Efor Testi Nedir? Kimlere Yapılır?
Kalp ve damar rahatsızlıklarının tespit edilmesinde önemli bir rol oynayan efor testi, bu hastalıkların tedavi sürecinde de hekimlere yardımcı olmaktadır. Efor testi sadece doktor tarafından değil aynı zamanda cihazı kullanmayı bilen uzman bir teknisyen tarafından yapılır. Fiziksel olarak efora sokulan hastanın, kalp ve damarlarının bu etkiye nasıl bir tepki vereceği izlenir.
Bazı durumlarda, hekimler teşhis koymakta zorlanır ve kesin sonuç için efor testi isterler. Bu test sayesinde, kalp ve damarların sorunlu bölgeleri en doğru şekilde tespit edilebilmektedir. Test herkese uygulanamasa da, hastaların büyük bölümüne hiçbir zarar vermeden uygulanabilmektedir. Efor testinin kimlere yapılacağını ve kimlere yapılamayacağını, yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Efor Testi Nedir?
Kalp ve damar hastalıklarının tanı koyma aşamasında ve sonraki takip süreçlerinde yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Kişinin fiziksel gücüne göre yaptırılan efor testi sonrasında hekim, hangi bölgelerin sorunlu olduğunu veya kalbin hangi bölgelerinin yetersiz kaldığını çok net tespit edebilmektedir. Yan etkileri sıfıra yakın olmasından dolayı doktorlar tarafından giderek daha sık istenmeye başlanmıştır. Efor testi, kardiyoloji uzmanları tarafından yapılmaktadır.
Efor Testi Kimlere Yapılır?
Doktorlar, Efor Testi istemeden önce hastalardan genel olarak EKG istemektedir. Hastalığa dair göstergeler EKG ile görülebiliyorsa, hekimler ekstra olarak efor testi istemeyecektir. Doktor eğer ikilemde kalır ve tanı için doğru kararı veremezse, hastayı efor testine yönlendirecektir. Efor testi kararı verilirken hastanın yaşı ve cinsiyeti de hekim tarafından değerlendirilir.
Bir hastanın göğüs ağrısı varsa ve orta yaşta ise EKG’sı istenir. Doktor EKG’dan ağrının kaynağını tespit edemiyorsa, efor testi istemek zorundadır. Bu hasta erkekse direkt olarak Efor Testi istenebilecekken, kadınsa doktor buna gerek duymayabilir. Hastanın yaşı arttıkça, efor testine gönderilme ihtimali de düşecektir. Örneğin 60 yaşında bir hastanın göğüs ağrısı şikayeti ile gelmesi sonucu, efor testi yapılmaz zira bu riskli bir durumdur.
Kadınlarda efor testi, erkeklere oranla daha fazla yanlış sonuç verir. Kadınların efor testi, ancak negatif çıktığında sonuç önem kazanmaktadır. Yüksek tansiyon gibi bazı hastalıklarda ise hastaya efor testi yapılmaz.
Efor Testi Kimlere Yapılmaz?
- Hipertansiyon hastalarına
- Kaslarında iltihap hastalığı bulunan kişilere
- İleri derecede ritm bozukluğu olanlara
- Aort kapak darlığı olanlara
- Konjestif kalp yetmezliği olan hastalara
Efor Testi Neden Yapılır?
- Kalp ritm bozukluklarının anlaşılması
- Kan basıncının izlenmesi
- Stent sonrası kontrol
- Infarktüs hastalarında
- By Pass sonrası
- Efor kapasitesi tespiti
- Göğüs ağrılarının sebebinin araştırılması
- Koroner arter hastalıklarının teşhisi
Efor Testi Nasıl Yapılır?
Efor testi mutlaka tam teşekküllü bir hastanede, hekim ve teknisyen gözetiminde yapılmalıdır. Hastanın göğsüne elektrot bantları yapıştırılır ve kişinin dinlenme, hareket hallerindeki verileri ölçülür.
Koşu bandı ile yapılan efor testinin başlangıcında, bant çok yavaş bir hızla dönmektedir. Belirli aralıklar ile eğim ve hız artırılır, hastanın daha yüksek performans vermesi beklenir. Testin sonlarına doğru, hastanın koşması dahi gerekebilir. Bu sırada cihaz, hastanın gereken tüm ölçümlerini yapar.
Efor testleri ortalama olarak 10 ile 15 dakika arasında sürmektedir. Temel olarak kalp ritmi ve kan basıncı takip edilir ve kayıt altına alınır.
Başlıklar
Cevap Bırak