Evde Sarı Kantaron Yağı Nasıl Yapılır?
Sarı kantaron çiçeği hemen hemen dünyanın her yerinde kaşılaşılabilecek bir bitki. Ülkemizde daha çok Ege kıyısında bulunan şehirlerde sıkça rastlanıyor. Diğer bitkiler gibi görüntüsü ya da kokusundan ziyade sarı kantaron çiçeği dağıttı şifa il ön plana çıkıyor.
Sarı Kantaron Yağı Nedir?
Sarı kantaron yağı yabani otların içinde yetişen sarı kantaron çiçeğinden üretilen yağa denir. Sarı kantaron yağı diğer yağlar gibi yemeklerde kullanıması yerine ele, yüze, cilde hatta saça kullanılan şifalı bir yağdır. Güzellikte vadeden kantaron yağı güzelliğin yanı sıra daha çok profesyonel olduğu alan insanların yaşadıkları kazalar sonucu aldıkları yaralanmaların iyileşmesinde rol oynar.
Sarı Kantaron Yağı Ne İşe Yarar? Neye İyi Gelir?
Sarı kantaron yağı başta yaralanmalar ve yanıklar olmak üzere cilde oluşan bir çok hastalığı iyi gelmektedir. Stres kaynaklı vücutta oluşan döküntülere ve daha birçok yarayı hızlı bir şekilde iyileştirmesi ile ünlüdür. Gelişen merhem ve ilaç sektöründen dolayı ismi çok duyulmayan fakat ilaçların yapamadığı kadar hızlı bir şekilde yaraları iyileştiren bu yağı genelde Ege kasabalarında yerel halkın açtığı tezgahlarda bulabilirsiniz.
Sarı Kantaron Yağı Saça Sürülür Mü?
Kantaron yağı her ne kadar el ve vücut yanıkları için tavsiye edilsede saç diplerinde oluşan döküntülere, kepeklere ve saç derisinde oluşan farklı deri hastalıklarına iyi gelir. Burada dikkat edilmesi gereken yağın uygulanış biçimidir. Sarı kantaron yağını saç diplerinize masaj yaparak iyice saç diplerinizi yağlanmasını sağlayın. Ardından saçlarını yağlı şekilde 2 saat kadar tutun. Yağın faydasını görebilmeniz için her nereye sürüyor iseniz orası yıkanmadan yağın işe yaraması için bırakılmalı. Eğer saça sürüldü ise birkaç saat sonra saçlar yıkanarak durulanır. Bu işlem mümkünse haftada 1-2 kez yapılır ve takip eden birkaç ay sonra neticesi alınır.
Sarı Kantaron Yağının Faydaları Nelerdir?
Sarı kantaron yağı yaraların ve yanıkların tedavisi ile ünlü olsada bunun yanında birçok faydaya sahiptir. Cilt kırışıklıklarında lekelerde ve tahriş olan yüzeyleri yenileyerek cilde gerginlik vermesinin yanı sıra hücre yenileme özelliği bulunur. İltihaplanan bölgelere de uygulanan sarı kantaron yağı iltihapların hızla kurumasına yardımcı olur. Hemoroid rahatsızlığına da iyi gelen kantaron yağı vücudun hem iç hemde dışında bulunan parazitlerin temizlenmesinde yardımcı olur. Güneş yanıklarının tedavisinde de kullanılabilen kantaron yağı hem sızıyı keser hemde lekeleri uzun sürekli kulanımda bitirir. Romatizma ağrılarına iyi gelen kantaron yağının kanı durdurma özelliğide vardır. Tüm bunların yanındaÇ
- Mide ağrılarını geçirme
- Böcek ısırıklarını iyileştirme
- Güçlü antioksidan içermesi
- Saç dökülmesini önleme
- Kan şekerini düşürme gibi özelliklere de sahiptir.
Sarı Kantaron Yağı Nasıl Kullanılır?
Sarı kantaron yağını uygulayacağınız alan cildinizde bir bölge ise önce alanı temizleyin. Ardından eğer yara yada yanık ise bölgenin tamamını yağlayın. Bölgede ciltte tahriş yada benzeri bir döküntü var ise parmak uçları ile bölgeye yağı yedirin. Saça uygulanacak sarı kantaron yağıda aynı şekilde uygulanır. Parmak uçları ile saç derisine masaj yağarak yağı deriye yedirerek. Ardından mümkünse yağı temizlemeden kuruyana kadar o şekilde koruyun. Saç derisine uygulanan yağı ise birkaç saat saçta tutuktan sonra yıkayabilirsiniz.
Evde Sarı Kantaron Yağı Nasıl Hazırlanır?
Sarı kantaron yağı adından da anlaşılacağı üzere sarı kantaron çiçeğinden yapılır. Sarı kantaron çiçeğini Ege bölgesinde kendiniz doğadan toplayabileceğiniz gibi yerel pazarlarda demetini birkaç liraya satın alabilirsiniz. Aldığınız ya da topladığınız çiçekler tozlu ise biraz suya tutabilir sonra güneşte kurutabilirsiniz. Eğer doğadan topladıysanız ve yol kenarı değil ise yıkamanıza gerek kalmaz. Sarı kantaron çiçeklerini dalların bitip çiçeklerin başladığı bölgeden kesin. Kesinlen çiçekleri cam kavanoza üzerine bastırarak doldurun. Çiçekleri bastırarak doldurmak yağın daha konsantre olması için önemli. Ardından kavanoza doldurulan çiçeklerin üzerini geçecek kadar zeytin yağı doldurup kavanozun ağzını yeni bir kapakla kapatarak sıkıştırın. Kavanozun hava almaması bu aşamada önemli. Hazırlanan kavanozu direkt güneş alan bir noktada 40-50 gün tutuktan sonra yaz kızıl bir renk alacaktır. Daha sonra çiçekleri süzüp yağı 2-3 sene boyunca muhafaza ederek kullanabilirsiniz.
Başlıklar
Cevap Bırak