En İyi Saç Ekimi Yöntemi Hangisi? FUT ve FUE Nasıl Yapılır?
Saç dökülmesi, günümüzdeki en yaygın şikayetlerden birisidir. Saç ekimi ise bu dökülmeden etkilenmeyen bölgelerden saç köklerinin alınıp, saçın daha az bulunduğu veya hiç bulunmadığı alanlara aktarılmasını içeren cerrahi bir operasyonu tanımlamaktadır. Kellik, özellikle erkeklerde ortaya çıkmaktadır ve genelde genetik faktörler nedeni ile gerçekleşmektedir.
Elbette yanık veya farklı dış etkenlerden dolayı da kişi, saç kayıplarına uğramış olabilir. Saç ekimi tedavisinin amacı, herhangi bir sebeple gelişmiş olan kelliğe kalıcı çare bulmaktır. İşlem, genelde olumlu sonuçlar vermektedir ve ekilen saçlar da, normal olarak büyümelerine devam etmekte ve çoğu kişide ömür boyu kullanım avantajı sağlamaktadır.
Günümüzde en çok FUE yöntemi, kellik şikayeti olan kişilere uygulanmaktadır. Uzun ve zor bir ekim süreci hastaları beklese de, çok acılı bir tedavi şekli değildir. Öncelikle kafa derisine hiçbir şekilde kesik atılmaması, büyük bir avantajdır. Ekim sonrasında kişinin kafasında hiçbir iz kalmamaktadır. FUE yöntemi ile beraber ek tedavilerin önemsenmesi ve kişinin hekim önerilerine uygun yaşaması, özellikle ilk 6 ayda saçların tekrar dökülüp, dökülmeyeceği konusunda belirleyici olmaktadır.
Saç Ekimi Nedir?
Saç dökülmesini kalıcı bir şekilde tedavi etmeyi amaçlayan işlemler bütünüdür. Saç ekimi, ancak aynı kişiden kök alınarak yapılabilmektedir. Başkasının saç teli, bir başkasında yaşam şansı bulamaz. Verici alan, saçın en yoğun olduğu alandan seçilir ki bu %99 ense ve başın arka bölümüdür. Saç seyrelmesi ise erkek tipi kellik şikayetinde gördüğümüz başın üst bölümünde gerçekleşmektedir. Elbette kellik, kişiden kişiye göre değişebilir ve farklı noktalarda da ortaya çıkabilir.
Saç dökülmesine karşı genetik olarak dirençli olan kıl kökleri, insanların büyük bölümünde ensede ve kulak yanlarında bulunmaktadır. Gelişen tıp teknolojileri sayesinde artık göğüs, sakal ve bacak kılları da saç ekiminde kullanılabilmektedir.
Saç Ekimi Kimlere Yapılabilir?
Genetik kaynaklı kelleşen, yanık veya dış etkenlerden dolayı yara izi kalan, yüz gerdiren, beyin ameliyatı geçiren, bir enfeksiyon sonucu bölgesel kıl kaybı yaşayan ve saçların aşırı gerilmesi durumu olan traction alopesisi durumunu yaşayan kişilere, saç ekimi yapılabilmektedir.
25 yaş öncesi kişilere saç ekimi yapılmamalıdır. Saç ekimi sadece erkeklere değil, kadınlara da yapılabilmektedir. Bazı yöntemler ile artık saçların ekim öncesi kazınması gerekmez, bu da kadınlar için önemli bir avantajdır. 25 yaşından önce önerilmeyen saç ekimi, aynı şekilde 75 yaş sonrası yaşlı insanlara da önerilmemektedir.
Saç ekimi yapılabilmesi için kişinin sağlıklı olması gerekir. Buna ek olarak verici saç kaynaklarının da verimli olması şarttır.
Saç ekimi yapılacak olan kişinin şeker hastalığı, yüksek tansiyon, böbrek yetmezliği gibi hastalıklarının olmaması gerekir. Kemoterapi ilaçlarının neden olduğu veya saçkıran dolayısı ile dökülen saçlar için de ekim yapılamaz.
Saç Neden Dökülür?
Saç dökülmesinin çok farklı nedenleri olabilir fakat en yaygın olarak görülenler aşağıda listelenmiştir.
- Genetik yatkınlık.
- Hamilelik dönemi.
- Yoğun stres.
- Yanlış beslenme düzeni.
- Kullanılan ilaçların yan etkileri.
- Bir takım hastalıklar.
- Dış etkenler.
- Erkeklerde testosteron eksikliği.
- Hormon düzensizlikleri.
- Menopoz
Saç Ekimi İşlemi Nasıl Yapılır?
Öncelikle ekim yapılacak alan, dikkatlice belirlenir ve öncesinde kişinin saç analizleri yapılır. Hekim, analizler sonucunda kişiye kaç adet greft ekilebileceğini tespit eder. Burada greft sayısını çok belirlemek de doğru değildir zira bu sefer de kaynak bölümünde estetik sorunlar ortaya çıkabilir.
- Kişinin saçları kazınır ve saç derisi özel bir ilaçla iyice temizlenir, böylece enfeksiyon riski düşürülmüş olur.
- Lokal anestezi ile saç derisi uyuşturulur. Kaynak başka bir vücut bölgesi ise orası uyuşturulur.
- Greftler, özel bir solüsyon içerisinde bekletilir.
- Alıcı bölge de lokal anestezi ile uyuşturulur ve saç köklerinin ekileceği minik delikler açılır.
- Açılan deliklere, saç kökleri yerleştirilir.
Saç ekimi, basit bir cerrahi operasyondur ve hastanın yatması genellikle gerekmez. Hastanede kalmak için çok istisnai bir durum olması gerekmektedir. İşlem en az 6, en çok ise 10 saat sürmektedir. Bu süre, greft sayısına ve kullanılan saç ekimi yöntemine göre değişebilmektedir. Saç ekilecek alan çok büyükse ve yeterli greft mevcutsa, ekim işlemi aynı gün içerisinde bitmeyebilir.
Saç ekimi sırasında acı hissedilir mi? sorusu, ekim düşünen herkesin kafasını karıştırmaktadır. Her ne kadar lokal anestezi yapılıyor olsa da, acı hissedilir. Fakat bu acı, saç ekimi esnasında değil bu anestezi iğnelerinin verdiği acıdır. Kafa derisindeki yağ oranı çok az olduğu için her uyuşturma iğnesi, kişiye kola yapılan iğnelere göre birkaç kat daha fazla acı verecektir.
İşlem esnasında acı hissederseniz, kesinlikle hekime veya işlemi uygulayan hemşirelere bu durumu bildiriniz. Bazı tedavilerde uyuşturucu az verilmekte ve hasta, greft kanallarının açılması sırasında acı hissedebilmektedir.
Saç Ekimi Yöntemleri Nelerdir?
Günümüzde iki temel yöntem kullanılmaktadır. Bunlar FUT ve FUE olarak bilinen işlemlerdir. İki yöntemi de kısaca aktaralım.
Foliküler Ünite Transplantasyonu
FUT yöntemi olarak bilinen teknikte, verici bölgedeki saçlar şeritler halinde çıkarılır ve bu şeritler içindeki saç kökleri ayrıştırılarak, alıcı kanalda açılmış olan deliklere eklenir.
Lokal anestezi ile kişi uyuşturulur, ense veya saç kaynağından hekimin belirlediği deri parçası kesilerek çıkarılır. Bu deri parçası genelde en fazla 2 santim olur. Tüm deri parçaları çıkarıldıktan sonra, kesilen yer estetik dikiş yapılarak kapatılır ve bandaj ile sarılır.
Kesilen parçadaki saç kökleri ayrılır ve özel solüsyonda bekletilir. Ekim yapılacak alan da uyuşturulur ve greft sayısı kadar mikro delik açılır. Saç kökleri bu deliklere eklenir ve işlem biter.
FUT yönteminde başın tıraş edilmesi gerekmez, sadece şeritlerin çıkarılacağı alan kırpılır. Verici bölgede, bir yara izi kalır. Yara izi en çok 1 ay içerisinde tamamen geçer.
Foliküler Ünite Ekstraksiyonu
FUE tekniğinde ise saçlar, bir kesi atılmadan tek tek toplanır ve açılan kanallara eklenir.
Tüm kafa tıraş edildikten sonra lokal anestezi yapılır ve özel bir cihaz ile saç kökleri tek tek çıkarılır. Kafa derisine açılan mikro deliklere, alındıktan sonra özel bir solüsyonda bekletilen saç kökleri ekilir ve işlem tamamlanır.
FUE yöntemi, en etkili ve en iyi saç ekimi yöntemidir. Dikişsiz olması sayesinde, yara izi oluşturmaz ve daha çok greft ekimi olanağı sağlar. FUT yöntemi artık biraz eskide kalmış, FUE yöntemi ise her geçen gün kendini geliştirmektedir.
FUE yönteminde mikromotor kullanılarak saç kökleri çekilmektedir. Motorun ucuna takılan pançlar, saç kökünün etrafındaki deriyi yuvarlak bir şerit halinde keser. Bu da saç kökünün yerinden oynamasına neden olur ve bir cımbız ile rahatlıkla çekilir. Burada kullanılacak panç büyüklüğü önemlidir. Burada saçın ince telli mi yoksa kalın telli mi olduğuna bakılmaktadır.
Robotik FUE Nedir?
Saç köklerinin alınması işleminin bir robot ile yapılma işlemidir. Doktor tarafından yönetilen bu medikal cihaz sayesinde, saç köklerinin daha az zarar görmesi hedeflenmektedir. Cihazın özel uçları, saç köklerinin çevresini en ideal şekilde keser ve kökü çıkararak özel bir hazne içerisinde biriktirir.
Bu yöntem sadece saç rengi güçlü, siyah ve kahverengi olan kişilerde uygulanabilmektedir. Saç teli çok ince olan kişilerde de uygulanması önerilmemektedir.
DHI Saç Ekimi Nedir?
Saç köklerinin en az zarar gördüğü yöntemdir. Burada çok ince uçlu ve bir kalem kullanılır. Bu kalem saçı yerinden söker ve içerisinde biriktirir.
Verici alana tekrardan bir delik açmaya gerek kalmadan, direkt aynı şekilde eker. Bu yöntem aynı zamanda kanalsız saç ekim yöntemi olarak bilinmektedir. Saç kökleri, DHI yönteminde diğer tekniklere göre çok daha az dışarıda kaldığı için köklerin daha güçlü olması da sağlanmış olmaktadır.
FUE Saç Ekimi Faydaları Nelerdir?
En faydalı tekniği FUE olarak belirledik, peki neden? İşte FUE tekniğinin avantajları.
- Saç ekimi sonrasında hastada ağrı görülmez.
- Kesi olmadığı için iz bırakmaz. Çok nadiren küçük izler kalır fakat saçlar kazınmadığı müddetçe bu izler de görülmez.
- Saçlar çok daha kısa sürede toparlanır ve 2. bir operasyon da rahatça yapılabilir.
- Verici bölge olarak sadece baş değil göğüs, sakal, bıyık ve kaş gibi alanlarda kullanılabilir. Aynı şekilde bu alanlara da ekim yapılabilir.
Tedavi Sonrası Saçlar Ne Zaman Çıkar?
Saç ekimi sonrasında, 1 ay içerisinde ekilen saçların hemen hemen tamamı dökülür. 3 ay sonra yeni saçlar çıkmaya başlar ve 6. aya doğru bir sıklık görülür. Kesin sonuç için ise hastadan hastaya göre değişse de 18 ay beklemek doğru olacaktır.
Saç Ekimi Öncesinde Neler Yapılmalıdır?
Cesaretinizi topladınız ve artık saç ekimi yaptırmaya karar verdiniz. Bu basit gibi görünse de ciddi bir süreçtir. Ekim öncesinde doğru yolları izleyerek, bu süreci en verimli şekilde geçirebilirsiniz.
- Kalp, şeker veya tansiyon ilacı kullanıyorsanız, ekimi yapacak olan uzmana bunu mutlaka bildiriniz.
- Ameliyattan 15 gün önce, aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçları tüketmeyi bırakınız. Aynı şekilde kanamayı artırabilen E ve B vitamin takviyelerini de bırakınız.
- Ekim öncesinde, 1 ay boyunca sigara ve alkolü bırakınız. Kafeinli içeceklerden de aynı şekilde uzak durunuz.
- Ameliyat öncesinde saçınızı temizleyiniz. Kimyasal hiçbir ürünü kullanmayınız.
- Saç ekimi, 10 saate kadar sürebilmektedir. Bu nedenle operasyona tok gelmeyi unutmayınız.
- Ameliyat sonrasında, bitkin olmanız muhtemeldir. Bu nedenle mutlaka sizi geri götürecek birileri olmalıdır veya kliniğin bu yönde bir servisi olmalıdır.
- Ameliyata, rahat elbiseler ile geliniz. 10 saat boyunca yatış pozisyonunda olacağınızı unutmayınız. Özellikle yaz mevsiminde saç ekimi yaptıracaksanız, rahat bir şort ve tişört giymenizi öneriyorum.
Saç Ekimi Sonrasında Neler Yapılmalıdır?
Saç ekimi işlemi, aslında sürecin en zor kısmı değildir. Bu sürecin en zor kısmı, ekim sonrasında hastaya düşmektedir.
Özellikle ilk ay, saçların tutunması sürecidir ve azami dikkat gösterilmesi gerekmektedir. Yeni saç ekimi yaptırmış iseniz mutlaka aşağıdaki maddeleri dikkatlice okuyunuz.
- Kafanızı gelebilecek her türlü darbeye karşı koruyunuz. Oyuncak dahi olsa hiçbir topa kafa atmayın.
- Saçlarınızı, ilk 3-4 gün yıkamayın ve hiçbir şekilde su değdirmeyin. Yıkama için ise doktor tarafından önerilen losyon ve özel şampuanları kullanın. İlk yıkama genelde klinikte doktor veya hemşireler tarafından yapılacaktır.
- Yıkama sonrasında fön makinesi kullanmayın. Pamuklu bir havlu ile çok nazikçe kurulayın.
- İlk ay boyunca sırt üstü yatın. Küçük ve sert bir yastık işinizi görecektir.
- İlk ay boyunca sadece düğmeli kıyafetler giyin. Başınızdan çıkaracağınız elbiseler, saç ekimi yapılan bölgeye zarar verebilir.
- Saç ekilen bölgeyi, yağmurdan güneşten ve toz gibi dış etkenlerden koruyun. Bunun için ekim bölgesine temas etmeyecek bir şapka kullanmanız gerekebilir.
- Sauna, hamam, havuz veya deniz gibi ortamlardan uzak durun.
Saç ekimi hikayeniz nedir? Saç ekimi hakkında soracağınız tüm soruları, aşağıdaki yorum kutucuğu ile bize gönderebilirsiniz.
Başlıklar
- 1 Saç Ekimi Nedir?
- 2 Saç Ekimi Kimlere Yapılabilir?
- 3 Saç Neden Dökülür?
- 4 Saç Ekimi İşlemi Nasıl Yapılır?
- 5 Saç Ekimi Yöntemleri Nelerdir?
- 6 Foliküler Ünite Transplantasyonu
- 7 Foliküler Ünite Ekstraksiyonu
- 8 Robotik FUE Nedir?
- 9 DHI Saç Ekimi Nedir?
- 10 FUE Saç Ekimi Faydaları Nelerdir?
- 11 Tedavi Sonrası Saçlar Ne Zaman Çıkar?
- 12 Saç Ekimi Öncesinde Neler Yapılmalıdır?
- 13 Saç Ekimi Sonrasında Neler Yapılmalıdır?
Cevap Bırak