Evde Bebek Bakımı Hakkında Her Şey
Hayatınıza yeni bir mucize dahil oldu ve bu konuda çok mutlu olduğunuza eminim. Elbette bu yeni yavrucak, ciddi bir sorumluluk ve bunun beraberinde de endişeyi getiriyor. Acaba onun için en doğrusu yapabilecek miyim? İsimli gerilim filmi de başlamış oluyor.
Aslında hiç gerilmeye gerek yok. Vücudunuz da beyniniz de ne yapacağını çok iyi biliyor. Siz sadece rahat olup biraz da bilgilenip, çocuğunuzu en iyi şekilde büyütmeye odaklanabilirsiniz. Şimdi yendioğan sahibi olan çiçeği burnunda annelerin, evde bebek bakımı hakkında bilmeleri gereken her şeyi aşağıda ilgili başlıklar altında listeleyeceğiz.
Yenidoğan Ne Sıklıkla Emer?
İlk haftalarda emzirme sayılarının ve sürelerinin çetelesini tutmak çok mantıksızdır. Asla diğer bebekler ile kendi bebeğinizi karşılaştırmayın. Her insan nasıl farklı ise ve farklı miktarlar ile doyuyorsa, bebekler için de aynı durum geçerlidir. Özetlemek gerekirse, bebeğiniz her istediğinde onu emzirmeniz yeterlidir.
İlk ay, bebeğiniz 3 saatten fazla uyumak isterse onu uyandırın. Sonraki aylarda bunu yapmanız gerekmez. Bunun nedeni bebeğinizin 3 saat içerisinde kesinlikle acıkacak olmasıdır. Sadece gece saatlerinde 4-5 saat uyumasına izin verebilirsiniz.
Genel olarak bebekler zaten belirli aralıklar ile acıkırlar. Örneğin her 2.5 saatte bir ağlarlar ve siz de acıktığını bilirsiniz. Bebeğin altı temizse ve uyumuş ise zaten ağlayacağı geriye 2 şey kalır; açlık ve gaz. Gaz da beslenme sonrasında olacağı için geriye açlık kalır. Yani ağlamasını anlamak için uzman olmaya gerek yok.
Bebeğinizi emzirirken dikkat etmeniz gereken hususlardan birisi de iki göğsü de kullanmaktır. Kolayınıza geliyor diye asla tek göğüs ile beslemeyin. Bunun nedeni ise göğüsten ilk çıkan suyun daha yağlı ve besleyici olmasıdır. Gün içerisinde iki göğsü de kullanarak, bu yağlı ve besin değeri çok yüksek olan sütün bebeğinize nüfuz etmesini sağlayabilirsiniz.
Yenidoğan bebekler gelende günde 10 ile 14 kez arası emerler. Geceleri de mutlaka acıkırlar, bir bebek asla 8 saat boyunca gece uykusu çekmez ve çekmemelidir. Bu durum ancak 4. aydan sonra normal kabul edilebilir.
Bebeğinize ilk 4 ay hiçbir şekilde su vermeniz gerekmez. Anne sütü veya sütünüz yok ise 1 numaralı mama, onun için yeterlidir. Henüz su için uygun bağırsaklara sahip değildir. Katı gıdalara ise yavaş bir şekilde başlanmalı ve 6. aydan önce katı gıda verilmemelidir.
Bebeklerde Dışkı ve İdrar Sıklığı Ne Olmalıdır?
Doğduğu zaman bebekler günde 8 ile 10’a kadar dışkı bırakabilir. Sadece anne sütü ile beslendikleri için dışkıları doğal olarak cıvık olacaktır. İlk günler siyah bir dışkı gelir ve bu normaldir. Sonra ise yeşile ve altın sarısı renklerine döner ve öyle de kalır. Süt yerine mama ile besliyorsanız, dışkı biraz daha katı olabilir.
Katı gıdaya geçtikten sonra ise neredeyse bir yetişkin dışkısı kıvamında yaparlar. Bebeklerin günde en az 6 kez idrar yapmaları beklenir. Bunun altında idrar yapıyorlarsa eksik beslendiklerinin işaretidir. İlk aydan sonra ise bebeklerin günde 2 ile 4 arasında dışkı yapması normal kabul edilmektedir.
Bebeğimin Altını Nasıl Değiştirmeliyim?
Bebeğinizin altını sık değiştirin. Bebeğinizin idrarı da dışkısı da asit içerir ve onun hassas derisine zarar verir. Her ne kadar günümüzde bebek bezi teknolojisi gelişmiş ve onların ciltlerine uygun şekilde tasarlanıyor olsa da, idrar dolu bir bezin üstünde durmak onu huzursuz edecektir.
Çok kirli değilse bebeğinizin poposunu ıslak mendil ile temizleyebilirsiniz. Çok pislenmiş ise en doğrusu tamamen yıkamanız olacaktır. Çantanızda mutlaka yedek bez, alt değiştirme bezi ve ıslak mendil bulunmalıdır. Bebeğinizin ilk aylarda günde 10 kadar bezini değiştirebilirsiniz. Özellikle ishal gibi durumlar her an olabileceği için bir anne olarak daima tedarikli olmanızda fayda olacaktır.
Pudra kullanmayın. Pişik olmaması için sık bez değiştirin ve temizliğine dikkat edin. Pişik olursa, doktorunuz pişik kremi verecektir onu kullanabilirsiniz. Kız bebeklerin temizliği, önden arkaya olacak şekilde yapılmalıdır.
Bebeklerin Göbek Bakımı Nasıl Yapılır?
Göbeğin ve çevresinin temiz kalması önemlidir. Bölgenin nemli tutulmaması gerekir, bu sayede göbek bağı kolayca düşecektir. Ekstra bir ürün kullanılması gerekmez. Doktorunuz önerirse, günde 1-2 kere kordonun dibini alkollü pamuk ile silebilirsiniz. Bazı bebeklerde bu hiç gerekmez zira kordon zaten düşmek üzeredir.
Göbeği, mutlaka bezin dışında tutun yoksa terler. Göbek bağı genelde 1 ile 2 hafta içerisinde kendiliğinden düşer. Düştükten sonra çok az bir kanama olabilir. Burayı da çok az alkol ile dezenfekte edebilirsiniz.
Bebeğe Nasıl Banyo Yaptırılır?
Yenidoğan bebekler, doğduktan sonra yıkanmaz. Sadece hastanede ilk kez üzerilerinde yer alan kanı temizlemek için yıkanırlar. Sonraki yıkanmaları ise göbek bağı düştükten 1 gün sonra olmalıdır. Göbek bağı düşene kadar ise yumuşak bir bez ile vücudunu silebilirsiniz. Çok hafif su ile de durulayın fakat kesinlikle komple su dökerek yıkamayın.
Gün aşırı banyo yaptırmanız yeterli olacaktır, ilk aylarda her gün banyo yaptırmak gerekmez. Banyo yaptırmasanız da ağzını ve genital bölgesini her gün yumuşak bir bezle silmeye önem verin. Banyolarında normal şebeke suyu kullanabilirsiniz, içme suyu kullanmayın.
Bunun istisnası ise cildinde yara olması veya miniğin ameliyat geçirmiş olmasıdır. Bu durumda kaynatılmış ve hatta doktorun önerisi ile kaynatılmış içme suyu kullanmanız gerekebilir. Böyle bir durum varsa mutlaka hekiminiz ile iletişime geçiniz.
Suyun ısısını kolunuzun iç kısmını suya daldırarak ölçebilirsiniz. Isı size ılığın bir tık üstü gibi gelmelidir. Ilık ve altı olması, onu üşütecek üstü de hassas cildini yakacaktır. Bu konuda sizden daha tecrübeli olan büyüklerinizden de faydalanabilirsiniz. Banyo sonrasında bebeğin cildi çok iyi durulanmalı ve hiçbir şekilde sabun veya şampuan kalmadığından emin olunmalıdır.
Bebekler için özel üretilen ve göz yakmayan sabun ve şampuanlar mevcuttur. Bu konuda ucuza kaçmamalı ve bilindik markaları tercih etmelisiniz. Kese türü cildi tahriş edebilecek ürünleri ise asla kullanmayın.
Bebeklerin Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?
Bebeklerin kendi doğal yağ tabakaları vardır, tıpkı her insan gibi. Bu nedenle her banyo sonrasında cildine krem türü ürünler sürmeniz gerekmez. Bebeklerin ciltleri, tahmin edemeyeceğiniz kadar hassastır. Bu tip krem veya yağlar, onun terlemesini önleyebilir ve bu da çeşitli enfeksiyonlara, isiliklere ve sivilcelere neden olur.
Cildi kuruyorsa ve bu kuruluk nedeni ile çatlaklar oluşuyorsa, yağ dengesini yediden kazandırmak amacı ile günde 2 kere bebek losyonu sürebilirsiniz. Cildi çok kuru ise bebeğinize daha geniş aralıklar ile banyo yaptırın. Örneğin 3 günde 1 banyo yaptırın. Cildi her şeye rağmen kuru kalmaya neden oluyorsa, eksik besleniyor olabilir. Bunu çocuk doktorunuz ile en kısa zamanda paylaşın. Banyo suyunun içerisine birkaç damla bebek yağı eklemek de işe yarayabilir.
Bebeklerin Tırnak Kesimi Nasıl Yapılır?
Bebekler için özel üretilmiş küçük ve daha az keskin tırnak makasları bulunmaktadır. Bebeklerin uzamış tırnakları, onlar için çok tehlikeli olabilmektedir zira yüzünü ve daha tehlikesi gözlerini çizebilirler.
Bebeklerin tırnaklarının keskin ve sivri köşelerini kestikten sonra törpü ile yumuşatabilirsiniz. Bu işlemi tek başınıza yapamayacağınızı düşünüyorsanız, bebeğinize hakim olması için bir yakınınızdan veya eşinizden yardım almayı da ihmal etmeyiniz.
Bebeğim Hapşırıyor, Neden Sık Hıçkırıyor?
Hapşırık, bebeklerin genizlerine kaçan su damlacıklarını temizlemek için yaptıkları bir reaksiyondur. Buna ek olarak biraz üşümüş de olabilirler. Hemen ortamın ısısını kontrol edin, açık pencere varsa bir süre kapatın.
Hıçkırık ise diyafram kasının uyarılması sonucu ortaya çıkan bir reflekstir ve bebeğiniz bu refleksi içerisindeki amniyotik sıvıyı atmak için anne karnında öğrenmiştir. Hıçkıran bebeğe herhangi bir ürün vermeniz gerekmez, anne sütü veya 1 numaralı mama yeterlidir. Toplum içerisinde hıçkıran bebeğe limon verilmektedir, bu zararlıdır ve gereksizdir. Hıçkırık faydalı bir reflekstir, hiçbir müdahale edilmese dahi kendiliğinden geçer ve bebeği biraz huzursuz etmesi dışında ona bir zarar vermez.
Bebek Nasıl Yatmalıdır?
Bebekler doğduklarından itibaren sırtüstü yatarlar ve kendileri karar veresiye kadar da bu pozisyon onlar için güvenlidir. Başı ise sırtüstü yatarken her iki yana da çevrilebilir. Bebek uyanıkken ise yüz üstü yatırılmasında bir sorun yoktur, hatta bu onun kuvvetlenmesine dahi yardımcı olur.
Yastık veya herhangi bir yükselti kullanmayın. Bebeğinizi asla çok ısıtmayın, yorganı yüzüne kadar çekmeyin. Yatağında hiçbir oyuncak bırakmayın. Bu önlemler ile beşik ölümü denilen talihsiz olaylardan kurtulabilirsiniz. Maalesef yastık yüzünden her yıl dünyada binlerce bebek hayatını kaybetmektedir.
Bebekler İçin Uygun Oda Isısı Nedir?
Siz rahat ediyorsanız, bebeğiniz de rahat demektir. Evde bebek var diye kombiyi gazlamak yanlış bir harekettir. Yeni doğan bebekler için 21 ile 24 derece arası güvenlidir. Elbette çok erken doğan bebekler, özel odalarda veya özel derecelerde barındırılır. Bu konuda doktorunuz zaten gerekli bilgi verecektir.
Klimalı odada bebek durabilir fakat klima bebeğe üflememeli. Yine de çok gerekmedikçe klima kullanımını önermiyoruz. Bebeğinizin hemen üşüyeceği ve hasta olacağı endişesinden kendinizi kurtarın. Üşümesin diye açmadığınız pencere, havasızlıktan ve ev tozundan onu hasta yapabilir. Üşüse dahi hasta olmayacaktır, üşümek insanı çok uzun sürmediği takdirde hasta yapmaz. İnsanları bakteriler ve virüsler hasta eder.
Aşırı ısıtmak, bebekte halsizliğe, uykuya ve beslenme isteksizliğine neden olur. Bebeğin elleri ve burnu soğuksa, işte o zaman üşüdüğünü anlayabilirsiniz. Üzerine ince bir battaniye örterek onu ısıtabilirsiniz. Sürekli soğuk ortamda duran bebekler, yavaş gelişirler.
Bebekler İçin Uygun Araç Koltuğu Hangisidir?
Günümüzde birçok bebek arabası, puset entegre olacak şekilde üretilmektedir. O şekilde modelleri tercih edebilirsiniz.
Araç koltukları, bebeğin yüzü aracın arkasına gelecek şekilde bağlanmalıdır. Kullanım kılavuzunu doğru okumalı ve modelin tarzına göre araca uygun entegre etmelisiniz. Tüm yolculuklarda bebeğinizin güvenliği için mutlaka araç koltuğu kullanınız. Arabanın kendi emniyet kemerleri, bebekler için uygun değildir. O kemerleri kullanasıya kadar araç koltuğu kullanımı kanunen de zorunludur.
Bebeğin İlk Kontrolü Ne Zaman Yapılır?
Doktorunuz aksini belirtmemiş ise taburcu sonrasındaki hafta bebek kontrole götürülür. Bundan sonraki kontroller ise doktor tarafından belirlenir ve genelde aşı takvimi izlenir. Bebeğiniz her kontrolde bir muayeneden geçer ve tüm vücudu çocuk doktoru tarafından dikkatle incelenir.
Burada doktor, bebekte herhangi bir sorun olmadığına ve gelişiminin standartlara uygun olarak ilerlediğinden emin olmak ister. Kilosunu ve boyunu ölçer, kafa çevresini ölçer ve bıngıldağını kontrol eder. Boğaz ve göz kontrollerini yapar, reflekslerini test eder. Ek olarak farklı tetkikler de uygulayabilir.
Belirli dönemlerde bebeklere kan testleri yapılır. Bu sayede kan değerleri görülür ve enfeksiyon kontrolü de yapılmış olur. Verem, işitme ve görme testleri de alanının uzman doktorları tarafından yapılır. Gerekli görülürse çocuk doktoru, farklı uzmanlık alanlarına da ebeveynleri yönlendirir.
İleri dönemlerde ise çocukta davranış bozukluğu, öğrenme güçlüğü veya disiplin sorunlar görülürse, psikolojik tedavi gerekebilir.
Ne Olursa Doktoru Aramalıyım?
- Bebeğiniz 6 saati geçmesine rağmen uyanmıyorsa.
- Kasık bölgesinde şişlik varsa.
- Ateşi 15’er dakika ara ile 2 kez ölçmenize rağmen 38 derece ve üzeri ise.
- Vücuda yayılmış bir sarılık varsa.
- Bezden taşacak kadar ve sıvı dışkılama varsa ve bu gün içerisinde 3’den fazla olmuş ise.
- Fışkırır tarzda kusuyor ve bunu çok kez yapıyorsa.
Anne Sütü Nasıl Sağılır?
Bebeğinizden uzak kalsanız dahi sütünüzü sağarak, siz olmadığınızda da anne sütü ile beslenmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için pompa veya eliniz ile sütü sağarak, bir biberonda muhafaza edebilirsiniz. Elbette sütü dolapta saklamanız gerekecektir. Süt saklama poşetleri de işe yarayabilmektedir.
Sağdığınız sütü dondurmadan 3 gün boyunca dolapta saklayabilirsiniz. Buzlukta ise 3 haftaya kadar saklayabilirsiniz. Buzdolabınız iki kapılı ve tek kapısı buzluk ise 3 aya kadar saklayabilirsiniz. Derin dondurucuda ise 6 aya kadar saklayabilirsiniz fakat bu gereksiz olacaktır.
Bebeğinize evde bakım hakkında detaylı bir yazının sonuna gelmiş olduk. Bunlar genel çerçevede işinize yarayacak önemli bilgilerdir. Bebeğinize evde bakım ile alakal aklınızda farklı sorular var ise onları mutlaka aşağıdan bize iletmeyi unutmayınız.
Ayrıca tecrübelerinizi diğer okurlarımız ile paylaşmak ve çiçeği burnunda annelere öneriler vermek için de yine aynı şekilde bize yorum gönderebilirsiniz.
Başlıklar
- 1 Yenidoğan Ne Sıklıkla Emer?
- 2 Bebeklerde Dışkı ve İdrar Sıklığı Ne Olmalıdır?
- 3 Bebeğimin Altını Nasıl Değiştirmeliyim?
- 4 Bebeklerin Göbek Bakımı Nasıl Yapılır?
- 5 Bebeğe Nasıl Banyo Yaptırılır?
- 6 Bebeklerin Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?
- 7 Bebeklerin Tırnak Kesimi Nasıl Yapılır?
- 8 Bebeğim Hapşırıyor, Neden Sık Hıçkırıyor?
- 9 Bebek Nasıl Yatmalıdır?
- 10 Bebekler İçin Uygun Oda Isısı Nedir?
- 11 Bebekler İçin Uygun Araç Koltuğu Hangisidir?
- 12 Bebeğin İlk Kontrolü Ne Zaman Yapılır?
- 13 Ne Olursa Doktoru Aramalıyım?
- 14 Anne Sütü Nasıl Sağılır?
Cevap Bırak