
Diş Kökü İltihabı Neden Olur?
Diş kökünün iltihap kapması, istisnai durumlar haricinde aslında göz göre göre gelir. Hastalık sinsi ilerler fakat başlamasının nedeni yine insanların kendisidir. Aşağıdaki faktörler, diş kökü iltihabı veya herhangi bir ağız hastalığına da neden olabilirler.
Çökmüş bağışıklık sistemi. Dengesiz beslenen veya vitamin yönünden çok eksik kalan kişilerin bağışıklık sistemi güçsüz olur.
Diş temizliğine özen göstermemek. Her sağlıklı insan günde 1 kere diş ipi, en az 2 kere de diş fırçası kullanarak ağzını temizlemelidir. Tuzlu su veya gargara ürünleri ile gece yatarken son ağız bakımını yapmak da önemlidir. Bu hamleler ile ağız içerisinde bakterilerin yuva yapması imkansız hale gelir.
Çürük dişler. Ağzınızda bir çürük diş var ise onu yok sayarak tedavi edemezsiniz. Çürük dişler tedavi edilmediği sürece, hem diğer dişleri de çürütebilir hem de daha tehlikelisi, enfeksiyon hastalıklarına neden olabilir.
Diş minesinde meydana gelen çatlaklar. Diş minesinin kırılması veya çatlaması, bakterilerin diş köküne daha rahat nüfuz etmesini sağlarlar.
Dişte pislik kalması. Yemek yedikten sonra hemen diş fırçalamak önerilmez fakat en azından ağız çalkalanarak, dişler üzerinde yabancı madde kalmadığından emin olmak gerekir. Yeme ve içme işleriniz bittikten 1 saat sonra dişlerinizi fırçalamak, en doğru olanıdır.
Yanlış dolgular. Yanlış yapılan veya eksik yapılan dolgular da, diş kökü iltihabına davetiye çıkarabilir.
Diş Kökü İltihabının Belirtileri Nelerdir?
- Yutkunmada güçlük yaşamak.
- Ağzı açma gibi basit hareketlerde dahi zorlanma.
- Sürekli yorgun ve halsiz hissetmek.
- Yüksek ateş.
- Sıcağa ve soğuğa karşı, dişlerde ve diş etinde aşırı hassasiyet hissetmek.
- Diş etlerinin çok sık kanaması.
- Katlanılması zor şiddette bir ağız kokusu.
- Yüzün herhangi bir bölgesinde şişme.
- Boyun bölgesinde ödem.
- Ağız içerisine çok sık gelen kötü tat.
- Diş kökünde ortaya çıkan şişme.
- Diş kökünde yoğun ağrı.
Diş Kökü İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?
Diş kökü iltihabı tanısı konmuş ise 1 gün dahi kaybetmeden tedavi sürecini başlatmanız gerekecektir. Bu bir enfeksiyon hastalığıdır ve siz durduğunuz sürece bakteriler her saniye üremeye devam edecektir.
Belirtileri dikkatle izlemeli ve böyle bir şüpheniz olması durumunda diş hekimine başvurmalısınız. Doktor ilk olarak antibiyotik tedavisi uygulayabilir.
Rahatsızlık çok ilerlemiş ise antibiyotik, enjeksiyon yolu ile direkt ilgili bölgeye de aktarılabilir. İltihap antibiyotik tedavisi ile tamamen kuruyabilir fakat çok ilerleyen iltihaplarda, antibiyotik yeterli bir tedavi yöntemi olmayabilir.
İltihap ilerlemiş fakat diş kanalları hala sağlam ise bu durumda kanal tedavisi uygulanacaktır. Bu tedavide dişin tüm kökü iltihaptan temizlenir ve dişin içi doldurularak, üst kısım da herhangi bir malzeme ile kaplanır.
Diş kökü iltihabının son seviyesinde ise eğer hekim antibiyotik veya kanal tedavisi yöntemlerinin işe yaramayacağına kanaat getirirse, dişin çekilmesi gerekecektir. İlerleyen vakıalarda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Diş hasar gördüğü için tedavi edilmesi gereksiz olacaktır. Diş çekimi gerçekleştikten sonra bir süre antibiyotik tedavisi uygulanır ve bu sayede diğer dişlere bakterilerin nüfuz etmesi engellenir.
Günde kaç kere dişinizi fırçalıyorsunuz? Düzenli olarak diş ipi kullanıyor musunuz? En favori diş ipi markanız hangisi?
Sorularımıza hemen aşağıdan cevap verebilirsiniz.
Başlıklar
Cevap Bırak