Ermenistan Gezilecek Yerler – Ermenistan’da Ne Yenir?
Ermenistan’da gezilecek yerlere geçmeden önce, bu küçük ülkeyi biraz yakından tanıyalım. Ermenistan Cumhuriyeti, denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Bağımsızlığını ise 1991 yılında Sovyetler’den ayrılarak ilan etmiştir.
Azerbaycan, Gürcistan, İran, Türkiye ve Nahçıvan ile komşudur. Nüfusu 3 ile 4 milyon arasındadır. Erivan hem en büyük şehri hem de başkentidir.
Ülkenin yakın tarihine bakacak olursak 18. yüzyılın başlarında Ruslar tarafından fethedilmiştir. Normalde bölgedeki ermeni nüfusu %20 dahi değildi fakat Ruslar, İran’daki tüm Ermenileri davet etmiş ve onlara uygun yaşam alanları sağlamıştır. Bu sayede ülkenin nüfusunun yarısından fazla Ermenilerden oluşmuştur. Nüfusun %70’lere varması ise 1. dünya savaşı sonrasında Osmanlı’nın Ermenileri sürmesi ile gerçekleşmiştir. Yani Ermenistan için bir toplama ülke diyebiliriz. Bu zamanlar ülkenin adı zaten Ermenistan olarak değil Ermeni Oblastı olarak geçmekteydi.
Daha sonra 1850 yılında Erivanskaya Guberinyası kurulmuştur. Nüfusu 19. yüzyılın başında 1 milyona yakındır. Nüfusun %60’ı Ermeni, %40’ı ise Azeridir. 1917’de Rus krizi sonrasında Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti kuruldu ve 3 yıl sonra Sovyetlere katıldı.
Sovyetlerin dağılması ile beraber 1991 yılında bağımsızlığını da ilan etti. Ermenistan ve Azerbaycan 1991’den bu yana savaşmaktadır. Savaş halen sıcak veya soğuk şekillerde de devam etmektedir.
Ülke hakkında bu kadar özet yeterli diye düşünüyorum. Şimdi bir Ermenistan gezisi yapmak istediğinizde neler ile karşılaşacağınızı, nereleri gezmeniz gerektiğini ve neler yiyebileceğinize göz atalım.
Ermenistan Gezilecek Yerler
Ermenistan’ı gezmek için turlara katılmanızı öneririm. Türkiye’nin büyük şehirlerinde tur acentelerinde, uygun fiyatlı turlar yakalayabilirsiniz. Ülke büyük sayılabileceği için her tarafa, birkaç günde gitmek pek mümkün olmayabiliyor. Ben şahsen Ermenistan gezisi için 3 gün ayrılması taraftarıyım.
Ülke içindeki otobüs ve dolmuş ağı sorunsuzdur ve Türkiye’den daha ucuzdur. Tren ağı ise Ruslardan kaldığı için oldukça eskidir ve pek güvenli görünmemektedir. Otobüs kullanmanızı öneririm.
Ermenistan’ın önemli şehirlerini tek tek inceleyelim ve gezilecek yerlerini sıralayalım. Daha sonra ülke hakkında genel bir kültür özeti geçeceğiz.
Erivan Gezilecek Yerler
Tam bir Sovyetler özeti olan şehir, muhteşem mimari örneklere sahiptir. Arnavut kaldırımlı sokaklar ve sanat kokan müzeleri ile gezilmesi çok keyifli bir şehir. Günümüzde her açıdan ülkenin merkezi konumunda olan gelişmiş bir şehirdir. Aynı zamanda ülkenin en büyük kenti olarak da bilinmektedir.
Bronz Çağ döneminden bugüne kadar yüzlerce eseri barındıran Ermenistan Tarih Müzesi, mutlaka görülmesi gereken bir yer. Dünya savaşında kullanılmış bazı silahlar ve binlerce yıllık heykeller, müzede yer alıyor.
Önemli günlerde halkın toplandığı yer ise Halk Meydanı’dır. Ortasında havuz bulunan bu meydanda, önemli günlerde şölenler düzenlenmektedir.
Cafesijan Merkezi ise en çok fotoğraf çekeceğiniz alandır. Uzunca taş merdivenlerin bulunduğu bu sanat merkezi, Ermenistan’ın en önemli kültürel merkezidir. Yapımı tam 60 yıl sürmüştür ve içerisinde çeşitli galeriler ve sergi alanları yer almaktadır.
Armavir Gezilecek Yerler
Arkeoloji meraklıları için güzel bir şehirdir. En önemli yapısı ise Ermeni Apolostik Kilisesi olarak bilinmektedir. Eski Ermenistan’da çok daha popüler olan şehirde Sardarabat Anıtı da mutlaka gezilip görülmesi gereken tarihi yapılar arasındadır.
Armavir arkeoloji bölgesinde ise binlerce yıllık tarih saklıdır. Şehir merkezine 1 saatlik uzaklıkta olan bu sit alanını mutlaka rehberler eşliğinde gezmenizi öneriyorum.
Gümrü Gezilecek Yerler
Kent meydanı oldukça hareketlidir. Lokantalar, müzeler, tarihi kilise ve katedral, çeşmeler ve muhteşem sokaklar. Özelikle Arkeoloji Müzesi görülmeye değerdir. Ucuz bir şehirdir, küçük miktarlara çok güzel yemekler yiyebilir veya bol bol alışveriş yapabilirsiniz. Damak tatları bize yakındır.
Ermenistan Gezi Rehberi
Ermenistan, Sovyetlerden ayrıldıktan sonra batılı bir ülke olma hayalini kurmaktadır. Bu yolda kendini yavaş da olsa geliştiren ülke, her sene daha fazla turist çekmektedir. Verimli topraklara sahip olduğu için binlerce yıllık bir tarihin beşiği konumundadır.
Dzor’da bulunan muhteşem mağaralar, Erivan’da bulunan Gökmescit mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır. Ülkenin denize sınırı yoktur fakat tam ortasında çok büyük bir göl bulunur. Ülkenin en büyük gölü olan Sevan Gölü, aynı zamanda harika bir manzarayı da ziyaretçilerine sunar. Göl çevresinde çok sayıda tarihi bina vardır ve bunların birçoğu halen de aktif olan manastırlardır.
Göle gitmiş iseniz mutlaka Sevanavant Manastırı’nı gezmenizi öneriyoruz. Dilijan Milli Parkı da mutlaka Ermenistan gezi rotanızda bulunması gereken doğal güzellikler arasındadır.
Günümüzden 1300 yıl önce yapılmış olan Amberd Fortress’i de ziyaret ediniz. Yukarı Azat Vadisi ise UNESCO Dünya Mirasları listesinde alınmıştır. Göz alıcı bir vadidir, mutlaka fotoğraf makineniz yanınızda olsun.
Ermenistan’da Hangi Diller Konuşulur?
Ermenistan’ın kendi dili vardır ve Ermenice tüm ülkede konuşulur. Ülkenin resmi dilidir. Halk, çok iyi Rusça ve İngilizce de konuşabilmektedir. Türkçe konuşulması halk arasında hoş karşılanmaz zira Ermeniler Türkleri sevmezler. Bunda, Türkiye’nin Azerbaycan’a destek çıkıyor olması etkilidir.
Dünyada Hristiyanlığı resmi devlet dini olarak kabul eden ilk ülkedir. Nüfusun %90’ından fazlası kendini Hristiyan olarak kabul etmektedir. Fakat Hristiyanlar Katolik veya Ortodoks kiliselerine değil Ermeni Apostolik Kilisesi’ne bağlıdır.
Ermenistan’a Ne Zaman Gidilmeli?
İklimi, Türkiye’ye benzemektedir. Temmuz ve Ağustos aylarında sıcaklıklar 40 derecenin üzerine dahi çıkabilmektedir. Kış ayları ise oldukça sert geçmektedir. Ülkenin Ağrı Dağı’nın arkasında olduğunu hatırlatalım. En uygun dönem Mayıs ve Haziran aylarıdır diyebiliriz. Eylül ayıda yağışların az olduğu ve havanın yumuşak olduğu bir dönemdir.
Ermenistan’a Türkiye’den uçak ile gidebilirsiniz. Uçuşlar sadece Erivan’a yapılmaktadır. Yine birçok şehrimizden direkt otobüsle ulaşım imkanı da bulunmaktadır.
Ermenistan’da Ne Yenir?
Ermenistan’ın yemek kültürü bize oldukça benzemektedir. Pancar ile yapılan Borscht Çorbası, bizdeki yaprak sarmasına çok benzeyen ve pirinçten yapılan Dolmama, şekli bizimkinden farklı olan ve içinde bol kıyma bulunan Ermeni Mantısı, içli köfte, bizdeki keşkeğe benzeyen Harisa, mangal sevenler için Khrotovats en çok bilinen ve tüketilen yemekler arasındadır.
Ayrıca Ermenistan’da şarap kültürü oldukça gelişmiştir. Ülkede üretilen şarapları da tatmanızı şiddetle öneriyoruz.
Ermenistan Hakkında Bilinmeyenler
- Lavaş, Ermenistan’ın zenginliğidir. En azından UNESCO öyle diyor.
- Amerikan erkeklerinin en çok ilgisini çeken kadınlar, Ermeni kadınlarıdır.
- Dünyanın en eski başkenti olan Yerevan, Ermenistan’dadır.
- Kim Kardashian, en ünlü Ermeni olarak kabul edilmiştir.
- Ermenistan’dan daha çok Ermeni, ülke dışında yaşamaktadır.
- Ermenistan, Osmanlı’nın 1.5 milyon Ermeni’yi katlettiğini iddia etmektedir. Fakat bu konuda herhangi bir ispatı da bulunmamaktadır. Bu nedenden dolayı Türkiye ile düşmana yakın bir ilişkisi bulunmaktadır.
- Satranç ülkede çok yaygındır ve okullarda dersi vardır.
- Her tarafı manastırlar ile doludur.
- Dünyanın en eski şarap üreten ülkesidir. Araştırmalara göre 6.000 yıldır bu topraklarda şarap üretilmektedir.
- Dünyanın ilk kilisesi Ermenistan’da inşa edilmiştir.
- Kayısı, ülkenin sembollerinden bir tanesidir. Hatta ülke bayrağında dahi turuncu rengi ile yer bulabilmiştir. Ülkede kayısının her türlü versiyonunu bulabilmek mümkündür.
- Ülke genelinde turistlere hiçbir şekilde ayrımcılık yapılmamaktadır hatta bu yasaktır. Yani müzeler olsun veya özel şirket işletmeleri olsun turistlere yüksek fiyat çekemez. Bu da özellikle İran ve Türkiye gibi ülkelere göre Ermenistan’ı daha mantıklı bir turizm ülkesi haline getirmektedir.
Ermenistan gezi rehberinin sonuna geldik. Ermenistan hakkındaki yorumlarınızı merakla bekliyoruz.
Başlıklar
Cevap Bırak