Embriyo Dondurma Nedir? Kaç Yıl Dondurulabilir?
Embriyo dondurma, insanların embriyoları daha sonra kullanmak üzere saklamasına izin veren bir prosedürdür. Kişi döllenmemiş yumurtaları da dondurabilir. Döllenmeden sonra ve hücreler bölünmeye başladıktan sonra bir embriyo oluşur.
Sağlıklı bir embriyonun dondurulmasından kaynaklanan ilk başarılı hamilelik 1980’lerde gerçekleşti. O zamandan beri, birçok insan embriyoları dondurdu ve daha sonra kullandı.
Kişi gelecekte hamile kalmayı, başkalarına bağış yapmayı, tıbbi araştırma yapmayı veya eğitim amaçlı bir embriyo depolamaya karar verebilir.
Süreç , potansiyel olarak verimli yumurtaların üretimini teşvik etmek için hormonlar ve diğer ilaçları kullanarak başlar. Daha sonra doktor, yumurtaları bir laboratuvarda döllemek veya dondurmak için yumurtalıklardan çıkarır.
Başarılı döllenme en az bir sağlıklı embriyo ile olur. Daha sonra doktor embriyoyu rahim veya rahme aktarabilir. Tedavi başarılı olursa, embriyo gelişir.
Döllenme genellikle birden fazla embriyo ile sonuçlanır ve doktor kalan embriyoları dondurabilir ve koruyabilir.
Embriyo Nedir? İnsanlarda Nasıl Oluşur?
Human Reproduction dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, tıp topluluğu, hücrelerin döllenmeden sonra bölündüğü andan hamileliğin sekizinci haftasına kadar embriyo terimini kullanıyor.
Donma gerçekleşmeden önce, insanların uygun embriyolar oluşturmaları gerekir. Laboratuarda bunu yapmak için, doktorlar bazı yumurtaları döllemelidir.
İlk olarak, kişi yumurtlamanın zamanında gerçekleştiğinden emin olmak için hormon alacaktır. Daha sonra ürettikleri yumurta sayısını artırmak için doğurganlık ilaçları alacaklar. Hastanede, doktor doğruluğu sağlamak için bir ultrason makinesi kullanarak yumurtaları çıkaracaktır.
Kişi yumurtalarını dondurmak isteyebilir. Veya hamile kalmak için bir kerede kullanmak isteyebilir. Bu durumda, doktor in vitro fertilizasyon (IVF) veya intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) önerebilir.
Tüp Bebek sırasında, doktor yumurtaları spermlerle bırakır ve döllenmenin gerçekleşmesi için laboratuvarda bırakır. Bundan sonra, döllenmiş bir yumurta için doğru terim bir embriyodur.
Bir embriyolog önümüzdeki 6 gün boyunca embriyoların gelişimini izleyecek, daha sonra implantasyon için uygun bir embriyo seçebilirler.
ICSI sırasında, doktor yumurtaları çıkarır ve doğrudan bir yumurtanın içine tek bir sperm enjekte eder.
Sperm ile ilgili bir sorun varsa veya IVF’deki geçmiş girişimler döllenmeyle sonuçlanmadıysa bunu yapabilirler. Doktor bir embriyo kullanabilir ve diğerlerini dondurabilir.
İnsanlar Embriyoları Nasıl Dondurur?
Embriyoları dondurmanın temel amacı, daha sonra kullanmak üzere saklamaktır.
En büyük zorluk, hücrelerdeki sudur. Bu su donduğunda, kristaller hücreyi oluşturabilir ve patlayabilir.
Kryoprezervasyon
Bunun olmasını önlemek için, doktor kriyoprezervasyon adı verilen bir süreç uygular. Hücredeki suyun kriyoprotektan adı verilen bir madde ile değiştirilmesini içerir.
Doktor daha sonra onları dondurmadan önce artan kriyoprotektan seviyelerinde inkübe etmek için embriyolardan ayrılır.
Suyun çoğunu çıkardıktan sonra, doktor embriyoyu koruma durumuna soğutur. Daha sonra iki dondurma yönteminden birini kullanırlar:
Yavaş dondurma: Bu, embriyoların kapalı tüplere yerleştirilmesini ve ardından sıcaklıklarının yavaşça düşürülmesi anlamına gelir. Embriyo hücrelerinin yaşlanmasını önler ve hasar riskini azaltır. Bununla birlikte, yavaş dondurma zaman alıcıdır ve pahalı makineler gerektirir.
Vitrifikasyon: Bu süreçte doktor, kriyoprotektif embriyoları o kadar hızlı dondurur ki su moleküllerinin buz kristalleri oluşturmak için zamanı yoktur. Bu, embriyoların korunmasına yardımcı olur ve çözdürme sırasında hayatta kalma oranlarını arttırır.
Donma işlemi tamamlandıktan sonra, doktor embriyoları sıvı azotta saklar.
Kriyoprezervasyon sonrası bir embriyoyu çözme süreci nispeten yüksek bir başarı oranına sahiptir. Araştırmalar çözdürülen embriyoları kullanan kadınların sağlıklı bebekler verme şansının yüksek olduğunu göstermektedir.
2016 yılında yayınlanan karşılaştırmalı bir çalışmaya ve incelemeye göre , kriyoprezervasyon sonrası doğan bebekler gelişimsel anormalliklerde artış göstermemiştir. Bununla birlikte, tıp camiası hala daha uzun süreli takip çalışmalarına ihtiyaç duymaktadır.
Bazı araştırmalar, yavaş dondurma ile karşılaştırıldığında, vitrifikasyonun hem embriyonun hem dondurma aşamasında hem de çözdürme sırasında hayatta kalma şansını arttırdığını göstermektedir.
Embriyo Dondurmanın Yan Etkileri
Embriyo dondurmanın herhangi bir komplikasyonu veya yan etkisi genellikle doktor yumurtaları çıkarırken ortaya çıkar.
Ekstraksiyonun yaygın yan etkileri hafif ve geçici olurlar.
- Kramp veya şişkinlik
- Dolu hissetmek
- Kanama
- Vajinal akıntıdaki değişiklikler
- Enfeksiyon
- Yumurtalıkların aşırı uyarılması
Embriyolar Ne Kadar Süre Dondurulabilir?
Teorik olarak, doğru donmuş bir embriyo için herhangi bir süre biçmek yanlıştır. Embriyolar -321ºF sıcaklıklarda kapalı kaplarda kalır. Bu sıcaklıkta, yaşlanma gibi hemen hemen hiçbir biyolojik süreç meydana gelmez.
İnsanların 10 yıla kadar sakladığı yumurtalardan kaynaklanan başarılı hamilelik örnekleri vardır. Embriyo dondurma konusunda uzun vadeli bir araştırma mevcut değildir, çünkü doktorlar sadece 1983’ten beri prosedürü yürütmektedir.
Bazı ülkeler, kişinin embriyolarını saklayabileceği süreyi düzenler. Donma ve depolama pahalıdır ve her kliniğin, kişi embriyolarını artık kullanamazsa veya donmuş halde tutamazsa ne olacağına dair kendi kuralları vardır.
Dondurulmuş veya Taze Embriyolar Arasındaki Fark
Uluslararası Üreme Biyotıp Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmada, taze veya dondurulmuş embriyoları içeren 1000’den fazla embriyo transferi örneğine bakılmıştır.
Araştırmacılar, embriyo türleri arasında gebelik oranları veya fetal sağlık açısından istatistiksel bir fark bulamadılar. Yazarlar, insanların gelecekte ek transferler için dondurulmuş fakat taze olmayan embriyoları kullanabileceğini belirtti.
Diğer çalışmalar, dondurulmuş embriyoların transferinin daha etkili olabileceğini düşündürmektedir.
2014 yılında yayınlanan araştırma sonuçları, dondurulmuş embriyo transferinin hem kadın hem de bebek için daha yüksek gebelik oranına ve daha iyi sonuçlara yol açabileceğini göstermektedir.
Kimler Embriyo Dondurabilir?
Embriyo dondurma aşağıdaki gibi bazı gruplar için daha iyi bir seçenek olacaktır:
- Üremeyi etkileyen genetik bozuklukları olan insanlar
- Yakında kemoterapi görecek insanlar
- Doğurganlığı etkileyen ilaçlar alan insanlar
- Aynı cinsiyetten çiftler ve çocuk sahibi olmak isteyen diğer LGBTİ kişiler
Bazı hastaneler özellikle LGBTİ topluluğu için hizmet sunmaktadır.
İleri üreme çağına yaklaşan ve henüz çocuk sahibi olmaya hazır olmayan kişiler, daha sonra kullanılmak üzere embriyoların dondurulmasından da yararlanabilirler.
Dondurulmuş bir döngüde, doktor bir embriyoyu çıkarır, dondurur ve saklar.
İnsanlar yumurtalık stimülasyon sendromu riski daha yüksekse bu süreçten yararlanabilirler. Bu, kişi yumurta üretimini arttırmak için uyarıcı hormonlar aldığında ortaya çıkabilecek nadir ve potansiyel olarak tehlikeli bir durumdur.
Bu durumun riskini azaltmak için, doktor embriyoyu dondurmayı ve yumurtalıklar artık uyarılmadığında aktarmayı önerebilir.
Doktor aynı zamanda bir embriyoyu genetik bir bozukluk için test etmek için bir dondurulan döngü kullanabilir. Bu, birkaç DNA dizisinin çıkarılmasını ve kromozomların test edilmesini içerir.
Standart bir kromozom setine sahip embriyoların başarılı bir şekilde aktarılması daha olasıdır. Ön tarama, gelecekteki bebeklerin genetik hastalık geliştirme şansının daha düşük olmasını sağlayabilir.
Başlıklar
Cevap Bırak