Düzenli Kitap Okumak – Her Gün Kitap Okumanın 10 Faydası
Her gün onlarca satır twit, instagram paylaşımı veya film alt yazısı okuyorsunuz. Peki en son ne zaman kitap okudunuz? Düzenli kitap okumanın faydalarından muhtemelen mahrum kalıyorsunuz çünkü Türkiye’de yaşıyorsunuz. Avrupa ve gelişmiş ülkelerde, ortalama 1 insan günde en az 1 saat kitap okurken, bizde bu süre 2 dakika bile değil.
Her gün kitap okumanın çok fazla faydası bulunuyor, gelin 10 tanesine bir göz atalım. Bu arada en çok sevdiğiniz 5 kitabı, şimdi konu altından yorum olarak iletebilirsiniz.
Zihinsel Uyarılma ve Beyin Gelişimi
Kitap okurken, çoğu zaman farklı bir dünyanın içerisinde yolculuk yaparız. Tıpkı rüyalarda olduğu gibi ama bu sefer uzun ve kesintisiz bir hayal gücü canlandırmasını, istemsiz olarak gerçekleştiririz. Kitapta tarif edilen karakterler veya şehirler, çoktan beynimiz tarafından resmedilmiştir. Bu tarifler ne kadar iyi olursa ve kitaba kendimizi ne kadar kaptırırsak, öyle anlar gelir ki adeta gerçeklikten kopar ve o hayal dünyasında kaybolursunuz.
Bu hayal gücünün artışı ve beynin her şeyi simüle etme çabası, beyin gelişimi açısından çok faydalıdır. Beynin aktif tutulması ve zihnin sürekli uyarılması, nöronlar arasındaki aktiviteyi güçlendirir ve hafızamızın çok daha güçlü olmasını sağlar. Kitap okuyan insanlar, ikili konuşmalarda çok daha pratik olurlar ve pratik zekaları gelişir. Bu durum satranç gibi zeka oyunlarında da böyledir. Kişi 10 belki 20 hamle sonrasını hesap ederken, beynini sürekli zinde tutar ve uyarır. Beyin, çalıştıkça yorulan bir organ değildir, ne kadar kaliteli uyarılma alırsa o kadar gelişecektir.
Bunun tam aksi olan sosyal medya ve televizyon gibi sanal ortamlar ise beyni geliştirmediği gibi tembelliğe alıştırır. Orada kolay ve muhtemelen hiç ihtiyacınız olmayacak hazır bilgiler, size anında sunulur. Beyin o bilgileri anlamak için hiçbir çaba göstermez zira sosyal medya uygulamaları, en aptal insanın dahi kullanabileceği ve sevebileceği şekilde tasarlanmıştır.
Stresten Kurtulun
İş, eğitim veya özel hayatınızda yaşadıklarınız, sizi mutlaka belli bir stresin içerisine sokuyordur. Tamamen stressiz bir hayatım var diyecek kadar şanslı bir insanı, ben kendi adıma konuşacak olursam hiç görmedim. Kitap okumak, beyni rahatlatır ve hatta kan dolaşımını bile dengeye sokar. Tam bir dinginlik anı sunar. Elbette kitap okuduğunuz ortamın da bunda etkisi çok büyük. Mutlaka doğanın içinde veya nispeten sessiz bir ortamda kitap okumaya önem verin. En az 30 dakika okumak, günlük stresten kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Denemesi bedava, deneyin ve kurtulamazsanız gelin aşağıdaki yorum bölümünden hesap sorun.
Bilgi Düzeyiniz Artar
Kitap okumak elbette sadece beyin geliştirmek ve stresten kurtulmak için yapılacak bir aktivite değil. Sürekli kitap okuyan kişinin bilgi seviyesi de sürekli artacaktır. Ne demiş büyük bir düşünür, ‘hiç bilenle bilmeyen bir olur mu?’. Elbette olmaz. Ne kadar çok bilgiye sahip olursanız, o kadar donanımlı bir insan haline gelirsiniz. Dünyayı o kadar rahat yorumlarsınız. Tabii ki fazla bilgi her zaman mutluluk getirmeyebilir fakat şu an konumuz bu değil.
Türkiye’de maalesef hayatında tek bir kitap dahi okumayan, milyonlarca vatandaşımız bulunuyor. Türkiye neden büyümüyor sorusunun cevabı da zaten budur. Başka hiçbir yerde problem aramaya gerek yok. Dünya üzerinde refaha ulaşmış olup da kitap okuma seviyesi düşük tek bir ülke dahi göstermek mümkün değildir. Önce eğitim, sonra gelişim ve en son refah.
Dili Kullanma Becerisi
Kitap okudukça, otomatik olarak beyniniz cümle yapıları konusunda kendini geliştirecektir. Kitaplar, öncelikle bir yazar tarafından yazılır ve daha sonra Türkçe bilgisi üst düzey olan editörler tarafından düzenlenir. Yani çoğu kitap, Türkçe dil yapısı açısından kusursuza yakındır. Bu da kitap okudukça, okurların da Türkçe dil bilgisi seviyesinin artmasını sağlayacaktır.
Cümle yapılarını daha iyi anlamış olmanız, günlük hayatta da Türkçe veya okuduğunuz kitabın dilini daha iyi konuşmanızı direkt sağlayacaktır. Bunu çoğu zaman siz fark edemezsiniz fakat karşı taraftan tepkiler almaya başladığınızda, düzenli kitap okumanın ne kadar faydalı bir şey olduğunu daha iyi anlayabilirsiniz.
Yabancı dilde kitap okumak, aynı zamanda yabancı dil öğrenmenin en mantıklı yollarından birisidir. Temel seviyeleri geçtikten sonra ince bir kitap ile bu maceraya da atılabilirsiniz.
Hafıza Gelişimi
Bir kitap okuduğunuz zaman, o kitaptaki tüm karakterler ve yapılar, tarihi bilgiler ve nüanslar aklınızda kalacaktır. Beyin, bilgi ile dolacak bir disk değildir. Ömrünüz boyunca ezber yapsanız dahi dolmaz, tam aksine yeni yerler açılır ve beyin daha da güçlü çalışır. Eğer beyin bilgi ile dolsaydı, Einstein gibi adamların ortaya çıkması mümkün olamazdı. Aynı şekilde, on binlerce sayfa ezberi olan insanların, bir süre sonra adlarını dahi unutmaları gerekirdi. Elbette öyle olmadı, bu insanlar tarihe adlarını altın harfler ile yazdırdılar.
Her yeni bilgi, beyinde yeni bir nöron grubunun etkileşime girmesini sağlar. Bu da genel olarak beynin giderek daha da iyi çalışmasını ve sizin daha da ‘zeki’ bir insan olmanızı sağlar. Atıl kalmış ve gereksiz medyalar ile uyuşmuş beyinler ise, ancak kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek kadar tembel hale gelirler.
Analitik Düşünce Yapısı Gelişir
İş ilanlarında gördüğümüz fakat iş verenin dahi neden listeye koyduğunu bilmediği madde; analitik düşünce becerisi. Bu beceri, modern çağda her insanın taşıması gereken bir vasıf. Zira günümüzde hayat çok hızlı akıyor ve yavaş kalanlar kaybetmeye mahkum oluyor. İşiniz ne olursa olsun analitik düşünebilmeli ve hızlı aksiyon alabilmelisiniz.
Çok detaylı kitaplar, analitik düşünce yapısını geliştirir. Mesela bazı romanlarda, 50. sayfada yaşanan bir hadise daha sonra 360. sayfadaki bir duruma sebep olabilir. Beyniniz bunu çözmeye çalışırken, aslında kendini geliştirmektedir. Bu da, hayatta size küçük detayları dahi görebilme becerisi kazandıracaktır. Evet hiçbirimiz Sherlock Holmes olamayacağız ama artık olduğu kadar.
Okuduğunuz kitapları, yine aynı kitabı okuyan bir arkadaşınız ile mutlaka konuşun. Kitaptaki birçok detayı fark etmediğinizi, aynı şekilde karşıdakinin de sizin fark ettiğiniz detaylardan bihaber olduğunu anlayacaksınız.
Konsantrasyon Artışı
Bir kitaba başladığınız zaman, tüm konsantrasyonunuzu hikayesine verirsiniz. Dış dünya artık sizin için kapanmış ve farklı bir dünyaya girmişsinizdir. Özellikle bazı işlerde ciddi konsantre gerekebilir. Böyle önemli işlere başlamadan önce 15 dakika kadar kitap okumaya çalışın. Yapacağınız işe daha iyi konsantre olduğunuzu fark edeceksiniz.
Daha İyi Yazmak
Burada elbette güzel yazmaktan bahsetmiyorum, o biraz yetenek ve biraz da pratik işi. Düzgün okuyan ve cümle yapılarına hakim olan kişiler, aynı zamanda düzgün yazma kabiliyetini de kazanmış olurlar. Ayrıca bir metin, hikaye ve senaryo yazımı konusunda da, çok fazla kitap okumaları sayesinde fikir sahibi olurlar.
Çok kitap okuyan biriyseniz, ara sıra bir şeyler karalamaya çalışın. Mantıklı satırlar olmasın için kasmayın, sadece ana bir tema belirleyin ve onun üzerinde saçmalayın. Saçmalayın diyorum çünkü kendinizi daha rahat hissederseniz, o saçmalıklar bir süre sonra çok lezzetli bir hikayenin yolunu açabilir.
Bedava
Kapitalizmin adeta pençelerini dünyaya geçirdiği şu günlerde, ücretsiz bir aktivite yapmak neredeyse imkansız. Kitaplar ise öyle değil. Çok küçük bir satın alma bedelleri haricinde hiçbir masrafları yok. Bu masrafı dahi ödemek zorunda değilsiniz. Ülkemizde binlerce halk kütüphanesi ve bu yapılar içerisinde milyonlarca kitap sizi bekliyor. Bu kitaplar, tarihin tozlu raflarından gelmiş de değiller. Güncel birçok kitap, kütüphanelerde bulunabilir. Siz yeter ki okumak isteyin.
Kitaplarınızı özellikle kütüphanelerde de okumaya gayret gösterin. Sessiz, sakin ve sadece kitap okuyan insanların olduğu bir alanda kitap okumak da çok keyifli. Bugün birçok devlet kütüphanesinde çay ve kahvenin ücretsiz olduğunu da belirtelim.
Yaşadığınız bölgenin en iyi kütüphanesi hangisi? Son okuduğunuz kitabı yazar mısınız?
Bu 2 sorumuzun cevabını, aşağıdaki yorum kutucuğunu kullanarak bize iletebilirsiniz.
Başlıklar
1 Yorum
Çok güzel bir içerik olmuş. Umarım Sesli Kitap’lar hakkında da bir içerik yazarsınız.