Düzce Gezilecek Yerler – Bunları Yapmadan Dönmeyin
Düzce ilinin gezilecek yerler içeriğine geçmeden önce, şehir hakkında temel bilgileri verelim. Eğer siz direkt gezilecek yerlere gitmek istiyorsanız, hemen yukarıdaki menüden ilgili başlık maddesine tıklayabilirsiniz.
Ayrıca sadece ilçeler hakkında bilgi almak için Gümüşova Gezilecek Yerler, Çilimli Gezilecek Yerler, Gölyaka Gezilecek Yerler, Kaynaşlı Gezilecek Yerler, Akçakoca Gezilecek Yerler, Cumayeri Gezilecek Yerler ve Yığılca Gezilecek Yerler gibi daha önce hazırladığımız Düzce ilçelerinin gezilecek yerlerini de görebilirsiniz.
Düzce Hakkında Bilgi
Düzce, Türkiye’nin Batı Karadeniz bölgesinde yer alan bir şehirdir. Tarihi 3.500 yıla kadar uzanan şehir ilk kez Hititler döneminde yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. 14. yüzyılın başında Orhan Gazi tarafından Osmanlı topraklarına katılan şehir, 1869 yılında kaza statüsüne kavuşmuştur. Bu yıldan önce bir bucak olarak bilinmektedir.
Bucak olduğu dönemlerde Düzce, Göynük Kasabası’na bağlı olarak tarihteki yerini almıştır. 1869 yılında ise Bolu’ya bağlanan Düzce, 1999 yılında il statüsüne yükseltilmiştir.
Düzce, ovalık alandan oluşan bir şehirdir. Kuzeyinde Eftenli Gölü bulunmaktadır. Çok sayıda doğal tabiat parkına ve su kaynaklarına sahiptir. Türkiye’nin doğası en az tahribata uğramış kentlerinden bir tanesi olarak bilinmektedir.
Düzce’den geçen akarsular arasında Büyük Melen ve Küçük Melen çayları yer almaktadır. Aksu deresi de en verimli su kaynaklarından bir tanesidir. Bu akarsular, şehrin içme ve sulama su kaynakları olarak da kullanılmaktadır. Ayrıca çaylar üzerinden elektrik enerjisi de üretilmektedir.
Büyük Melen Çayı, sadece Düzce’yi değil İstanbul’u da içme su kaynakları açısından beslemektedir. Melen Barajı sayesinde, İstanbul’un çok uzun yıllar su problemi olmayacaktır.
Düzce, ağırlıklı olarak Karadeniz iklimini yaşamaktadır. Çok az da olsa Marmara iklimi de kentte görülmektedir. Yılın en sıcak ayı Temmuz, en soğuk ayı ise Ocak olarak tespit edilmiştir.
Düzce’de ormanlık alanlar, çok geniş yer kaplamaktadır. Şehrin yarısından fazlası, çok iyi korunmuş ormanlık alanlardan ibarettir. Ormanlarda en çok Kayın ve daha sonra Gürgen, Kestane, Meşe, Fındık, Dişbudak, Ihlamur, Çınar ve Söğüt ağaçları yer almaktadır. Dağlık alanlarda ise çam ağaçları bulunur. Bunlar arasında en çok karaçam, sarıçam ve köknar bulunmaktadır.
Düzce’de nüfusun %70 kadarı şehirde, geri kalanı kırsal alanda yaşamaktadır. Şehrin nüfusu, 400 bine yaklaşmaktadır. Merkez ilçe sonrasında şehrin nüfus açısından en kalabalık ilçesi Akçakoca’dır.
Düzce; Akçakoca, Cumayeri, Çilimli, Düzce, Gölyaka, Gümüşova, Kaynaşlı ve Yığılca isimli 8 ilçeden oluşmaktadır.
Şehir, ulaşım açısından çok avantajlı bir konumdadır. İstanbul ve Ankara’yı birbirine bağlayan otoyollar, Düzce’den geçmektedir. Aynı şekilde Avrupa’dan gelen otoyollar, Düzce’den geçerek İç Anadolu Bölgesi’ne aktarılmaktadır. Şehrin takımı olan Düzcespor, henüz hatırı sayılı bir başarı elde edememiştir ve en düşük ligde oynamaktadır.
Düzce Gezilecek Yerler
Şehrin tarihi ve turistik alanlarını bir araya getirdik. Eğer siz de Düzce ile alakalı gezilecek yer önerisi yapmak isterseniz, aşağıdaki yorum kutucuğunu kullanabilirsiniz.
Ceneviz Kalesi
Düzce’nin Akçakoca ilçesinde yer alan kale, iki koy arasındaki bir falez üzerinde konumlanmıştır. Kale’nin 1 adet kulesi mevcuttur. Kale içerisinde bir de su sarnıcı yer almaktadır. Ceneviz döneminin genel mimarisini andıran bir yapılaşmaya sahiptir.
Helenistik döneminden günümüze kadar ayakta kalmayı başarabilmiş olan Ceneviz Kalesi, Roma İmparatorluğu döneminde aktif olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise doğal sit alanı olarak tescillenmiştir. Ceneviz Kalesi, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer almaktadır. Önümüzdeki yıllarda, listeye kalıcı olarak girmesi durumunda bölgenin turizm potansiyelini ciddi oranda artıracaktır.
Denize sıfır konumda olması, kalenin tarihi dokusuna bir de muhteşem bir görüntü katmaktadır. Çok estetik ve kartpostallık bir görüntüye sahip olan Ceneiz Kalesi’nin iki tarafında da tertemiz plajlar yer almaktadır. Bu iki plaj da, mavi bayrak sertifikasına sahiptir. Bölgeye gelerek hem binlerce yıllık tarihe şahit olabilir hem de bu muhteşem plajlarda yüzdükten sonra, çevredeki mesire alanlarında aileniz veya sevdikleriniz ile gün boyu piknik yapabilirsiniz. Düzce halkının ve yerli turistlerin en çok ilgi gösterdiği alanlardan birisidir. Hafta iç günlerde gelmenizi öneririm, hafta sonlarında ciddi bir kalabalık olabilmektedir.
Güzeldere Şelalesi
Düzce’nin Gölyaka ilçesinde yer alan Güzeldere Şelalesi, il merkezine sadece 25 dakika uzaklıkta yer almaktadır. Aynı adı taşıyan köyün sınırları içerisinde bulunan Güzeldere Şelalesi, tabiat parkı olarak tescil edilmiştir.
Köyün içerisinden geçen Bıçkı Deresi’nin dökülmesi ile oluşan şelale, dünyanın en büyük şelalelerinden birisidir. Tam 120 metre yükseklikten dökülmesi, ortaya muhteşem bir görüntünün çıkmasına neden olmaktadır. Şelalenin debisi, en çok bahar aylarında yükselmektedir. Bölgeyi ziyaret etmeyi planlıyorsanız, İlkbahar veya Sonbahar mevsimlerini tercih etmenizi öneriyorum.
Çevredeki zengin bitki örtüsü ve mesire alanları, ziyaretçilerin gün boyu keyifli vakit geçirebilmelerini sağlamaktadır. Doğa sporlarına meraklı olanlar için ise Güzeldere Şelalesi çevresinde doğal yürüyüş alanları bulunmaktadır.
Bölgede trekking, kampçılık, at binme, foto-safari ve bisiklet turları, en çok yapılan aktiviteler arasındadır. Çevredeki ağaçlar ve ormanlık alanlar, sıcak günlerde dahi şelale çevresinin serin olmasını sağlamaktadır.
Prusias Ad Hypium Antik Kenti
Düzce’nin merkezinde yer alan Prusias Ad Hypium Antik Kent’in tarihi, milattan önce 3. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Konuralp Mahallesi’nde yer alan bu tarihi zenginlik, döneminin büyük şehirlerinden bir tanesidir.
Kent içerisindeki tiyatro, şehrin kurulmasından kısa süre sonra inşa edilmiştir. Helenistik Çağ’dan bugüne kadar ayakta kalabilen antik tiyatro, Roma döneminde güçlendirilmiştir ve eklemeler yapılmıştır.
Şehirdeki en ilgi çekici detaylardan birisi de su kemerleridir. Antik bir su tesisatı görmek isteyen konuklar için görsel ziyafet olan su kemeleri, moloz taş ile inşa edilmiştir.
Prusias Ad Hypium Antik Kenti içerisinde Roma döneminde eklenmiş bir köprü de mevcuttur. Köprünün dikkat çeken yanı ise hiç harç kullanılmamış olmasıdır.
Kent içerisinde bir de müze bulunmaktadır. Korunalp Müzesi içerisinde antik şehirden çıkan kalıntılar sergilenmektedir. Teşhir salonlarına ek olarak müze içerisinde 1 adet konferans salonu da yer almaktadır. Büyük bölümü arkeolojik olan eserlerin sayısı, 10.000’e yaklaşmıştır.
Samandere Şelalesi
Düzce’nün Samandere Köyü’nde yer alan Samandere Şelalesi, il merkezine 25 kilometre mesafededir. Buradan akan akarsular, Eftenli Gölü’ne dökülmektedir. Suyun son adresi ise Karadeniz’dir.
Şelale çevresi, çok zengin ve halen bakir bir bitki örtüsüne sahiptir. Samandere Şelalesi, Türkiye’nin tescil edilen ilk Tabiat Anıtı olma özelliğini de taşımaktadır. Çevrede 3 şelale ve büyük anıt ağaçları bulunmaktadır.
Koruma altına alınmış olan bu saklı cennet çevresinde, aileniz ile birlikte harika vakit geçirebileceğiniz mesire alanları bulunmaktadır. Şelalenin görüntüsü eşliğinde piknik yapabilir veya doğa yürüyüşlerine katılabilirsiniz. Bölgede kamp kurmaya müsait çok sayıda alan da mevcuttur. Doğa yürüyüşlerinde yorulursanız, ormanlık alan içerisindeki dinlenme alanlarını kullanabilirsiniz.
Aydınpınar Şelalesi
Düzce il merkezinde yer alan şelale, aynı ismi taşıyan köyün sınırları içerisinde bulunmaktadır. Şehir merkezine 15 dakika uzaklıkta yer alan şelale, arka arkaya dökülen 5 farklı şelalenin birleşimdir ve bu yönü ile çok dikkat çekici bir görüntüye sahiptir.
Düzce’nin en verimli yürüyüş parkurlarından birisine ev sahipliği yapan şelale bölgesi, ormanlık alanlar ile adeta kaplanmıştır. Bölgede doğa sporları yapabilir veya çadır kampı kurabilirsiniz. Düzce manzarasına sahip olan şelale çevresinde, çok sayıda meyve ağacı da yetişmektedir.
Konuralp Antik Tiyatro
Helenistik Çağ’da yapılmış olan antik tiyatro, Roma döneminde geliştirilmiştir. Düzce’nin Prusias ad Hypium antik kenti içerisinde yer alan tiyatro, 17 sıralık oturma alanına sahiptir. Oturma alanları arasında merdivenler bulunmaktadır. Döneminde aktif olarak kullanılan tiyatronun kapasitesi ise 10 bin kişidir.
Topuk Yaylası
Düzce il merkezine 40 kilometre uzaklıkta olan Topuk Yaylası, gölet alanına da sahiptir. Ormanlık alanlar ile kaplı olan yayla, adeta bozulmamış bir saklı cenneti andırmaktadır. Yayla çevresinde ağırlıklı olarak kayın ve köknar ağaçları yer almaktadır. Ormanlık alanın bitiminde ise tüm güzelliği ile Topuk Göleti sizi beklemektedir.
Ormanlık alan ve zengin biti örtüsü, yabani hayatı da desteklemiştir. Çok sayıda kuş türünü çevrede görmek mümkündür. Bu zenginlik, bölgede yapılacak foto safari etkinliklerinin verimini artırmaktadır.
Trekking, çadır kampı ve bisiklet turları da Topuk Yaylası’nda yapılan aktiviteler arasındadır.
Gölet, dağdan inen sular ile beslenmektedir. Yayla ve göletin aynı noktada olması, bölgenin turizm potansiyeline katkıda bulunmuştur. Gölette olta balıkçılığı yapma imkanı da bulunmaktadır.
Fenerbahçe’nin, bölgede devasa bir tesisi de yer almaktadır. Tesiste, ücreti mukabilinde konaklamak da mümkündür.
Fakıllı Mağarası
Düzce’nin Akçakoca ilçesinde yer alan Fakıllı Mağarası, il merkezine 8 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Birinci Derecede Sit alanı olarak tescil edilen mağara, 1 kilometreden daha uzundur. Fakat günümüzde halen 350 metrelik alanı, ziyaretçilere açıktır.
Mağara içerisinde çok sayıda dikit ve sarkıtlar yer almaktadır. Beyaz oda olarak bilinen bölgeler ise damlataş yönünden çok zengindir.
Özellikle havanın yağışlı olduğu zamanlarda, mağaraya yüksek miktarda su girmektedir. Aktif bir mağara olan Fakıllı Mağarası, doğal karakteri sayesinde yazın en sıcak günlerinde dahi çok serindir.
Nemli bir havaya sahip olması, mağaraya gelen astım ve solunum bozukluğu olan hastalara iyi gelmektedir. Tarihi ve turistik değeri büyük olan mağara çevresinde, ailelerin gün boyu eğlenceli vakit geçirebilecekleri piknik alanları da bulunmaktadır.
Cumayeri Dokuzdeğirmen Köyü
Düzce’nin en çok ilgi çeken köylerinden olan Cumayeri Dokuzdeğirmen Köyü, Türkiye’nin en iyi rafting rotalarından birisine ev sahipliği yapmaktadır. Muhteşem bir tabiata sahip olan bölge, doğa sporları potansiyeli sayesinde sadece yeri ziyaretçileri değil yabancı turistleri de çekmektedir.
Rafting, Büyük Melen Nehri üzerindeki 13 kilometrelik parkur üzerinde yapılmaktadır. Bölgede yüzyılları devirmiş muhteşem çınar ağaçları ve şelaleler de bulunmaktadır. Melen Çayı üzerinde kurulmuş olan 9 değirmen, köye adını vermiştir.
Bölgede doğa yürüyüşleri ve tırmanış yapacak alanlar da mevcuttur. Cumayeri Dokuzdeğirmen Köyü, her sene profesyonel kano ve rafting aktivitelerine ev sahipliği yapmaktadır. Büyük şehirlerde bulunan tur şirketlerine başvurarak, siz de bu harika doğanın içinde adrenalin dolu dakikalar yaşayabilirsiniz.
Cumayeri Dokuzdeğirmen Köyü’nün düzce il merkezine olan uzaklığı 25 kilometredir.
Akçakoca
Düzce’nin mutlaka bir alt başlığı hak eden ilçesidir. Türkiye’deki ilk karavan turizminin başladığı nokta olan Akçakoca, adeta doğal bir cennettir. Denizi, ormanlık alanları, estetik mimarisi, meyve ağaçları, mavi bayraklı plajları, zengin bitki örtüsü, piknik alanları, şelaleleri, mağaraları ve antik tarihi eserleri ile sadece yerli turistlerin değil yabancıların da ilgi odağı olmayı başarmıştır.
Düzce il merkezinden sonra şehrin en büyük ilçesi konumundadır. İlçenin en önemli gezilecek yerleri arasında Aktaş Şelalesi, Fakıllı Mağarası, Ceneviz Kalesi, Hemşin Köyü Camii, Çayağzı Köyü Orhangazi Camii, Uğurlu Köyü Yeni Meza Camii, Ceneviz Kalesi kıyısı boyunca uzanan mavi bayraklı plajları, sivil mimariye sahip Akçakoca evleri, Akçakoca Merkez Camii, Kurugöl Kanyonu, Cumayani Mesire Alanı ve Akkaya Köyü Mesire Alanı yer almaktadır.
Akçakoca; İstanbul, Bursa ve Ankara gibi büyük şehirlere en fazla 3 saat uzaklıkta olmaktadır. Ulaşımı çok rahattır ve ulaşım yolu da ormanlık alanlar ile kaplanmıştır.
Aktaş Şelalesi
İstanbul ve Ankara’nın tam ortasında bulunan Aktaş Şelalesi, iki ilin sahil kesişme noktasında yer almaktadır. Aktaş Köyü sınırları içerisinde yer alan bu doğal güzellik, Düzce il merkezine 56 kilometre uzaklıktadır. Çok zengin bir bitki örtüsüne sahip olan şelale, 50 metre yükseklikten dökülmektedir.
Şelale çevresinde, orta zorlukta yürüyüş parkuru bulunmaktadır. Ayrıca konuklar fotoğraf makinelerini getirerek harika kareler yakalayabilmektedir. Trekking parkurunun uzunluğu, 10 kilometreyi geçmektedir.
Efteni Gölü
Elmacık Daları’nın eteklerinde ve Düzce Ovası’nın akarsularının birleştiği noktada olan Efteni Gölü, Büyük Melen kanalı ile Karadeniz’e dökülmektedir. Muhteşem bir ekolojik sarmalın tam ortasında yer alan bu göl, Gölyaka sınırları içerisinde bulunmaktadır. Gölün ilçe merkezine uzaklığı 5 kilometre iken, Düzce il merkezine ise 40 dakika mesafededir.
Göl çevresi, çok zengin bir bitki örtüsüne ve su kaynaklarına sahiptir. Birçok göçmen kuş türü, burayı yaşam alanı veya dinlenme alanı olarak kullanılmaktadır. Efteni Gölü, 1992 yılından günümüze kadar koruma altındadır ve bu sayede doğal zenginlikler korunabilmiştir. Bölgede avlanma yasağı bulunmaktadır, hiçbir şekilde kuş avına izin verilmemektedir.
Ekolojik dengenin çok iyi korunduğu gölde, birçok su kuşu da bulunmaktadır. Toplamda 150’den fazla kuşa ev sahipliği yapan Efteni Gölü’nü ziyaret edenler yabani ördekler, leylekler, kuğular ve angıtlar ile karşılaşacaktır.
Türkiye’de ender görülen birçok kuş türü de burada neslini devam ettirmeye çalışmaktadır. Yine Türkiye’de yaşamayan fakat burayı kuluçka alanı olarak kullanan kuş türleri de mevcuttur. Turna, toy, sibirya kazı, kaşıkçın, mazar ve fiyu gibi nesli tükenme tehlikesi altında olan kuş türleri, Efteni Gölü’nde huzurlu bir hayat sürebilmektedir.
Konuralp Müzesi
Prusias ad Hypium (Konuralp) Antik Kenti’nde bulunan tarihi eserleri ve kalıntıların sergilendiği müze, 2003 yılında kapılarını ziyaretçilerine açmıştır. Müze içerisinde 3 adet teşhir salonu, 2 depo, 1 laboratuvar ve büyük bir konferans salonu bulunmaktadır.
Müzede günümüzde 10 bine yakın eser sergilenmektedir. Eserler Tunç Çağı’ndan Roma dönemine kadar olan dönemi kapsamaktadır. Antik kent milattan önce 3.000’li yıllarda kurulmuş olsa da, Roma döneminde aktif olarak kullanılmış ve genişletilmiştir. Eserler arasında o dönemdeki ev halkının kullandığı araç gereçler de mevcuttur.
Metal eşyalar, takılar, cam kaplar, mezar hediyelik eşyaları, mermer heykeller ve toprak ürünleri, eserler arasında bulunan buluntulardır.
Antik Kent’in potansiyeli aslında daha büyüktür fakat geçmiş yıllarda Düzce’de müze olmadığı için çıkan heykelcikler, birçok ilin müzesinde sergilenmektedir. Örneğin bölgeden çıkan en önemli eserlerden birisi olan Tykhe Heykeli, İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.
Konuralp Müzesi’nin taş eserler salonundaki Orpheus Mozaiği’de mutlaka gezip görmeniz gereken değerlerden birisidir. Mozaik çalışma, Roma döneminde yapılmış bir zemin döşemesidir. 45 metrekarelik alanı kaplayan bu muhteşem çalışma, Orpheus ve onun doğa üzerindeki etkisini yansıtmaktadır.
Müzenin bahçesi de bulunmaktadır. Burada ise antik kentten çıkarılan büyük mimari parçalar, heykeller, mezarlar, lahitler ve sütunlar sergilenmektedir.
Kültür Park
Muhteşem yeşil doğası, gölleri, ormanları, şelaleleri, yaylaları ve sakin yaşamı ile Kültür Park, Düzce’nin gezilecek yerleri arasında dikkat çekmektedir. Çok geniş bir alanı kaplayan park, bakanlık tarafından turizm merkezi olarak ilan edilmiştir.
Bölgenin en dikkat çeken aktivitesi, yamaç paraşütüdür. Acemiler için de eğitmen ile uçma şansı bulunmaktadır. Park çevresinde doğa yürüyüşü için parkurlar da yer almaktadır. Kültür Park’a çadır veya karavan götürerek, kamp yapabilirsiniz.
Odayeri Yaylası
Düzce’nin il merkezine bağlı olan Çınardüzü Köyü’nde yer alan yayla, il merkezine 40 dakikalık mesafede bulunmaktadır. Ormanlık bir alan ile kaplanmış olması yaylaya, bakir bir görüntü vermektedir. Bu muhteşem güzellikler arasında çadır kampı yapmak mümkündür.
Yayla çevresinde çok sayıda dere bulunmaktadır, dileyenler burada olta balıkçılığı yapabilmektedir. Doğa yürüyüşü, foto safari ve ata binme de yine en çok yapılan aktiviteler arasındadır.
Özellikle bahar ve yaz aylarında, bölgede çeşitli şenlikler de düzenlenmektedir. Özellikle off road yarışları, tüm dünyanın ilgisini çekmektedir. Odayeri Yaylası’nı gezip görmek istiyorsanız, mutlaka köyün muhtarı ile veya Düzce Valiliği ile iletişime geçerek, şenlik takvimini öğrenmeye çalışınız. Şenliklerde yöresel lezzetler konuklara ikram edilmekte, yarışmalar düzenlenmekte ve yöreye özgü müzikler ile gün boyu eğlenilmektedir. Yayla her mevsim serin olabilmektedir, ona uygun giyinmeyi de ihmal etmeyin derim.
Sinekli Yaylası
1450 metre yükseklikte olan Sinekli Yaylası, Düzce il merkezine 33 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Abant Gölü, bölgeye yakın mesafededir. Temmuz ayında yaylada şenlikler düzenlenmektedir. Sinekli Yayla Şenlikleri’ne sadece bölge halkı değil çevre illerden de katılım gerçekleşmektedir.
Hasanlar Baraj Gölü
Düzce’nin Yığılca ilçesinde yer almaktadır. Ucu gözükmeyecek kadar büyük olan Baraj gölü, muhteşem doğal görüntüsü ile ziyaretçilerine güzel bir gün geçirme fırsatı sunmaktadır. Gölde olta balıkçılığı yapmak mümkündür. Çevresindeki ormanlık alanlarda ise kolay ve orta seviyede yürüyüş parkurları bulunmaktadır.
Göl üzerinde alternatif su sporlarını yapma imkanı bulunmaktadır. Son yıllarda kano ve yelken üzerine hizmet veren işletmeler çoğalmıştır. Gölün Yığılca ilçe merkezine olan uzaklığı ise 16 kilometredir.
Kardüz Yaylası
Gölyaka ilçesinde yer alan Kardüz Yaylası, ilçe merkezine 28 kilometre uzaklıkta olup Düzce iline 50 kilometre mesafededir. Deniz seviyesinden 1800 metre yükseklikte olan yayla, geniş bir alanı kaplamaktadır. Düzce’nin en yüksek noktalarından birisi olması, iklimini de farklı kılmaktaır.
Çok az biliniyor olsa da, bölgede kayak sporları yapılmaktadır. İklim özellikleri nedeni ile Türkiye’nin en önde gelen kış sporları merkezi olan Kartalkaya Kayak Merkezi ile benzerlik göstermektedir.
Kardüz Yaylası’nda sadece kayak ve snowboard değil aynı zamanda trekking, at binme, dağ bisikleti turları ve jeep safari gibi aktiviteleri de yapmak mümkündür. Özetlemek gerekirse, Kardüz Yaylası’nda yılın 365 gününde de yapabilecek bir şeyler bulmak mümkündür.
Karadeniz’in en uzun yürüyüş parkurlarından birisinin ilk durağı yine Kardüz Yaylası’dır. Yayladan başlayan parkur, tam 24 kilometre sürmekte ve Aksu Deresi’nde son bulmaktadır. Parkur boyunca yürüyüş yapanları çok zengin bir bitki örtüsü ve yabani hayat karşılayacaktır.
Parkur, acemi yürüyüşçüler için uygun olmayabilir. Rehber eşliğinde yapmayacak olanların mutlaka trekking tecrübesi olmalı ve yeterli ekipman yanlarında bulunmalıdır.
Torkul Göleti
Düzce il merkezine bağlı Uğurköyü sınırları içerisinde yer alan gölet, il merkezine 1 saatlik uzaklıkta yer almaktadır. Denizden 1250 metre yükseklikte olan Torkul Göleti, bir volkanik çöküntü ile oluşmuştur. Gölet çevresindeki kayın, gürgen, kestane, köknar, karaçam ve akçaağaç gibi ağaç türleri, muhteşem bir manzara görüntüsü sağlamaktadır.
Torkul Göleti’ni gezerken aynı zamanda olta balıkçılığı, kampçılık ve foto safari gibi etkinlikler de yapabilirsiniz. Bölgede aileniz ile beraber gün boyu piknik yapabileceğiniz uygun alanlar da bulunmaktadır. Torkul Göleti’nden Odayeri Yaylası’na giden yol ise harika bir trekking rotasıdır.
Harmankaya Şelalesi
Düzce’nin Cumayeri ilçesinde yer alan Harmankaya Şelalesi, aynı adı taşıyan köyün sınırları içerisinde bulunmaktadır. İl merkezine olan uzaklığı 30 kilometredir. Büyük Melen Nehri üzerinde kurulu olan ve Türkiye’nin en büyük 3. rafting parkuruna sahip olan Cumayeri’ne yürüme mesafesinde yer almaktadır.
Çok gösterişli olan şelale çevresinde, orta zorlukta yürüyüş parkurları bulunmaktadır. Bölgeye giderken mutlaka iyi fotoğraf çeken bir telefon veya fotoğraf makinesinin de yanınızda olmasını öneriyorum.
Sarıkaya Mağarası
Yığılca ilçesinde yer alan Sarıkaya Mağarası, aynı adı taşıyan köyün sınırları içerisindedir. Paleosen çağında oluştuğu düşünülen mağara, yarı aktif fosil bir mağaradır. Birinci derecede sit alanı olarak ilan edilmiştir.
Batı Karadeniz Bölgesi’nin en büyük mağarası konumunda olan Sarıkaya Mağarası, 717 metre uzunluğundadır. Tavan yüksekliği ise 40 metreye kadar ulaşabilmektedir.
Mağara salonunda genç ve fosil damlataş şekillerini görmek mümkündür. Salonun ortasında, Aksu Çayı’ndan gelen suların oluşturduğu küçük bir şelale bulunmaktadır. Yine salonun ortasında ikinci evreye ait bir kanyon mevcuttur. Adeta küçük bir dünya olan mağara, tek bir günde gezilemeyecek kadar büyüktür. Aksu Çayı’ndan gelen sular, mağara içerisinden geçerek Melen Çayı’na ulaşmaktadır.
Kurugöl Kanyonu
Düzce’nin Akçakoca ilçesinde yer alan kanyon, il merkezine 45 dakika uzaklıktadır. Kanyon çevresinde hem acemiler hem de profesyoneller için farklı zorluklarda yürüyüş parkurları bulunmaktadır.
Macera seven ve doğanın içinde olmaktan mutluluk duyan herkes, aradığınız Kurugöl Kanyonu’nda bulabilecektir. Bölgede sadece yürüyüş değil kaya tırmanışı da yapılmaktadır. Dileyen ziyaretçiler, bu görsel ziyafetin ortasında bir de piknik ziyafeti çekebilmektedir.
Akçakoca Tarihi Evleri
Düzce’nin en otantik alanlarından bir tanesidir. Sadece Düzce’deki değil Türkiye’deki tüm yapılar arasında dikkat çeken Akçakoca Tarihi Evleri, bizlere sivil mimarinin en güzel örneklerini yansıtmaktadır. Dönemlere göre mimari faklılıklar da içeren evlerin büyük kısmı, Akçakoca’nın en eski yerleşim yeri olan Yukarı Mahalle’de yer almaktadır.
Toplamda 160 ev bulunmaktadır ve bölge, birinci derecede sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Koca bir mahalle olsa da aslında bir açık hava müzesi niteliğinde olan tarihi evler, 150 ile 200 yıl arasında bir geçmişe sahiptir.
Saklıkent Şelalesi
Yığılca’da yer alan şelale, Düzce il merkezine 1 saatlik uzaklıktadır. Şehrin en yeni keşfedilen doğal güzelliklerinden birisi olan Saklıkent Şelalesi, çevresinde görsel seyri yüksek olan piknik ve mesire alanlarına sahiptir.
Balıklı Yaylası
Düzce’nin panaromik görüntüsü ile ziyaretçilerini adeta büyüleyen doğal güzelliklerinden birisi olan Balıklı Yaylası, Elmacık Dağları’nın yamaçlarında yer almaktadır. Gülormanı Köyü sınırları içerisinde bulunan yayla, denizden 1.400 metre yüksekliktedir. Çevresi kayın, çam ve gürgen ağaçları ile kaplanmıştır.
Ormanlık alanın doğallığı ve muhteşem manzarası, yaylaya gelen herkese hayatın ve şehrin yorgunluğunu unutturmaktadır. Ortasından geçen su kaynakları da, yaylanın turizm değerini artırmaktadır. Yaylada kamp yapmak mümkündür. Spor severler için trekking rotaları da yayla üzerinde bulunmaktadır.
Çamlıpınar Göleti
Düzce’nin Kaynaşlı ilçesinde yer alan gölet, Dipsizgöl Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Gölet çevresinde piknik ve mesire alanı mevcuttur. Düzce iline sadece 20 dakika mesafede olması, ziyaretçilere ulaşım rahatlığı sağlamaktadır.
Çevrede yürüyüş ve bisiklet turu severler için doğal parkurlar mevcuttur. Ayrıca çadırınızı getirerek burada kamp kurabilirsiniz. Gölet, dağın ve ormanlık alanın tam ortasında bulunmaktadır.
Hera Yaylası
Düzce’nin merkez köylerinden olan Aktarlar Köyü’nde yer alan Hera Yaylası, il merkezine 40 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Denizden 1500 metre yükseklikte olan yaylaya, araç ile ulaşım oldukça rahattır ve bu da piknik yapmak isteyen aileler için önemli bir avantajdır.
Yayla çevresinde çok sayıda gürgen, köknar ve kayın ağaçları yer almaktadır. Piknik aktivitesine ek olarak çadır kampı yapabilir, doğa yürüyüş ve bisiklet turlarına katılabilir veya deneyimli iseniz dağ tırmanışı da yapabilirsiniz.
Derebalık Yaylası
Düzce il merkezine bağlı olan Aydınpınar Köyü sınırları içerisinde yer alan yayla, şehir merkezine 1 saat uzaklıktadır. Araç ile ulaşımın mümkün olduğu yayla, denizden 1400 metre yükseklikte yer almaktadır.
Bazı günler sisli olabilen yaylada piknik yapmak veya kamp kurmak mümkündür. Çevrede en çok at binme, bisiklete binme ve trekking gibi aktiviteler yapılmaktadır.
Kurugöl Tabiat Parkı
Düzce’nin Kaynaşlı ilçesinde bulunan Kurugöl, mesire alanı olarak uzun yıllardır kullanılmaktadır. 2011 yılında tabiat parkı olarak ilan edilmesi, Kurugöl’ün turizm potansiyeline de olumlu yansımıştır.
Gürgen, meşe ve kayın ağaçları ile adeta çevrelenmiş olan gölde olta balıkçılığı yapmak mümkündür. Çevrede zorlu bisiklet ve yürüyüş parkurları bulunmaktadır. Çadır ve karavan kampı için de Düzce’nin en müsait alanlarından bir tanesidir. İl merkezine olan uzaklığı ise sadece 14 kilometredir.
Düzce’de Ne Yenir?
Balık: Özellikle Akçakoca’ya gittiğinizde mutlaka balık yemeden dönmeyin. Balık yedikten sonra ise fındık helvasının tadına bakmayı unutmayın. Akçakoca’da çok sayıda balık lokantası bulunmaktadır.
Melen Güçceği Tatlısı: Söylemesi zor yemesi çok kolay bir tatlı. Orta Asya kültürünü yansıtan tatlı, kışın kaymak, yazın sıcak günlerinde dondurma ile servis edilmektedir. Yukarı Mahalle’de birçok tatlıcıda bulabilirsiniz.
Haluj: Halk arasında Çerkez mantısı olarak da bilinen Haluj, en güzel patates ile yapılmaktadır. Bol yağlı ve ağır bir atıştırmalıktır. Genelde yoğurt ile servis edilir. Samandere Şelalesi’ndeki restoranda yemek mümkündür.
Karalahana Sarması: Artık bir Karedeniz klasiği haline gelen Karalahana Sarması, bir Karadeniz kenti olan Düzce’de de yenmektedir. Çok fazla restoran ve esnaf lokantasında bu lezzeti deneyebilirsiniz.
Kaldirik: Ispıt ve hodan olarak da anılan bir ottan yapılan yemeğin, turşusu da yapılmaktadır. Düzce’de en çok kavrulmuş hali sevilmektedir. Hem yemeğini hem de turşusunu denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum.
Mancarlı Pide: Düzce’ye özgü ve şehrin en popüler hamur işi yemeklerinden bir tanesidir. İsmi aslında yenilebilir otlar manasına gelmektedir. Mutlaka odun ve fındık ateşinde pişmesi gereken Mancarlı Pide, yanında çay ile harika gitmektedir. İçeriğinde, normalde yemediğimiz otların olması, harika bir deneyim yaşamamızı da sağlamaktadır. Mutlaka denemenizi öneriyorum. Yukarı Mahalle bölgesindeki yöresel lezzetleri sunan lokantalarda bulmanız mümkündür. Bazen pazar alanlarında da, Düzceli ablalar pazardaki kendi alanlarında bu lezzetli pideyi yapmaktadır.
Düzce mutfağı genel olarak böyle. Karışık bir halka sahip olması mutfağının üzerinde Çerkezlerin, Lazların ve Gürcülerin etkili olmasını sağlamıştır. Bol renk, bol çeşit demek, mutlu turistler ve gülen yüzler demek elbette.
Düzce’de alışveriş yaparken fındık ezmesi, dağ çileği, dağ çileğinden yapılmış reçel, isli Çerkez ve Abaza peynirleri, yığılca balı, fındıklı tahin helvası, düzce fındığı, düzce acıkası, tütün kolonyası, köy ekmeği gibi ürünleri satın alabilirsiniz.
Düzce’ye Nasıl Gidilir?
Düzce’ye karayolu ile uzak kentlerde yaşayan yolcuların, kullanabilecekleri en mantıklı ulaşım şekli, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na iniş yapmaları ve daha sonra oradan Düzce’ye geçiş yapmalarıdır.
Düzce, Ankara ve İstanbul’un tam ortasında bulunduğu için Ankara Esenboğa Havaalanı da kullanılabilmektedir.
İstanbul ve Ankara’dan yapılacak otobüs seyahatlerinin maliyeti ise 60 lira civarındadır. Otobüs seyahatleri yaklaşık olarak 4 ile 5 saat arasında sürmektedir.
Düzce’de Yapmadan Dönme
Aşağıdaki liste, Düzce’ye gitmişken muhakkak yapmanız gerekenleri listeler. Yukarıdaki uzun yazıyı okumak istemeyenler, nispeten bu liste ile kendilerine bir rota çizebilirler.
- Aktaş Şelalesinde serinlemeden,
- Yaylalar, ormanlık alanlar ve dağ yamaçlarında doğa yürüyüşleri yapmadan,
- Akçakoca’da güneşin batışını izlemeden,
- Yılançatı Kanyonunu görmeden,
- Aydınpınar Şelalesinde fotoğraf çektirmeden,
- Düzce’nin yöresel lezzetlerini tatmadan,
- Konuralp Müzesini gezmeden,
- Prusias ad Hypium Antik Kentini görmeden,
- Yaylalarda kamp yapmadan,
- Orhangazi Camii’ni ziyaret etmeden,
- Ceneviz Kalesi’ne gidip daha sonra mavi bayraklı plajlarda keyif yapmadan,
- Fakıllı ve Sarıkaya Mağaraları’nı görmeden,
- Topuk Yaylasını ve ortasında bulunan gölü görmeden,
- Akçakoca’da denize girip serinlemeden,
- Büyük Melen Nehri’nde rafting yapmadan,
- Samandere Şelalesini görmeden,
- Güzeldere Şelalesi’nde piknik yapmadan,
kesinlikle Düzce’den evinize dönmemenizi öneriyoruz.
Düzce ile yazacaklarımız şimdilik bu kadar. Düzce’de doğup büyümüş veya Düzceyi çok iyi bildiğini düşünen bir okurumuz iseniz, Düzce’de gezilecek yerleri, yenilecek yemekleri veya satın alınabilecek her şeyi, konu altındaki yorum kutucukları ile bize ileterek, Düzce gezilecek yerler içeriğinin zenginleşmesine katkıda bulunabilirsiniz.
Başlıklar
- 1 Düzce Hakkında Bilgi
- 2 Düzce Gezilecek Yerler
- 3 Ceneviz Kalesi
- 4 Güzeldere Şelalesi
- 5 Prusias Ad Hypium Antik Kenti
- 6 Samandere Şelalesi
- 7 Aydınpınar Şelalesi
- 8 Konuralp Antik Tiyatro
- 9 Topuk Yaylası
- 10 Fakıllı Mağarası
- 11 Cumayeri Dokuzdeğirmen Köyü
- 12 Akçakoca
- 13 Aktaş Şelalesi
- 14 Efteni Gölü
- 15 Konuralp Müzesi
- 16 Kültür Park
- 17 Odayeri Yaylası
- 18 Sinekli Yaylası
- 19 Hasanlar Baraj Gölü
- 20 Kardüz Yaylası
- 21 Torkul Göleti
- 22 Harmankaya Şelalesi
- 23 Sarıkaya Mağarası
- 24 Kurugöl Kanyonu
- 25 Akçakoca Tarihi Evleri
- 26 Saklıkent Şelalesi
- 27 Balıklı Yaylası
- 28 Çamlıpınar Göleti
- 29 Hera Yaylası
- 30 Derebalık Yaylası
- 31 Kurugöl Tabiat Parkı
- 32 Düzce’de Ne Yenir?
- 33 Düzce’ye Nasıl Gidilir?
- 34 Düzce’de Yapmadan Dönme
Cevap Bırak