Düziçi (Osmaniye) Gezilecek Yerler
Osmaniye’nin bir ilçesi olan Düziçi ilçesinde yapılan tarihi kazılarda, Hitit uygarlığına dair buluntulara rastlanmıştır. Önceki adı Haruniye olan ilçenin bilinen tarihi ise Abbasi devletinin Halifesi olan Harun Reşid dönemine rastlamaktadır.
Anadolu’ya gelen ve 8. yüzyılın sonlarına doğru Bizans İmparatorluğu’na savaş açan Harun Reşid, günümüzün Ankara topraklarına kadar dayanmayı başarmıştır. Bugünkü Düziçi ilçesinin toprakları da, bu sefer sırasında Abbasi devletinin toprakları arasına girmiştir.
Abbasilerden önce ise bölgenin genç Hitit Devleti olan Hieropolis sınırları içerisinde olduğu düşünülmektedir. Günümüzde bu devletten kalan kalıntılar, Aslantaş Barajı’nın yanında bir açık hava müzesi olarak sergilenmektedir.
Abbasilerin Anadolu’dan çekilmesi ile beraber bölge tekrar Müslümanlardan çıkmış ve 1071’den sonra Türklerin Anadolu’ya girmesi ile beraber tekrar Türk toprağı olmuştur. Bölgeye Doğu’dan gelen Avşar ve Bayundur gibi Türk boyları, Selçuklu Devleti tarafından yerleştirilmiştir.
Osmanlı’nın önde gelen padişahlarından olan Yavuz Sultan Selim, 16. yüzyılın başlarında Mısır Seferi’ni başlatmış ve Düziçi bölgesini de bu sefer esnasında topraklarına katmayı başarmıştır.
Bu andan 20. yüzyıla kadar huzur içinde yaşamış olan bölge, 1. Dünya Savaşı’nda Fransızlar tarafından işgal edilmiştir. Herhangi bir ordu yardımı almamasına rağmen halk, Fransız ordusuna karşı üstünlük sağlamış ve düşman kuvvetlerini şehirden kovmayı başarmıştır.
Düziçi Hakkında Bilgi
Düziçi, dönem dönem göç alan ve bazen de veren bir ilçedir. Son 20 yıllık nüfus grafiğine bakıldığında azalmalar ve artmalar olmuş ise de nüfusu 80 bin civarında kalmıştır.
Düziçi ilçesinde 4 belde, 25 köy ve 20 mahalle bağlıdır. Nüfusun 50 bine yakını şehirlerde yaşarken, geri kalanı kırsal alanlarda yaşam sürmektedir.
Düziçi Kaplıcaları
Düziçi ilçesinin en önemli turizm değeri, Ceyhan Nehri kenarında yer alan Haruniye Kaplıcası’dır. Şifalı termal suları bir yana, kaplıcaların muhteşem bir manzarası vardır. Bu nedenle sadece fiziksel hastalıklar için değil, ruhsal sorunlar için de önerilen muhteşem bir terapi merkezidir.
Sadece manzarası değil, tepe bir bölgede kalması nedeni ile havası da çok temizdir. Geçmiş yıllarda sadece sezonluk olarak misafir kabul eden kaplıcalar, artık yılın 365 gününde de konuklarına sağlık katmaya devam etmektedir.
Haruniye Kaplıcası, Düziçi ilçe merkezine 15 kilometre mesafede yer almaktadır. Düldül Dağı’nın eteklerine kurulmuş sevimli bir köy olan Kuşçu Köyü’nün sınırları içerisinde bulunmaktadır.
Kaplıca alanının Osmaniye il merkezine uzaklığı 60 kilometredir. Adana’dan ise otomobil ile 2 saat içerisinde ulaşım sağlanması mümkündür.
Osmaniye’ye demir yolu ağının ulaşmış olması, kaplıcaya ulaşımı da kolaylaştırmaktadır. Bu arada sadece 60 kilometre uzaklıkta İskenderun Havaalanı mevcuttur, bu sayede hava yolu ile de uzak şehirlerden kaplıcalara ulaşım daha rahat olmaktadır.
Haruniye Kaplıcası’nın Özellikleri ve Faydaları
Haruniye kaplıcası, düşük sıcaklığa sahiptir ve suyun sıcaklığı yıl boyunca 32 derece olarak ölçülmektedir. Suya şifasını veren su içerisinde yer alan magnezyum, kalsiyum, sülfat, sülfür, florür ve radyoaktif özelliğidir.
pH değeri 6 ile 7 arasında olan termal suların litresinde 1200 mg civarında mineralizasyon bulunmaktadır.
Kaplıca suları başlıca romatizma ve deri hastalıklarına iyi gelmektedir. Özellikle ruhsal sorunlara da iyi gelen kaplıca, kadınlar üzerinde daha da etkilidir. Adet düzensizliği veya diğer kadın hastalıklarına olumlu etki göstermektedir.
Mide ve bağırsak sorunları yaşayanlar, iştahsızlık çekenler ve beslenme sorunları olanlar da Haruniye kaplıcası suları ile şifa bulabilmektedir.
Son olarak kaplıcanın karaciğer ve safra kesesi üzerinde de faydaları olduğu bilinmektedir.
Sabun Çayı
Düldül Dağı’nın eteklerinden doğan ve Ceyhan Nehri’ne dökülen Sabun Çayı, Düziçi ovasını adeta beslemektedir. Su çok temiz olduğu için çeşitli balıklar burada yaşam sürmekte, suyun çevresinde ise bölge halkı piknik yapabilmektedir.
Sabun Çayı, aktığı bölgelerde şelaleler ve vadiler oluşturmaktadır. Örneğin Çatak Boğaz, Sabun Çayı tarafından oluşturulmuş büyük bir boğaz vadi olarak bilinmektedir. En önemli şelale ise Büyük Şelale olarak adlandırılmıştır.
Harun Reşit Kalesi
İlçenin Kurtlar Köyü’nde yer alan Harun Reşit Kalesi, Eski Maraş yolu üzerinde konumlanmıştır. Çok stratejik bir konumda bulunan kale, 8. yüzyılın sonlarına doğru inşa edilmiştir. Abbasi yazıtlarında kale hakkında bazı bilgilere rastlamak mümkündür.
Savaşlarda çok kez tahrip olmuş kale, yine çok kez onarılmıştır ve çok kez el değiştirmiştir. Cermen, Ermeni Krallığı, Bizanslılar, Mısırlılar ve daha birçok medeniyet tarafından kale ele geçirilmiştir. İlçenin en önemli tarihi yapısı olarak kabul edilir.
Dumanlı Yaylası
Amanos Dağları’nın zirvesinde yer alan Dumanlı Yaylası, ülkemizin bilinmeyen en güzel yerlerinden birisidir. Muhteşem bir doğal güzelliğe sahip yaylada, doğa sporlarını da yapmak mümkündür. Çok sayıda yürüyüş parkuru yayla üzerinde yer almaktadır.
Ormanlık bir alan ile kaplanmış olan yaylada en çok köknar, ladin, gürgen, sedir ve ardıç ağaçları bulunmaktadır. Bu da yaylanın adeta bir oksijen deposu olmasını sağlamaktadır.
Genelde sisli olan ve bu sayede çok otantik bir havaya sahip olan yaylanın her alanında ücretsiz kamp kurabilirsiniz. Yayla’nın Düziçi ilçesine olan uzaklığı 15 kilometredir. Kamp lafı geçmişken Türkiye’nin en sakin kamp alanları içeriğinden de bahsetmek olmayacaktır.
Yaylaya toplu ulaşım aracı gitmediği için özel aracınız yok ise taksi ile ulaşım sağlamanız gerekecektir.
Düldül Dağı
İlçenin kuzeydoğu yönünde yer alan Düldül Dağı, Amanos dağlarının en yüksek zirvesini de ihtiva etmektedir. Yüksekliği 2448 metre olan dağın adı, bir efsane içerisinde geçen atın isminden alınmıştır. Karaçam ağaçları ile kaplanmıştır.
Tarihi Taş Köprü
İlçe merkezine yürüme mesafesinde olan Tarihi Taş Köprü, Düziçi’nin önemli su kaynaklarından olan Sabun Çayı üzerinde inşa edilmiştir. İlçenin önemli ailelerinden olan Fettahoğulları Ailesinden Mehmet Bey tarafından inşa ettirilen köprü, 30 metre uzunluğunda ve 6 metre genişliğindedir.
Tamamen taştan inşa edilen köprü, günümüze kadar sağlam bir şekilde gelmeyi başarabilmiştir. Son yıllarda birkaç restorasyondan geçmiştir. İlçenin önemli tarihi yapıları arasında gösterilmektedir.
Berke Barajı
Ceyhan Nehri üzerinde kurulmuş olan Berke Barajı, Düldül Dağı’nın eteklerinde bulunmaktadır. Sadece ilçe için değil ülkemiz için de çok değerli olan baraj, yarım milyon hanenin elektriğini tek başına sağlamaktadır. Bölgenin en büyük elektrik santrali olarak bilinmektedir.
Düziçi ilçesinde yaşıyorsanız veya ilçe hakkında yukarıdaki gezilecek yerler listesine ek olarak bildiğiniz başka alanlar var ise lütfen bize bildirmekten çekinmeyin. Aşağıdan yorum olarak ileteceğiniz her ek bilgi, Düziçi gezilecek yerler isimli yazımızın da daha gelişmesine ve okurlarımıza faydalı olmasına neden olacaktır.
Başlıklar
Cevap Bırak