EKG Nedir? Nasıl Çekilir?
Elektrokardiyografi kelimesinin kısaltılmışı olan EKG, kalp hücreleri tarafından üretilen elektrik aktivitesini kayıt altına alır. Test sırasında hasta hiçbir ağrı hissetmez ve test çok kısa sürer. Kısa sürmesine rağmen kalp ve damar sağlığı adına çok önemli bilgiler veren bir test olan EKG, kalp ritm bozuklukları ve kalp krizi gibi tehlikelerin önceden fark edilmesine olanak sağlar.
EKG Nedir?
El ve ayak bileklerine, ardından da göğüs bölümüne takılan elektrotlar ile yapılır. Cihaz test sonucunda bir rapor çıktısı verir ve bu rapor hekim tarafından incelenir. Acil servislerin birçoğunda bulunmaktadır, özellikle göğüs ağrısı ile gelen kişilere EKG tespiti yapılır ve kalp krizi riski gözlemlenir.
Kalp sürekli bir elektrik üretimi içerisindedir ve bu elektriksel uyarılar tüm hücrelere yayılır. EKG testi de kalp hücreleri tarafından üretilen bu aktivitenin kaydını tutar ve sonunda bir rapor çıktısı sunar.
Elektrokardiyografi Neden Yapılır?
Kalp hastalıklarına tanı koymak için yapılsa da, çıktı alınan rapor hiçbir zaman %100 kesin tanı manasına gelmez. Burada sadece hastanın şikayetleri sebebiyle hızlı bir şekilde kalp hakkında bilgi almak söz konusudur. Asıl tanılar için hekimler farklı testler ve kan tahlilleri isteyebilir.
EKG testi öncelikle kalp krizi belirtileri ile gelen, kalp pilinin çalışmadığını düşünen ve kalp ritm bozukluğu şikayeti ile gelen hastalara uygulanmaktadır.
Göğüs ağrısı, düzensiz kalp atımları, çarpıntı, kalbin anormal ses çıkarması, baş dönmesi, bayılma gibi şikayetler ile hastanelerin acil servislerine başvuran kişiler de, EKG testine sokulurlar. Test çok kısa sürede sonuç vermesi sebebiyle işlevseldir.
EKG Öncesinde Neler Yapılmalıdır?
- Kullanılan tüm ilaçlar, doktor ile paylaşılmalıdır.
- Göğüs bölgesinde aşırı kıl var ise göğüs tıraşı olunmalıdır.
- Çok terletecek kıyafetler tercih edilmemelidir.
- En az 12 saat önceden sigara içilmemelidir.
- En az 24 saat önceden spor yapılmamalı, yoğun fiziksel aktivitelerden de uzak durulmalıdır.
- EKG için soyunulur ve bu neden ile çıkarması rahat kıyafetler tercih edilmelidir.
EKG Testi Nasıl Çekilir?
- Hasta göğsünü ve kollarını tamamen açtıktan sonra uzanır. Ayakkabılarını da çıkarır, sırt üstü uzanmalıdır. Hasta kendini kasmamalı, kaslarını rahat bırakmalıdır.
- Elektrot yerleştirilecek yerlere jel sürülür ve böylece elektrik akımı daha rahat hareket eder.
- Elektrotlar iki el ve iki ayak bileklerine yapıştırılır. Göğüs için de 6 adet elektrot yerleştirilir. Bu standart sayıdır, bazı durumlarda değişebilir.
- Cihaz çalışmaya başlar ve her an kayıt altına alır.
- Süreç boyunca hasta hareket etmemeli ve konuşmamalıdır. Hasta aynı zamanda uyumamalıdır.
- İşlem bu kadardır, toplamda sadece 10 dakika sürmektedir.
Test boyunca kalp dokusunun oksijensiz kalıp kalmadığı, ritm bozuklukları, kalp hızı değişiklikleri, elektrolit dengesizliği ve kullanılan ilaçların yan etkileri gözlemlenmiş olacaktır.
Cihazdan hastaya hiçbir şekilde elektrik akımı geçmez ve bu nedenle EKG tamamen zararsız bir yöntemdir. Çok nadir durumlarda, hastanın rahatsızlığı EKG çekilirken tetiklenebilir.
Başlıklar
Cevap Bırak