Dişlere Zararlı / Faydalı Yiyecek ve İçecekler
Ağız ve diş sağlığı, çoğu insanın ancak başı derde girdiği zaman hatırladığı bir konudur. Aslında dişlerimize iyi baksak, dişçi koltuklarına en fazla rutin kontroller için oturmak zorunda kalırız. Söz konusu yiyecek ve içecekler olduğunda, özellikle sevdiklerimiz mevzu bahis ise diş sağlığını pek de önemsemiyoruz.
Bazı yiyecek ve içecekler, çok sevimli görünüyor olsalar da diş sağlığımız için kötü etki bırakabiliyorlar. Aşağıda dişlere zararlı ve faydalı yiyeceklerin bulunduğu bir liste göreceksiniz. Önce dişlerimiz için faydalı olan yiyecek ve içecekler, sonra da zararlı olanlarını maddeler halinde inceleyelim.
Süt Ürünlerini Daha Çok Tüketin
Süt, dünya üzerindeki en mucizevi besinlerden bir tanesidir. Sadece tek başına tüketilebildiği gibi kendisinden peynir, yoğurt, kefir gibi çok çeşitli süt ürünleri de üretilebilmektedir. Örneğin peynir, ağzımıza girdiği ilk anda dişlerimize güç verir. Ağız içerisindeki pH seviyesini dengeler ve düşlerin çürük kapmasına engel olur.
Kim bilir? Belki de bu nedenle şekerli gıdalar ile peynir tüketildiği zaman gayet tatmin edici bir lezzet ortaya çıkmaktadır. Şekerli besinlerin yaptığı tahribat, peynir tarafından engellenmektedir. Özellikle kek, çikolata ve ev tatlılarından hemen sonra ufak bir beyaz peynir tüketmek, dişlerinizin çürük kapmasına engel olacaktır.
Aynı şekilde yoğurt, kefir ve sütün kendisi de, dişlerimiz için çok önemli olan kalsiyum mineralini içermektedir. Dişlerinizde son zamanlarda gevşeme veya sallanma hissediyorsanız, kalsiyum tüketiminizi gözden geçirin.
Yaşınız kaç olursa olsun, sağlıklı bir yaşam sürmek ve inci gibi dişlere sahip olmak adına günde mutlaka 1 kase ev yoğurdu tüketmeniz gerektiğini unutmayın.
Meyve ve Sebze Tüketiyor Musunuz?
Meyve ve sebzeler, sadece yüksek mineral ve vitamine değil aynı zamanda suya da sahiptir. Diş ve diş eti sağlığını korumak adına düzenli olarak tüketimleri çok önemlidir. Meyveler içerisinde bol miktarda su olması, içeriğindeki şekerin yoğunluğunu azaltır ve direkt olarak dişler ile temasını engeller. Meyve ve sebzeler içerisinde bulunan antioksidan maddeler, dişlerdeki çürük oluşumlarını engellerler.
Meyve tüketimi, tükürük salgılanmasını artırır ve dişlerin çürük oluşturmasına neden olan zemin oluşumunu engeller. Dişler için en çok elma, armut, çilek, patates, brokoli, kabak, kereviz ve havuz gibi besinler faydalıdır.
Diş Sağlığı İçin Yeşil Çay
Yeşil çay içerisinde katesin maddesi ve polifenol bulunur. Bu da ağızdaki kötü huylu bakterilerin ölümüne neden olur. Düzenli yeşil çay içerek hem ağız sağlığınızı korumuş olursunuz hem de kötü ağız kokusundan kurtulursunuz.
Çay bitkisi içerinde bulunan maddeler, dişlerin kurumasını engeller ve besinlerin dişe yapışarak zarar vermesinin de önüne geçer. Ağız içindeki zararlı tüm mikroorganizmaları azaltır.
Kuru Yemişler Elinizin Altında Olsun
Kuru yemişler, yüksek kaloriye sahip olmalarına rağmen insan sağlığı için çok faydalıdır. Diş sağlığı için de oldukça faydalıdır zira kuru yemişlerin içerisinde bulunan doğal yağlar, dişler için adeta doğal bir koruyucu tabaka sağlamaktadır. Bu yağlar, diş minesinin güçlenmesine yardımcı olur ve ağız içerisindeki zararlı bakterileri öldürerek çürümelerin önüne geçer.
Haftada Kaç Gün Balık Tüketiyorsunuz?
Balıkların içerisinde bulunan değerli yağ asitleri, tıpkı kuru yemişler gibi onları da bizim için çok değerli kılmaktadır. Dişlerin etrafında bir koruma tabakası oluşturan bu asitler, çürüklere engel olmaktadır. Ayrıca deniz ürünleri ve balıklar içerisinde yoğun demir, iyot, çinko ve magnezyum mineralleri bulunmaktadır.
Bu minerallerin de desteği ile dişlerimiz daha güçlü ve sert hale gelirler. Bu hem dişlerimizi daha iyi kullanmamızı sağlar hem de ağız içindeki bakterilere yaşam alanı sunmaz. Haftada 2 kere balık tüketerek, diş ve kemik sağlığınızı zirveye çıkarabilirsiniz.
Beyaz Ekmek En Büyük Düşmanlarımızdan
Sadece kilo yapıp genel sağlığımızı bozmakla kalmıyor, diş sağlığımızı da bozuyor. Tükürük içerisinde bulunan enzimler, karbonhidratı şekere çevirmektedir. Beyaz ekmeği ağzınıza attığınız anda bu işlem başlar ve dönüşen şekerler, dişlerin arasına girerek yapışır. Ağız bakımını çok iyi yapmadığınız takdirde, dişleriniz hemen çürümeye başlar.
Şeker Şeker Şeker
Şeker, aslında tek kelime ile zararını açıklıyor ama biz biraz daha detaylandıralım. Ağzımızın içerisinde şeker ile beslenen bakteriler bulunmaktadır. Bu bakteriler, zamanla dişin üst düzeyine yapışır. Bu plaklı yapı, eğer bir süre fırçalanarak dişten ayrılmaz ise diş minesine zarar vermeye başlar.
Hatta bu bakteriler bir süre sonra dişte deliklere ve diş yapı bozukluklarına dahi neden olabilir. Şeker tüketiminizi sınırlayın veya tamamen sıfıra indirim. Şeker, bizim ayrıca almamız gereken bir besin değildir. Meyvelerden aldığımız şeker, vücudumuz için fazlası ile yeterlidir.
Asitli İçeceklere Dur Deyin
Özellikle gençler, kola gibi asitli içecekleri çok tüketmektedir. Bu içeceklerin içerisinde bulunan şeker zaten başlı başına bir diş düşmanı iken içeceklerde yer alan sitrik asit de adeta ölüm vuruşunu yapmaktadır. Düzenli olarak bu içecekleri içen kişilerin dişleri zayıflamakta ve bir süre sonra da çürümektedir.
Düzenli olarak asitli içecek tüketmek, diş hastalıkları riskini %50’den daha fazla artırmaktadır. Mecbur kalıp içmiş olsanız dahi, kısa süre sonra detaylı bir ağız bakımı yapmanız gerektiğini unutmayın.
Kuru Meyveler Zannettiğiniz Kadar Masum Değil
Adında meyve geçiyor olması, kuru meyveleri masum kılmamaktadır. Kuru meyveler, karbonhidrat yönünden çok zengindir. Bu ürünler vücudumuz için faydalıdır fakat dişlere zarar vermektedir. Şeker paragrafında anlattığımız durum, kuru meyveler için de geçerlidir.
Kuru meyveler ayrıca dişlere yapıştığı için çürük oluşumları çok daha hızlı başlamaktadır. Sürekli kuru meyve yemek yerine normal meyveleri yemeye önem vermelisiniz.
Kahveyle Aranız Nasıl?
Kahve, dişe en çok zarar veren içeceklerden birisidir. Çürük oluşumuna ek olarak diş üzerinde kalıcı bir sarılık bırakabilir. Günde 1 fincan kahve içmeniz ve ağız bakımınızı düzenli olarak yapmanız durumunda, diş sararması ile karşılaşmayabilirsiniz.
Ağız bakımınızı nasıl yapıyorsunuz? Günde veya haftada kaç kere diş ipi kullanıyorsunuz. Veya hayatınızda hiç diş ipi kullandınız mı? Türkiye’de hala 10 kişiden 7’si, hayatlarında hiç diş ipi kullanmamıştır.
Başlıklar
- 1 Süt Ürünlerini Daha Çok Tüketin
- 2 Meyve ve Sebze Tüketiyor Musunuz?
- 3 Diş Sağlığı İçin Yeşil Çay
- 4 Kuru Yemişler Elinizin Altında Olsun
- 5 Haftada Kaç Gün Balık Tüketiyorsunuz?
- 6 Beyaz Ekmek En Büyük Düşmanlarımızdan
- 7 Şeker Şeker Şeker
- 8 Asitli İçeceklere Dur Deyin
- 9 Kuru Meyveler Zannettiğiniz Kadar Masum Değil
- 10 Kahveyle Aranız Nasıl?
Cevap Bırak