Türkiye’nin En İyi Kamp Yerleri – Sakin Kamp Alanları
Türkiye öyle bir coğrafyanın üzerine kurulmuş ki, tatilden beklentiniz ne olursa olsun onu karşılayabilecek bir toprak parçasına sahip. Helikopter kayağı da yapabilirsiniz, dünyanın en değerli kumlarının üzerinde de güneşlenebilirsiniz. En tehlikeli kanyonlarda tur atabilir veya çok sakin alanlarda kamp kurabilirsiniz.
Onlarca farklı aktivite seçeneği var olsa da, biz bu yazımızda Türkiye’deki en iyi kamp yerlerini inceliyor olacağız. Türkiye’nin tüm güzelliklerinden faydalanmak için bazen biraz yavaşlamak gerekebilir. İşte kamp kurmak da aslında bize bunu sağlıyor. Hemen bakıp geçmiyoruz, orada yaşıyoruz ve gittiğimiz bölgeyi adeta ciğerlerimize soluyoruz.
Sizin için tatil, doğa ile iç içe olmak ve sessizliği dinlemekse doğru yerdesiniz. Bunu sakın sıkıcı bir aktivite zannetmeyin, arkadaşlarınız veya sevdikleriniz ile gittiğiniz zaman, 5 yıldızlı tatildeki animatörler eşliğinde yapılan gece şovlarından bile daha eğlenceli bir ortama sahip olabilirsiniz.
Elbette kamp yapmadan önce iyi araştırma yapmak, yeterli ekipmana da sahip olmak gerekir. Artık ekipmanı, çadırı vesaire şimdilik derdimiz değil. Bu yazıda, sadece en iyi kamp yerlerini göreceksiniz. Listedeki kamp alanlarının hepsi iyi, o yüzden bir sıralama söz konusu değil. Lafı çok uzattık, hadi listeye geçelim.
Yedigöller Milli Parkı (Bolu)
Bolu sınırları içerisinde yer alan park alanı, özellikle İstanbul ve Ankara’da yaşayanlar tarafından iyi bilinir. Kartpostallık görüntüsü ile sizi daha ilk dakikadan kendisine çeken kamp alanında, kış ayları hariç yılın her gününde kamp yapabilirsiniz.
Bölgede doğa yürüyüşü yapabilir veya oltanız varsa balık tutabilirsiniz. Kampta ateş yakmak serbest fakat yakarken de söndürürken de mutlaka dikkatli olun. Elektrik altyapısı bulunmuyor, bunu da bilginize sunalım.
Özellikle daha önce hiç kamp yapmaya gitmemişseniz, yapısı ve konumu itibari ile kampçılığa başlanabilecek bir milli park diyebilirim.
Kerpe Kartal Kayalıkları (Kocaeli)
Kandıra ilçesinde yer alan park alanı, oldukça otantik diyebilirim. En büyük avantajı da İstanbul’a çok yakın olması. Hatta Pendik veya Tuzla gibi Anadolu’nun ucunda oturanlar için İstanbul’dan bile daha yakın bir kamp alanı.
Kayalıklar üzerinde kamp yapmak için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor. Gıda veya su ihtiyaçlarınızı ise Kerpe Köyü’nden temin edebiliyorsunuz.
Köyceğiz Gölü (Muğla)
Muğla’nın Sultaniye Köyü’nde yer alan kamp yeri, Akdeniz Camping olarak geçmektedir. Gölün kenarında işletilen özel kamp alanı, çok sakin bir ortama sahip. Çok az bilinmesinden dolayı olsa gerek, kalabalık değil.
İşletme aslında restoran olarak işletiliyor fakat bahçesinde de kamp yapma imkanı bulunuyor. İşletmeciler çok şeker insanlar. Profesyonel bir kamp işletmesi olmadıklarını söyleyelim fakat lüks takıntısı olmayanlar için birebir diyebilirim.
Sülüklü Göl (Bolu)
Bolu’nun Mudurnu ilçesine bağlı olan Sülüklü Göl, Türkiye’nin en güzel manzaralı göllerinden birisidir. Göl çevresinde çok fazla düzlük alan olması, burayı Türkiye’nin en iyi kamp alanları arasına sokmuştur.
Şu bilgiyi de verelim gölün neredeyse tamamında telefon çekmiyor, bu konuyu önemsemek gerek. Özellikle acil durumlarda, size ulaşılamama ihtimali var.
İstanbul tarafından gelenler, alışverişlerini Dokuruncu Köyü’ne kadar yapmaları lazım zira ondan sonra bir 10 km kadar gidiyorsunuz ve göle ulaşmış oluyorsunuz. Yol çok iyi değil fakat araç ile bir şekilde gidebilirsiniz. Şimdilik kamp alanına girişte ücret alınmıyor.
İnbükü Ormanı (Aydın)
Aydın’ın saklı cennetlerinden olan Marmaris’te konumlanan kamp alanı, ormanlık alandan oluşuyor. Bölgede aynı anda 150 kadar çadır, kamp kurabiliyor. Sadece çadır değil karavan ile de burada kamp yapabilirsiniz.
Oltası olanlar balık yaparak, mangalın dibine vurabilirler. Denize girilebiliyor olması, yürüyüş ve bisiklet rotlarının bulunması, yıl boyu hizmet veren İnbükü Orman Kampı’nın da listeye dahil olması için yeterli.
Kazdağları (Balıkesir)
Türkiye’nin en sakin kamp alanlarından birisi Hızır Kamp, Mehmet Alan Köyü’nde hizmet vermektedir. İki profesyonel tarafından açılan kamp işletmesinde, kahvaltı ve akşam yemeği de verilmesi büyük bir avantaj.
Yemeklerin tamamı organik olduğundan olsa gerek, inanılmaz lezzetli. Suyu içilebilir bir nehir olması da avantaj. Kamp için biraz para harcamayı göze alan herkesin mutlaka tercih etmesi gereken bir işletme; Hızır Kamp. Ayrıca kampın kitlesi de çok seçkin, yani sizi rahatsız edecek hiç kimse olmuyor.
Aytap Antik Kenti (Antalya)
Antalya’nın en popüler tatil ilçesi olan Alanya’nın doğusunda yer alan Antik Kent, aynı zamanda harika bir kamp alanı. Binlerce yıl önce yaşam yeri olmuş bu alanda kamp yapmak oldukça keyifli. Kamp alanı, Gazipaşa yolu üzerinde bulunuyor. Navigasyona antik kentin adını yazarak çok rahat bir şekilde bulabilirsiniz.
Antik kent içerisindeki kamp alanı ücretli. Elektrik ve su gibi temel ihtiyaçları, işletmede yer alan restoran ile giderebiliyorsunuz. Çok rahat bir kamp alanı değil fakat 1 gece geçirmenizi öneririm. Kent zaten denize sıfır konumda, çok temiz ve kayalık bir kıyıya sahip. Yılın çoğu döneminde rahatlıkla yüzebiliyorsunuz.
Kelebekler Vadisi (Muğla)
Giderek daha çok tanınan ve maalesef biraz kalabalık hale gelen Ölüdeniz’e yakın konumda bulunan Kelebek Vadisi, eşi benzeri çok az görülecek bir doğal güzelliğe sahip. Hem denize girebileceğiniz hem de muhteşem oksijen dolu havayı ciğerlerinize çekebileceğiniz kamp alanına ulaşmak baya zor.
Burada paraşüt yapma imkanı da mevcut. Aynı anda 150’ye kadar çadır, kamp yapabiliyor. Kamp alanına giriş ücreti az da olsa var. Ayrıca kamp alanında tuvalet, duş ve elektrik gibi altyapı hizmetlerinin bulunuyor olması da büyük bir avantaj. Çadırınız yoksa, bölgede birkaç adet bungalov ev bulunuyor. Bunlara ücretini ödeyerek, daha konforlu bir konaklama yaşayabilirsiniz.
Ölüdeniz (Muğla)
Türkiye’nin tartışmasız en önemli turizm değerlerinden olan Ölüdeniz’in kıyısında Sugar Beach kamp işletmesi bulunmaktadır. Bungalov evlerinde konaklayabileceğiniz kamp alanında, muhteşem açık büfe kahvaltı ve plaj bulunuyor. Ödediğiniz konaklama ücretine kahvaltı, internet, şezlong ve şemsiye de dahil oluyor.
Fiyatlar ise maalesef uygun değil zira malum döviz çok yükseldi ve buraya hep yurt dışından gelen turistler ilgi gösteriyor.
Su Uçuran Şelaleleri (İzmir)
İzmir’in Aliağa mevkisinde yer alan ve şehrin kalabalığından uzak bir noktada bulunan şelaleler, tüm yılın yorgunluğunu bir çırpıda atmanızı sağlayacak. Şelaleler, halk arasında Türkmen Şelalesi olarak da bilinmektedir.
İzmir ve Manisa illerinin merkezine 1 saatlik uzaklıkta olan bölge, şehirden gerçekten uzak ve çevresinde hiç alışveriş merkezi yok. Bu nedenle mutlaka tedarikli gelmeniz gerekiyor. Şelale suyu test edilmemiş fakat herkes içiyor. Kamp alanları ise şelalenin üst bölümünde.
Kilimli Göl (Bursa)
Bursa’nın Osmangazi ilçesinde yer alan kamp alanı, Uludağ’ın yamaçlarında yer almaktadır. Bursa’daki en güzel ve sakin kamp alanlarından birisidir. Göl kenarında tatlı su çeşmesi olması avantajdır.
Kış aylarında ulaşım zor olduğu için daha çok bahar ve yaz mevsimini tercih etmenizi öneriyorum. Yabani hayatın olduğu bir bölgedir, dikkatli olmakta ve yalnız olmamakta fayda var.
Yazılı Kanyon (Isparta)
Isparta ili sınırları içerisinde yer alan Yazılı Kanyon, çok sakin bir kamp alanı. Bölgede küçük alışveriş merkezleri ve kendin pişir kendin ye konsepti ile hizmet veren restoranlar bulunuyor.
Yüzmek için de uygun alanlar mevcut.
Akyaka Ormanı (Muğla)
Sadece çadır değil karavan parkı için de uygun olan Akyaka Orman Kampı, tüm yılın yorgunluğunu atıp adeta zihninizi boşaltabileceğiniz bir alan. Muhteşem manzaraya sahip. En güzel yanı ise dış, elektrik ve tuvalet gibi alt yapı hizmetlerinin var olması.
Hatta kamp işletmesinde çamaşır yıkama ve mutfak gibi ekstra özellikler de bulunuyor. Ormanın içinde ateş yakmak yasak. Tek olumsuz yan ise sürekli burada olan çadırlar. Yani burada 5-6 ay çadırda yaşayan çok fazla insan var. Haliyle dev gibi çadırlar, biraz rahatsız edici.
Frig Vadisi (Afyonkarahisar)
Türkiye’nin en önemli tarihi ve doğal güzellikleri arasında olan Frig Vadisi, dünyanın en güzel ve uzun yürüyüş parkurlarından birisine sahip. Yürüyüş yolu üzerinde çok sayıda ücretli kamp alanları mevcut. Ücretsiz kamp yapabileceğiniz uygun alanlar da bulunuyor.
Ücretsiz kamp yapacaksanız, mutlaka tedarikli olmanız önemlidir. Elektrik ve suya erişimde sorun yaşayabilirsiniz.
Köprülü Kanyon (Antalya)
Devlet tarafından milli park ilan edilerek koruma altına alınan Köprülü Kanyon, dünyada eşi benzeri az görülen bir bitki zenginliğine sahiptir. Antalya ilinde bulunan bu kamp alanında, sadece çadırlar ile değil karavanlar ile de kamp yapılabiliyor.
Kanyon bölgesinde çok sayıda kamp alanı mevcut. Kamp alanları genelde su kaynaklarının yakınına kuruluyor. Benim önerim antik kent ve köylerde bulunan bu kamp alanlarının tamamını gezmeniz yönünde olacaktır. Kanyon içerisinde çadır ve her türlü kamp malzemesini satan veya kiralayan bir işletme de mevcut. Bu arada kanyon içerisindeki nehirde, rafting de yapabiliyorsunuz. Su akışı elbette her zaman uygun olmayabiliyor, bahar aylarını tercih etmeniz gerekli.
Çubucak Orman Kampı (Muğla)
İnbükü’ne birkaç kilometre uzaklıkta olan kamp alanı, tartışmasız Ege Bölgesi’nin en sakin ve huzurlu kamp alanlarından bir tanesi. Karavan ile kamp yapmak da mümkün. Devlet tarafından işletiliyor olması, fiyatlarının da uygun olmasını sağlıyor. Kamp alanında internet, tuvalet, market, yeme alanları ve bulaşıkhane olması da inanılmaz bir avantaj sağlıyor. Yanında Jandarma Karakolu’nun olması da, güvenlik endişelerini ortadan kaldırmakta.
Akçakese (İstanbul)
İstanbul içerisinde olması nedeni ile altını kırmızı çizgi ile çizmek istediğim bir kamp alanı. İstanbul’un kuzeyinin tatil bölgesi olan Şile’de yer alan kamp alanı, Akçakese mahallesi sınırları içerisindeki plaj ve çevresindeki falezleri içeriyor. Tüm ihtiyaçlarınız için Akçakese mahallesini kullanmanız gerekiyor. Birkaç günlük kamp için çok avantajlı olduğunu söylemeliyim.
Akyaka Orman Kampı (Muğla)
Geniş bir kamp alanı. Azmak Nehri’nin hemen yanına da kamp kurabilirsiniz veya ormanın içine girerek çam ağaçlarının gölgesine de çadırınızı kurabilirsiniz. Denize yakın olması ve 300 çadırlık bir kapasitesinin olması, burayı değerli kılıyor. Ayrıca karavan parkı için de en uygun alanlardan birisi olduğunu söyleyelim.
Kamp alanı içerisinde 8 farklı koy bulunmakta, tamamını gezmenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Kampta elbette elektrik, su gibi alt yapı hizmetleri mevcut. Market, çamaşırhane, mutfak ve bulaşıkhane olması da önemli bir avantaj.
Denizde su sporları da yapabilirsiniz fakat elbette bu biraz tuzlu olabiliyor. Çadır için farklı, karavan için ise farklı ücretler girişte alınıyor. Yeme içme derdi de pek olmuyor zira çevrede çok sayıda restoran ve kafe mevcut. Hatta hiç yeme içme işi ile uğraşmayıp, sadece bu restoranları bile kullanabilirsiniz fakat ben tavsiye etmem. En azından kahvaltınızı şöyle güzel bir odun ateşi yakarak yapabilirsiniz. Ateş yakarken de lütfen azami ölçüde dikkatli olun.
Dalyan (Muğla)
Dalyan Gölü kıyısında, çadır veya karavanda kalabileceğiniz Dalyan Camping alanı bulunuyor. Özel bir işletme olması sayesinde alt yapı sorunları yok. Market, mutfak, çamaşır makineleri, temizlik ürünleri gibi bir sürü ekstra özelliği var.
Cumartesi günleri pazar geliyor ve çok lezzetli ürünleri satın alma fırsatınız oluyor. İşletme bünyesinde konaklayabileceğiniz bungalov evler de mevcut.
Saroz Körfezi (Edirne)
Ülkemizin en ilginç kamp alanlarından bir tanesidir. Burun şeklinde ayrılmış bir plajın bitki örtüsü adeta çadırlar haline gelmiştir.
Halk arasında İtalyan Koyu olarak bilinen bölge, Keşan’ın sınırları içerisinde. Çok temiz ve berrak bir suyu olması sayesinde, tercih edilmektedir. Ulaşım biraz uzun sürüyor fakat sizi karşılayan manzara kesinlikle buna değer. Biraz alt yapı sorunu var. İnsanımız maalesef pis, bulduğu gibi bırakmıyor bölgeyi. Belediye de çöpleri toplama konusunda maalesef pek istekli değil gibi.
Hafta içi günlerde buraya gelme fırsatı bulursanız, koyun en uç taraflarına dahi çadır kurma avantajını yakalayabilirsiniz. Tedarikli gelmenizde fayda var.
İğneada Longoz Ormanları (Kırklareli)
Kartpostallardan fırlamış gibi duran bir ormanla karşınızdayım. İğneada, kesinlikle Türkiye’nin en özel saklı cennetlerinden bir tanesi. Kumsalı, güneşi ve yeşilin her tonunu barındırması, buna kamp yapacak muhteşem alanlarının da olması eklenince, İğneada Longos Ormanları bir anda çok değerli bir turizm bölgesi haline geldi.
Bölgede birçok doğa sporunu da yapma şansınız var. Tek sorun ise tabiatı gereği bölgede sinek sorununun olması ve altyapısının olmaması. Su bulmak sorun olabiliyor. Uzun süreli kamplar için pek önermiyorum fakat 1 günlük kamplar için uygun. Sineğe karşı sprey vs. gibi önlemler alabilirsiniz. Su ve yiyecek stoğu ile gelmeniz şart.
Akbük Doğa Kampı (Muğla)
Çok gelişmiş bir kamp alanı yok fakat doğası harika. Denizi acemi yüzücüler için çok uygun. Çam ağaçlarının altında uyanmak ise çok keyifli.
Kamp biraz orta seviye kalmış, restoran var. Kamp içerisindeki restoran biraz vasat fakat birkaç dakika yürüme mesafesinde çok sayıda restoran alternatifi de bulunuyor. Giriş elbette ücretli fakat bu sayede plajda ihtiyacınız olacak şezlong ve şemsiye gibi gereksinimlere para ödemiyorsunuz.
Kamp alanı içerisinde market de mevcut.
Salda Gölü (Burdur)
Burdur’un haritada nerede olduğunu bile bilmiyor olabilirsiniz fakat Salda Gölü’nü tüm dünya biliyor. Türkiye’nin Maldivleri olarak nam salan bu muhteşem göl, Türkiye’nin en sakin kamp alanlarından da birisi. Hem de tamamen ücretsiz.
Kalite biraz daha artsın isterseniz ücretli kamp alanları da bulunuyor. Halk plajına ve göl kenarındaki ormanlık alana dilediğiniz gibi çadırınızı kurabiliyorsunuz. Temel ihtiyaçlarınızı ise Göl kenarındaki yerel işletmelerden temin edebiliyorsunuz.
Nemrut Dağı (Adıyaman)
Dünya’nın kesinlikle en etkileyici noktalarından birisi olan Nemrut Dağı’ndan güneşin batışını ve doğuşunu izledikten sonra, bu görüntülerin ömrünüz boyunca hafızanızdan silinmeyeceğine emin olabilirsiniz. Kommagene Krallığı’ndan kalan heykeller, bölgenin turizm değerine büyük katkıda bulunmuştur. Bu nedenle her yıl on binlerce yabancı turistte bölgeye gelerek hem bir tarih gezisi yapmakta hem de kamp yapmaktadır.
Nemrut Dağı Milli Parkı içeriisnde kamp alanları bulunmakta. Bölgede çok sayıda yürüyüş alanı bulunuyor, turlar atarak bol bol fotoğraf çekebilirsiniz. Kamp için yalnız gitmek yerine bunu organize eden turlar ile gitmenizi öneriyoruz. Bu sayede hem çok daha pratik bir ulaşım sağlar hem de gruplar halinde daha eğlenceli bir seyahat geçirmiş olursunuz.
Azmakbaşı Camping (Muğla)
Muğla’nın onlarca kamp alanından birisi olan Azmakbaşı Camping, özel bir işletme. Tek olumsuz yanı ise denize sıfır olmaması. Çadır kampı yapabilir veya bungalov evlerde konaklayabilirsiniz. Çadırlar işletme tarafından sağlanıyor fakat kendiniz de çadırınızı getirebilirsiniz. Hatta karavan ile bile kamp yapma izni veriyorlar.
Bölgede doğa yürüyüşü, tırmanış ve yamaç paraşütü yapmak için alanlar mevcut. Deniz uzakta değil, dalış yapmak için veya yüzmek için birkaç dakika yürümeniz yeterli.
İşletme içerisinde restoran mevcut. Yapmak istediğiniz aktiviteler için işletme sahiplerine danışabilirsiniz, oldukça ilgili insanlar yardımcı oluyorlar.
Atikhisar Barajı (Çanakkale)
Atikhisar Barajı, Çanakkale il merkezine 3-4 kilometre mesafede yer almaktadır. Barajın yanında market olması, ihtiyaçların karşılanmasını kolaylaştırmaktadır. Fiyatlar biraz pahalı olduğu için yanınızda ne kadar stok getirirseniz o kadar iyi.
Özellikle içme suyunu, mutlaka aracınızda getirmeye çalışın. Barajın çevresi tamamen kamp yapmaya uygun. Beğendiğiniz herhangi bir alana geçerek çadırınızı kurabilirsiniz.
Bafa Gölü (Milas)
Bafa Gölü, Ege Bölgesi’nin en büyük gölüdür. Muhteşem doğası ve manzarası, antik çağlardan bu yana burada yerleşimlerin olmasını sağlamıştır. Hatta antik çağda yaşamış olan meşhur filozof Heraklit’in de ömrünü burada geçirdiği söylenir. Buraya geldikten sonra gerçekten de ömür geçirilebilecek bir yer olduğunu zaten anlıyorsunuz.
Göl, aynı zamanda bir kuş cennetine ev sahipliği yapıyor. Onlarca farklı çeşit kuşu görerek, fotoğraf kareleriniz arasına alabilirsiniz. Bölgede restoran ve kafeler mevcut. Kamp yapabilir ve uzun yürüyüş rotalarının keyfini çıkarabilirsiniz. Yürüyüş yaparak, bir sonraki gelişiniz için daha verimli kamp alanları da bulabilir hem de gölün tüm güzelliklerine şahit olmuş olabilirsiniz.
Ada Camping (Ayvalık)
Milli park içerisinde yer alan işletme, Cunda’nın en sakin yerinde konumlanmış. Kamp tesisi, denize giriş noktasında bulunuyor. Hem çadır hem de karavan kampı yapabiliyorsunuz.
Çadır ve karavan ile uğraşmak istemeyenler ise ahşap evlerde konaklayabiliyorlar. Kamp işletmeleri genelde pahalı olur fakat Ada Camping için onu söyleyemeyeceğim, genel olarak ucuz bir politika izliyorlar. Balıkesir’in genel olarak ucuz bir şehir olduğunu zaten biliyoruz.
Korsan Koyu (Antalya)
Antayla’nın Kumluca ilçesine bağlı Mavikent Belde sınırları içerisinde yer alan Korsan Koyu, il merkezine 2 saat uzaklıkta yer alıyor. Kumluca ilçe merkezi ise araç ile 35 dakika civarında sürüyor. Koya ulaşım araçları ile gitmek mümkün değil, mutlaka aracınız olmalı.
Koy kamp yapmak için muhteşem bir doğaya sahip fakat alt yapısı yok. Bu nedenle her şeyinizi fazlası ile getirmenizi öneririm zira çevrede herhangi bir işletmede yok. En yakın işletmeler, Kumluca’da yer alıyor diyebilirim.
Kömür Limanı (Çanakkale)
Özellikle dalış sporları ile ilgilenen turistlerin yoğun şekilde kamp yaptığı Kömür Limanı, çok temiz ve berrak bir suya sahip. Suyun en değerli özelliği de yazın kavurucu sıcaklarında bile baya soğuk olması. Suya ilk başta giriş zor olsa da, o sıcağın tam tepede olduğu zamanda bile bu denli serinleyebilmek aşırı keyifli.
Liman içerisinde temiz içme su kaynağı ve tuvalet de bulunmaktadır. Kişi başı giriş ücreti bulunuyor ve biraz pahalı. 2019 yılında gitmedik fakat muhtemelen şu anda kişi başı ücret 40 lira civarındadır.
Torkul Gölü (Düzce)
Düzce il merkezine 30 kilometre uzaklıkta bulunan yayla ve gölet, özellikle ilkbahar mevsiminde kamp yapmak için çok elverişli. Yeşilin her tonunu göreceğinizi garanti ediyorum. Özellikle sonu görünmeyen çam ağaçlarının sunduğu manzara, kesinlikle her Türk’ün hayatında 1 kere olsun buraya gelmesini şart kılıyor.
Tedarikli gelmekte fayda var zira çevrede işletme vesaire yok. Temiz su, bol yiyecek ve elektrik kaynaklarını getirmeyi unutmayın.
Kabak Koyu (Muğla)
Koyda özel işletmeler bulunuyor. Kabak Koyu’nun tamamı aslında kampçılara ayrılmış doğal bir alan. İşletmeler genelde aileler tarafından işletiliyor. Çadırı olmayanlar için bungalov seçeneği mevcut. Hatta çadır da veriyorlar, yani kendi çadırınızı götürmenize de gerek yok.
Çevrede küçük butik ve lüks oteller de mevcut fakat kamp denildi mi toprağa değmek gerek, onları önermiyorum. İşletmeler arasında fiyat farkı var fakat ne kadar az öderseniz o kadar iyi sonuçta hepsi aynı koydalar.
Balık Gölü (Artvin)
Artvin’in en sakin bölgelerinden bir tanesi, kamp alanı olarak da kullanılabiliyor. Turistler genelde burayı bilmedikleri için yemyeşil ve huzurlu bir ortam sizi bekliyor olacak. İşletme veya alt yapı yok, kendiniz ne getirirseniz o.
Hacıllı Şelalesi (İstanbul)
İstanbul’un belki de kalmış tek tatil beldeleri olan Ağva ve Şile arasında bulunan kamp bölgesi, alt yapıya sahip değil. Şelalesinin alt bölgesindeki düzlük alanlardan dilediğiniz birinde kamp kurabilirsiniz. Tek günlük konaklamalar için öneriyorum zira dediğim gibi hiçbir altyapı, market vs. yok. Karavan için uygun değil sadece çadır kurabileceğiniz alanlar mevcut.
Badara Yaylası (Rize)
Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde yer alan yayla, halen doğallığı bozulmamış saklı cennetlerden bir tanesi. Bungalov evler mevcut fakat çadırınızı götürerek hiçbir ücret ödemeden de kamp yapabiliyorsunuz. Su ve gıda gibi gereksinimleri ise yaylada bulunan marketten kolayca alabiliyorsunuz.
Badara Yaylası’na toplu ulaşım imkanı mevcut değil, ancak özel aracınız ile gidebiliyorsunuz.
Çamardı (Niğde)
İrili ufaklı göletlerin bulunduğu Aladağlar bölgesinde, çadırınızı götürerek dilediğiniz kadar kamp yapabilirsiniz. Bölgede çadır kampı yapmak istemeyen ziyaretçilere hizmet veren bungalov tarzı profesyonel işletmeler de mevcut.
Kamp alanında alışveriş yapabileceğiniz veya bir şeyler yeyip içebileceğiniz işletmeler de mevcut.
Kaçkarlar (Rize)
Rize’nin en meşhur dağı olan Kaçkarlar, karlı görüntüsü ve tüm heybeti ile şehrin adeta sembolü haline gelmiştir. Zengin bitki örtüsü ve yılın 365 gününde karlı olan tepesi ile bir kampçının istediği her şeyi ona vermektedir.
Dağların zirvesindeki irili ufaklı göller de kesinlikle görülmeye değer zenginlikler arasında. Kaçkarlar’ın yamaçlarında kamp yapabilecek çok fazla alan var. İlk kez gidiyorsanız, özel işletmeler bünyesinde kamp yapmanızı öneririm. Sonraki gelişlerinizde zaten bölgeyi tanımış olacağınız için kendi kamp alanınızı seçebilirsiniz.
Karagöl (Artvin)
Artvin’in Borçka ilçesinde bulunan ve ilçe merkezine 25 kilometre mesafede yer alan Karagöl, yemyeşil bir doğaya sahip. Yılın her mevsiminde bölgede kamp yapmak mümkün fakat kış aylarında biraz zorlu bir doğaya sahip olduğunu ve yolların da kapanabildiğini hatırlatalım. En iyisi mi siz sadece karın olmadığı ayları tercih etmeye bakın.
Kamp alanının en güzel yanı, belediyeye ait bir tesisin olması. Siz elbette yine de tedarikli gidin, tesise asla güvenmeyin. Bu arada gölde balık tutmak yasak, oltayı boşuna yanınızda götürmeyin. Karagöl, kampçılar tarafından yoğun talep gören bir yer fakat alan çok büyük olduğu için sıkışma derdi olmuyor.
Şavşat (Artvin)
Karagöl’ün bir kıyısı olan Şavşat, çadır kampı için ideal. Bölgede özel bir işletme var, bungalov evlerde de konaklayabiliyorsunuz.
Gölün hemen kıyısına kamp yapmak yasak, biraz daha uzakta kalmak durumunda kalıyorsunuz. Fakat kesinlikle ömrünüzde görebileceğiniz en güzel birkaç güzel manzaradan birisine sahip. Adeta üstünüze yeşilin tonlarını atıyorlar.
Şahinkaya Kanyonu (Samsun)
Türkiye’de adını ekstrem sporların merkezi olarak duyuran Şahinkaya Kanyonu, bir an için kendinizi kuzey ülkelerinde gibi hissetmenize neden olabilir. Gıda işini Vezirköprü’de halletmeniz gerekiyor. Temiz su ise sorun değil, kanyonda temiz su kaynakları mevcut. Her yıl burada festivaller düzenleniyor. Kamp planınızı festival takvimini takip ederek yapmanızı öneririm.
Kıbrıs Köyü Kanyonu (Ankara)
Ankara’da kamp alanı olduğunu çoğu bilmez fakat Anadolu o kadar zengin bir toprak parçası ki, neredeyse her alanında muhteşem bir doğal güzellik fırlayabiliyor. Ankara’nın Mamak ilçesinde yer alan Kıbrıs Köyü Kanyonu, şehre yakın olması ile de avantaj sağlamaktadır.
Kamp alanı çevresinde doğa yürüyüşü yapabileceğiniz veya hamak ile saatlerce uzanıp doğanın sesini dinleyebileceğiniz alanlar bulunuyor. 8 kilometre uzunluğuna sahip olan kanyon, Karadeniz iklimini hatırlatıyor. Bölgede hatta fındık bile yetişiyor. Hafta içi günlerinde gitmenizi özellikle öneriyorum.
Kaynaklar (İzmir)
Sakin bir kamp denilince akla gelen bölgelerden birisi de İzmir’in Kaynaklar bölgesi. Doğa ile iç içe huzur dolu bir kamp için tek ihtiyacınız olan şey çadır. Özellikle dağ tırmanışı sporu ile ilgileniyorsanız, bölge sizin için çok daha avantajlı olacaktır.
Kamp alanı ücretsiz fakat bölgede market yok. Avantaj ise köyün çok yakın olması, köy merkezine yürüyerek giderek ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz.
Adrasan (Antalya)
Olimpos’a gidenler, Adrasan’ın adeta onun bir kopyası olduğunu anlayacaklar. Bölgede çok sayıda tesis hizmet vermekte fakat ücret vermek istemiyorsanız, herhangi bir yeri seçerek, denize sıfır konumda kamp yapma şansınız da bulunuyor. İlk kez kamp yapmak isteyenler için elverişli bir yer olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.
Gargara Doğal Tatil Kampı (Çanakkale)
Pırıl pırıl denize bakarak kamp yapmak isteyenler için ideal. Çadır götürmenize de gerek yok, işletmenin kendi çadırları bulunuyor. İşletme işini çok iyi yapıyor, her yer tertemiz ve yapılan yemekler de çok lezzetli.
Çadırla, yemekle vs. uğraşmayım fakat doğanın içinde harika bir kamp yapayım diyenler için kesinlikle ilk önereceğim yerlerden birisi olacaktır.
Aladağlar Camping (Niğde)
Çadır ile uğraşmak istemeyenler için güzel bir işletme daha. Konforuna biraz düşkün olanlar için duş ve tuvaleti olan bungalov evler ile hizmet veriyorlar. Aynı zamanda yemek ve çay hizmeti de harika.
Büyük ve gelişmiş bir kamp alanı, kendi kafesi de bulunuyor. İşletmede, yakın konumlarda yapabileceğiniz doğal ve turistik geziler, detaylı bir şekilde size aktarılıyor. Hatta bu geziler veya dağ tırmanışı, trekking gibi doğa sporları için rehber dahi verebiliyorlar.
Kerpe ve Kefken (Kocaeli)
Bölge halkı bu kamp yerine 3K diyor. Kerpe ve Kefken’e ek olarak Kumcağız sahilleri de bir harika. Özellikle İstanbul halkının yoğun ilgi gösterdiği kamp alanları, bu nedenle hafta sonlarında çekilmez olabiliyor. Yaz mevsiminde gelecekseniz, hafta sonlarında kesinlikle gelmeyin. Öyle ki, yaz mevsiminde hafta içi günlerde bile Kerpe ve Kefken, bir hayli kalabalık olabiliyor.
Özel bir işletme bünyesinde de yapabilir veya sahilde uygun gördüğünüz bir alana da çadırınızı kurabilirsiniz. Bölgenin kalabalık olmasının nedeni aslında kamp yapmak için gelenler değil pikniğe gelenler. Suriyeli nüfusunun da artması ile beraber, yavaş yavaş kaybedecek gibi görünüyoruz burayı.
Ayder Yaylası (Rize)
Türkülere bile konu olmuş olan Ayder Yaylası, Türkiye’nin en temiz havasına sahip desek, çok da abartmış olmayız. Kayın ve ladin ağaçları ile kaplanmış doğası, muhteşem bir manzarayı da size armağan ediyor. Ücretli camping işletmeleri mevcut olsa da hiçbir ücret ödemeden de herhangi bir yere kurulabiliyorsunuz.
Karadeniz inanı oldukça sıcak kanlı diyebilirim, kampçıları iyi karşılıyorlar. Yeşilin istisnasız her tonunun bulunduğu Ayder Yaylası, huzur ve sakinlik isteyenler için kesinlikle tercih sebebi olmalı. Elbette Karadeniz’de olduğunuzu da unutmayın. Karadeniz demek ne demektir? Doğru bildiniz, yağmur demektir. Yanınızda yağmura uygun kıyafetler getirmeyi ihmal etmeyin.
Molla Yakup Çayırı (Kocaeli)
Çayır’ın belki de tek olumsuz yanı, içme su kaynağının olmaması. Marmara Bölgesi’ne yakın olması ve buna rağmen kalabalık olmaması ise en büyük avantajı. Bu kalabalığın olmaması elbette alt yapısının olmaması nedeni ile gerçekleşiyor.
1 günden fazla kalmanızı önermiyorum. Su, elektrik, market vs. hiçbir şey yok, her şeyi kendinizin getirmesi gerekiyor.
Dedegöl (Isparta)
Isparta’dan başka bir kamp alanı. Dedegöl Dağı’nın muhteşem manzarası eşliğinde, sakin ve huzurlu bir kamp yapabiliyorsunuz. Çevrede birçok mağara ve yayla da kesinlikle gezilmeye değer. Kendinize bir rota oluşturarak, kamp dönüşü veya gidiş yolunda bu harika turistik mekanları da gezebilirsiniz.
Kamp alanında adeta oksijen yönünden kendinizi doyuracaksınız. Bölgeye gelen kampçılar, dağ bisikleti veya tırmanışı gibi sportif aktivitelere ilgi gösteriyor. Sadece doğa yürüyüşü yaparak da bölgeyi keşfedebilir hem de harika bir gün geçirmiş olabilirsiniz.
Kümbet Yaylası (Giresun)
Giresun’un Dereli ilçesinde yer alan yayla, yerli halk tarafından hafta sonlarında yoğun ilgi görmektedir. Karadeniz’in çevre ilçe ve ilçelerinden de talep olması, yaz aylarında yaylanın bir hayli kalabalık olmasını sağlıyor.
Kamp alanı oldukça geniş ve ücretsiz, ayrıca çevrede market ve tuvalet gibi temel ihtiyaçların karşılanabileceği olanaklar bulunuyor. Kümbet Yaylası, her sene yaz aylarında oldukça eğlenceli festivallere ve şenliklere de ev sahipliği yapıyor. Sakin bir kamp isteyenler için önermiyorum fakat kamp yaparken bir yandan da eğlenmek isteyen ziyaretçiler, planlarını yapmadan önce festival takvimine bir göz atabilirler.
Pürenli Yaylası (Bolu)
Bolu’nun henüz yeni keşfedilen ve yavaş yavaş tanınan yayları arasında bulunan Pürenli, festival dönemleri haricinde sakin ve çok da kalabalık olmayan bir kamp alanı. Aileniz veya arkadaşlarınız ile buraya gelerek güvenle kamp yapabilirsiniz.
Altın Kamp (Balıkesir)
Balıkesir için kamp alanları cenneti desek herhalde abartmış olmayız. Şehrin en güzel alanlarından birisi olan Edremit Körfezi’ne kıyı olan Burhaniye Kasabası’nda yer alan Altın Kamp işletmesinin oteli de bulunuyor.
Kendi çadırlarınızı getirebilir veya işletmenin temin ettiği çadırları da kiralayabilirsiniz.
Yenice Ormanları (Karabük)
Orman içerisinde bulunan Eğriova Göleti çevresi, çadır kampı için oldukça verimli. Çevrede hiçbir alt yapı veya tesis bulunmuyor. Doğa ile baş başa olacağınız için her açıdan tedarikli olmanızda fayda var. Geceleri havanın serinleyeceğini de unutmayın, mutlaka sizi sıcak tutacak kıyafetler ve ekstra battaniyeler aracınızda dursun.
Su, yiyecek de kaç gün kalcaksanız, fazlası ile yanınızda bulunmalı. Bu konu çok önemli zira 1 şişe bile su alabileceğiniz hiçbir yer yok.
Kabatepe (Çanakkale)
Kabatepe Orman Kampı içerisinde, çok geniş kamp alanları mevcut. Buradaki işletmeler bir hayli gelişmiş durumda, lokantalar ve marketler mevcut. Siz yine de tedarikli gitmeyi ihmal etmeyin. Bir kampçı her zaman fazlasıyla her koşula hazırlıklı olmalıdır.
Çobankaya (Bursa)
Muhteşem bir doğanın içinde yürüyüş yapmaya hazır mısınız? Uludağ’ın yamaçlarında bulunan Çobankaya, kamp alanları ve yürüyüş rotaları ile meşhur. Kış ayları hariç, yılın her döneminde bölgeye giderek kamp yapabilirsiniz.
Festival takvimini takip ederek, kamp serüveninizi daha da eğlenceli hale getirebilirsiniz. Türkiye’nin çok az yerinde görebileceğiniz muhteşem bir manzara sizi bekliyor olacak.
Geyikbayırı (Antalya)
Türkiye’nin en büyük kaya tırmanışı sahasına ev sahipliği yapan Geyikbayırı, Antalya’nın Konyaaltı mevkiinde konumlanmıştır. Burada ücretli ve ücretsiz kamp alanları bulunuyor. Tesis yok fakat en yakın köyden gıda ve su ihtiyaçlarınızı karşılayabiliyorsunuz. Yine de ekstra vakit kaybetmemek adına ihtiyaçlarınızı yanınızda bulundurmanızda fayda var.
Belgrad Ormanı (İstanbul)
İstanbul’a yakın kamp yerleri arasında en çok tercih edilenlerden birisi de elbette meşhur Belgrad Ormanları. Kumburgaz’da yer alan ormana araç ile giriş ücreti 10 lira. Bisiklet veya yaya olarak girmeniz durumunda hiçbir ücret ödemiyorsunuz. Kamp yapmadan önce girişteki görevlilerden izin almanız gerekmektedir.
Akgöl (Sinop)
Türkiye’nin belkide en sakin ve huzurlu şehri olan Sinop, aynı zamanda Türkiye’nin en mutlu insanlarının yaşadığı bir kentimiz. Ayancık mevkiinde yer alan Akgöl çevresi, ücretsiz kamp yapabileceğiniz bir yer. Orman içerisinde işletme mevcut, su gibi temel ihtiyaçlarınızı buradan temin edebilirsiniz. Siz yine de her ihtimale karşı tedarikli olmaya çalışın.
Çündüre Şelalesi (Antalya)
Serik’te yer alan Çündüre Şelalesi aynı zamanda Uçansu Şelalesi olarak bilinmektedir. Resimden de gördüğünüz gibi inanılmaz bir manzaraya sahip olan şelale bölgesine, sadece araç ile ulaşım mümkün. Bahar ve yaz aylarında kamp yapabilirsiniz fakat ben suyun daha çok olduğu Bahar aylarını tercih ediyorum.
Yol biraz bozuk. Altı yere yakın arabalar ve acemi sürücüler için pek uygun değil. Su ve gıda alımı yapabileceğiniz bir yer yok. Tedarikli gitmek gerekiyor.
Kapadokya (Nevşehir)
Göreme’de yer alan Kapadokya, her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turistik adeta akın attığı bir yer. Kamp konusunda ise genelde pek bilgi yoktur zire herkes Kapadokya dendiği zaman hayaline balonları getirir.
Bilinenin aksine Kapadokya, kamp için çok elverişli bir bölge. Özel işletmelerde çadır kiralayabilir veya kendi çadırınız ile hiçbir ücret ödemeden Göreme bölgesindeki kamp alanlarına kurulabilirsiniz.
Cennet Koyu (Muğla)
Türkiye’nin en seçkin turizm bölgesi olan Bodrum zaten kendi bir cennet iken, içerisinde de bir saklı cenneti barındırmaktadır. Bodrum’un kesinlikle en düzel bölgelerinden birisi olan Cennet Koyu, sıcak denizi ve harika manzarası ile insanı gençleştiren cinsten bir huzur alanı. Bölgede hiç işletme olmadığı için çadırınızı ve diğer tüm gereksinimleri, yanınızda götürmeniz gerekiyor. Su da yok, mutlaka kalacağınız süreyi hesaplayarak, yeterli suyu aracınızda bulundurun.
Maden Koyu (Antalya)
Yaz aylarında Antalya’nın sakin bir bölgesi olduğuna muhtemelen kimse inanmaz fakat yeni keşfedilen Maden Koyu, böyle bir yer. Sessiz ve sakin kamp yapmayı sevenler için kesinlikle çok uygun olan Maden Koyu, ücretsiz kamp yapabileceğiniz bir yer.
Bölgede market gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz işletmeler yok. Dediğim gibi yeni keşfedildi ve zaten güzelliği de buradan geliyor. Sadece araç ile ulaşılabiliyor ve yolları da pek iyi değil.
Güver Uçurumu Kanyonu (Antalya)
Antalya’nın bana göre en güzel 5 noktasından biri. Döşemealtı bölgesinde yer alan bu kanyon, oldukça dik ve tehlikeli fakat çadır kurmak için de çok uygun alanlar var. İşletme olmadığı için insanlar maalesef çoğu zaman kamp yaptıkları yerleri çok pis bırakıyorlar. Bazen en güzel yerde kamp yapabilmek adına, birkaç saatinizi bölgeyi temizlemeye ayırmanız gerekebiliyor.
Gökçetepe (Edirne)
İstanbul’a yakın olması sebebiyle çok tercih edilen Gökçetepe Tabiat Parkı, Edirne’nin Keşan ilçesinde yer almaktadır. Hafta sonları oldukça kalabalık olduğu için kafa dinlemek veya doğanın sesini dinlemek söz konusu değil. Hafta içi günlerde ise tam tersi, harika bir atmosfer var.
Sahilde kısıtlı imkanları olan bir market var, ücretler pahalı olduğu için tedarikli gelmekte fayda var. Tuvalet mevcut fakat pek kullanışlı değil diyelim.
Gito Yaylası (Rize)
Çok az kişi tarafından bilindiği için alt yapı veya herhangi bir tesisleşme bulunmuyor. Suyunuzu bile kendiniz götürmek zorundasınız fakat el değmemiş olması, bir o kadar da harika bir doğaya sizi bırakmış oluyor. Adeta bulutların üzerinde kamp yapıyormuş gibi hissedeceksiniz.
Türkiye’nin en iyi ve en sakin kamp yapılabilecek yerlerini derledik. Siz okurlarımızdan istediğimiz ise kendi kamp tecrübelerinizi ve kamp yeri tavsiyelerinizi hemen aşağıdan bizimle paylaşmanız. Bu sayede içeriğimiz de daha zengin ve insanlara faydalı hale gelecektir. Fotoğraflarınızı bize iletirseniz, içerik içinde kesinlikle paylaşacağımızdan da emin olabilirsiniz.
Başlıklar
- 1 Yedigöller Milli Parkı (Bolu)
- 2 Kerpe Kartal Kayalıkları (Kocaeli)
- 3 Köyceğiz Gölü (Muğla)
- 4 Sülüklü Göl (Bolu)
- 5 İnbükü Ormanı (Aydın)
- 6 Kazdağları (Balıkesir)
- 7 Aytap Antik Kenti (Antalya)
- 8 Kelebekler Vadisi (Muğla)
- 9 Ölüdeniz (Muğla)
- 10 Su Uçuran Şelaleleri (İzmir)
- 11 Kilimli Göl (Bursa)
- 12 Yazılı Kanyon (Isparta)
- 13 Akyaka Ormanı (Muğla)
- 14 Frig Vadisi (Afyonkarahisar)
- 15 Köprülü Kanyon (Antalya)
- 16 Çubucak Orman Kampı (Muğla)
- 17 Akçakese (İstanbul)
- 18 Akyaka Orman Kampı (Muğla)
- 19 Dalyan (Muğla)
- 20 Saroz Körfezi (Edirne)
- 21 İğneada Longoz Ormanları (Kırklareli)
- 22 Akbük Doğa Kampı (Muğla)
- 23 Salda Gölü (Burdur)
- 24 Nemrut Dağı (Adıyaman)
- 25 Azmakbaşı Camping (Muğla)
- 26 Atikhisar Barajı (Çanakkale)
- 27 Bafa Gölü (Milas)
- 28 Ada Camping (Ayvalık)
- 29 Korsan Koyu (Antalya)
- 30 Kömür Limanı (Çanakkale)
- 31 Torkul Gölü (Düzce)
- 32 Kabak Koyu (Muğla)
- 33 Balık Gölü (Artvin)
- 34 Hacıllı Şelalesi (İstanbul)
- 35 Badara Yaylası (Rize)
- 36 Çamardı (Niğde)
- 37 Kaçkarlar (Rize)
- 38 Karagöl (Artvin)
- 39 Şavşat (Artvin)
- 40 Şahinkaya Kanyonu (Samsun)
- 41 Kıbrıs Köyü Kanyonu (Ankara)
- 42 Kaynaklar (İzmir)
- 43 Adrasan (Antalya)
- 44 Gargara Doğal Tatil Kampı (Çanakkale)
- 45 Aladağlar Camping (Niğde)
- 46 Kerpe ve Kefken (Kocaeli)
- 47 Ayder Yaylası (Rize)
- 48 Molla Yakup Çayırı (Kocaeli)
- 49 Dedegöl (Isparta)
- 50 Kümbet Yaylası (Giresun)
- 51 Pürenli Yaylası (Bolu)
- 52 Altın Kamp (Balıkesir)
- 53 Yenice Ormanları (Karabük)
- 54 Kabatepe (Çanakkale)
- 55 Çobankaya (Bursa)
- 56 Geyikbayırı (Antalya)
- 57 Belgrad Ormanı (İstanbul)
- 58 Akgöl (Sinop)
- 59 Çündüre Şelalesi (Antalya)
- 60 Kapadokya (Nevşehir)
- 61 Cennet Koyu (Muğla)
- 62 Maden Koyu (Antalya)
- 63 Güver Uçurumu Kanyonu (Antalya)
- 64 Gökçetepe (Edirne)
- 65 Gito Yaylası (Rize)
Cevap Bırak