Egzama Nedir? Bulaşır Mı? Egzamaya İyi Gelen Şeyler
Egzama, çok yaygın bir cilt hastalığıdır ve çok çeşitli nedenler ile ortaya çıkabilir. Deride şişme, kaşıntı ve kızarıklık şeklinde ortaya çıkabilir. Çok çeşitli türleri olsa da en çok atopik dermatit ismini verdiğimiz alerjik egzama türü görülmektedir.
Egzama, her yaştan insanda ortaya çıkabilmektedir. Yenidoğan bebeklerde dahi görülebilmektedir. Çok yaygın bir hastalık olmasına rağmen, egzamanın net bir tedavisi henüz bulunamamıştır. Genetik olduğu düşünülen rahatsızlığın erken teşhis edilmesi, başarılı bir tedavi için ön koşul olarak kabul edilmektedir.
Net bir tedavisi olmasa da, hekimin önerdiklerine uyarak ve reçete ettiği ilaçları veya kremleri kullanarak, egzamadan kurtulmak mümkündür. Her zaman tekrar nüksetme ihtimali de bulunmaktadır. Bunun için kişi kullandığı ürünleri, yaşam ve beslenme şeklini değiştirmek zorunda kalabilir.
Egzama Nedir?
Dermatit adı verilen bu yaygın hastalığın başlıca belirtileri; kızarıklık, kaşıntı ve şişkinliktir. Egzama rahatsızlığının çok sayıdaki türünde, ciltte döküntüler de söz konusudur.
Egzama bulaşıcı değildir. Genetik ve çevresel nedenler ile ortaya çıktığı bilinmektedir. Egzama, ömür boyu sürebilen bir hastalıktır. Kendisi ile beraber saman nezlesi ve astımı da tetikleyerek ortaya çıkarabilir.
Atopik Dermatit Nedir?
En sık görülen egzama türüne verilen isimdir. Genetik yatkınlık ile çıktığı düşünülmektedir. Genel olarak çocuklukta başlayan bu egzama türü, yetişkinlik ile beraber son bulmaktadır. Cildin doğal savunma bariyeri güçsüz düştüğü zaman oluşur. Vücut dışarıdan gelen alerjiye neden olan organik maddelere karşı kendini koruyamaz.
Çocuklarda ve bebeklerde genelde dirsek ve diz gibi kıvrımlı bölgelerde görülür. Yüz çevresinde de döküntülere neden olabilir.
Kontakt Dermatit Nedir?
Dokunduğumuz bazı maddelerin, cildimizde kızarmaya ve tahribata neden olması durumudur. Lateks veya metal gibi maddelerin ciltte alerji üretmesine alerjik kontakt dermatit ismi verilmiştir ve tamamen bağışıklık sistemi ile alakalı bir sorundur.
Alerjik olmayan kontakt dermatit ise cilt bariyerinin, dışarıdan gelen kimyasallara karşı sizi koruyamıyor olmasını gösteren durumdur. Burada sorun cilt tabakasında aranacaktır.
Dishidrotik Egzama Nedir?
El ve ayaklarda kabarcıkların çıkmasına neden olan bu egzama türü ise ağırlıklı olarak kadınlarda görülmektedir. Küçük kabarcıklar, bir süre sonra pul pul dökülecektir.
Elin uzun süre nemli kalması, kişinin stres altında olması veya dış etkenlerden dolayı olduğu bilinmektedir.
El Egzaması Nedir?
Sadece elde çıkan bir egzama türüdür. Genel olarak sık temizlik yapan ve kimyasallar ile temas halinde olan kişilerde görülür. Özellikle kozmetik sektörü çalışanlarında sık görülmektedir.
Bu sektörlerde çalışan kişiler eldivenler kullanmalı ve el bakımlarını daha titiz yapmalıdır. El egzaması, eli kurutur ve kaşıntı olmasına neden olur. Elde çatlaklar ve kabarcıklar görülebilir.
Numuler Egzama Nedir?
Ciltte yuvarlak ve bozuk paraya benzeyen lekelerin oluşmasına neden olur. Diğer egzama türlerinden çok farklıdır ve onlardan daha çok kaşıntı olmasına neden olur.
Bir haşere ısırığından veya farklı bir maddenin cilt ile alerjik reaksiyona girmesi ile ortaya çıkabilir. Cildi kurutur. Özellikle zaten egzama rahatsızlığı olan kişilerde çıkmaktadır.
Enfeksiyonlu Egzama Nedir?
Egzama, normale göre daha kabarık ve kırmızı ise enfeksiyon kapmış olabilir. Bu durumda bölgeden iltihaplı sıvı akacak ve sonuç olarak bir süre sonra kabuk bağlayacaktır.
Bunun neden bölgede bakteri veya virüslerin, koloni kurmasıdır. Egzama tedavisine ek olarak doktorunuz bu enfeksiyon için de ayrı bir tedavi yürütmelidir.
Stres, Egzama Yapar Mı?
Stres, aslında tüm hastalıkları ortaya çıkarabilecek bir ruhsal sorundur. Stres nedeni ile çok hızlı ortaya çıkan rahatsızlıkardan birisi de egzamadır. Stres egzaması olarak da bilinen bu rahatsızlık, kaşıntı ile başlar ve bir süre sonra cilt döküntülerine neden olabilir.
Kişi kaşıntıya dayanamayıp sürekli kaşırsa, kabuklu yaralar oluşur. En çok saç, sırt ve bacaklarda çıksa da, vücudun herhangi bir bölgesinde de kendisini gösterebilir. Stres geçmesine rağmen egzama geçmeyebilir, ömür boyu sürme ihtimali de vardır.
Egzama Neden Olur?
Günümüz tıp dünyası, egzama rahatsızlığının neden ortaya çıktığını tam olarak bilememektedir. Ağırlıklı görüş ise egzamanın, çevresel faktörler ve genetik miras nedeni ile ortaya çıktığıdır. Ailede egzama olan kişiler varsa, çocuklarda da bu rahatsızlığın gelişme riski çok yüksektir. Elbette genetik haricinde bazı çevresel faktörler de, kişinin sonradan bu hastalığa yakalanmasına neden olabilmektedir. Bu çevresel faktörleri, aşağıda listeleyelim.
Alerjen Etkiler: Evcil hayvanlar, bahar aylarında ortaya çıkan polenler, küf, kepek ve toz akarları, egzamaya yol açabilir.
Tahriş: Cildi tahriş edecek her türlü madde, egzamaya neden olabilir. Bunlar arasında asitli taze meyveler veya et suları dahi bulunmaktadır. Ağırlıklı olarak ise sabunlar, şampuanlar ve deterjanlar ile çok temasta bulunan kişilerde tahriş nedeni ile egzama rahatsızlığı ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle kuaför çalışanları için egzama, bir meslek hastalığı olarak bilinmektedir.
Virüs ve bakteriler: Bazı virüs ve bakteriler de, cilde gelerek enfeksiyonlu egzamaya neden olabilir. Bu aşamada kişinin cildinin sağlıklı olması ve bağışıklık sisteminin ne kadar güçlü olduğu, egzama oluşumu konusunda belirleyici olacaktır.
İklim: Sıcak ve soğuk hava ya da çok yüksek veya çok düşük nem, egzamaya neden olabilir. Aşırı terleyen kişilerde de egzama için verimli bir ortam oluşur.
Besinler: Süt ürünleri, kabuklu yemişler, tohumlar, buğday, soya ürünleri ve yumurta, bazı kişilerde egzamayı tetikleyebilmektedir.
Stres: Yukarıda da belirttiğimiz gibi stres, egzamayı ortaya çıkarabilir veya var olan egzamanın semptomlarını daha da kötü hale getirebilir.
Hormon düzeylerî: Kadınlarda hormonların değiştiği gebelik veya adet süresince, egzama belirtilerinde artış görülmektedir.
Egzama Bulaşıcı Bir Hastalık Mıdır?
Ailesinde veya arkadaş çevresinde egzamaya yakalanmış bireyler olan kişilerin en çok merak ettiği sorunlardan birisi de, bu rahatsızlığın bulaşıcı olup olmadığı konusudur.
Egzama bulaşıcı bir hastalık değildir, sadece ortaya çıkan kişi üzerinde yayılabilir. Yani bugün elinizde çıkan egzama, 2 yıl sonra ayak topuğunda bile çıkabilir. Tamamen ortadan kalksa dahi, bir süre sonra yeniden aynı yerde veya farklı yerlerde çıkabilir.
Egzama Belirtileri Nelerdir?
- Ciltte şiddetli kaşıntı.
- Ciltte kepeklenme ve yanma hissi.
- Ciltte kızarıklık, şişlik.
- Ciltte minik kabarcıklar ve sulanma.
- Deride kuruma ve kalınlaşma.
- Kızarıklık olmamasına rağmen yanma şikayetleri.
- Deride çatlama ve renk değişiklikleri.
Egzama, her hasta için farklı belirtileri ortaya koyabilir. Vücudun farklı bölgelerinde, aynı anda veya farklı zamanlarda görülebilir. Tüm egzama türlerinin ortak noktası ise kaşıntıdır. Genellikle kaşıntılar hafif ve tatlı kaşıntı şeklinde olur fakat bazı durumlarda ise o kadar şiddetlidir ki bölgede iltihaplanmaya neden olabilir. Kanama olması ise egzamayı daha da ilerletir.
Egzama Tedavisi Nasıl Yapılır? Nasıl Geçer?
Egzamanın kesin bir tedavisi henüz bulunmamıştır. Kendiliğinden geçebilir veya ömür boyu devam edebilir. Doktorlar, tedavide semptomları hafifletmeyi ve cildin sorunlu bölgelerini onarmayı dener. Her hastanın durumu farklı olacağı için belirtilere ve yaşa göre hastaya özel bir tedavi süreci oluşturulur.
Egzama hastalığı olanlar, evde yapabilecekleri tedavi yöntemleri ile de semptomları hafifletebilir.
Egzama hastaları kesinlikle sıcak ve soğuk banyodan kaçınmalıdır. Çok sıcak su ile banyo yapan kişilerin cildi kurur. Doğal sabunları kullanarak, cildinizin nemli kalmasını sağlayın. Banyo sonrasında ise havlu ile cildinizi sert sürtmeyin.
Yumuşak ve pamuklu kıyafetleri tercih edin. Sentetik ürünlerden ve sert giysilerden uzak durun.
Egzama olan bölgeyi kaşımayın. Çok zor olduğunu biliyoruz fakat bunun için gayret gösterin. Bebeğinizde egzama varsa, ona pamuklu bir eldiven giydirin veya tırnaklarını düzenli olarak kestiğinizden emin olun. O da istemsiz olarak orayı kaşımaya çalışacaktır.
Vücudu nemli tutmak, egzama olan kişiler için çok önemlidir. Bunun için doktorunuz tarafından reçete edilen nemlendirici kremleri kullanın.
Tırnaklarınızı kısa tutarak da önlem alabilirsiniz. Biz her ne kadar kaşımayın desek de, siz arada dalıp kaşıyacaksınız. Tırnakların kısa olması, en azından tahribatı engelleyecek ve tırnaklardan bölgeye mikrop transferinin önüne geçecektir.
Çiçek aşısı, egzama olan çocuklar için çok tehlikelidir ve ölümle sonuçlanabilir. Doktorunuz ile bu konuyu konuşun.
Uçuk olan kişilerden uzak durun.
Tahriş edici her türlü yağ, boya, deterjan ve şampuan gibi malzemelerden uzak durun. Bunlar ile temasın kaçınılmaz olduğu meslekler size göre değildir, sağlığınız için kendinize farklı bir kariyer belirleyin.
Egzama oluşumunun nedeni alerji ise size neyin alerji yaptığını doktorunuz ile beraber belirleyin ve onlardan uzak durun. Örneğin süt ürünlerini tükettikten sonra egzamalar ortaya çıkıyorsa, süt ürünlerine alerjiniz var demektir.
Bebeklerde Egzama Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bebeklerde egzama görülen yere krem uygulanmalıdır. Eğer enfeksiyon durumu söz konusu ise doktor antibiyotik tedavisini gerekli görebilir. Egzamanın alerjik reaksiyon sonucu ortaya çıktığı düşünülürse, özel bir beslenme programı da dizayn edilebilir. Burada emziren annenin de beslenme düzenini değiştirmesi gerekebilir.
Aşağıdaki önerilerini de mutlaka bebeğiniz için dikkate alınız.
- Evinizi ılık ve nemli tutmaya çalışın.
- Egzama olan yerlere su ve sabun temas ettirmeyin. Banyo yaptırırken, egzama olan bölgeyi nemli bir bez ile kapatın.
- Bebeğinizin tırnaklarını daima kısa tutun. Tırnak keserken dikkatli olun.
- Ona pamuklu ve tahriş etmeyecek elbiseler giydirin.
- Hasta çocukları, su çiçeği çıkaranlar ve uçuk çıkaranları uzak tutun.
- Süt ürünleri ve yumurta, çocukların egzama hastalığını artırabilir.
- Polen ve tozlu ortamlardan bebeğinizi uzak tutun.
Sulu Egzama Nedir?
Daha çok çocuklarda ve orta yaş yetişkinlerde görülen sulu egzamanın nedeni genelde mevsim değişiklikleri, stres ve yanlış ilaç kullanımıdır. Aynı şekilde deterjanlar ve kozmetik ürünler ile çok fazla temas halinde olan kişilerde de görülmektedir.
Meme ve Dirsekte Egzama
Egzama, meme uçlarında da ortaya çıkabilir. Kadınların bu egzamaları da kaşımaması gerekir. Doktorunuzdan krem alabilirsiniz.
Egzamanın yaygın olarak görüldüğü alanlardan birisi de dirseklerdir. Genelde nemsiz kaldığı için dirsekte egzama çıkar. Nemlendirici kullanabilir ve cildinizi kimyasallardan ve tahriş edici her doğal veya doğal olmayan üründen uzak tutabilirsiniz.
Egzamaya İyi Gelen Doğal Yöntemler
Yapılan araştırmalara göre ayçiçek yağı, egzamaya iyi gelmekte ve cildin dış tabakasını korumaktadır. Bakterilere karşı cildi koruyan ayçiçek yağı, enfeksiyonu gidermekte ve cilde nem katmaktadır. Banyodan hemen sonra cilt hala nemli iken cildinize masaj yaparak uygulayabilirsiniz.
Hindistan cevizi yağı ve çuha çiçeği yağı da, egzamaya iyi gelen doğal yöntemler arasındadır. Kimyasal madde içermeyen ve doğal olan yağları tercih etmeniz gerektiğini unutmayınız.
Omega yönünden zengin besinleri tüketmek de egzama ile mücadelede vücudunuza güç katacaktır.
Sizde ne zamandır egzama rahatsızlığı var ve hangi tür ile mücadele ediyorsunuz? Şimdi yorumlarınızı bize gönderebilirsiniz.
Başlıklar
- 1 Egzama Nedir?
- 2 Atopik Dermatit Nedir?
- 3 Kontakt Dermatit Nedir?
- 4 Dishidrotik Egzama Nedir?
- 5 El Egzaması Nedir?
- 6 Numuler Egzama Nedir?
- 7 Enfeksiyonlu Egzama Nedir?
- 8 Stres, Egzama Yapar Mı?
- 9 Egzama Neden Olur?
- 10 Egzama Bulaşıcı Bir Hastalık Mıdır?
- 11 Egzama Belirtileri Nelerdir?
- 12 Egzama Tedavisi Nasıl Yapılır? Nasıl Geçer?
- 13 Bebeklerde Egzama Tedavisi Nasıl Yapılır?
- 14 Sulu Egzama Nedir?
- 15 Meme ve Dirsekte Egzama
- 16 Egzamaya İyi Gelen Doğal Yöntemler
Cevap Bırak