Eski Bilgisayar Oyunları – Mutlaka Oynanması Gereken Oyunlar
Bilgisayar çağında yaşıyoruz ve artık hobilerimiz arasında bilgisayar oyunları oynamak da var. Bazılarımız konsolların davetine hayır diyemedi ve bu diyarı çoktan terk etti. Benim gibiler ise hala oyun oynanacaksa, bilgisayarda oynanmalı kafasında. İki tarafa da saygımız sonsuz, sonuçta amaç sadece eğlenmek!
Bilgisayarın icat edildiği günden bu yana, belkide milyondan fazla oyun piyasaya sürüldü. Bunlardan çok azı insanlara ulaşabildi, çok çok azı ise efsane oyunlar arasında girme şansını yakaladı. İşte biz bu başlıkta, mutlaka oynanması gereken oyunları ekleyeceğiz. Bu oyunların ortak noktası ise farklı ve eski olmaları.
Önerilere de açığım! Listede olması gerektiğini düşündüğünüz oyunları, aşağıdaki yorum kutucuğundan bana göndermeniz yeterli. Liste iyiden, çok iyiye doğru sıralanmıştır, yani listenin sonundaki oyun listenin en iyi oyunu demektir.
- Tron 2.0: Bugüne kadar hep bilgisayar ile oyun oynadınız. Peki, bilgisayarın içinde oyun oynamak nasıl olurdu diye hiç düşündünüz mü? Bilgisayar ile biraz alakalı olan herkesin büyük zevk alacağı bir oyun. Çok zor olduğunu da söyleyeyim. Sabırsız biriyseniz, muhtemelen birkaç saat içerisinde oyunu silersiniz.
- Tony Hawk’s Pro Skater 4: Kaykay denince akla gelen kesinlikle ilk oyun. Bu oyunda, öncekilere farklı olarak görevleri sokaklardan topluyoruz. Müzikleri ve grafikleri ile size koştura koştura bir kaykay aldırıp, sokağa attırabilir.
- SimCity 4 Rush Hour: Rush Hour, aslında SimCity oyununa gelen bir ek paket. Oyuna oldukça güzel ve yeni özellikler eklenmiş. Bu paket ile oyun yeni otomobiller, uçaklar, helikopterler kazanıyor hatta banka soygunu gibi yeni olaylar da bizi bekliyor.
- Need for Speed Underground: Efsane araba yarışı oyunu serisinin önemli parçalarından bir tanesi. Dandik bir araçla başlayıp, şehir caddelerini ağlatıyor ve giderek kendinizi geliştiriyorsunuz. Aracınızı güçlendirdikçe, yeni ortamlara girebiliyor ve daha büyük yarışlara katılabiliyorsunuz. Oyunun en güzel yanlarından birisi de elbette arabanızı modifiye edebiliyor olmanız.
- Postal 2 Share the Pain: Bolca vahşet ve acı içeren bir oyun. Oyuna normal bir insan evladı ile başlıyorsunuz fakat kahramanımızın başına gelmeyen kalmıyor. 2003 yılında yapılmış bir oyun için fazla gerçekçi olan Postal 2, bolca küfür ve kan içeriyor. 18 yaş altı oyuncular için uygun olmadığını da belirtmeliyim.
- Soldiers Heroes of World War II: Oyun 2. dünya savaşında geçiyor. Oyunda 30’dan fazla görev, 100’den fazla araç ve 25’den fazla silah bulunuyor. Oyunda birçok ülkenin askeri olarak savaşa katılmak mümkün. Oyundaki fizikler, gerçek ile çok uygun ve yapay zeka ilerledikçe gerçekten çok zor bir hale gelebiliyor.
- Evil Genius: Kötü adam olmak ister misiniz? Gerçek hayatta olmayın fakat oyunun isminden de anladığınız gibi Evil Genius oyunu ile kötü adam olabiliyorsunuz. İster bir mafya babası isterse diktatör hatta dünyayı yakıp yıkmak isteyen bir psikopat. Bu oyunla her şey mümkün. Hikaye olarak inanılmaz orijinal bir oyun diyebilirim.
- Sid Meier’s Pirates: Korsanları sever misiniz? Oyun sizi 17. yüzyıla götürüyor ve İspanyolların ünlü donanmalarını seyre tutmanızı sağlıyor. Çok egzotik bir havaya sahip olan oyun, deniz ve korsanlar üzerine kurulu.
- Worldwide Soccer Manager 2005: Her ne kadar günümüzde yayınlanması durmuş olsa da eski efsane menajerlik oyunlarından bir tanesi. 2005 yılında yayınlanmış olan bu seri de, oyuncular tarafından çok beğenilmişti.
- Guild Wars: Level sisteminin çok takılmadığı bir oyun. Oyundaki dengeler, yetenek üzerine kurulmuştur. Zamanında WoW’a rakip olarak görülmüştür.
- TrackMania Sunrise: Otobanın asfaltını, 400 km/s hızla gittiğiniz arabanızla ağlatmaya hazır mısınız? Özgür bir dünyada kafa nereye siz oraya modunda takılacağınız bu oyun, çok çılgın grafiklere ve eğlenceli oyun modlarına sahip.
- X-Men Legends II Rise of Apocalypse: Günümüzde filmi de çıkan hikayenin 14 yıl önce çıkmış efsane oyunu. Marvel karakterlerini yönetmenin zevki, elbette en az izlemek kadar zevkli.
- Indigo Prophecy: New York sokaklarında geçen hikayede, kimliği belirsiz kişiler bir anda rastgele insanları öldürmeye başlarlar. İşin ilginç yanı ise cinayetler arasında hiçbir ilişki de yoktur. Aslında oyun değil baya baya filmdir. Hikayenin gizemini kaçırmamak için fazla detaya girmiyorum. Oyun 2005 yılında yayınlanmıştır ve oyundaki hikaye 2009 yılında geçmektedir.
- Warhammer 40,000 Dawn of War – Winter Assault: Fazlası ile sürükleyici bir savaş oyunu. Oyun uzayda geçiyor ve birçok ırk bulunmakta. Oyuna bir kere alıştınız mı başka bir oyuna zor geçersiniz. Tek olumsuz yanı ise zayıf grafikleri diyebilirim.
- F.E.A.R: Döneminin en iyi grafiklerine sahip olan oyun, FPS türünün önemli örneklerinden. Aksiyon sahneleri ve oyuncu kontrolü bir hayli gelişmiş. Oyun çok gerçekçi, düşmanların ölüş şekilleri dahi çok başarılı.
- Sid Meier’s Civilization IV: Strateji oyunlarının babalarından Civilization serisinin 4. oyunu. Eskiye göre daha hızlı ve daha kapsamlı.
- The Movies: Oyuncuya kendi Hollywood stüdyosunu kurma fırsatı veren muhteşem bir oyun. Oyun 20’lerin sessiz filmlerinden başlıyor ve günümüze kadar geliyor ve hatta geleceğe kadar da gidiyor, sonu yok yani. Film dünyasına ilginiz var ise mutlaka oynayın. Oyunda elbette icatlar da yapılıyor, 3D bulunuyor, yeni kamera teknikleri ortaya çıkıyor vs. Amacınız ise elbette film hasılatından parayı vurmak.
- Star Wars Empire at War: Oyunu fazla anlatmaya gerek yok. Eğer bir Star Wars hayranı iseniz hala oynamamış olmanız hata, filmden haberiniz bile yoksa hiç zahmet edip indirmenize gerek yok. Oyunda Star Wars karakterlerini oynayabilmek fazlası ile eğlenceli.
- DEFCON Everybody Dies: Bir kült filmden esinlenilerek yapılan oyun, soğuk savaş dönemini işliyor. Siz de bu soğuk savaş döneminde görev yapan bir generalsiniz. Tarihe meraklı olanların oynamasını öneriyorum. Oyun bir hayli zor, taktiksel zeka istiyor.
- Devil May Cry 3 Special Edition: Tarihin en başarılı ve sert canavar doğrayıcısı ile tanışmaya hazır mısınız? Devil May Cry serisini duymayan yoktur zaten. Serinin bu bölümünde de kan ve vahşet yine son seviyede.
- Heroes of Might and Magic V Hammers of Fate: Oyunda 15 ana görev bulunuyor. Bu pakete yeni kahramanlar ve öldürme sahneleri de eklenmiş durumda. Yeni oyun bölümlerinde, daha dramatik ve derin düşünülmüş senaryolar da mevcut. Single player moduna ek olarak çoklu oyunculu oynama şansınız da bulunuyor.
- Supreme Commander: Oyundaki haritalar çok büyük ve bu da oyunun gerçekçiliğini artırıyor. Savaş anları ise daha da gerçekçi. Oyunu oynarken kendinizi kaptırıp, sanki gerçek bir savaşı yönetiyormuşsunuz gibi hissediyorsunuz. Kesinlikle oynamaya değer bir strateji oyunu.
- The Elder Scrolls IV Shivering Isles: Bu pakette oyuna 30 saatlik yeni görevler ekleniyor. Yine gerçekçi oyunlardan bir tanesi. Senaryoya bağlı kalmıyorsunuz ve oyunda yaptığınız her eylem, beklemediğiniz sonuçlara neden olabiliyor, tıpkı hayat gibi. Mesela bir evden küçücük bir eşya çalmanız, birkaç ay sonra hapse girmenize neden olabiliyor.
- Enemy Territory Quake Wars: Dünya ordusu, uzaylı ordusuna karşı savaşıyor. Takım oyunun bir hayli önemli olduğu oyunda, çok fazla sayıda araç ve silah çeşidi bulunmakta. Ana senaryo haricinde spesifik görevler de bulunuyor.
- The Last Remnant: Uçuk bir hikaye ve muhteşem oyun müzikleri. Hak ettiği değeri görmeyen, çok sağlam oyunlar arasında bulunuyor. Savaş oyunu fakat diğer hiçbir savaş oyununa benzemiyor, oyun motoru ve kontroller oldukça farklı. Oyundaki dünya ve karakterler ise çok incelikli tasarlanmış. 2019 yılında bile oynasanız tatmin edici grafikler ile karşılaşırsınız. Oyunun en güzel yanı da bitmesinin uzun sürmesi. Ana senaryoyu tamamen bitirseniz dahi oyunun 4’de 3’ü hala kalmış oluyor.
- Battlefield Bad Company 2: Bağımlılık yapan savaş oyunlarının başında gelir. Sevgiliniz varsa, baştan ayrılın ki kızcağız en azından uzun süre acı çekmesin. Şaka bir yana, savaş meydanında olduğunuzu iliklerinize kadar hissettiren ve grafikleri ile hala tatmin edici bir performans veren oyundur.
- Lean and Gold Gangs of the Wild West: Ülkemizde hemen hemen hiç bilinmeyen fakat Amerika’da çıktığı 2010 yılında ses getiren oyunlardan bir tanesi. Çoklu oyunculu oynaması daha zevkli olan oyun, vahşi batıda geçmektedir.
- Starcraft 2 Wings of Liberty: 3 ayrı bölümden oluşan Starcraft 2 serisinin, terran olarak oynanan kısmıdır. Uzay oyunlarına meraklı olanların kaçırmaması gereken bir oyun.
- The Dream Machine: Victor ve Alicia, yeni evlerine taşınmışlardır. Haberleri olmayan şey ise çok yakın zamanda keşfedecekleri bir sırdır. Bu sır onları, yeni evde beklemektedir.
- Starpoint Gemini: Oldukça karmaşık olsa da alıştıktan sonra bırakamayacağınız bir oyun. Özellikle Freelancer’ı sevenler mutlaka denemeliler.
- The Book of Unwritten Tales: Çok güzel grafiklere sahip olan bir macera oyunu. Oyundaki karakterler çok eğlenceli ve hikaye de bir o kadar komik.
- Sonic Generations: Aramızda atari oynamayan nesillerde var mı? Bu oyun pek onlara göre olmayabilir fakat atari oynayanlar var ise Sonic, mutlaka hayatınızın bir döneminden geçmiştir. Artık oyunu HD kalitesinde oynamak mümkün.
- Botanicula: Böceklerin minik ama bir o kadar da büyük dünyasına girmeye hazır mısınız? Atmosferi ve müzikleri ile saatlerin nasıl geçtiğini size fark ettirmeyecek bir oyun. Machinarium oynayanlar, bu oyunu da çok seveceklerdir. Ona göre çok daha kolay ve oyuncusunu mutlu etmeye yönelik bir yapım olduğunu da söyleyelim.
- The Secret World: Devasa bir haritası ve muhteşem bir görüntüsü olan 2012 yapımı oyun, nedendir bilinmez beklenen etkiyi oyuncularda göremedi. Bu nedenle oyunu gelmiş geçmiş en önemli underrated oyunlar arasında göstermeyi bir borç biliyorum. Oynarken fazlası ile gerileceğiniz bir atmosfere sahip. Oyuna bir başladınız mı, başından 1 hafta kalkmama ihtimaliniz çok yüksek.
- Far Cry 3: Oyunda o kadar büyük bir dünya var ki, başınıza her farklı bir macera gelebiliyor. Oyunu 10 kere bitirseniz bile 11. kez bitirirken hiç görmediğiniz şeyler ile karşılaşabiliyorsunuz. Far Cry serisinin en iyi bölümlerinden bir tanesi. FPS oyunlarının ise kralı olmaya aday.
- Dishonored The Knife of Dunwall: Bir imparatorun yakın koruması olarak oyuna başlıyorsunuz. İmparator bir şekilde kandırılıyor ve size güvenmeyerek, sizi zindana gönderiyor. Çıktığınızda ise intikam duygusu ile adeta yanıp tutuşuyorsunuz. Grafikleri ve hikayesi ile büyüleyen bir oyun diyebilirim. Oyunu 1 kişiyi bile öldürmeden de bitirebiliyorsunuz, tüm ülkeyi katlederek de. Zorluk seviyesi arttıkça, zevki de artan oyunlardan. Yeni başlayacağınız zaman iyi tarafta olmayın, önünüze geleni kesin.
- Don’t Starve: Sıkılmadan günlerce oynayabileceğiniz bir oyun. Oyunu oynamak için az da olsa İngilizce gerekiyor. Oyunun dikkat çeken yönlerinden birisi, oyunda save mantığının olmaması. Öldüyseniz, oyun bitmiştir öyle son hamleye geri dönmek falan yok. Oyun aslında herkesin sürekli hayalini kurduğu şeyi oyunculara veriyor. Oyunda ıssız bir adaya düşüyorsunuz. Bu arada birçok karakter var oyunda, herhangi biri ile başlayabiliyorsunuz. Amacınız ise sizi adaya bilerek atan Maxwell isimli adamı yenip adadan kurtulmak.
- Leisure Suit Larry Reloaded: 90’lara dönüp eski macera oyunlarını anımsamak için büyük bir fırsat. Aynı zamanda linux platformunda çalışıyor olması da büyük bir avantaj sağlıyor.
- Outlast: Macera ve korku ögelerinin fazla olduğu Outlast, 2013 yılında piyasaya sürüldü. Oyuna alışmak baya bir süre alıyor ve oynarken de gerim gerim geriliyorsunuz. Gece saatlerinde oynamanızı önermem. Oyun 20. yüzyılda geçiyor. Oyunu oynarken gerçekten çok korkacaksınız ve hatta terler içinde kalacaksınız. Çoğu zaman oyuna devam etmekten çekineceksiniz. Tekrar söylüyorum, gece saatlerinde oynamayın.
- Knock-knock: Ormanların arasında garip bir şeyler mi var? Gerilim oyunlarını sevenlere öneriyorum. Gizem ve mistik ögeler ile dolu, gerçekten çok garip bir oyun.
- The Walking Dead Season Two A Telltale Game Series: Zombiler ile aranız nasıl? Adeta bir filmin içinde yaşıyormuş gibi hissedeceğiniz bir oyun. Fazlası ile gerilimli fakat bir o kadar da heyecan verici.
- Pillars of Eternity: RPG türünde bir oyun. Baldur’s Gate oyununun getirdiği rüzgar ile yayına alınan oyunlardan sadece bir tanesidir. Haftalar geçirseniz dahi oyunu bitiremeyebilirsiniz, bağımlılık yapması da cabası.
- Undertale: Kesinlikle oynanması gereken bir başyapıt. Canavarlar ile dolmuş bir dünyada, kaçmaya çalışan bir insan evladını yönetiyorsunuz. Kolay olmayacak fakat bir çıkış yolu bulmanız gerekiyor yoksa sonsuza kadar burada kalacaksınız.
- SOMA: Birçok korku filminden izler bulabileceğiniz bir gerilim oyunu. Senaryosu da öyle hiç basit değil, insanı varoluşuna dair birçok sorgulama içerisine sokuyor. Oyun, sizin verdiğiniz kararlara göre ilerliyor. Fazlası ile iç karartıcı olduğunu da söylemek istiyorum, oyunu bitirdikten sonra depresif bir hale bürünebilirsiniz. Türkçe yamasının olması büyük bir avantaj. Hikayesi gerçekten çok başarılı bir oyun, böylesi nadir görülür. Hatta bu oyunun hikayesi, iyi bir yapımcı ile filme dönüştürülse kesinlikle Akademi Ödülleri’ne de aday gösterilir. Oyun bittikten sonra mutlaka oyunu bitirmiş başkaları ile konuşun, hatta arkadaşlarınıza oynatın. Oyun sonrasında oyunu masaya yatırarak tartışmak da çok zevkli.
- Life is Strange Episode 5 – Polarized: Max, acı verecek kararına doğru ilerlerken zamanı da kontrol etmenin imkansız olduğunu öğreniyor. Bu arada körfez, çok büyük ve şiddetli bir fırtınaya gebe.
- The Binding of Isaac Afterbirth: Rebirth sonrası gelen bir DLC. Çok fazla sayıda yeni item ve yeni boss bulunuyor, ayrıca oyuna yeni 8 adet transformation da eklenmiş durumda. Parasının hakkını veren, çok dolu bir DLC olduğunu söylemek isterim. Sigarayı bırakmak isteyenlere oyunu öneririm zira yeni bir bağımlılıkları olacağı için sigara veya alkol akıllarına bile gelmeyecek.
- Starcraft 2 Legacy of the Void: Oyunun 3. bölümüdür. Bu bölümde, Protoss senaryosu oynanmaktadır. Senaryosu biraz tırt olsa da, oyun efsaneler arasında gösterilmektedir.
- Dying Light The Following: Gizemli karakterler, ölümcül silahlar, hiç beklenmeyen görevler ve tamamen kullanıcı kararına bırakılmış süreçler. Fantastik ve büyük bir hikayeye sahip olan The Following, kesinlikle oynamaya değer oyunlar arasında.
- Hyper Light Drifter: Muhteşem bir görselliğe sahip oyun, 8 bitli günlere bizi geri döndürmektedir. Bir kickstarter projesi olarak ortaya çıkmış ve nihayet başarıya ulaşmıştır. Oynanış oldukça zor fakat dövüş sahneleri fazlası ile keyifli.
- The Banner Saga 2: İlk oyuna göre çok sayıda yeni karakter, yeni yetenekler ve yeni oyun mekanikleri bizi karşılıyor. Devam oyunu niteliğini sonuna kadar taşıyor diyebilirim. Hikaye çok derin ve oynanış süresi de çok uzun. Bu sayede paranın tam karşılığını veren bir oyun. Oyunu bitirip bitirip tekrar başlıyorsunuz, özellikle zor seviyeler de daha da tatmin edici.
- Wuppo: Wuppo’nun dünyasına bir dalış yapın. Dünyanın tarihini araştırırken, zor soruları çözün, değerli malzemeleri toplayın ve kendinize yeni bir ev bulun. Türkiye’de bilen çok az kişi olsa da, keyifle vakit geçirten güzel ve sevimli bir oyun Wuppo.
- Serious Sam’s Bogus Detour: Artık marka olmuş oyunlar arasında olduğu için fazla anlatmaya gerek yok. Her saniyesi aksiyon ve heyecan dolu, klasik bir FPS oyunu.
- Final Fantasy XIV Stormblood: Oyunun tüm özelliklerini taşıyan ve buna ek olarak bir sürü yenilik getiren yeni expansion paketi. Koca bir dünyaya girmeye hazır olun, buna oyun demek hakaret olacaktır.
- Darkwood: Bir macera ve korku oyunu. Grafikler tepeden bakış şeklinde dizayn edilmiş ve oyun genel olarak korkunç bir havaya sahip. Sıkı bir korku filmi takipçisi olsanız dahi mutlaka keyif verecek, her türlü korkutan ve hatta bazen gerçekten rahatsız eden bir oyun.
- Doki Doki Literature Club: Anime izleyenlerin direkt oynaması gereken bir oyun, izlemiyorsanız da sorun değil her türlü bağımlısı olacaksınız. Oyunun Steam üzerinden ücretsiz indirilebiliyor olması da cabası. Oyunun ilk bölümü biraz sıkıcı gelebilir fakat pes etmeyin. Psikolojik oyunları seviyorsanız, fazlası ile tatmin olacaksınız. İnternette fazla araştırma da yapmayın zira oyun senaryosu hakkında detay öğrenirseniz oyunun tüm zevki kaçabilir.
- Finding Paradise: Ölmek üzere olan bir adamın dileğini gerçekleştirmek mümkün değilse, onun hafızasına sanki gerçekleşmiş gibi bir düşünce ekleyebilir misiniz? Bu oyunda evet. Merak ettirici ve sıkmayan bir hikayeye sahip.
- Bladed Fury: Antik Çin’de geçen bir savaş oyunu. Çin kültürünü yakından tanıtan bir yönü de var.
- Tannenberg: Almanya’nın 1. dünya savaşında Ruslara karşı aldığı büyük bir zaferdir ve oyunda da bu savaşı yaşamaktayız. Bizim tarihimiz adına da önemli bir savaştır. Osmanlı, bu galibiyet sonrasında 1. dünya savaşında Almanya’nın yanında yer almaya karar vermiştir.
- Total Annihilation Kingdoms: Fantastik bir ortamda geçen savaş oyunu. Canavarlar, kılıçlar, kalkanlar ve vahşi yaratıklar sizi bekliyor olacak.
- Icewind Dale: Çok zor bir oyun. Savaşlar o kadar şiddetli ve uzun ki, artık savaşmaktan bıkıyorsunuz ama yine de bırakamıyorsunuz. Bir anca oyunu bitirmek adına saatlerce bilgisayar başında kalsanız ve sonunda bir oh çekseniz de, ertesi gün yine oynamak istiyorsunuz.
- Serious Sam The First Encounter: Sam, bu sefer milattan önce 3.000 yılına Mısır’a gönderiliyor. Yine binlerce canavar öldüreceğiz.
- Sid Meier’s Civilization 3: Strateji oyunları için önemli bir kilometre taşı. Turn mantığı ile oynanan oyunda, yeni ticaret sistemleri ve yeni teknolojiler bizi karşılıyor. Grafikler, animasyonlar ve oyun sesleri üzerinde de ciddi geliştirmeler yapılmış.
- Tony Hawk’s Pro Skater 3: Trafik artık daha çeşitli ve insanların sayısı da yükselmiş. Özel efektler ile donatılan oyunun 3. serisi, bir öncekine göre daha iyi grafiklere sahip. Alanının tek oyunu olması nedeni ile kesinlikle tavsiyedir.
- Age of Wonders 2 The Wizard’s Throne: Role playing ve strateji karşımı bir oyun. Oynanışı çok zor. Oyunun fanları, underrated olmasını Warcraft 3 ile aynı anda piyasaya sürülmesine bağlamaktadır.
- MechWarrior 4 Marcenaries: Çok özgün bir yapıya sahip olan MechWarrior 4, derin bir hikaye içeriyor. Oyunda tonlarca ağırlığa sahip Mechleri yönetiyoruz.
- Robin Hood The Legend of Sherwood: Meşhur kahraman Robin Hood’un hikayesine sadık kalan oyun, çok iyi bir dövüş sistematiğine sahiptir. Çocukluğuna geri dönmek isteyen ve kılıçlar ile dövüşmeyi sevenler için bulunmaz nimet.
- Harry Potter and the Chamber of Secrets: Bu yeni oyunda çok daha fazla büyü var. Yapay zeka da bir hayli gelişmiş. İlk oyuna göre EA’nin iyi bir iş çıkardığını söyleyebilirim. Oyunun konusu ile Harry Potter and the Chamber of Secrets kitabının paralel gittiğini de söyleyelim.
- Europa 1400 The Guild: Bir strateji oyunu olsa da, seçtiğiniz mesleğe göre oyun çok farklı şekillerde ilerleyebiliyor. Arkadaşlarınız ile beraber ağ üzerinden oynadığınız zaman koca bir günün katili olabilecek kadar da zevkli bir oyun.
- Homeworld 2: Öyküsü ve grafikleri ile adeta aklınızı başınızdan alacak bir oyun. Oyun motoru da muhteşem, çok kötü bilgisayarlar ile bile muhteşem bir performans alınabiliyor. En iyi ve en zor RTS oyunlarından birisi diyebilirim. Klasik RTS oyunlar gibi bölümler arasında bağımsızlık bulunmuyor. Eğer bir bölümden diğerine güçsüz olarak geçerseniz, geçtiğiniz bölümü bitirmeniz çok zor hale gelebiliyor. Her uzay gemisinin güçlü ve güçsüz yanları bulunuyor.
- City of Heroes: Sadece internet üzerinden oynanabilen City of Heroes, süper kahraman temalı bir rpg oyunu olarak karşımıza çıkıyor. Herkes kendi kostümünü, yeteneklerini ve güçlerini ayarladıktan sonra oyuna dahil oluyor. Grafikler harika, fikir muhteşem, ee daha ne olsun?
- Thief Deadly Shadows: Thief serisinin 3. bölümü. Kılıçların ve hatta mermilerin patladığı o çok sesli aksiyon oyunlarını unutun. Bu oyunda artık karanlıklarda saklanan ve zekasını kullanan bir hırsızı oynuyoruz. Ses takibi, hiç bu kadar önemli olmamıştı. Saf aksiyondan sıkılıp, biraz daha heyecanlı bir oyun arayanlar, 1 dakika bile beklemeden oyuna geçiş yapsınlar.
- Star Wars Battlefront (2004): Oyunda tüm Star Wars evreni bulunmuyor fakat kendi içerisinde tutarlı bir hikayeye sahip. Ayrıca öyle yüzlerce silah da yok oyunda. Hepi topu 10 civarı silah var ve bunları çok modifiye etmek de söz konusu değil. Bu hali ile çok sade olduğunu düşündüğüm Star Wars Battlefront, ses ve grafiklerinde ise fazlası ile başarılı.
- Battlefield 2: Çıkalı 15 yıldan fazla olmasına rağmen hala dünya üzerinde milyonlarca insan tarafından oynanan oyundur. Instant battle özelliği ile diğer serilere göre daha çok sevilmiştir. Film gibi oyun derler ya hani işe Battlefield 2, oyuncularına bu hazzı her daim sunmaktadır.
- Rome Total War Barbarian Invasion: Orta Asya’daki önemli Türk devletlerinden olan Hun İmparatorluğu ile oynayabildiğimiz ileri derecede kalite kokan bir strateji oyunu. Oyuna istediğiniz ülke ile başlayabiliyorsunuz fakat elbette hepsinin farklı özellikleri bulunuyor. Tarihe meraklı olanlar için vazgeçilmezler arasında.
- Guild Wars Factions: PVP düzeyince oynanabilecek en iyi online RPG oyunlarından birisi. Oyunun bu yeni versiyonunda çok şık yetenekler ve yeni karakterler bulunuyor. İlk oyuna eklenen senaryo çok kısa fakat oyunda iyi olduğunu düşünenler için yeni içerik, çok verimli.
- Europa Universalis III: Paradox Interactive tarafından piyasaya sürülen serinin 3. oyunudur. Oyun 1453 yani İstanbul’un fethi ile başlamaktadır. Son tarih ise Fransız Devrimi’nin yapıldığı 1789. Bu tarihler arasında dilediğiniz ülkeyi seçerek oyuna başlayabiliyorsunuz. Ülkenin ticaretinden, ordusundan, diplomasi kararlarından, siyasetinden vs. her şeyinden sorumlu oluyorsunuz. Tarihte yaşamış Newton veya Mozart gibi isimler de oyunda görülüyor. Hatta bu önemli insanları ülke yönetimine bile dahil edebiliyorsunuz. Europa Universalis III oyununu tek kelime ile özetlemek gerekirse, ‘detay’ kelimesini kullanmak isterdim. Bu arada dünyada o yıllarda 250 ülke bulunuyor ve siz istediğiniz ülkeyi seçebiliyorsunuz. Eminim hepiniz Osmanlı’yı seçeceksiniz. İlk seferde Osmanlı olmak çok mantıklı zira Osmanlı çok güçlü ve diğer ülkelere göre daha rahat.
- Galactic Civilizations II Twilight of the Arnor: 2008 yılında yayına alınan oyun, turn mantığı ile ilerleyen bir strateji yapımı. Oyun için yayınlanan ikinci expansion paketi ile oyuna yeni özellikler getirildi.
- Left 4 Dead 2: FPS türünün önemli örneklerinden olan oyunun ikinci serisi. İlk oyundaki oyun motoru kullanılmıştır. İnsanları zombiye çeviren bir salgının ortasında kalan dört insanın mücadelesi konu alınmaktadır. Oyundaki yapay zeka bir hayli geliştirilmiştir. Oyuncuların yeteneğine göre kendi zorluğunu ayarlamaktadır. Yeni oyunda grafikler geliştirilmiş, yakın dövüş silahları eklenmiştir. 4 arkadaşın oynayabileceği en sağlam oyunlardan bir tanesidir.
- King’s Bounty Crossworlds: Stratejik rol yapma oyunu olan King’s Bounty için çıkartılmış bir ek pakettir. Oyunun takipçileri tarafından olumlu puan almıştır.
- Dead Space 2: Oyunda bir mühendisi canlandırıyoruz. Uzaydan gelen DNA’lar, ölü insanların bedenine girerek onları Necromorphs olarak adlandırılan canavarlara dönüştürmektedir. Biz de bu yaratıklar ile mücadele ediyoruz. FPS alanındaki sağlam oyunlardan birisi olan oyunda, yer çekimsiz ortamlarda bulunmkatadır.
- Gemini Rue: Eski tip macera oyunlarını sevenler için çok etkili bir atmosfere sahip. Karakterlerin derinliği ve çözülmesi gereken bulmacaların çok zor olmaması, oyunu bağlayıcı kılan önemli etkenler arasında. Kurgu çok iyi, o yüzden hiç sıkmıyor.
- Total War Shogun 2: Total War serisinin en gelişmiş bölümlerinden birisi olan Total War Shogun 2, sıra tabanlı strateji oyunudur. Single ve Multiplayer olarak oynanabilen oyunda, amaç tüm ülkenin yöneticisi olmaktır. Oyunda toplamda 12 adet oynanabilen klan bulunmaktadır. Oyunu indirdikten sonra bu klanlardan 9’u açıktır, diğer 3 tanesi için eklenti paketi satın alınması gerekmektedir. Hattori, Otomo ve Ikko-Ikki klanları eklenti gerektirmektedir.
- Alice Madness Returns: Bir devam oyunu olan Alice Madness Returns, akıl hastanesinden yeni çıkan Alice ile başlamaktadır. Alice, 11 yıl önce yangında ölen ailesini hala unutamamıştır ve hayatta kaldığı için suçluluk hissetmektedir. Tek amacı ise geçmişindeki sırları ortaya çıkarmaktır. Bunun için Harikalar Diyarı’na geri gider fakat döndüğü topraklar, eskisi gibi değildir.
- The Binding of Isaac: Enmund McMillen ve Florian Himsl tarafından tasarlanan oyun, 2011 yılında görücüye çıkmıştır. Legend of Zelda ile önemli ölçüde benzerlik gösteren oyun, hikayesi ve tasarımı ile oynamaya değer.
- Trine 2: Bulmaca oyunları arasında kendini gösteren Trine 2, çeşitli karakterler ile oynanabilmektedir. Oyunun en dikkat çeken yönü ise oyundaki mekanların ve arka planların sanatsal özellikleri. Oyun için sanat eseri tabirini kullansak, abartmış olmayız.
- Rayman Origins: Oyun hakkında detaya girmeyeceğim ama sadece indirin ve 10 dakika şans verin. Ne kadar eğlendiğinize siz bile şaşıracaksınız.
Eski bilgisayar oyunları arasından hazırladığımız liste, efsane oyunları içermiyor olabilir fakat herkesin oynadığı oyunlar yerine biraz farklı yapımlar denemek isteyen ve en az 10 yıl öncesine gitmek isteyenler için güzel bir liste olduğunu düşünüyorum. Mutlaka oynanması gereken oyunlara önerilerinizi de bekliyorum. Sizlerden gelen oyunları da listeye ekleyeceğimden emin olabilirsiniz.
Tüm okurlarımıza iyi eğlenceler diliyorum.
Cevap Bırak