Dış Kulak İltihabına Ne İyi Gelir? Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?
Dış kulak iltihabı, kulağın dış kulak olarak adlandırdığımız bölümünde ortaya çıkan bir çeşit enfeksiyondur. Kulak zarı ile kulak kepçesi arasında oluşan bu enfeksiyon türü, en çok yüzen insanlarda görülmektedir ve halk arasında yüzücü kulağı olarak da bilinmektedir. Çoğunlukla sudan kulağa geçen zararlı bakterilerin, kulak kanalını istila etmesi nedeni ile ortaya çıkmaktadır.
Her hastada belirtiler aynı olmayabilir, belirtilerin şiddeti hastalığın evresine göre değişebilir. İlk evrelerde sadece kaşıntı ve kokusuz bir akıntı görülür. Tedavi için ise genellikle damla kullanılmaktadır.
Dış Kulak İltihabı Nedir?
Tıp dünyasında otitis externa olarak bilinmektedir, kulak zarı ile kulak kepçesi arasındaki kanalın enfeksiyon kapması ile ortaya çıkar. Suya çok sık maruz kalan kulaklarda ortaya çıkma riski daha yüksektir. Bu durum, kulağın florasını etkilemekte ve savunma mekanizmasını düşürmektedir. Su ile ilişkili olması nedeni ile genelde çok fazla tatile giden veya profesyonel olarak yüzen kişilerde daha çok görülmektedir.
Dış Kulak İltihabı Belirtileri Nelerdir?
İlk evrede hafif belirtiler görülür fakat eğer hasta tedavi edilmez ise belirtiler artar ve enfeksiyon farklı alanlara yayılır. Hastalığın 3 farklı evresi olduğu kabul edilmektedir.
İlk evrede kaşıntı, hafif kızarıklık, kokusuz akıntı ve kulak kepçesini çekince hafif bir acı görülür. İkinci evrede ise kaşıntı artar, ağrı yükselir, kızarıklık daha da yoğunlaşır, akıntı miktarı çoğalır, iltihap akıntısı gözlemlenir, kulak tıkanır, işitmez azalır ve kulak şişmeye başlar.
Tedavi edilmez ise kişi 3. evreye geçer ve bu evrede ağrı artık kulaktan çıkmış ve boyun bölgesine kadar vurmaya başlamıştır. Kulak kanalı tamamen tıkanır ve dış kulak kızararak şişer. Boyunda bulunan lenf bezleri de enfeksiyon kapabilir ve bu durumda kişide ateş gözlemlenmesi de muhtemeldir.
İkinci veya üçüncü evre sorunları ile muhatap olmamak adına ilk evredeki belirtiler görüldüğü anda bir kulak burun boğaz uzmanı ile görüşülmeli ve tedavi süreci başlatılmalıdır. Aksi takdirde enfeksiyon yüzün herhangi bir yerine sıçrayarak çok daha tehlikeli hastalıklara kapı aralayabilir.
Dış Kulak İltihabı Neden Olur?
İlk neden, nem dengesinin bozulmasıdır. Yüzmek veya bir şekilde kulağı çok fazla su temasına maruz bırakmak, kulak enfeksiyonlarının ilk nedenidir. Kulak kanalı içerisinde su kalması, suyun içerisindeki bakterilerin üremesi için muhteşem bir ortam oluşturmaktadır.
Enfeksiyonlar, virüs veya mantar kaynaklı da olabilir fakat çoğunlukla su ve toprakta yaygın olarak bulunan bakteriler tarafından ortaya çıkar.
Kulak kanalını kaplayan ince deri tabakasında herhangi bir çatlak oluşması da enfeksiyona neden olabilir. Tahriş edici kulaklık kullanma, pamuk ile kulağı çok fazla temizleme veya sürekli kulak kaşıma gibi durumlar, bu enfeksiyona yol açabilir.
Kulak kiri, bu enfeksiyonlara karşı kulağı korur. Kulak kirini sürekli temizlemeyi takıntı haline getiren kişilerde de dış kulak iltihabı yaygın olarak görülmektedir.
Sedef hastalığı ve lupus gibi rahatsızlıkların da yan komplikasyonu olarak kulak iltihabı görülebilir. Bazı alerji hastalıkları da kulakta akıntılı iltihaba yol açabilir.
Dış Kulak İltihabı Riskleri
Bazı durumlar, bu hastalığa yakalanma riskini artırmaktadır. Dış kulak iltihabı risk faktörlerini hemen aşağıda listeledik.
- Bakımsız havuzları ve akımın olmadığı gölleri yüzmek için kullanmak.
- Kulağın agresif bir şekilde temizlenmeye çalışılması.
- Sedef gibi bazı cilt hastalıklarına sahip olmak.
- Kalitesiz kulaklık kullanma.
- İşitme cihazı kullanımı.
- Kozmetik ürünlerini çok sık kullanma ve ciltte tahrişe neden olma.
- Mücevher kullanımı.
- Kulak kanalının çok dar olması ve bu nedenle suyun orada hapsolması.
- Çocuk olmak. Çocukların kulak kanalları doğal olarak dardır.
- Kulak İltihabı Nasıl Tespit Edilir?
Dış kulak iltihabı, genellikle doktorun kulak muayenesi sırasında kolaylıkla tespit edilir. Enfeksiyon ilerlemiş ise farklı tedavi türleri de söz konusu olabilir.
Burada önemli olan kişinin kulak zarının zarar görmemesidir. Enfeksiyonun kaynağını tespit etmek önemlidir. Bunun için orta kulak muayenesi yapılır. Tedaviye cevap vermeyen iltihapların tam olarak ne olduğunu anlamak için örnek alınır ve laboratuvar incelemesine gönderilir.
Dış Kulak İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kulak iltihabı tedavisinde doktorun amacı enfeksiyonu durdurmak ve kulak kanalını enfeksiyona yol açan zararlı maddelerden temizlemektir. Bunun için çeşitli kulak damlaları bulunmaktadır ve bu damlalar dış kulak yolunu temizlemektedir. Kulakta biriken kir, iltihap ve akıntıyı vakum ile temizleme yöntemi de kullanılır.
Kulak damlalarının tamamı aynı değildir. Türlerine göre görevleri de farklıdır. Antibakteriyel ortamı geri kazandıran, iltihabı yok eden, bakteriler ile savaşan damlalar bulunmaktadır.
Enfeksiyon ilerlemiş ise ve bakteri kaynaklı ise antibiyotik tedavisi de kullanılabilir. Bu durum mantar kaynaklı ise ona yönelik ilaçların kullanılması gerekecektir. İltihap kulağı aşmış ve cilt altında toplanmış ise o iltihap da özel teknikler ile boşaltılabilir.
Alabileceğimiz Önlemler Nelerdir?
- Dış kulak iltihabı geçirmiş iseniz tekrar yüzmek için mutlaka doktorunuza danışmalı ve yüzme sonrasında dış kulağınızda su kalmadığından emin olmalısınız.
- Cilt hastalıklarınız var ise öncelikle bunları tedavi ettirmeniz gerekecektir. Özellikle egzaması olan kişiler, tedavi sürecini hemen başlatmalıdır.
- İşitme cihazları, bazı kişilerde cilt hastalıklarına ve alerjilerine yol açabilir. Böyle bir durum varsa acil bir şekilde hekiminiz ile iletişime geçiniz.
- Duş alırken mümkün olduğu sürece su ve şampuanın kulağınızdan uzak durmasını sağlayınız. Her kulak kanalı, suya karşı dirençli olmayabilir. Kulak kanalınız dar ise giren su geri çıkmakta zorlanacaktır.
- Yüzerken kulağınızı koruyacak aksesuarlar kullanmanızı öneririz.
- Saç spreyleri ve saç boyalarının kullanımı sırasında kulaklar bir pamuk yardımı ile kapatılmalıdır. Aksi takdirde bu tahriş edici maddeler, kulak kanalı içerisinde tahrişe ve sonrasında enfeksiyona neden olabilmektedir.
- Kulağınızın içine kesinlikle yabancı cisim sokmayınız. Buna çok faydalı sandığımız pamuktan oluşan kulak çubukları da dahildir. Kulak çubukları sadece kulağın dış yüzeyini temizlemek için kullanılmalıdır ve kulak kanalına sokulmamalıdır. Bazı insanlar kulak kaşıntılarını sert cisimler ile gidermeye çalışırlar ve bu durum da dış kulak enfeksiyonlarına yol açabilmektedir.
- Saç kurutma makinesini çalıştırırken kulaktan en az 40 santim uzakta tutmakta fayda vardır.
- Kulağın kuru tutulması çok önemlidir. Yüzme veya banyo sonrasında kulağınızı mutlaka güzelce kurutmalısınız. Kulağın dış kısımlarında da su kalmamalıdır. Bunun için pamuktan yapılmış bir ince bez kullanabilirsiniz. Suyun akması için yüzme veya banyo sonrasında başınızı yana doğru eğebilirsiniz.
Dış kulak iltihabından korunmak için yapabileceğiniz yöntemleri de sıralayarak, içeriğimizin sonuna gelmiş olduk.
Dış kulak enfeksiyonu ile bugüne kadar yaşadığınız kısa tıbbi öykünüzü bizimle ve bu hastalığı yaşayan diğer okurlarımız ile hemen aşağıdan sorabilirsiniz. Buna ek olarak kulak iltihabı ile alakalı sormak istediğiniz tüm soruları, hiç çekinmeden şimdi bize iletebilirsiniz. Tüm sorular en geç 1 iş günü içerisinde, editörlerimiz tarafından cevaplanacaktır.
Başlıklar
Cevap Bırak