Ebus Nedir? Hangi Hastalıklar İçin Kullanılır?
Akciğer hastalıklarının ve solunum yolları hastalıklarının tanısında uzun yıllardır Bronkoskopi yöntemi kullanılmıştır ve hala da kullanılmaktadır. Ancak hava yolları içerisindeki bazı sorunlara cevap bulabilmek için ameliyat tanı yöntemleri dahi kullanılmak zorunda kalınmaktadır.
Günümüzde bronkoskop cihazına eklenen ultrason ile artık hava yollarının dışındaki hastalıklar da daha rahat görülmeye başlanmıştır. Bu yönteme EBUS yani Endobronşial Ultrasonografi denmektedir. Bu yöntem sayesinde önceki teknik ile tanı konulamayan bronşa komşu, tümör ve bronşun dışındaki büyümüş lenf bezleri gibi durumlar artık rahatlıkla görülebilmektedir. Sadece görüntüleme değil aynı zamanda bölgeden uygun örnekler de alınabilmektedir.
EBUS Nedir?
Ses dalgalarının insan vücudundaki doku ve organlara çarpıp geri gelmesi ve bunun ile anlamlı bir görüntü oluşturulmasına ultrasonografi denmektedir. Bu sayede insan vücudu içerisindeki birçok hastalık ve normal olmayan durumlar, hekimler tarafından hızlı bir şekilde tespit edilmektedir.
EBUS sisteminde de bronkoskopun ucuna yerleştirilen ultrasonografi sayesinde, bir yandan hava yolu içi görülür bir yandan da duvarın arkasındaki kan damarları ve dokular da ekrana yansıtılabilir. Bu sayede enfeksiyon kapmış lenf bezleri ve tümörler tespit edilebilir.
Yöntemin ilk avantajı, görülerek biyopsi yapılmasıdır. Yani hekim, tam da olması gerektiği noktadan doku örneği alabilmektedir. İkinci büyük faydası da kan damarlarını uzaktan görüntüleyebilmek ve damara herhangi bir zarar vermiyor olmaktır.
Normal bronkoskopi sürecine göre ultrason ile yapılan işlem, 15 dakika kadar daha fazla sürmektedir. İşlem oral yol ile yapılmaktadır.
EBUS Hangi Hastalıklar İçin Kullanılır?
Hava yollarına komşu olan lenf bezlerinde oluşan kanser, lenfoma, tüberküloz, sarkoidoz ve çeşitli enfeksiyon hastalıkları için kullanılır. Kanser hastalıklarına hızlı bir şekilde tanı konmasını sağladığı için çok etkilidir.
Bu sayede birçok hasta gereksiz ameliyatları yaptırmaktan kurtulmakta ve erken teşhis sayesinde tedavileri de verimli olmaktadır.
EBUS sistemi henüz birçok hastanede bulunmamaktadır. Sistemin var olup olmadığını ilgili hastaneleri telefon yolu ile arayarak öğrenebilirsiniz. Birkaç yıla kadar sadece özel hastanelerde değil tüm devlet hastanelerinde de hayat kurtaran bu yöntemin kullanılacağına dair inancımız tam.
EBUS ile tedavi görmüş olan okurlarımız, içeriği zenginleştirmek adına tedavi süreçlerini anlatan kısa yorumları aşağıdan gönderebilirler.
Cevap Bırak