Ekinezyanın Faydaları Nelerdir? Ekinezya Çayı Ne İşe Yarar?
Kış aylarında ve serin günlerde başvurduğumuz ekinezya bitkisi, özellikle soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonların tedavisinde kullanılmaktadır. Çok şifalı olan bu bitki, hastalıkların oluşturduğu ağrıları hafifletmesi ile bilinmektedir. Bu özelliği sayesinde asırlardır bitkisel tedavi yöntemlerinde kullanılmaktadır.
Antioksidan özelliğe sahip olan ekinezya, içerisinde bol miktarda vitamin ve mineral içermektedir. Bu sayede başlıca vajinal enfeksiyonlar, üst solunum yolları rahatsızlıkları, migren, anksiyete gibi hastalıkların gelişmesini önler. Faydaları çok olsa da, tüketim dozu önemlidir. Özellikle çayını; böbrek, karaciğer ve şeker hastalıkları olan kişiler tüketmemelidir. En azından doktorlarına danışmalıdırlar.
Ekinezya Nedir?
Binlerce yıldır tedavi yöntemlerinde kullanılan ekinezya; kökü, yaprağı ve tohumu şifalı olan bir bitkidir. Neredeyse tüm toprak türlerinde yetişebilir ve büyümek için fazla suya ihtiyaç duymaz. Geçmiş yıllarda, antioksidan özelliği nedeni ile zehirlenmelerde kullanılan ekinezya, son olarak 30’larda çıkan büyük şarbon salgınında da kullanılmıştır.
Günümüzde bitkisel tedavilerde kullanıyor olsa da, birçok tıbbi ürünün de ham maddesini oluşturmaktadır. En önemli etkisi, soğuk algınlığı üzerinedir.
Bitkinin içerisinde mikrop, virüs ve bakterilere karşı çok etkili olan antioksidan maddeler bulunur. Bunlara ek olarak içerdiği bakır, magnezyum, demir, kalsiyum, sodyum, protein, A vitamini, B2 Vitamini, C Vitamini, E Vitamini ve çok değerli yağ asitleri ile hastalara güç vermektedir.
Ekinezyanın Faydaları Nelerdir?
- Kanser hücreleri ile mücadele eder ve oluşumunu engeller.
- Diş ağrısını hafiflettiği bilinmektedir.
- Yılan ve zehirli böceklerin ısırmasında tedavi olarak kullanılır.
- Halsizliği giderir ve dinlenme sağlar.
- Detoks etkisi vardır, idrar sökücüdür.
- Enfeksiyonları önler.
- Her türlü ağrıyı dindirici özelliği bulunur.
- Grip ve nezle gibi kış hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirerek, her türlü hastalığa karşı vücudun direncini artırmaktadır.
Ekinezya Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren ekinezya bitkisi, onlarca farklı hastalığa iyi gelmektedir. Bu hastalıkların başlıca olanlarını aşağıda paylaşalım.
- Romatizmal hastalıkların tedavi sürecine destek olur.
- Migren ağrılarını giderir.
- Mantar ve bakteri oluşumları ile savaşarak, vücudun direncini artırır.
- Üst solunum yollarında ortaya çıkan enfeksiyonları tedavi eder.
- Herhangi bir hastalığa neden olmak için vücuda giren mikro organizmalar ile savaşarak onların üremesini engeller.
- Bazı alerjik reaksiyonları önlediği bilinmektedir.
- Mide rahatsızlığı olan ülser yaralarının oluşmasını engeller.
- Kurdeşen tedavi sürecini destekleyerek, kişinin daha hızlı iyileşmesini sağlar.
- Deri hastalıkları olan sedef, egzama ve sivilce gibi rahatsızlıkları tedavi eder. Ayrıca yaraların mikrop kapmasını engelleyerek, daha hızlı iyileşme sağlar. Cilt kullanımı için ham maddesi ekinezya olan merhemler üretilmektedir.
- Vücuttaki savaşçı hücreler olan beyaz kan hücrelerinin sayısını yükselterek, enfeksiyonlar ile etkin savaş sağlar.
- Ağız yaraları için gargara şeklinde kullanılabilir.
- Bakteri ve virüs kaynaklı olan kızamık, çiçek ve kabakulak gibi hastalıkların tedavisini sağlar.
- Anksiyete sahibi olan kişilerin sakinleşmesini ve rahatlamasını sağlar.
Ekinezya Nasıl Kullanılır?
Bitkinin kullanım şeklini, hastalığınız belirleyecektir. Eğer ağız ve diş sağlığı için kullanıyorsanız gargara yapmanız yeterli olacaktır. Vücutta bir iltihap veya enfeksiyon varsa, çay olarak tüketilmesi gerekir. Saç ve cilt için ise ekinezya merhemi kullanılmalıdır.
Gargara yapımı: Bir tutam kurutulmuş ekinezya bitkisini, 1 bardak içme suyunda kaynatın. Kaynadıktan sonra ocaktan alın ve 10 dakika dinlenmeye bırakın. Karışım soğuduktan sonra gargara yapın. Tükürmeniz önerilir fakat yutmanız da bir soruna neden olmaz.
Ekinezya Çayı Ne İşe Yarar?
Soğuk algınlığını önler ve bağışıklık sistemini güçlendirerek, antioksidan özelliği sayesinde birçok hastalığında önüne geçer. Diğer faydaları işe aşağıda listelenmiştir.
- Ağız kokusunu önler.
- Stresi azaltır ve kişiyi dinlendirir.
- Psikolojik nedenler ile uyumayan kişileri uyutur zira kaygılarını giderir.
- Ağrıları dindirmesi ile bilinmektedir.
- Sindirim sistemini düzenler.
- Boğaz enfeksiyonlarını tedavi eder ve vücuttaki tüm enfeksiyon oluşumları ile savaşır.
- Vajinal enfeksiyonları tedavi etmektedir.
- Kanser hücrelerinin oluşumunu engeller.
Ekinezya bitkisi, antioksidan yönünden çok zengindir. Bu sayede vücuttaki toksinlerin atılmasını da sağlamaktadır. Bu da kişinin kan dolaşımının hızlanmasına ve metabolizmasının düzene girmesine neden olur. Bu durum, fazla kilosu olan kişilerde hızlı kilo kaybına neden olacaktır.
Yemeklerden önce aç karnına içildiğinde, çok iştahlı olan kişilerin iştahlarını normale indirir. İştah kesmez, sadece dengeli beslenmeyi sağlar. Ödem giderici etkisi büyüktür fakat hamilelere ve emziren annelere önerilmez.
Asırlardır depresyon ve ruhsal sorunları olan hastalara önerilmektedir. Uyku problemlerini gidermektedir.
Ekinezya Çayı Nasıl Hazırlanır?
Yapımı çok kolaydır ve sadece birkaç dakika sürer. Birçok aktarda rahatlıkla bulunabileceği gibi eczanelerde de satılmaktadır. 1 su bardağı içme suyunu kaynattıktan sonra 1 çay kaşığı kurutulmuş ekinezya bitkisini ekleyin. 5 dakika daha suyu kaynamada bırakın. Ocaktan alın ve 5-6 dakika ılımasını bekleyin. Ilırken ağzının kapalı olmasına özen gösterin. Tatlandırmak için organik bal ile birlikte tüketebilir veya sadece içebilirsiniz.
Özellikle kış aylarında sinüzit, farenjit ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara çok iyi gelmektedir. Kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı öneriyoruz.
Çayınıza papatya, adaçayı, tarçın veya taze zencefil de katabilirsiniz. Çayı 12 yaşından küçük çocuklar tüketmemelidir.
Ekinezyanın Zararları
Güvenilir bir bitki olsa da yüksek dozlarda zarar verebilir. Ayrıca bazı istisnai kişilerin tüketmesi önerilmez. Bu durumları aşağıda listeledik.
Yüksek doz tüketiminde;
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi
- Ağız kuruluğu
- Halsizlik
- Kas ağrıları
- Karın ağrısı
- Ateş
- Uykusuzluk
- Kızarıklık
- Ödem
- Cilt tepkileri
görülebilmektedir. Bu gibi durumlarda hiç vakit kaybetmeden doktorunuz ile iletişime geçiniz.
Bunlara ek olarak eğer;
- Hamilelik
- Emzirme durumu
- Ağır despresyon
- AIDS
- Sıtma
- Tüberküloz
- Kanser
- Reflü
- Yüksek tansiyon
- Sedef hastalığı
- Kolesterol
gibi rahatsızlıklarınız varsa kullanmadan önce mutlaka doktorunuz ile iletişime geçiniz.
Ekinezya tüketimi sonrasında kesinlikle siyah çay, kahve, kola, enerji içeceği gibi ürünler tüketilmemelidir. Bu gibi durumlarda titreme, bağ ağrısı ve kalp atışının hızlanması gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Ayrıca bazı ilaçlar da ekinezya bitkisi ile etkileşime girebilmektedir. Düzenli ilaç kullanan kimseler, ekinezya tüketimi öncesinde doktorlarına danışmalıdır.
Başlıklar
Cevap Bırak