Epidural Ne Demek?
Epidural bir anestezi yöntemidir ve hastaya sırt bölgesinden yapılmaktadır. Burada anestezi ilacı, omurgaya verilmektedir. Popüler hale gelmesi ise doğum öncesinde kullanılması ile gerçekleşmiştir. Normal doğum yapacak olmasına rağmen acı çekmekten korkan anne adayları, epidural yaptırmak istemekte ve o nedenle epidural ne demek ve zararları var mı konusunda merak içinde bulunmaktadır. Bugün bu konudaki tüm merakınızı gidereceğimizden emin olabilirsiniz.
Epidural Ne Demek?
Günümüzde doğum yapan kadınların yarısından fazlasına, epidural anestezi uygulanmaktadır. Anestezi yapılan bölge tamamen uyuşur ve anne adayı doğum esnasında hiçbir şey hissetmez. Anestezi genel olarak, kişi oturur pozisyonda iken sırtından yapılır. Öncelikle omur iliği koruyan zarın dışındaki epidural alana kateter yerleştirilir ve bu kateter aracılığı ile de gerekli ilaçlar verilerek, hastanın doğum esnasında ağrı hissetmemesi sağlanır.
Bölgesel bir anestezidir, vücudun alt yarısını etkiler. Ameliyat sonrasında da acıyı engellemek için gerekli ağrı kesiciler yapılacaktır.
Epidural Neden Yapılır? Zorunlu Mudur?
Epidural zannedildiği gibi sadece doğumlarda yapılmamaktadır. Fıtık veya fistül gibi ameliyatlarda da tercih edilmektedir. Cerrahlar, çeşitli operasyonlarda da gerekli gördükleri takdirde, bu bölgesel anestezi yöntemini kullanmaktadır. Epidural aşağıdaki operasyonlar ve tıbbi durumlar için uygulanmaktadır.
- Omurilik çevresi yaralanmaları,
- Sebebi bilinmeyen ve omur bölgesinde olan ağrıların tedavisi,
- Spinal ameliyat sonrasında, sırt ve bacak ağrısı,
- Omurga darlığı,
- Boyun fıtığı,
- Sezaryen ve normal doğum,
- Kalça ve diz ameliyatları,
- Rahim alınması,
- Kasık fıtığı,
- Rektum ve makat ameliyatları,
- Böbrek ve prostat ameliyatları.
Epidural Faydaları Nelerdir?
Epiduralin amacı, omuriliğin beyne gerekli sinyalleri göndermesini engellemektir. Bu sayede operasyon esnasında, hasta hiçbir şey hissetmez. Bu işleme epidural sinir blokajı adı da verilmektedir. En büyük faydası, hastaya genel anestezi yapılmadan birçok operasyonun gerçekleştirilebiliyor olmasıdır. Genel anestezi yapılmadığı için hasta bilincini kaybetmeyecek ve psikolojik olarak bu durumdan olumsuz etkilenmeyecektir.
Ağrısız Doğum Nasıl Olur?
Epidural anestezi, doğumdan hemen önce uygulanmaktadır. Rahim kasılmaları düzenli hale gelip, serviks açıklığının 4 santimetre kadar açılması beklenmelidir. Eğer ikiz veya daha çok bebek doğumu söz konusu ise, açıklık daha da düşük olabilir. Bu açılma sonrasında aktif doğum eylemi başlamıştır ve epidural uygulanmasından sonra eğer sezaryen zorunlu görülürse, tekrar bir anesteziye ihtiyaç olmayacaktır.
Doğum öncesinde kateter, L3-L4 veya L4-L5 aralığına yerleştirilir ve anestezi enjekte edilir. Burada ilaç dozu önemlidir, diğer ameliyatlar gibi yüksek doz verilmemelidir. Bu sayede, anne ıkınabilecek ve rahim kasılmalarını hissedebilecek kadar ağrı eşiğinde olacaktır.
Epiduralin Avantajları Nelerdir?
- Genel anestezi esnasındaki kan pıhtı oluşumu riski, epidural anestezi de çok daha düşüktür,
- Cerrahi operasyon sonrasında da etkisi süreceği için ağrı kesici kullanımı düşer,
- Cerrahi operasyon sonrasında, kişinin bir süre daha dinlenebilmesini sağlar,
- Uzun doğumlarda annenin tükenmesinin önüne geçer, anne aktif olarak doğum eylemine uzun süre yardımcı olabilir,
- Sezaryen sonrası ağrıların hissedilmemesini sağlar,
- Anne bebeğini doğar doğmaz görme imkanına kavuşur,
- Annenin doğum stresi azalacağı için daha rahat bir doğum gerçekleşir.
Epidural anestezi ile doğumun iyi geçmesi için dozun çok iyi ayarlanması gerekir. Bu sayede anne rahim kasılmalarını hisseder ve rahat doğurur.
Epidural Öncesinde Neler Yapılır?
- Anestezi öncesinde, yan etkileri minimuma indirmek için bazı hazırlıkların yapılması zorunludur. Bu ön hazırlıklar, aşağıda listelenmiştir. Epidural anestezi, bir anestezi uzmanı tarafından yapılmalıdır.
- Hastaya steril ameliyat kıyafetleri giydirilmelidir.
- Lavman yapılarak, ameliyat veya doğum öncesinde bağırsakların boşaltılması sağlanmalıdır.
- Operasyondan en az 8 saat önce, hastanın yemek yemeyi bırakması önemlidir.
- Doktorunuz, kullandığınız tüm ilaçları bilmelidir. Bazı ilaçlar pıhtılaşma önleyici etki gösterebilir, bu ilaçların kesilmesi gerekmektedir.
- Doktorunuz, operasyon öncesinde kan testi talep edebilir.
Epidural uygulanması yaklaşık olarak 5-10 dakika sürmektedir. Hastada etkisini göstermesi ise 15 dakika kadar almaktadır. Toplam etki süresi ise ilacın uygulandığı süre kadardır. Operasyon uzar ise ilaç gönderimi devam ettirilerek, epidural anestezinin etkisi de sürdürülür.
Epidural Zararları Nelerdir?
- Çok nadir olsa da, kalıcı sinir hasarına yol açabilir.
- Kateterin yerleştirildiği alanda, geçici sinir hasarı oluşabilir.
- Doğumdan sonra hasta tek başına yürüyemez, bu birkaç saat sürebilir.
- Doz iyi ayarlanamaz ise anne ıkınamayabilir, bu da doktorun sezaryen kararı almasında etkili olur.
- Nadir de olsa hasta şiddetli bir baş ağrısı yaşayabilir. Baş ağrısı giderek şiddetlenirse, vücuttan kan alınıp epidural boşluğa verilerek, kan yaması işlemi uygulanmalıdır.
- Kan basıncı aniden düşebilir. Basınç seviyesi, bebeğe yeterli kan gittiğinden emin olmak adına sürekli takip edilmelidir.
Epidural Bebeğe Zarar Verir Mi?
Anne adaylarının doğal olarak en çok merak ettiği soruların başında, bu anestezi işleminin bebeğe zarar verip vermeyeceği konusudur. Bazı araştırmalara göre, bu işlemin bebekte solunum depresyonu veya kalp hızında yavaşlama gibi neticelere yol açtığı tahmin edilmektedir. Henüz bebeğe direkt bir zararı olduğu gözlemlenmemiştir.
İlacın yüksek dozda verilmesi durumunda, beklenmeyen sonuçlar gözlenebilir. Bazı olgulara göre, epidural işleminin bebek doğduktan sonra bebeğin emme gücünü azalttığı düşünülmektedir. Diğer olumsuz etki ise bebeğin doğum esnasında uyuşma nedeni ile hareketlerinin yavaşlamasıdır.
Epidural ve Bel Ağrısı
Doğum sonrasında, katerer takılan bölgede geçici bir sırt ağrısı ortaya çıkabilir. Bu ağrının kronik hale dönüşmediği, tıp dünyasınca kabul edilmiştir. Kadınlar, genel olarak bu ağrıyı takıntı haline getirdikleri için ağrı kronik hale dönebilir. Ayrıca doğum öncesinde kronik bel ağrısı bulunan fakat eşiği zayıf olan ağrılar, epidural sonrasında daha şiddetli bir şekilde nüksedebilir. Doğum esnasında çok fazla hareket ettirilen hastaların bel ağrıları da daha uzun sürmektedir.
Epidural Kimlere Yapılamaz?
- Doğum çok hızlı gelişirse, ilacı vermeye vakit olmayacaktır.
- Anestezi uzmanı, bazı durumlarda epidural boşluğu bulamayabilir.
- Kan enfeksiyonu olan hastalara yapılamaz.
- Sırt veya bel bölgesinde enfeksiyon rahatsızlığı bulunan kişilere uygulanamaz.
- Şeker hastaları.
- Hastada aktif kanama durumu.
- Trombosit sayısında düşüklük.
- Kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler.
- Anestezi esnasında kullanılacak ilaçlara alerjisi olan kişiler.
Epidural Sonrasında Neler Yapılmalıdır?
Anestezi, lokal olarak da yapılıyor olsa vücut için ağır bir etkiye sahiptir. Bu etkilerden kurtulmak için aşağıdaki maddeleri uygulayabilirsiniz.
- Bol sıvı tüketiniz,
- Ağır kaldırmayın ve fiziksel aktivitelerden kaçının,
- Belinizi çok iyi koruyun, etrafınızdakilerden yardım isteyin,
- Tek başınıza bir süre yürümeyiniz,
- İşlem sonrasında en az 2 gün, tam istirahat yapılmalıdır,
- Hapşırma ve öksürme durumunda, dikişlere yastıklar ile destek yapılmalıdır.
Epidural konusunda sizleri bilgilendirmeye çalıştık. Eğer normal doğum yapmayı düşünüyorsanız, epidural konusunda doktorunuzdan çok detaylı bilgilendirme alınız. Sadece ağrı çekmemek için epidural yaptırmanızı, biz önermiyoruz. Anne vücudu, doğal yollar ile doğum yapabilecek şekilde tasarlanmıştır. Doğum sancıları, çoğu zaman 1-2 saatlik bir süreçten ibarettir. Epiduralin yapılma aşamaları, yapım sonrasında en az 2 gün dinlenme gerektirmesi ve yan etkileri de göz önünde bulundurulduğunda, zorunlu olmadıkça gerekli bir işlem değildir.
Elbette epidural anestezi gerekliliği, hastanın o anki tıbbi durumuna göre değişecektir. Bu konuda kararı, doktorunuza bırakınız. Siz sadece iki seçenek de doktorunuz tarafından size bırakıldığı aşamada, normal doğumu tercih edebilirsiniz. Çok büyük korkularınız var ise ve doğum esnasında panik yapacağınızı düşünüyorsanız, elbette epidural günümüzdeki en güvenli anestezi yöntemlerinden bir tanesidir.
Başlıklar
- 1 Epidural Ne Demek?
- 2 Epidural Neden Yapılır? Zorunlu Mudur?
- 3 Epidural Faydaları Nelerdir?
- 4 Ağrısız Doğum Nasıl Olur?
- 5 Epiduralin Avantajları Nelerdir?
- 6 Epidural Öncesinde Neler Yapılır?
- 7 Epidural Zararları Nelerdir?
- 8 Epidural Bebeğe Zarar Verir Mi?
- 9 Epidural ve Bel Ağrısı
- 10 Epidural Kimlere Yapılamaz?
- 11 Epidural Sonrasında Neler Yapılmalıdır?
Cevap Bırak