Emzirmede Meme Ucu Kaşıntısı Neden Olur?
Birçok kadın emzirirken kaşınan meme uçlarından şikayetçidir. Vücut kendini emzirmeye programladığı için küçük bir enfeksiyon belirtisi veya sadece geçici bir semptomda olabilir.
Emzirme konusunda bilgili bir doktorda yardımcı olabilir, ancak evde tedaviler de genellikle etkilidir.
Bu makalede, emzirme sırasında kaşıntılı meme uçlarının nedenleri ve nasıl tedavi edebileceğiniz hakkında konulara değineceğiz.
Emzirmede Meme Ucu Kaşıntısı Nedenleri
Emzirme sırasında kaşıntı meme uçlarında veya göğüslerde olabilir. Kaşıntı göğüsün derinlerinde gibi hissedebilir.
Emzirme sırasında kaşıntılı meme uçlarının nedenlerinden bazıları şunlardır:
Çatlamış ve Tahriş Olmuş Cilt
Emzirmeye yeni başlayan kadınlar, yeni doğmuş bir bebeğin ne kadar güçlü emebileceğini tahmin edemeyebilirler. Meme ucu dokusu ilk başlarda hassas olabilir, bu nedenle güçlü emme özellikle cilt problemleri olan kişilerde kuru ve tahriş olmuş cilde neden olabilir.
Daha önce egzama problemi olan kadınlar da tahriş nedeniyle meme uçlarında egzama gelişebilir .
Meme ucu kaşıntısı çatlamış veya kuru ciltten kaynaklandığında, semptomlar muhtemelen cildin yüzeyinde olacaktır. Emzirme rahatlayıp alışana kadar belirtiler zaman içinde düzelir.
Bununla birlikte bazen bakteriler göğüs dokusuna derideki küçük çatlaklardan girerek mastitis gibi bir enfeksiyona neden olur.
Meme İltihabı
Mastitis genellikle bakterilerin neden olduğu göğüs dokusunda iltihaplanma ve ağrıdır. Genellikle emzirmenin ilk haftalarında aniden ortaya çıkabilir.
Mastitis, hem ciltte hem de meme dokusunda kaşıntı ve ağrıya neden olabilir. Bazı kadınlar bu bölgede acı hissederler. Göğüsler dokunulduğunda ısı hissedilir. Mastitis yüksek ateşede neden olabilir . Doktorlar mastit için genellikle antibiyotik yazılır.
Pamukçuk
Pamukçuk, meme ucunda veya memede maya enfeksiyonudur. Emziren kadınlarda çok yaygındır. Meme uçlarında ve memelerin iç kısımlarında kaşıntı ve ağrıya neden olabilir.
Ağrının kaynağını bulmak zor olabilir ve zamanla yeri değişebilir veya daha da kötüleşebilir. Pamukçuk, bebeğin ağzı gibi sıcak ve ıslak ortamlarda büyür. Bir kadın ve bebek haftalarca hatta aylarca pamukçuk geçirebilir.
Doktorlar pamukçukun tekrarlanmasını önlemek için genellikle kadın ve bebek için tedaviye yönlendirecektir.
Kontakt Dermatit
Kontakt dermatit, cildi tahriş edince ortaya çıkan ağrı ve kaşıntıdır. Bazı kadınlar, emzirmenin ilk haftalarında vücutlarında bebeğin ağzıyla sık temasa geçtiği için meme uçlarında kontakt dermatit gelişir. Bazı kadınların emzirmeye yardım etmesi için kullandığı bazı kremler de kontakt dermatite neden olabilir.
Kişi kontakt dermatite yakalandığında kaşıntı sadece meme ucunun bebeğin ağzıyla veya başka bir tahriş edici ile temas eden kısmında ortaya çıkar. Bazen meme uçları kırmızı veya pullu olur.
Hatalı Emme ve Kötü Pozisyon
Emzirme hem bir annenin hem de bir bebeğin ustalaşması için zaman alan bir beceridir. Bebek göğsü yanlış bir şekilde emmeye başladığında veya meme ucuna gereksiz baskı uygulayan bir pozisyonda olduğunda, meme ucunu tahriş olabilir veya ona zarar verebilir.
Kötü bir emme veya kötü pozisyon nedeniyle kaşıntı sıklıkla emzirmenin ilk haftalarında görülür. Tipik olarak çift, rahat emzirmeyi kendi kendine öğrenir. Bu süre zarfında herhangi bir gelişme olmazsa, bir doktor konumlandırmaya yardımcı olacaktır.
Emzirmede Meme Ucu Kaşıntısı Teşhisi
Doktor, ebe veya emzirme uzmanı genellikle kaşıntılı meme uçlarının nedenini bir kadının belirtilerine göre teşhis edebilir. Bebeği muayene etmek de bu konuda yardımcı olabilir, çünkü bebekteki pamukçuk genellikle annenin de pamukçuk olduğu anlamına gelir.
Ayrıca doktor bebeğin emzirmesini izlemeyi de isteyebilirler. Emzirme pozisyonu meme uçlarını tahriş edip etmediği hakkında önemli ayrıntılar sağlayabilir.
Emzirmede Meme Ucu Kaşıntısını Evde Tedavisi
Meme ağrısı bir enfeksiyondan kaynaklanmadığında, anne genellikle evde tedavi ile iyileşebilir. Kaşıntılı ve ağrılı meme uçlarına yardımcı olmak için aşağıdaki stratejiler:
- Çok amaçlı bir meme merhemi kullanma: Reçeteli kremler, meme ucu ağrısının çeşitli nedenlerine yardımcı olabilecek antifungal, antibakteriyel ve antienflamatuar bileşenler içerir.
- Bir lanolin kremi kullanılabilir: 2012 yılında yapılan bir çalışmada , meme ağrısını geçirmek için lanolin kullanan kadınların, merhem kullananlardan farklı olarak, 12. ayda hala emzirmeye devam etmesinin daha yüksek olduğu saptanmıştır.
- Emzirme pozisyonlarını değiştirme: Bebeğin alacağı hatalı pozisyonlar meme uçlarına zarar verebilir ve tahriş edebilir. Bir çocuk doktoru danışmanı konumlandırmaya yardımcı olabilir.
- Göğüslere sıcak press uygulamak: Bu tahriş ve iltihabı hafifletmeye yardımcı olabilir.
- Her emzirme seansından sonra memelerin kurutulması: Bu da çatlamayı ve enfeksiyonu önlemeye yardımcı olabilir.
Bir doktor bir enfeksiyon teşhis ederse:
- Pamukçuk için antifungal kremler veya ilaç
- Mastitis için antibiyotikler önerir.
Hangi Aşamada Doktora Görünülmeli?
İlk kez bebek emziren anneler neyin normal olduğunu yada neyin olmadığını anlamakta zorlanabilir.
Annelerin çoğunluğu evde uygulanabilecek ilaçları birkaç gün boyunca denedikten sonra belirtiler düzelmezse veya kötüleşirse doktora gidilmelidir.
Emziren bir anne aşağıdaki belirtileri gözlemlerse doktora danışmalıdır:
- Kaşıntılı meme uçları ve kırmızı, şişmiş göğüsler
- Göğüs ağrısı veya kaşıntı ile birlikte ateş
- Göğüslerde derine inmiş gibi hissettiren yoğun kaşıntı
- Bebeğin dili veya ağzının beyazlaması
- Bir apse belirtisi olabilen memede ağrılı bir yumru
Aklınızda Bulunsun
Kaşıntılı meme uçları en çok emzirmenin ilk haftalarında görülür. Kaşınan alan herhangi bir noktada olabilir.
İlk haftalarda biraz rahatsızlık hissetmek nispeten yaygın olsa da, bu acı dayanılmaz olmamalıdır. Genel olarak bu acılar zamanla ortadan kalkmalıdır.
Başlıklar
Cevap Bırak