Dondurma Yemek Faydalı Mı? Dondurmanın İçinde Neler Var?
Sıcacık yaz günlerinde, serinlemek için dondurma yememiş bir insana veya bunu istemeyecek bir insana rastlamak zordur. Peki yaz aylarında kilo kilo, kış aylarında da ara ara yediğimiz bu lezzetli ürünlerin içinde ne var? Beynimiz genel olarak dondurmanın sütten yapıldığını düşünüyor olsa da, bu gerçekten öyle mi? Bugünkü konumuz dondurma, gelin detaylara inelim.
Dondurmanın İçinde Ne Var?
Dondurma öncelikle bir süt ürünüdür fakat her marka aynı oranda süt koymamaktadır. Yasal olarak dondurmanın içinde ne kadar süt olduğu da ürünün arkasına yazılmalıdır. Dondurmayı, dondurma yapan ise elbette salep ve şekerdir.
Genel olarak dondurmaların içerisinde süt, şeker, salep, sütün yağı, meyve püreleri, kuru yemişler, çikolata, vanilya, kakao gibi besin maddeleri bulunur. Dondurmada şekeri çok olması önerilmez, genelde ucuz ve kalitesiz dondurmalarda süt, salep gibi faydalı maddeler az, şeker ve glikoz şurubu bol bulunmaktadır.
İyi bir dondurma, tüketen kişiyi karbonhidrat, kalsiyum, protein, fosfor, çinko, sodyum, magnezyum, potasyum ve demir yönünden besler. Ayrıca dondurma içeriğinde A, B, C, D ve E grubu vitaminler de bulunmaktadır.
Dondurma Faydalı Mıdır?
Dondurma artık eskisi gibi sadece Yaz aylarında değil, Kış mevsiminde de rahatlıkla tüketiliyor. Evlerimizin soğuktan korunaklı olmasının bunda etkisi büyük. Kış aylarında dondurmayı, mutlaka sıcak bir ortamda tüketiniz.
Zengin besin içeriği ve serinletici etkisi nedeni ile dondurma, tüketen kişiye yüksek enerji de vermektedir. Özellikle süt ürünleri ile arası olmayan kişilerin kalsiyum almasın adına dondurma değerlidir. Bir faydası da tatlı ve hamur ürünlerine göre daha sağlıklı olmasıdır. İçeriğinde kilo alımına neden olabilecek sadece şeker bulunmaktadır. Kaliteli dondurmalarda da şeker oranının çok az olduğunu düşünürsek, dondurma oldukça sağlıklı bir yiyecektir.
Dondurma Zararlı Mıdır? Yerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
- Mutlaka bildiğiniz kaliteli mekanlardan dondurma satın alınız.
- Markalı ürünlerin birçoğu şeker deposudur, onlardan uzak durunuz.
- Dondurmayı daha kısa sürede tüketmek şartı ile evde de rahatlıkla yapabilirsiniz.
- Süt, bakterilerin üremesi için çok uygun bir ortama sahiptir. Bu nedenle dondurma yapılan sütün pastörize edilmiş olması önemlidir.
- Üretim sırasında kalitesiz boyaların kullanılmamış olması ve uygun paketlenmiş olması çok önemlidir.
- Sokakta satılan açık dondurmalar güvenilir değildir, tercih edilmemelidir. Hijyen kurallarının olduğu dükkanlar daha güvenilirdir.
- Dondurma satın alınmadan önce son kullanma tarihi mutlaka öğrenilmelidir.
- Aç karnına tüketimi önerilmez. Mideye zarar verebilir.
- Dondurmanın içerisinde buz kristalleri olmamalıdır. Bu parçacıklar, boğazınızı çizerek enfeksiyona neden olabilir.
- Dondurma bir diyet ürünü değildir, kilo vermeye çalışan kişilere ayda 1 veya 2’den fazla tüketmeleri önerilmez. Sürekli dondurma yiyen kişilerin kilo alması ise kaçınılmazdır.
Çocuklar ve Dondurma Tüketimi
Çocuklar, 1 yaş altında ise kesinlikle dondurma tüketilmemelidir. 1 ile 5 yaş arasındaki çocuklarda, ebeveyn kontrolü ile yavaş yavaş tüketmelidir. Çocukların boğazları bize göre çok daha hassastır. Ayrıca ilk dondurmalar, düşük miktarlarda verilerek çocuğun alerjisi var mı yok mu öğrenilmelidir.
Siz en çok hangi dondurmaları seviyorsunuz? Dondurma önerilerinizi bizimle paylaşarak, konumuzun zenginleşmesini sağlayabilirsiniz. Yaz aylarında, 1 ayda ne kadar dondurma tüketiyorsunuz?
Başlıklar
Cevap Bırak