Erkeklerde Kanlı İdrar Neden Olur?
İdrardaki kan, erkeklerde birçok yaygın sorunun belirtisidir. İdrarda kan için tıbbi terim hematüridir.
Bu yazıda, erkeklerde hematürinin dokuz olası nedeninin yanı sıra ek belirtileri ve ne zaman doktora görünecekleri hakkında bilgi edinin.
Erkeklerde, idrardaki kan aşağıdakilerden herhangi birinden kaynaklanabilir:
İdrar Yolu Enfeksiyonu
İdrar yolu enfeksiyonları (İYE) idrarda sık görülen bir kan nedenidir. Kadınlarda daha sık görülmelerine rağmen, erkekler de onları geliştirebilir. Erkeklerde İYE için risk faktörleri arasında prostat sorunları ve son zamanlarda kateterizasyon bulunur.
Bakteri, idrarı mesaneden vücuttan dışarı taşıyan tüp olan üretraya girdiğinde ortaya çıkabilir.
İdrarda kana ek olarak, bir İYE belirtileri şunları içerir:
- Acil ve sık idrara çıkma
- Üretrada ağrı veya yanma
- Bulutlu, güçlü kokulu idrar
Nadiren, bir İYE böbrekleri etkileyebilir. Bu durumda, enfeksiyon daha şiddetli olma eğilimindedir ve aşağıdaki ek semptomlara neden olabilir:
- Sırtta, yanlarda ve kasıkta ağrı
- Mide bulantısı ve kusma
- Bir ateş ve titreme
Böbrek ve Mesane Taşları
Kan çok az sıvı ve çok fazla atık içeriyorsa, atık ürünler idrardaki kimyasallarla bağlanabilir, böbrekler veya mesanede sert taşlar oluşturabilir.
Genellikle taşlar idrara çıkacak kadar küçüktür. Daha büyük taşlar böbrekte veya mesanede kalabilir veya idrar yolunun başka bir yerinde sıkışabilir.
Daha büyük taşlar genellikle daha belirgin belirtilere neden olur, örneğin:
- İdrarda kan
- Alt sırt ağrısı iki tarafında
- Kalıcı mide ağrısı
- Mide bulantısı ya da kusma
- Ateş ve titreme
- Bulutlu veya güçlü kokulu idrar
Egzersize Bağlı Hematüri
Egzersiz sonrası hematüri olarak da bilinen egzersize bağlı hematüri (EIH), kişi egzersiz yaptıktan sonra idrarda kan anlamına gelir.
Doktorlar EIH’ye neyin neden olduğuna emin değiller, ancak egzersiz süresi yerine yüksek yoğunluklu egzersiz ile ilişkili olma eğilimindedir. Egzersiz yaparken uygun şekilde nemlendirilmemiş olanların da riski artabilir.
2014 yılında yapılan bir çalışma 491 sağlıklı erişkin katılımcı bir grup EIH oluşumu araştırılmıştır.
Toplam yüzde 12, zaman sınırlamalı 5 kilometrelik bir koşu sonrasında EIH’yi gösterdi. Katılımcılar koşuyu herhangi bir zaman kısıtlaması olmadan tamamladığında bu rakam sadece yüzde 1,3’e düştü ve bu da zamanlanmış koşu sırasındaki çabanın yoğunluğu nedeniyle idrardaki kanın oluştuğunu düşündürdü.
Yazarlar EIH’nin genellikle 3 gün içinde düzeldiğini ve 2 haftadan daha uzun süren herhangi bir kanama için bir doktora görünmeyi önerdiğini belirtiyor.
Büyümüş Prostat
İyi huylu prostat hiperplazisi (BPH), genişlemiş bir prostat için tıbbi terimdir. Prostat, erkek üreme sisteminin bir parçasını oluşturan ve meni üretmeye yardımcı olan bir bezdir. Mesanenin altında ve rektumun önünde oturur.
Büyümüş bir prostat idrar yoluna baskı yapabilir ve idrara çıkmayı zorlaştırabilir. Mesane, idrarı serbest bırakmak için daha fazla çalışarak telafi edebilir, bu da hasara ve kanamaya neden olabilir.
BPH , 51-60 yaşlarındaki yetişkin erkeklerin yaklaşık yüzde 50’sini ve 80 yaşın üzerindeki yetişkinlerin yüzde 90’ını etkiler.
BPH belirtileri şunlardır:
- Acil idrara çıkma ihtiyacı
- Özellikle geceleri sık idrara çıkma
- İdrara çıkmada zorluk
- İdrar yaparken itme veya zorlama ihtiyacı
- Zayıf veya aralıklı idrar akışı
- İdrar yaptıktan sonra bile mesanenin dolu olduğu hissi
- İdrarda kan
Şiddetli vakalarda, BPH’li kişi hiç idrara çıkamayabilir. Bu acil müdahale gerektiren tıbbi bir acil durumdur.
Son Kateterizasyon
Bazı insanlar bir yaralanma, cerrahi veya hastalık nedeniyle idrarı geçmekte zorlanabilir. İdrar sondası (UC) idrarın mesaneden boşaltılmasına yardımcı olan esnek bir tüptür.
Erkeklerde, UC’ler kalıcı veya harici olabilir. Mesaneye üretra yoluyla kalıcı bir kateter yerleştirilir. Birkaç gün veya hafta boyunca mesanede kalabilir.
Harici bir kateter, penise uyan ve idrarı bir drenaj torbasına toplayan bir cihazdır.
Her iki kateter türü de bakterilerin üretraya girmesine ve çoğalmasına izin verebilir ve muhtemelen kateterle ilişkili idrar yolu enfeksiyonuna (CAUTI) yol açar. Bu idrarda kanla sonuçlanabilir.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, hastanelerde alınan İYE’lerin yüzde 75’i kateter kullanımından kaynaklanmaktadır.
Böbreklerde Yaralanma
Glomeruli, böbreklerdeki kanı filtrelemeye ve temizlemeye yardımcı olan küçük yapılardır. Glomerülonefrit (GN), bu yapılara zarar verebilecek bir grup hastalığın terimidir.
GN’li kişilerde, yaralı böbrekler vücuttan atıkları ve fazla sıvıyı çıkaramaz. Tedavi olmadan GN böbrek yetmezliğine yol açabilir. Kronik GN sıklıkla işitme ve görme kaybı olan genç erkeklerde görülür.
Akut GN aniden ortaya çıkar ve aşağıdaki belirtilere neden olabilir:
- Sabah yüz şişlik
- İdrarda kan
- Azalmış idrara çıkma
- Nefes darlığı
- Öksürme
- Yüksek tansiyon
Kronik GN yavaş gelişir. Bazı durumlarda, insanlar birkaç yıl boyunca belirti yaşayamayabilir. Belirti ve belitiler şunlardır:
- İdrarda kan
- İdrardaki protein
- Yüz veya ayak bileklerinde şişme
- Sık gece idrara çıkma
- Kabarcıklı veya köpüklü idrar
İlaçlar
Aşağıdaki ilaçlar hematüriye neden olabilir:
- Kan incelticiler: Bu ilaçlar kan pıhtılarını önlemeye yardımcı olur, ancak warfarin ve aspirin gibi bazı tipler idrarda kana neden olabilir.
- Steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar veya NSAID’ler: Kişi bunları uzun süre kullanırsa, böbreklere zarar verebilir ve idrar testlerinde kanın görünmesine neden olabilir. Bununla birlikte, idrarda görünür kana neden olma olasılığı düşüktür.
- Siklofosfamid ve ifosfamid: Bunlar, idrarda ve mesane ağrısı ve tahrişinde aniden başlayan kanamalı sistite neden olabilecek kemoterapi ilaçlarıdır.
- Sinameki: Bu müshilin uzun süreli kullanımı hematüri ile sonuçlanabilir.
İdrarlarındaki kanın ilaç kullanımından kaynaklandığından şüphelenen herkes, başka bir ilaca geçme veya yan etkileri hafifletme yolları hakkında bir doktorla konuşmalıdır.
Prostat Kanseri
Her 10 erkekten biri yaşamları boyunca prostat kanseri teşhisi alacaktır. Erken tanı ve tedavi ile prostat kanseri genellikle tedavi edilebilir. Bununla birlikte, az sayıda erkek hastalığın erken aşamalarında belirtiler yaşayacaktır, bu nedenle düzenli tarama testlerine katılmak hayati önem taşımaktadır.
Prostat kanseri belirtileri ortaya çıktığında, bunlar BPH’ninkilere benzer olabilir.
Prostat kanserinin ek belirtileri ve belirtileri şunlardır:
- Alt pelvik bölgede donuk ağrı
- Bel, kalça veya üst uylukta ağrı
- Ağrılı boşalma
- Meni kanı
- İştah kaybı
- Açıklanamayan kilo kaybı
- Kemik ağrısı
Prostat kanseri belirtilerinin herhangi birini yaşayan erkekler en kısa zamanda bir doktora gitmelidir.
Cevap Bırak