Elektronik Sigara Zararları Nedir? Dişleri Sarartır Mı?
Sigara ile savaşın hem devlet eli hem de özel organizasyonlar ile yapılması, insanların sigaranın ne kadar zararlı olduğunun farkında olmasını sağlamaktadır. Artan sigara fiyatları da bununla birleşince, çoğu kişi artık sigarayı bırakmaktadır. Elbette bazıları ise tiryakilikten vazgeçemediği için yeni yollara başvurmaktadır.
Özellikle son 10 yılda kullanımı ciddi oranda artan elektronik sigara, yüz binlerce insan tarafından zararlı olmadığı gerekçesi ile kullanılmaktadır. Peki gerçekten işin gerçek yüzü de böyle mi?
Elektronik Sigara Zararlı Mı?
Sigara, günümüzde 50’den fazla hastalığın baş faktörlerinden birisi haline gelmiştir. Sigara tüketen kişi, kendine ve sevdiklerine değer veriyorsa en kısa zamanda bunu bırakmalıdır.
Elektronik sigara kullanımını da, çoğunlukla sigara kullanmış ve onu bırakmış kişiler gerçekleştiriyor. Hiç sigara kullanmayıp elektronik sigara ile bu bağımlılığa başlayan kişi sayısı oldukça az.
Elektronik sigaranın içerisinde sıvı bir madde bulunur ve bir tüpün içerisinde korunur. Bu sıvının ana maddesi nikotin veya ona benzer türevleridir. Koku vermesi amacı ile de bir takım aromalar da dahil edilebilir. Sigara kadar zararlı olmadığı doğrudur fakat her nefesinin zararlı olduğu da doğrudur.
Nikotin içeren elektronik sigaralardan çektiğiniz her nefes, vücuttaki nikotin düzeyinin en yüksek noktasına çıkmasına neden olacaktır.
Elektronik sigaradaki en büyük yanılgı, içerisindeki propilen ve gliserin gibi maddelerin zararsız olduğunun düşünülmesidir. Evet, bu maddeler ağızdan mideye gönderildiği zaman zararsızdır ve bu nedenle de birçok gıda maddesinde kullanılmaktadır. Ancak, bu maddeleri solunum yolu ile vücuda almak ve bunu sürekli yapmak, solunum yolları başta olmak üzere birçok organa zarar verebilir.
Elektronik sigaranın geçmişi çok uzun olmadığı için henüz bu konu üzerinde yeterince derin araştırma yapılma fırsatı olmamıştır. Buna rağmen uzmanların büyük bir bölümü, elektronik sigara kullanımının vücudu tahrip ettiği konusunda hem fikir.
Hayvanlarda yapılan deneyler, gliserol maddesine uzun süre solunum yolu ile maruz kalma sonucunda kanser hastalığının ortaya çıktığını göstermiştir. Hayvanlarda üst solunum yollarında ciddi tahribat görülmüştür.
Piyasadaki birçok elektronik sigara, bu saydıklarımızdan çok daha zararlı etken maddeler içerebilmektedir.
Dişleri Sarartır Mı?
Sigara kadar dişleri sarartması mümkün değildir fakat içerisinde aroma verici katkı maddeleri bulunduğu için ağız bakımını düzenli yapmayan kişilerin dişleri sararır. Bu konuda yapılmış çok fazla araştırma yoktur fakat düzenli elektronik sigara kullanımının, diş minesi ve özellikle diş eti dokusuna zarar vereceği kesindir.
Elektronik Sigara Dumanı Zararlı Mıdır?
Tıpkı sigarada olduğu gibi elektronik sigarada da duman solumak zararlıdır. Koku veren aromalar, masum değildir. Özellikle hassas bünyelere ciddi zararlar verebilirler. Potansiyel olarak kanserojen madde içeren bu dumandan uzak durmaya gayret gösteriniz.
Elektronik sigaralar, maalesef sigarayı bırakmanıza yardımcı olmaz. Sadece biraz daha az zararlı (bu da kesin değil, yeterince araştırma yok) yeni bir bağımlılığa merhaba dersiniz. Bağımlılıkların en güzeli düzenli spor yapmak, bol su içmek ve çevreye neşe yaymaktır. Hayallerinizi, sevdiklerinizi ve eğer varsa çocuklarınızı düşünerek, vücudunuzu gün ve gün öldüren bu zararlı alışkanlıkları bırakmanızı size öneriyoruz.
Sigarayı bırakma konusunda sizi en çok zorlayan nedeni aşağıdaki yorum kutucuklarına yazar mısınız?
Başlıklar
Cevap Bırak